• Akelius Foundation dubblar alla dina gåvor i jul. Passa på att hjälpa människor på flykt i vinter.
  Akelius Foundation dubblar alla dina gåvor i jul. Passa på att hjälpa människor på flykt i vinter.

Alla dina gåvor dubblas!

Akelius Foundation matchar alla gåvor under november och december. Det betyder att en krona skänkt av dig blir två kronor till UNHCR:s arbete.

Passa på att hjälpa dubbelt så många människor på flykt idag!

Det började med en kontaktannons

Samarbetet med Akelius Foundation började som en kontaktannons i Dagens Industri. Efter att ha annonserat i tidningen och eftersökt en generös miljardär fick vi svar efter mindre än ett dygn.

Akelius Foundation Dubblar upp!

Fastighetsägaren Roger Akelius berättade i en kontaktannons att han dubblar alla gåvor som kommer in till julinsamlingen under november och december. Det betyder att din gåva gör ännu större skillnad och att dubbelt så många människor får hjälp under de kalla vintermånaderna.

Din hjälp säkerställer att UNHCR kan ge livräddande nödhjälp som tak över huvudet, mat och vatten och varma filtar när temperaturen sjunker i flyktinglägren runt om i världen.

Stort tack till Akelius Foundation och till dig som är med och dubblar upp!

Ulrika Forsberg

Webbansvarig

UNHCR ökar hjälpen i irakiska Kurdistan

Nödhjälp når just nu fram till barn och familjer som har tvingats lämna sina hem i norra Syrien. UNHCR har byggt upp flyktingläger i Irak och ser till att de som flyr får tak över huvudet, mat och vatten. Tack till dig som är med och hjälper i den här akuta krisen.

Ökar hjälpen i Irak

UNHCR:s fältarbetare i norra Irak rapporterar att 1200 syriska flyktingar anländer varje dag.

12 100 människor på flykt från Syrien har korsat gränsen till Irak för att få skydd de senaste två veckorna. 75 procent av dem är kvinnor och barn. Mer än en fjärdedel är ensamstående mammor. Många är ensamma barn.

Dilwar slutade inte gråta

Många flyktingar behöver psykosocialt stöd – både barn och vuxna.

Förra veckan träffade vårt psykosociala team Dilwar, en treårig pojke. Han hade tappat bort sin mamma och var i tårar. Även efter att ha återförenats med sin mamma fortsatte Dilwar att gråta.

Mamman berättade att Dilwar upplevde kraftiga explosioner när de flydde från sitt hem i Syrien. Det gjorde honom rädd och ledsen, och han kunde inte sluta gråta.

Vårt team träffade Dilwar, stöttade honom – och ansträngningar belönades slutligen med ett leende. Tack till dig som ger barnen på flykt ett leende.

UNHCR ser till att människor som söker skydd får psykosocial första hjälpen. Alla som anländer tas omedelbart om hand.

Familjer som har anhöriga bosatta i irakiska Kurdistan får hjälp att återförenas.

Flyktingläger i Irak

UNHCR betonar vikten av rörelsefrihet för flyende civila och att gränserna förblir öppna så att flyktingar kan få skydd. UNHCR och våra humanitära partner samarbetar med myndigheterna i irakiska Kurdistan och stödjer deras hjälpinsatser.

Över 11 000 människor har sökt skydd i det nyligen öppnade flyktinglägret Bardarash och 800 i transitlägret Gawilans i provinsen Dohuk i norra Irak. Båda platserna ligger 150 kilometer öster om gränsen till Syrien.

Vi är tacksamma över insatserna från de lokala myndigheterna som tar emot och hjälper de nyligen anlända syriska flyktingarna – utöver de mer än 230 000 som redan bor i regionen.

Just nu i Syrien

Under tiden i Syrien har 202 000 människor tvingats på flykt i nordöstra delen enligt FN:s senaste uppskattningar. De flesta är kvinnor och barn.

75 000 människor på flykt har fått vinterhjälp som skyddar mot kylan - bland annat vinterkläder, filtar och sovsäckar - av UNHCR:s nätverk av partner.

UNHCR reparerar just nu byggnader i staden Hassakeh där människor på flykt har sökt skydd. Där det är möjligt kopplas skyddsrummen till elnätet för att förbättra livsvillkoren och för att minska risken för övergrepp och våld.

