En miljon flyktingar från Sydsudan i Uganda

En miljon människor från Sydsudan har flytt till Uganda sedan i juli förra året. 85 procent av flyktingarna är kvinnor och barn under 18 år.

Tabu är 14 år och flykting i Uganda

Under en solig himmel rensar 14-årige Tabu Sunday ogräs i en liten trädgård i Imvepi, ett område för flyktingar i norra Uganda.

Tabu tycker om att hjälpa till i grönsakslandet, tvätta kläder och laga mat av hirs och bönor.

Tomten tillhör hennes fostermamma Harriet, som också är från Sydsudan.

En dag såg Harriet syskonen Tabu, hennes tvillingsyster Rena och 11-årige bror Emmanuel leka. De var ensamma och hon tog dem under sina vingar.

“De dödade människor”

Tabu är en av en miljon flyktingar i Uganda. Hon, hennes syskon och moster flydde från strider i hemstaden Yei i Sydsudan.

Tabu berättar:

– Där jag kommer ifrån dödar de människor. Mina föräldrar hade inte tillräckligt med pengar för att resa. Vi var tvungna att gå till fots.

– Det var en lång och svår resa. Vi tvingades att ta vägen via Kongo för att nå Uganda. Min moster stannade en vecka, sen bestämde hon sig för att återvända hem.

– När hon hade åkt lekte vi med några andra barn. Deras mamma såg att vi var ensamma. Hon föreslog att vi skulle stanna hos henne, här i hennes hem.

Harriet tar hand om barnen i sitt hem som har en 30 meter stor tomt. Det ges till alla flyktingfamiljer när de anländer i Uganda.

”Mina favoritämnen är religion och matematik”

Tabu är en hängiven student och vill stanna i Uganda så att hon kan fortsätta att gå i skolan.

– Jag går i femman och mina favoritämnen är religion och matematik, berättar hon.

Det går fler än 200 elever i hennes klass. "När läraren undervisar är det bullrigt och svårt lära sig.”

Trots utmaningarna är Tabu fast besluten att gå i skolan. Hon ägnar mycket av sin fritid till läxor.

Hon och hennes syskon tror att en bra utbildning kommer att hjälpa dem att uppnå sina drömmar. Tabu syster Rena hoppas bli en borgmästare. Deras bror Emmanuel vill bli pilot.

Tabu har vill läsa medicin.

– Jag vill bli läkare, för när någon blir sjuk, eller en kvinna behöver föda en bebis, kan jag hjälpa, säger Tabu.

1800 söker skydd varje dag

I ett pressmeddelande skriver UNHCR att i genomsnitt har 1 800 flyktingar från Sydsudan kommit till Uganda varje dag under det senaste året. Tillströmningen är den snabbast växande flyktingkrisen i världen.

Barbariskt våld

Mer än 85 procent av de sydsudanesiska flyktingarna i Uganda är kvinnor och barn under 18 år. De berättar om barbariskt våld i sitt hemland. Enligt uppgifter bränner väpnade grupper ner hus med civila inne, människor dödas framför sina familjemedlemmar, de utför sexuella övergrepp mot kvinnor och flickor och kidnappar pojkar för tvångsrekrytering.

Inget slut på krisen

Förutom en miljon flyktingar som har sökt skydd i Uganda, befinner sig mer än en miljon sydsudanesiska flyktingar i Sudan, Etiopien, Kenya, Demokratiska republiken Kongo och Centralafrikanska republiken.

-För närvarande ser vi inget slut på krisen. Det krävs akut stöd, skriver UNHCR.

Uganda håller gränsen öppen

Uganda förtjänar beröm som håller sina gränser öppna för flyktingar och för sitt sätt att ta hand om människorna som söker skydd.

Flyktingar får en egen bit mark för att bygga en bostad och odla grödor, ger dem fri rörlighet och rätt till arbete, och ger dem tillgång till offentliga tjänster som sjukvård och utbildning.

Fakta om krisen

4 miljoner på flykt

Sedan december 2013, när krisen Sydsudan utbröt i huvudstaden Juba, har mer än två miljoner sydsudaneser flytt till grannländerna. Ytterligare två miljoner människor uppskattas vara på flykt inom landet.

