• Mohammed är en av 22 miljoner människor i Jemen som är beroende av humanitärt stöd för att överleva dagen. Mohammed håller till vid en motorväg, där han säljer småsaker eller tigger. En vanlig vardag för Jemens barn.
  Mohammed är en av 22 miljoner människor i Jemen som behöver nödhjälp för att överleva. Han håller till vid en motorväg. Där säljer han småsaker eller tigger. En vanlig vardag för Jemens barn.

Mohammed behöver nödhjälp för att överleva i Jemen

Mohammed är en av 22 miljoner människor i Jemen som är beroende av humanitärt stöd för att överleva dagen. Mohammed håller till vid en motorväg, där han säljer småsaker eller tigger. En vanlig vardag för Jemens barn.

På grund av den våldsamma konflikten i Jemen är det stor matbrist, många vet inte ens när de får äta nästa gång. Varje dag hoppas Mohammed, och hans vänner vid motorvägen, att de ska ha tur.

Konflikten i Jemen

Läget i Jemen är akut. Tre år av krig har gjort att den humanitära krisen i Jemen är världens största. 22,2 miljoner människor behöver nödhjälp för att överleva.

Det är "en bortglömd humanitär katastrof som förvärras varje dag". Det mänskliga lidandet är enormt.

Konflikten har förstört miljontals liv.

2 miljoner människor är på flykt i landet och mer än en miljon har återvänt till förstörda hem under livsfarliga förhållanden.

UNHCR är på plats i Jemen och ger skydd till människor som har tvingats lämna sina hem till följd av konflikten.

UNHCR erbjuder akut boende och nödhjälp som madrasser, filtar, liggunderlag, köksgeråd, hinkar och annat som hjälper barn och familjer att överleva. UNHCR:s akuta räddningshjälp har nått ut till mer än 1,2 miljoner människor som är på flykt.

UNHCR renoverar också offentliga byggnader där familjer på flykt har sökt tillflykt.

UNHCR ger juridiskt, ekonomiskt och psykosocialt stöd, och fortsätter att skydda cirka 280 000 flyktingar, främst från Afrikas horn, som befinner sig i Jemen trots konflikten.

Ulrika Forsberg

Webbansvarig

Rwanda: Utbildning för tjejer ger livslång vänskap

Video: I en skola på landsbygden i östra Rwanda bygger flyktingbarn och lokala barn upp en vänskap – som vara livet ut. Träffa bästa vännerna Anethe och Bellaca.

Skolan utanför flyktinglägret

Paysannat L-skolan, som stöds av UNHCR, ligger en bit utanför flyktinglägret Mahama i östra Rwanda. Den började som en liten grundskola 1997.

2015 byggdes skolan ut för att rymma tusentals burundiska barn som anlände efter krigsutbrottet i hemlandet. Sedan dess har den vuxit snabbt.

Nu har skolan 230 klassrum och 300 lärare. Över 21 200 elever, inklusive de lokala barnen, får gratis grundskola och gymnasieutbildning här.

Redan när människor började passera över gränsen från Burundi började UNHCR och regeringen i Rwanda ett nära samarbete för att utveckla en utbildningsmodell för att integrera flyktingbarn i det nationella utbildningssystemet.

Att placera flyktingar och lokala elever tillsammans – i samma skola – och lära dem engelska, Rwandas officiella undervisningsspråk, var ett drag som har betalat sig betydligt, några år senare.

Kompisar för livet

Anethe och Bellaca är bästa kompisar. Bellaca är flykting från Burundi. Anethe är från Rwanda. De går båda två i Paysannat L-skolan och drömmer om att bli läkare.

– Hon är en bra vän. Innan vi kom riktigt nära varandra brukade hon fråga mig om jag ville komma hem till henne för att göra läxor. Först var jag orolig, eftersom jag är från Burundi och hon från Rwanda. Hon fortsatte att bjuda hem mig och hjälpte mig med läxorna, säger Bellaca.

De här tjejerna utbildas och utvecklas tillsammans.

– De hjälper oss verkligen i skolan. När de ger skolmaterial till flyktingarna, ger de oss också. De diskriminerar inte. Det är en av anledningarna till att vi är riktiga kompisar, berättar Anehte.

Mer än utbildning

Skolan ger mer än bara utbildning. Det finns också ett speciellt rum bara för tjejer. Där kan de få hjälp och rådgivning – och gratis bindor. Det är ett viktigt stöd, särskilt för ungdomar.

– Tidigare, när vi tjejer hade mens var vi tvungna att gå tillbaka till lägret, berättar Bellaca.

Mahama-lägret

Mahama-lägret är hem för 57 000 flyktingar från Burundi. När så många människor anländer till ett område har det stor inverkan på lokalsamhället.

Nu har hela området utvecklats, med tillgång till vatten och snart – elektricitet.

– Lägret förde med sig många människor till vårt område utan att det skapade några problem. Vi hade vatten tidigare, och efter att lägret byggdes har vi fått mer, berättar Moses Ihangane, Anethes morbror.