UNHCR installerar också vattentankar och utför reparationer för att säkerställa att människor har rent dricksvatten.

Våra fältarbetar träffar dagligen familjer som bor i överfulla skolor som används som skyddsrum. Många lämnade sina hem med knappt någonting.

De flesta skolor i Hassakeh-staden används just nu för att skydda tusentals fördrivna. Det gör att varken barnen på flykt eller lokala barn går i skolan och chanserna att fortsätta sin utbildning minskar.

Varmt tack för allt stöd!

Vi är tacksamma för alla som är involverade i de här pågående hjälpinsatserna. Alla som arbetar dygnet runt för att ta emot flyktingar och ge dem skydd, nödhjälp och trygghet.

Vi för tackar för allt starkt stöd från människor som du – som hjälper till när människor har det som svårast.

Källa: UNHCR expanding response in northern Iraq amid continuing Syrian refugee influx 

Ulrika Forsberg

Webbansvarig
 • En flicka som är på flykt i norra Syrien har fått nödpaket från UNHCR. Hennes hemstad var den första som föll under Ankaras styrkor sedan offensiven för att ta kontroll över gränsområdet mellan Turkiet och Syrien startade förra veckan.
  En flicka som är på flykt i norra Syrien har fått nödpaket från UNHCR. Hennes hemstad var den första som föll under Ankaras styrkor sedan offensiven för att ta kontroll över gränsområdet mellan Turkiet och Syrien startade förra veckan.
 • Nödhjälp når just nu fram till barn och familjer som flyr i norra Syrien – i en flyktingkris som redan är den största i världen. Det mänskliga lidandet förvärras varje dag. Tack till dig som hjälper - du räddar liv.
  Nödhjälp når just nu fram till barn och familjer som flyr i norra Syrien – i en flyktingkris som redan är den största i världen. Det mänskliga lidandet förvärras varje dag. Tack till dig som hjälper - du räddar liv.

Förnödenheter och filtar i norra Syrien - tack alla som hjälper

Nödhjälp når just nu fram till barn och familjer som har tvingats lämna sina hem i norra Syrien. Tack till dig som är med och hjälper.

Samtidigt förvärras det mänskliga lidandet varje dag. Den 14 oktober hade 160 000 människor tvingats fly på grund av striderna.

– Hundratusentals civila i norra Syrien befinner sig just nu i skottlinjen – de får inte vara måltavlor, säger UNHCR:s chef Filippo Grandi.

Läget för de som är fångade i striderna förvärras nu ytterligare på grund av lägre temperaturer i området.

En man som våra kollegor har pratat med berättar "att flykten har varit oerhört svår”. Hans familj flydde för sina liv när bomberna började falla. Människor flydde åt alla håll, även mot den irakiska gränsen.

Starkt stöd från människor som du

Med starkt stöd från givare har tusentals människor redan fått hjälp:

 • Mellan 9–13 oktober fick över 30 000 människor i området Al Hassakeh och Tal Tamer förnödenheter från UNHCR.

UNHCR har skickat ytterligare nödhjälp till Qamishli i nordöstra Syrien:

 • Filtar till 52 000 människor.
 • Presenningar till 15 000 människor.
 • "Katastroflampor" som drivs av solenergi till 20 000 människor.

Så här kan du hjälpa!

Du kan hjälpa civila i Syrien. Din gåva ger nödhjälp som filtar, mat och vatten till barn och familjer på flykt – som är oskyldiga i det här kriget. Du kan rädda liv när nöden är som svårast.

304 kr kan räcka till ett nödpaket med madrass, liggunderlag, köksutrustning, presenning, filtar och vattendunk i Syrien.

Frågor och svar om UNHCR i norra Syrien

Är UNHCR på plats?

Ja, UNHCR har personal på plats i norra Syrien. De är baserade i Qamishli i nordöstra Syrien och jobbar för att hjälpa så många människor på flykt som möjligt.

UNHCR har sju fältkontor i Syrien, varav ett i Qamishli, och mer än 550 fältarbetare.

UNHCR:s fältarbetare och volontärer står varje dag redo att leverera nödhjälp och evakuera sårade i norra Syrien och i andra delar av landet. UNHCR driver även 90 mottagningar runtom i landet. Där får miljontals människor nödhjälp, skydd, psykosocial hjälp och möjlighet att gå i skolan.

