Hiv-positiv från Venezuela får hjälp i Ecuador

Video: José* lämnade Venezuela i december 2018. Att lämna sitt hemland var hans enda chans att överleva. Han lever med HIV och behandlades med gammal virusmedicin.

Han tillhör HBTQ-rörelsen och var dessutom utsatt för diskriminering och våld i Venezuela.

När José* kom till Ecuador gick han till sjukhuset för att hans immunförsvar väldigt dåligt.

På sjukhuset fick han höra talas om UNHCR:s arbete och bad om hjälp. UNHCR-personal hjälpte honom att söka asyl.

Han får psykosocial hjälp och behandling för sin sjukdom av HIAS, UNHCR:s partner. 

Han vill stanna kvar i Ecuador och hoppas att hans mamma kan lämna Venezuela snart och så att de kan starta ett nytt liv tillsammans.

José* heter egentligen något annat.

Fakta Ecuador

Ecuador har en lång tradition av att hjälpa flyktingar - många kommer från grannlandet Colombia. Det är ett av de länder i Latinamerika som tar emot flest venezuelaner som flyr den politiska, rättsliga och sociala krisen.

250 000 venezuelaner uppskattas befinna sig i Ecuador. Regeringen tillhandahåller former av laglig vistelse. 90 000 uppehållstillstånd har utfärdats (från mitten av oktober 2018).

De som har bosatt sig i Ecuador bor i stadsområden i Quito, Guayaquil, Manta, Cuenca och Ibarra.

Transitland för flyende

Det är också ett transitland för flyktingar och migranter. Hundratusentals människor passerar landet för att sedan resa vidare.

Sedan 2018 har 816 000 venezuelaner flytt till eller passerat genom Ecuador. Cirka 20 procent av dem har kommit hit för att de har särskilda behov som gravida kvinnor, ensamma barn och personer med kroniska sjukdomar eller funktionshinder.

Många som lever med hiv har tvingats fly på grund av brist på behandling. Tack vare Ecuadors folkrättsliga lagar kan de få tillgång till vård.

UNHCR ger skydd och delar ut nödhjälp vid gränserna och längs flyktvägarna.

Källa: A chance to live - The quest of Venezuelan refugees and migrants with HIV/AIDS 

Ulrika Forsberg

Webbansvarig

Öppna dörrar för människor som flyr Venezuela

För flera år sedan tvingade den väpnade konflikten i Colombia dem att lämna allt bakom sig. Idag har de öppnat sina hem och ger 150 människor på flykt från Venezuela en trygg plats att bo på.

Hon flydde strider i Colombia

När Graciela Sánchez kom till Las Delicias första gången behövde hon skydd. Hon bar på sina två barn och hade bara lite kläder med sig. Hon hade förlorat allt hon ägde i den väpnade konflikten i Caquetá, i västra Colombia.

2007 bosatte sig Graciela i en kuperad förort till Cúcuta, i östra Colombia, eftersom den ligger nära gränsen till Venezuela.

Då var Venezuela en livlig plats ...

På den tiden var Venezuela en livlig plats med affärer och marknader. Många colombianer gick över gränsen varje dag för att jobba eller handla.

– Vi colombianer var helt beroende av att ta oss över gränsen, berättar Graciela.

Nu är verkligheten det motsatta

Idag är verkligheten i Venezuela det motsatta. Över tre miljoner venezuelaner har lämnat sitt hemland. 5 500 människor passerar gränsen till Colombia dagligen i hopp om att stanna i landet eller fortsätta resan söderut.

Över 35 000 människor kommer in Colombia via gränsövergången i norra Santander varje dag. Många av venezuelanerna söker skydd, andra behöver mat eller mediciner och återvänder sedan tillbaka till sitt land.

Behoven i Colombia ökar

Krisen i Venezuela blir växer. I staden Cúcuta, på den colombianska sidan av den mest trafikerade gränspunkten, kämpar hälsokliniker och socialtjänster för att klara av venezuelaners växande behov.

Äkta solidaritet mellan grannar

I ett exempel på äkta solidaritet har grannar i förorten Las Delicias öppnat sina hem för människor som flyr från Venezuela. 23 familjer erbjuder 150 venezuelaner en plats att bo på.

