• Hundratals människor har samlats utanför ett UNHCR-tält där de får sjukvård och hjälp att flyttas till säkrare platser.
  Hundratals människor har samlats utanför ett UNHCR-tält där de får sjukvård och hjälp att flyttas till säkrare platser.

UNHCR försöker akut hitta lösningar för sårbara flyktingar i Libyen

UNHCR, FN:s flyktingorgan, försöker akut hitta lösningar för sårbara flyktingar i Libyen, och ber omvärlden om att ställa 1 300 kvotplatser till förfogande innan mars 2018.

Offer för kränkningar

– Det här är ett desperat rop efter solidaritet och mänsklighet. Vi måste få ut extremt utsatta flyktingar ur Libyen så fort som möjligt, säger Volker Türk, chef för säkerhetsfrågor på UNHCR.

Läs mer: På flykt i Libyen

"Många flyktingar, asylsökande och statslösa människor i Libyen är offer för allvarliga kränkningar av de mänskliga rättigheterna, som olika former av omänsklig, grym och förnedrande behandling", skriver UNHCR i en appell, som också påpekar att ett stort antal människor hålls i förvar på obestämd tid under beklagliga förhållanden.

Rättvisa asylsystem

Som FN:s organisation för att skydda flyktingar är UNHCR starkt emot rutinmässig förvaring av människor på flykt från krig och förtryck, och förespråkar alternativ till frihetsberövande och för rättvisa asylsystem.

– Med tanke på de humanitära behoven och snabbt försämrade förhållandena i libyska förvar organiserar UNHCR livräddande evakuering av flyktingar till Niger under kommande veckor och månader. En första grupp med 25 flyktingar från Eritrea, Etiopien och Sudan evakuerades från Libyen till Niger förra månaden, säger Turk.

Kritisk humanitär situation

Sårbara flyktingar ska evakueras till Niger i väntan på vidarebosättning (kvotflykting) till andra länder. De inkluderar ensamma barn, ensamstående mammor, utsatta kvinnor, människor med allvarliga medicinska behov och de som har blivit torterade eller misshandlade längs flyktvägarna eller i libyska förvar.

Läs mer: Kvinnor flyr från könsstympning till ny mardröm i Libyen

– Med tanke på den nuvarande kritiska humanitära situationen i Libyen och de upprörande villkoren i förvaren, ber UNHCR återigen det internationella samfundet att visa solidaritet, säger Turk.

Säkra lösningar

– Situationen för flyktingar i Libyen är så allvarlig att vi utforskar alla möjliga säkra lösningar som vidarebosättning (kvotflyktingplatser), familjeåterförening, evakuering till FN:s krismottagningar i andra länder eller att få hjälp att återvända till sitt hemland, tillade han.

Källa: unhcr.org - UNHCR seeking 1,300 urgent resettlement places for vulnerable refugees in Libya

Du kan hjälpa människor i nöd

Vill du hjälpa människor på flykt från krig och förtryck att leva i säkerhet?

Bli månadsgivare och stöd UNHCR:s arbete varje dag - året om.

Ulrika Forsberg

Webbansvarig
 • Poddgiganternas kamp! Fredagspodden utmanar Alex och Sigge – vem kan hjälpa flest människor på flykt att överleva vintern?
  Poddgiganternas kamp! Fredagspodden utmanar Alex och Sigge – vem kan hjälpa flest människor på flykt att överleva vintern?

Fredagspodden utmanar Alex och Sigge – vem kan hjälpa flest?

I dag går startskottet för Poddgiganternas kamp.

Två av Sveriges mest populära poddar, Fredagspodden och Alex och Sigges podcast, tävlar om vem som kan samla in mest pengar till människor på flykt.

Du som lyssnare kan bidra. Lyssna på poddarna, där poddar finns. Swisha 105 kronor som motsvarar tre värmande filtar, eller valfri summa, för att stötta insamlingen.