Har UNHCR resurser nog för att hjälpa de som flyr?

FN:s gemensamma hjälpinsats i Syrien är bara finansierad till 36 procent. När en kris – som den i norra Syrien – förvärras tas resurser från andra hjälpområden för att möta de akuta behoven.

Om civila tvingas fly från norra Syrien till Irak (Irakiska Kurdistan), är UNHCR förberedda för det?

UNHCR har lager med nödhjälp redo om en nödsituation uppstår, det är en del av UNHCR:s förberedande arbete i Irak. Vi kan även leverera mer humanitär hjälp från andra lager i regionen.

UNHCR uppmanar alla stridande parter att respektera internationell humanitär rätt och ge hjälporganisationer möjlighet att nå fram med förnödenheter.

Siffror i korthet:

Efter 8 år av krig är Syrien den största flyktingkrisen i världen med 5,6 miljoner flyktingar i regionen. De flesta är i Turkiet. Ytterligare 6,2 miljoner befinner sig på flykt inne i Syrien.

UNHCR har hjälpt människor i Syrien sedan krisen startade 2011 – och delar ut livräddande nödhjälp och skydd till människor i akut nöd, främst kvinnor och barn.

 • Syriska flyktingar är den största flyktinggruppen i världen.
 • 5,6 miljoner syriska flyktingar befinner sig i grannländerna.
 • 70 procent av människorna i nöd i området är kvinnor och barn.
 • Sedan 2014 har Turkiet tagit emot flest flyktingar av alla länder i världen. I stort sett alla av dem är syrier. Idag finns 3,7 miljoner flyktingar i Turkiet.
 • Internflyktingar: FN uppskattar att 6,2 miljoner syrier är på flykt i sitt eget land.

Ulrika Forsberg

Webbansvarig
 • 7-åriga Shaven (t.h.) sitter med sin farmor och syskon utanför sitt tält i ett flyktingläger i Irak. De flydde från Qamishli i nordöstra Syrien 2013. De har inte mycket hopp om att återvända till Syrien. "Jag vill stanna här, det är säkrare", säger hon. U
  7-åriga Shaven (t.h.) sitter med sin farmor och syskon utanför sitt tält i ett flyktingläger i Irak. De flydde från Qamishli i nordöstra Syrien 2013. De har inte mycket hopp om att återvända till Syrien. "Jag vill stanna här, det är säkrare", säger hon. UNHCR kräver att alla parter i konflikten skyddar civila.

Läget i nordöstra Syrien: Civila måste skyddas

Som du nog har sett i nyheterna ökar oron i nordöstra Syrien och fler människor kan tvingas fly från sina hem.

UNHCR oroas över att oskyldiga barn och familjer fångas i militära offensiver.

Civila måste skyddas

Civilas säkerhet måste alltid komma i första hand. Stridande parter behöver garantera att nödhjälp till människor som flyr kommer fram.

Enligt FN finns det inte någon militär lösning på den syriska konflikten. En politisk lösning ledd av FN är den enda hållbara.

Största flyktingkrisen

Efter åtta års konflikt är Syrien fortfarande den största flyktingkrisen i världen med 5,6 miljoner syriska flyktingar som lever i grannländerna. De flesta av dem befinner sig i Turkiet, som är det land i världen som har tagit emot flest flyktingar. Över 6,2 miljoner fler är på flykt inne i Syrien enligt FN.

UNHCR har hjälpt människor på flykt från kriget i Syrien sedan det började 2011.

Med din gåva kan vi fortsätta att ge livräddande skydd och nödhjälp till människor i nöd, de flesta är kvinnor och barn.

Vi bevakar noga situationen i gränslandet i nordöstra Syrien och är redo att rycka in om förhållandena försämras. Behovet av nödhjälp kommer troligen att öka. Vi kan inte göra det på egen hand. Snälla hjälp idag.

Så här kan du hjälpa!

Du kan hjälpa civila i Syrien. Din gåva ger nödhjälp som filtar, mat och vatten till barn och familjer på flykt – som är oskyldiga i det här kriget. Du kan rädda liv när nöden är som svårast.

304 kr kan räcka till ett nödpaket med madrass, liggunderlag, köksutrustning, presenning, filtar och vattendunk i Syrien.

Ulrika Forsberg

Webbansvarig