Enormt stöd behövs till Afrikas största flyktingkris:

  • En miljon flyktingar från Sydsudan har sökt skydd i Uganda, ytterligare en miljon i grannländer.
  • För varje 5 dollar (40 SEK) som behövs för att hjälpa har UNHCR  bara 1 dollar (8 SEK).

Livräddande hjälp och grundläggande stöd behövs i Uganda:

  • Matransoner har skurits ner.
  • Sjukvården är på bristningsgränsen.
  • Barn hoppar av skolan eller går i överfulla klasser under bar himmel.

Omfattningen av krisen är enorm:

  • 1800 flyktingar anländer i Uganda varje dag.
  • Det är den snabbast växande krisen i världen.
  • Det är den största flyktingkrisen i Afrika.

Ulrika Forsberg

Webbansvarig

Världsdagen för humanitärt arbete 2017

Den 19 augusti varje år uppmärksammas världsdagen för humanitärt arbete (World humanitarian Day). På den dagen hedras de som förlorat sina liv under humanitära insatser, hyllas de som jobbar med humanitärt arbete och ger en röst till krisdrabbade människor som är i behov av humanitärt stöd och skydd.

Bombattack i Bagdad 2003

Den här dagen är viktig för UNHCR. På den här dagen 2003 dödades 22 hjälparbetare och mer än 100 andra skadades i ett bombattentat mot FN:s högkvarter i Bagdad.

Bland de som omkom i attentatet fanns UNHCR-medarbetaren Sergio Viera de Mello som då var FN:s sändebud i Irak. På Världsdagen för humanitärt arbete minns vi människor som Sergio - som förlorade sitt liv i arbetet med att hjälpa människor i nöd.

UNHCR på plats i kriser

UNHCR:s personal står alltid redo att agera på en nödsituation.

Tack vare generösa gåvor från givare är UNHCR på plats vid frontlinjen och hjälper flyktingar. Från det att en akut krissituation slår till – tills varje flykting kan bygga ett nytt liv på nytt i fred och trygghet.

UNHCR arbetar över hela världen - i allt från stora städer till avlägsna byar och gränsområden. Under årens lopp har mer än fyrtio av UNHCR:s fältarbetare omkommit i tjänsten och ännu fler har skadats eller kidnappats.

Vill du hjälpa?

Det bästa sättet att hjälpa människor på flykt är att bli månadsgivare. Då kan du rädda liv varje dag – året runt.

Bli månadsgivare här

Ulrika Forsberg

Webbansvarig

Ny väg ökar hjälpen till Raqqa i Syrien

En ny väg öppnar upp för mer hjälp till Raqqa i Syrien.

UNHCR, FN:s flyktingorgan, har genomfört den första i en serie av hjälpkonvojer till Qamishli i nordöstra Syrien.

Se karta över Syrien.

Landrutten från Aleppo

Konvojerna har kört längs den viktiga landrutten från Aleppo under de senaste två veckorna. Vägen har varit stängd i nästan två år på grund av strider. Den nyöppnade rutten gör det möjligt att leverera mer hjälp till behövande i stridsdrabbade Ar-Raqqa.

Genombrott i hjälparbetet

Antalet människor på flykt från och inom Ar-Raqqa-provinsen har nått 190 000. Den nyöppnade vägen från Aleppo till Menbij och Qamishli är ett genombrott i hjälparbetet.

Hjälpkonvojer

UNHCR:s första konvoj med tre lastbilar nådde Qamishli den 29 juni. Hjälpsändningen var lastade med tält och nödhjälp som filtar, vattendunkar och andra grundläggande saker till tusentals människor på flykt från konflikter i området.

Den andra konvojen kom fram den 4 juli, den tredje den 10 juli och en fjärde hjälpkonvoj är på väg.

22 lastbilar med nödhjälp

Totalt har 22 lastbilar med nödhjälp har skickats. 17 har redan kommit fram. Regelbundna leveranser längs den nyöppnade vägen planeras från lager i Damaskus, Homs och Aleppo.