UNHCR hjälper till

På familjernas önskan hjälper UNHCR, FN:s flyktingorgan, till med att betala för vatten och elektricitet. Stödet förbättrar deras livsvillkor på bästa sätt – enligt familjerna själva.

– Stödet i Las Delicias bygger på fem års erfarenhet av en befolkning på flykt och ska stärka gemenskapen och främja aktiviteter som gynnar alla i samhället, säger Rafael Zavala, chef för UNHCR:s kontor i Cúcuta.

De flesta grannar i Las Delicias vet vad venezuelanerna går igenom – över 60 procent av dem har själva tvingats på flykt till följd av den väpnade konflikten i Colombia.

– Jag förlorade allt. Jag kom hit med tomma händer. Efter att ha varit igenom det bestämde jag mig för att öppna mitt hem för venezuelaner, säger Graciela.

Källa: Displaced Colombians open their doors to Venezuelan refugees and migrants

Ulrika Forsberg

Webbansvarig
  • Dagen efter att stormen Norma svepte över Libanon får Mohamed, en ung flykting från Deir ez-Zor, filtar från UNHCR. Fältpersonal är plats och hjälper utsatta människor i behov av hjälp.
    Dagen efter att stormen Norma svepte över Libanon får Mohamed, en ung flykting från Deir ez-Zor, filtar från UNHCR. Fältpersonal är plats och hjälper utsatta människor i behov av hjälp.

Förödande vinterstorm ökar misären för syriska flyktingar

En förödande storm ökar misären för syriska flyktingar i Libanon. En åtta årig syrisk flicka hittades död efter att ha svepts bort av vattenmassorna.

Vinterstormen Norma

Tusentals syriska flyktingar som bor i provisoriska tält i Libanon har drabbats av kraftiga vindar, piskande regn och snö de senaste dagarna. UNHCR uppskattar att 151 tältläger där 11 000 människor lever är drabbade av stormen "Norma".

Ett läger i gränsstaden Arsal har helt begravts i snö. En åtta årig syrisk flicka hittades död efter att ha svepts bort av vattenmassorna i den nordliga staden Minyeh.

Den brittiska dagstidningen The Independent rapporterar om att hjälporganisationer kämpar för fullt för att hjälpa flyktingar som har drabbats hårt av det dåliga vädret. De bor i hundratals små tältläger över hela landet.

Många har bott i bitande vinterkyla i tält sedan kriget i Syrien bröt ut för åtta år sedan.

Ulrika Forsberg

Webbansvarig

Video: Volontärer lagar mat till flyende från Venezuela

I gränsområdet mellan Colombia och Venezuela delar volontärer ut gratis mat och ger sitt stöd till människor som flyr från Venezuela.

UNHCR:s chef Filippo Grandi har träffat dem.

– Det är, tycker jag, ett rörande exempel på hur människor själva svarar på den här situationen – hjälper till, visar solidaritet, ger sitt stöd, till och med psykologiskt stöd och musik till sina bröder och systrar som har drabbats av sådan olycka, berättar Grandi efter besöket.

Många av dem som kommer hit söker internationellt skydd.

Medborgarhuset Divina Providencia

I den colombianska gränsstaden Villa del Rosario, nära Cúcuta passerar tusentals människor från Venezuela in i Colombia via Simón Bolivar-bron varje dag.

I medborgarhuset Divina Providencia träffar Grandi volontärer från både Colombia och Venezuela. Här lagar volontärerna mat som de delar ut gratis mat till nyanlända. De erbjuds också musik, rådgivning och hälsokontroller gratis.

Divina Providencia drivs av en lokal kyrka med stöd av UNHCR.

Grandi besöker Latinamerika

Filippo Grandi som är FN:s flyktingkommissarie har besökt i fyra länder i Latinamerika (Colombia, Argentina, Peru och Ecuador) för att se vilka behov som finns – både hos de flyende från Venezuela och länderna som hjälper dem.

Grandi träffar regeringar och partnerorganisationer för att diskutera situationen och hitta mer internationellt stöd. Han uppmanar omvärlden att göra mer för att hjälpa.

Källa: unhcr.org (UNHCR to intensify aid to Venezuelans in Colombia)

Ulrika Forsberg

Webbansvarig