 • För att stötta Fredagspodden, swisha till 123 158 50 74.
 • För att stötta Alex och Sigges podcast, swisha till 123 036 35 31.

Alex och Sigges podcast

– Vi tycker att UNHCR:s arbete är viktigt och självklart vill vi vara med och stötta i den mån vi kan. Vi är glada att kunna använda våra egna kanaler för ett sådant här ändamål och vi hoppas att våra lyssnare förstår att varje krona räknas, säger Alex Schulman som gör Alex och Sigges podcast tillsammans med Sigge Eklund.

Fredagspodden

– Vi kan inte tänka oss något viktigare än att tävla om vilka som lyckas dra in mest pengar till människor på flykt. Vi är tävlingsmänniskor till hundra procent och fast beslutna att vinna detta, och genom det hjälpa fler människor, säger Hannah Widell som driver Fredagspodden tillsammans med Amanda Schulman.

Insamling till människor på flykt

Syftet med tävlingen är att samla in pengar till UNHCR:s arbete med att hjälpa människor på flykt att överleva vintern.

– Just nu är 15 miljoner människor på flykt i och omkring Syrien och Irak där vintern på sina håll kan vara lika kall som i Sverige. Behoven är enorma. Därför är vi så glada att få uppbackning av två av Sveriges största poddar på det här sättet, säger Ulrika Belin, projektledare på Sverige för UNHCR.

Lyssnare kan bidra

Lyssnare kan bidra till poddarnas insamling genom att swisha 105 kronor (eller valfritt belopp) vilket motsvarar tre filtar till familjer på flykt.

Tävlingen avslutas vid midnatt den 21 december och dagen därpå utses den podd som har lyckats samla in flest filtar.

– Vi hoppas att många lyssnare där ute vill vara med och sprida värme till familjer på flykt. Och vi är så klart spända på att se vilken podd som lyckas bäst, säger Ulrika Belin.

Stötta insamlingen

 • För att stötta Fredagspoddens insamling – swisha till 123 158 50 74.
 • För att stötta Alex och Sigges podcasts insamling – swisha till 123 036 35 31.

För mer information, vänligen kontakta:

Ulrika Belin
Projektledare PR och Kommunikation, Sverige för UNHCR
0739-14 70 39
ulrika.belin@sverigeforunhcr.se

UNHCR är FN:s flyktingorgan och leder internationella insatser för att skydda människor som har tvingats fly från sina hem på grund av konflikt eller förföljelse.

Sverige för UNHCR är UNHCR:s samarbetspartner i Sverige och arbetar med att samla in pengar samt öka medvetenheten bland allmänheten om situationen för människor som tvingats fly sina hem. Sverige för UNHCR har 90-konto.

Ulrika Forsberg

Webbansvarig

Angelina Jolie: Vi får inte vända ryggen till Rohingyafolket

I en ny video skickar UNHCR:s särskilda sändebud Angelina Jolie ett starkt budskap om att familjer som flyr från Burma (Myanmar) behöver vårt stöd.

Av: Angelina Jolie, UNHCR:s särskilda sändebud

"Vi får inte glömma bort dem och inte vända oss bort"

600 000 människor från Rohingyafolket har flytt till Bangladesh från Burma på bara två månader.

Det är den snabbast växande flyktingkrisen i världen. De flesta som flyr är kvinnor med bebisar, barn och äldre.

De anländer utmattade, sjuka, hungriga och traumatiserade.

De berättar om sina nedbrända byar.

Om kvinnor och flickor som har våldtagits. Små barn har slitits från sina mammor och dödats. Pappor har avrättats framför sina familjer.

Rohingyafolket är statslösa.

De nekas medborgarskap och rättigheter i Burma.

De saknar tillgång till grundläggande tjänster - trots att de har bott i landet i årtionden.

Som oss andra förtjänar de medborgarskap.

Och att leva i frihet – utan våld, diskriminering och förföljelse.

De måste få återvända till sina hem på ett säkert sätt, och bli garanterade sina mänskliga rättigheter.

