• Fufore-lägret / Många av internflyktingarna i nordöstra Nigeria är kvinnor och barn.
    Fufore-lägret / Många av internflyktingarna i nordöstra Nigeria är kvinnor och barn.
  • Miljontals människor flyr våld och osäkerhet i norra Nigeria. Den här kvinnan har tagit sig över gränsen till Tchad och ska hämta ut sin matranson.
    Miljontals människor flyr våld och osäkerhet i norra Nigeria. Den här kvinnan har tagit sig över gränsen till Tchad och ska hämta ut sin matranson.
  • Bombräder över flyktinglägret Rana skedde på plats för matdistribution. Den här bilden är från Bama-lägret i nordöstra Nigera där tusentals människor har sökt skydd undan våld i landet.
    Bama-lägret i nordöstra Nigeria där tusentals människor har sökt skydd undan våld i landet.

UNHCR: Bombning av flyktingläger i Nigeria

FN:s flyktingkommissarie Filippo Grandi uttryckte i dag sin sorg och chock över bombningen av ett läger för internflyktingar i nordöstra Nigeria som dödade ett dussintal människor. Grandi underströk att de nigerianska myndigheterna nu måste identifiera de brister som ledde till tragedin så att det aldrig händer igen.

Attacken ägde rum på tisdagsmorgonen och enligt de första rapporter från Rann-lägret i delstaten Borno uppges att mer än 50 människor dödades, varav sex biståndsarbetare.

43 000 internflyktingar bor i lägret som byggdes 2016 för att ta emot människor som tvingats lämna sina hem efter de senaste två årens osäkerhet och våld från Boko Haram.

– Det är en katastrofal händelse. Liv har gått förlorade på en plats avsedd för människor som har tvingats på flykt från våld. Nu behövs en beskrivning av vad som orsakade händelsen och åtgärder krävs för att det aldrig ska hända igen, säger Grandi.

Se filmen: På flykt från Boko Harams våld

Bombningarna en olycka

Den nigerianska regeringen har sagt att bombningarna var en olycka och har påbörjat en utredning. Både bistådsarbetare och många av de mer än 1,7 miljoner internflyktingarna lever i osäkerhet på grund av strider mellan regeringens säkerhetsstyrkor och rebeller i nordöstra Nigeria.

Filippo Grandi var på plats i Borno vid en resa till Nigeria och länderna runt Tcshadsjön förra månaden - länder som tagit emot nigerianska flyktingar. Han blev starkt påverkad av det mänskliga lidandet han såg under sitt besök och lovade att UNHCR ska fortsätta hjälpa dem.

Internflyktingar i Nigeria

Med en befolkning på nästan 180 miljoner människor är Nigeria Afrikas folkrikaste stat. Sedan 2009 har Boko Haram fört en brutal kampanj för att skapa en islamisk stat.

2,2 miljoner nigerianer är internflyktingar och cirka fem miljoner civila har påverkats av oroligheter under 2016. Omkring 1,6 miljoner människor har flytt sina hem och bor i andra städer, byar och i läger. De flesta har förlorat sina hem och sina ägodelar.

Konflikten spred senare till grannländerna.

Ursprungligen betyder Boko "falska" och haram "förbjudna". Boko Harams huvudsakliga syfte är att utrota västerländsk utbildning.

Ulrika Forsberg

Webbansvarig

Video: Snöstorm drabbar flyktingar i Libanon

Tänk dig för ett ögonblick att bo en vinter i tält – utan värme, vinterkläder eller ved till kaminen. Det är verkligheten för miljontals människor som flytt från sina sönderbombade hem i Syrien och Irak. Människor som nu är i riskzonen att få lunginflammation och köldskador.

Snöstorm slår hårt mot flyktingar i Libanon

Den första snöstormen slår hårt mot syriska flyktingar som bor i fuktiga och leriga bosättningar i Bekaadalen i Libanon.

– Jag visste inte att stormen var på väg. Jag gick ut för att köpa frukost och blev överraskad av snön. När snöstormen slog till satt vi i tältet bredvid kaminen för att hålla oss varma, berättar Bassel Asaad som är syrisk flykting i Bekaadalen.

UNHCR ger flyktingarna vinterstöd som hjälper dem att klara kylan.

– Vi räknar med att UNHCR ska ge oss stenar som täcker marken under golvet. Det är svårt att gå ut på grund av leran. Vi håller oss inne, berättar Bassel.

Flyktingar möter även andra svårigheter. Regn och översvämningar orsakar stora problem för flyktingar som Hussein.

– Den här översvämningen kom efter ett kraftigt skyfall. När det regnar samlas vi i hörnet för att undvika vatten som läcker in. Där stannar vi tills det slutar regna, säger Hussein Al Hatem, syrisk flykting.

Från november till mars beräknar UNHCR att hjälpa 870 000 syriska flyktingar med vinterstöd som uppvärmning av hem och varma kläder. Men mer behövs för att hjälpa dem att klara kylan.

Ulrika Forsberg

Webbansvarig

Mosul: “Trodde att jag skulle dö varje dag”

Syskonen Haidar och Zeinab tillfångatogs av extremister i Mosul och torterades varje dag.