Vänskap börjar i skolan

Vänskap som startar i skolan hjälper alla att komma överens

– Min dotter berättade att hon har en kompis i skolan som heter Anethe. Först blev jag orolig. Sen fick jag veta att vi går i samma kyrka som Anethes föräldrar. Från vänskapen mellan våra döttrar, blev vi också vänner, säger Yolande Cimpaye, Bellacas mamma.

Både Bellaca och Anethe stortrivs.

– Sedan jag kom till Rwanda har jag lärt mig att vi tjejer ska respekteras. Här tar de hand om oss och de vill att vi ska utvecklas, säger Bellaca.

De här vännerna, och tusentals andra, får mer än bara en utbildning.

De bygger relationer och förtroende som varar en livstid.

Ulrika Forsberg

Webbansvarig

Manifestet Human Facts

Det är mycket prat om flyktingar nuförtiden.

Du kommer förmodligen höra något om flyktingar idag. De är många, de kostar pengar, det kommer ta si och så lång tid att integrera dem i samhället. Och mycket som inte fungerar är deras fel. Siffror staplas och argument viner genom luften.

Vi har också siffror.

Just nu är 68,5 miljoner människor på flykt i världen. Varje minut flyr 31 personer från sina hem och över hälften av dem är barn. Bangladesh har tagit emot nästan en miljon flyktingar på mindre än ett år och i Libanon är en av fyra invånare en flykting. Även Sverige har tagit emot många genom åren, vilket vi är stolta över, men det är fortfarande de fattigaste länderna som tar emot flest.

Bakom varje siffra finns en person med en egen historia. Som just har avslutat en lång utbildning, har ett favoritlag i fotboll eller som älskar att sjunga vaggvisor för sina barn. Vi har många sådana siffror - som inte alls handlar om politik och kostnader. Utan om människor.

Vi kallar det Human Facts. Och i grund och botten handlar det om humanism.

Visa ditt stöd: Skriv under för ett humanare samtal'

Musik av Markus Krunegård, som stödjer kampanjen Human Facts.

Ulrika Forsberg

Webbansvarig
 • Human Facts: Människorna bakom statistiken. Amira och hennes familj flydde från sin by utanför Mosul i Irak i juni 2014.
  Human Facts: Människorna bakom statistiken. Amira och hennes familj flydde från sin by utanför Mosul i Irak i juni 2014.

Human Facts visar upp människorna bakom statistiken

På internationella flyktingdagen lanserar Sverige för UNHCR kampanjen Human Facts – om människorna bakom statistiken.

Kampanjen syftar till att öka kunskapen om och engagemanget för de 68,5 miljoner människor som har tvingats på flykt och uppmanar till ett mer humanistiskt tonläge kring flyktingar.

Antalet flyktingar ökar

För femte året i rad ökar antalet flyktingar i världen. Under 2017 steg antalet människor som tvingats på flykt till 68,5 miljoner människor - fler än under andra världskriget. Varannan sekund tvingas en människa fly för sitt liv och över hälften av dem är barn. Nio av tio på flykt är flyktingar i sitt eget land eller i ett grannland.

Bakom varje sådan siffra finns en person med en egen historia, en historia som den här kampanjen ger röst åt.

Humanare samtal om flyktingar

– Samtalsklimatet kring flyktingar har hårdnat och vi vill påminna om att bakom varje siffra finns en människa. Vi vill lyfta det humanistiska perspektivet och till skillnad mot vad många kanske tror är flyktingsituationen med 68,5 miljoner människor på flykt under 2017 värre än någonsin. Solidaritet behövs nu mer än någonsin. Inget enskilt land eller samhälle kan eller bör ta itu med det här ensamt, säger Ulrika Nilsdotter Brühl, kommunikationschef Sverige för UNHCR.

Faktan som kampanjen bygger på är hämtade från UNHCR:s statistik och såväl personerna som deras berättelser är autentiska.

I kampanjen fokuserar Sverige för UNHCR på flyktingarnas irisar, vilka precis som fingeravtryck är helt unika och används av UNHCR för att säkerställa människors identitet.

– En människas iris är helt unik, precis som ett fingeravtryck. UNHCR använder sig av irisscanning för att dokumentera de personer som står under UNHCR:s beskydd. Genom att dokumentera dem säkerställer vi att deras identitet och livshistoria sparas för framtiden, säger Ulrika Nilsdotter Brühl, kommunikationschef Sverige för UNHCR.

Fakta i kampanjen

 • 68,5 miljoner är på flykt – fler än under andra världskriget.
 • Varannan sekund tvingas en människa fly.
 • 52 % av alla flyktingar är barn.
 • 138 700 barn på flykt har separerats från sina föräldrar.
 • 58 % av världens flyktingar bor inte i läger.
 • 85 % av världens flyktingar tas emot av utvecklingsländer.
 • 9 av 10 flyktingar tas emot av grannländer eller stannar i sitt eget hemland.
 • 9 av 10 flyr inom det egna landet eller till grannlandet.
 • Två tredjedelar av Syriens befolkning är på flykt.
 • 40 miljoner människor är på flykt i sitt eget hemland.
 • 80% av Jemens befolkning är i behov av akut hjälp.
 • 4 miljoner människor i världen har inget medborgarskap.

Du kan stödja

Ulrika Forsberg

Webbansvarig