430 000 behöver hjälp

Den nya rutten gör det möjligt för UNHCR och andra hjälporganisationer att nå ännu fler av de 430 000 människor som behöver hjälp i Ar-Raqqa-provinsen.

Vägen avstängd i två år

Innan de här hjälpkonvojerna hade vägen varit stängd i nästan två år på grund av våldsamma konflikter. Kostsamma flygplan, med begränsad kapacitet, var det enda sätten att få tillträde till området.

Tusentals fångade i Raqqa

FN uppskattar att mellan 30 000 och 50 000 personer är fångade i staden Raqqa – även om det är svårt att uppskatta siffror med tanke på bristen på tillträde.

Tillgången till mat, vatten, medicin, el och andra viktiga saker har minskat. Situationen har snabbt försämrats. Det är absolut nödvändigt att fångade civila får en säker väg ut - för att få trygghet och någonstans att bo.

Ett skrämmande val – fly eller stanna kvar?

Många civila står inför det skrämmande dilemmat att stanna kvar medan striderna fortsätter att rasa eller ta chansen att fly och riskera döden för sig själva och sina familjer.

Att sätta människor i en sådan situation är en kränkning mot mänskligheten.

Civila måste skyddas

UNHCR påminner alla parter i konflikten om sina skyldigheter att följa internationell humanitär rätt. Civila måste skyddas och får aldrig bli mål.

UNHCR, andra FN-organ och samarbetspartner arbetar tillsammans i hjälpinsatserna och fortsätter att öka hjälpen där tillträde och säkerhet tillåter.

Källa: unhcr.org

Ulrika Forsberg

Webbansvarig

Människor i Mosul tar tillbaka sina liv

Extremisterna erövrade Mosul 2014 – nu är de besegrade. Tre år senare, den 9 juli 2017 återtog Iraks regering landets näst största stad. Se filmen från Mosul.

Familjer återvänder hem

Tunga strider har ödelagt stora delar av gamla staden i västra Mosul.

Nu återvänder familjer till sina hem som ligger i ruiner – fast beslutsamma att ta tillbaka sina liv.

Alis hem förstört och plundrat

När slaget om Mosul rasade som värst förra året tvingade extremister Mahmoud Alis familj att lämna sitt hem.

Ali är 58 år och fysiklärare. Han är en av tiotusentals bestämda invånare som nu har återvänt.

Familjen möttes av ett hem som var förstört av bomber, deras ägodelar plundrade och alla fönster var krossade.

Tar tillbaka sina liv

Alis familj vill ha sitt gamla liv tillbaka. Han har lånat pengar för att reparera skadorna.

– Jag har skuldsatt mig men är optimistisk om framtiden, säger han.

 "En signal till extremister"

Ali säger att uppbyggnadsarbetet kommer att ta lång tid. Han tror att arbetet skickar en viktig signal till extremisterna.

– Alla hoppas och vill att Mosul ska komma på fötter igen. Det vi gör nu ger en signal till extremisterna. Vi är fast beslutsamma att återuppbygga och bekämpa deras förstörelse, säger han.

"Det första jag gjorde var att raka mig"

Restaurangägaren Mahmoud har flyttat till östra Mosul.

Han berättar att familjen ursprungligen kommer från västra Mosul. Där användes de som mänskliga sköldar av extremisterna.

– Tack Gud att vi är här. En av de första sakerna jag har gjort är att raka mig, säger Mahmoud som förlorade sitt hem i striderna.

– Men vi behöver hjälp ... hjälp att komma på fötter, bygga upp och börja jobba.

Frisörer och kaféer har öppnat

Många affärer och marknader har öppnat igen. På kaféer röks det vattenpipor – möbelaffärer och frisörer har åter slagit upp dörrarna.

UNHCR på plats

När extremister erövrade Mosul för tre år sedan har över en miljon människor lämnat sina hem.

UNHCR driver just nu 13 läger där människor på flykt får skydd, tak över huvudet och nödhjälp.

Karta över Mosul. (PDF)

Källa: unhcr.org

Ulrika Forsberg

Webbansvarig