Nu, i skydd i ett av UNHCR:s läger, kan de börja bearbeta sina minnen.

Det sitter i ryggmärgen. Varje gång en bil kör igenom flyktinglägret där 20-årige Haidar lever så tror han att han ska bli kidnappad.

För fem månader sedan blev Haidar tillfångatagen och fängslad på gatan i sin hemstad Mosul, Iraks näst största stad, och tagen till en domstol.

“De satte på mig en ögonbindel och en domare anklagade mig för att ha lagt upp otillåtna dikter på internet”, säger Haidar.

“Jag nekade till anklagelserna och visste att de hade gripit mig för att min pappa tidigare hade jobbat för Iraks militär. Jag visste inte att de hade tillfångatagit min syster Zaineb tills jag hörde henne i rummet bredvid, hon vädjade om att de skulle släppa oss”.

140 000 har flytt från Mosul

Mer än 140 000 människor har flytt från Mosul och närliggande områden sedan den militära offensiven mot staden startade den 17 oktober i fjol. Haidar och Zaineb är inte ensamma om att kunna berätta om fruktansvärda upplevelser under extremisternas styre i Mosul.

Efter förhöret i domstolen i Mosul skildes syskonen åt och fördes till ett fängelse. Där började tortyren.

“Det höll på i 18 dagar. De gav mig elchocker i munnen. De hängde mig upp och ner och slog mig i ansiktet, på ryggen och benen med slangar. Det gjorde så ont så att jag bönade om att de skulle skjuta mig. De sa att en sådan gåva skulle jag inte få, men de lovade att jag skulle bli avrättad någon dag i framtiden”, säger Haidar.

Tortyr och avrättningar

23-åriga Zaineb placerades i en annan del av fängelset. Hon anklagades för att vara en häxa och tvingades se på när andra fängslade kvinnor avrättades.

“De halshögg två kvinnor, och jag tvingades titta på. En av kvinnorna hade jobbat som polis”, säger Zaineb.

“Jag blev torterad med elchocker på mitt huvud, min näsa och mina ben. Det hände flera gånger. På kvällen somnade jag med vetskapen om att när jag vaknade upp igen nästa dag så skulle tortyren fortsätta. Jag trodde att jag skulle dö varje dag”.

Syskonens mamma Rima slutade inte kämpa för sina barn, varje dag gick hon till extremisternas domstol i Mosul och vädjade om att hennes barn skulle släppas. Efter 20 dagars fångenskap släpptes dem utan förklaring. Rima tvingades betala 1 000 dollar för frisläppandet.

UNHCR erbjuder psykisk vård

Haidar och Zaineb är nu tillsammans med sin familj i trygghet, skyddade av UNHCR, FN:s flyktingorgan, i irakiska Kurdistan. Men de har svårt att bli av med minnena från tortyren och våldet som de utsattes för.

“Det känns som att det inte är slut, att de kommer att ta mig igen”, säger Zaineb.

Många som har flytt från Mosul tvingas leva med hemska minnen. De har sett sina släktingar, vänner och grannar dö. UNHCR och partners erbjuder psykisk vård och jobbar för att stärka det psykosociala arbetet i flera läger.

UNHCR:s personal besöker återkommande Zaineb, Haidar och deras familj och ser till så att de får läkarvård och psykisk vård via en lokal samarbetspartner.

“Vi är lyckliga över att vi är här i lägret. Det är den bästa tiden vi har upplevt de senaste två åren. Vi levde i helvetet, nu känns det som att livet kan börja om igen”, säger Haidar.

* Alla namn har ändrats på grund av skyddsskäl

Robin Alvarsson

Video: Varmt tack för ditt stöd 2016

Ingen väljer att bli flykting. Du som har valt att hjälpa - du gör UNHCR:s arbete möjligt.

Vi vill inleda det nya året med att tacka dig som stöttar barn, kvinnor och män som är på flykt undan krig och konflikt. Och visa en film som visar att vi människor inte är så olika. Vi är bara födda på olika ställen i världen.

Varmt tack

Just nu är över 65 miljoner människor på flykt från krig och konflikter i världen. Det är den högsta siffran sedan andra världskriget.

Varje dag tvingas 34 000 människor att lämna sina hem - 24 varje minut.

FN:s flyktingorgan UNHCR klarar bara av att hjälpa dem tack vara människor som du - som väljer att engagera dig i UNHCR:s arbete.

Under 2016 var UNHCR på plats vid flera stora katastrofer. Människor som tvingats lämna sina hem i Irak, Syrien, Jemen och Sydsudan fick livräddande hjälp.

När en katastrof är över stannar UNHCR kvar och fortsätter att stötta utsatta människor på flykt. Ger dem en möjlighet att utbilda sig och bli självförsörjande.

UNHCR stärker och hjälper dem, tills de hittar en plats där de känner sig hemma.

Börja nya året med en god gärning

Missa inte chansen att ge något extra som ger barn och familjer en bra start på det nya året. 300 kronor kan ge ett barn på flykt hopp om en bättre framtid. Det räcker till ett skolpaket med skolbänk, skolböcker och pennor. Att gå i skolan varje dag hjälper barn att få struktur i en kaotisk tillvaro.

Ge en gåva här

Ulrika Forsberg

Webbansvarig