Vid det här avgörande ögonblicket ...

.. när de kämpar för att överleva som flyktingar, är deras liv beroende av vår hjälp.

Vi får inte glömma bort dem och inte vända oss bort.

Du kan hjälpa Rohingyafolket

UNHCR är på plats med tält och delar ut nödhjälp. Läget är akut.

515 kronor räcker till en solcellslampa, presenning, liggunderlag och myggnät.

Du kan rädda liv. Ge en gåva idag.

Ulrika Forsberg

Webbansvarig

Video: Tre extra varma julklappstips 2017

Snart är det jul! I gåvoshoppen hittar du tre extra varma julklappstips som hjälper barn och familjer på flykt.

Filtar, kamin och vinterpaket kan rädda liv när temperaturen sjunker till minusgrader och nätterna blir iskalla. 

Sprida extra värme i jul. Du får fina gåvokort att ge bort i julklapp.

Beställ årets varmaste julklappar till människor på flykt!

Minusgrader och snöstormar

I krigsdrabbade länder som Syrien och Irak kan vintern vara mycket bister. För barn och familjer som har överlevt krigen hotar nu en svår period.

15 miljoner människor är på flykt – hälften är barn. För fyra miljoner är läget just nu akut. 

Kraftiga skyfall, minusgrader och snöstormar drabbar redan utsatta människor. Det gör kampen för att överleva ännu svårare.

Provisoriska bostäder

Barnen är extra utsatta. Ofta har de inte mer än plastsandaler på fötterna. De provisoriska bostäderna står varken emot vind, kyla eller regn. Uppvärmningen är ofta bristfällig. Bränsle och mediciner saknas. Familjerna behöver extra hjälp för att klara sig igenom ännu en vinter.

Många familjer bor sin sjunde vinter i tält – på fuktiga och nedkylda golv.

Det är en kamp mot klockan att få ut hjälpen i tid. Tack vare generösa gåvor kan UNHCR nå ut till fler familjer på flykt och ge dem extra vinterstöd.

Varma julklappstips 2017

6 värmande filtar

Behovet av filtar är stort när kylan slår till. Barn, gravida kvinnor och äldre är särskilt utsatta under vintern. UNHCR:s filtar är anpassade för hårda klimat och hjälper människor på flykt att hålla värmen.

210 kronor räcker till sex filtar som värmer en familj på flykt. Förra året delade UNHCR ut nästan 6,6 miljoner filtar i akuta kriser världen över.

Beställ i filtar i julklapp

Kamin

Människor på flykt har ofta förlorat allt. När iskalla vindar når flyktinglägren är de extra utsatta. En kamin värmer effektivt upp frusna händer och fötter under årets kallaste månader.

613 kronor räcker till en kamin som värmer en familj på flykt.

Beställ en kamin i julklapp

Vinterpaket

När en katastrof plötsligt slår till är behoven av snabb hjälp enorma. I UNHCR:s livräddande vinterpaket ingår en filt, vattendunk, presenning och en kamin som det går att laga mat på.

786 kronor räcker till ett vinterpaket som värmer när nöden är svår.

Beställ ett vinterpaket i julklapp

Om UNHCR, FN:s flyktingorgan

Varje år tvingas miljontals barn, kvinnor och män att fly från sina hem till följd av konflikt och förföljelse. UNHCR, FN:s flyktingorgan, ger människor på flykt nödhjälp, skyddar deras rättigheter och hjälper dem att skapa en bättre framtid.

UNHCR är en av världens största hjälporganisationer. Förra året skickades tonvis med nödhjälp till akuta krisområden:

 • 6 634 555 filtar
 • 4 114 641 liggunderlag
 • 3 370 273 presenningar
 • 2 151 924 vattendunkar
 • 1 176 968 myggnät
 • 803 850 solcellslampor
 • 256 053 familjetält

Julklappar i gåvoshoppen

Du kan rädda när nöden är som svårast.

Beställ årets varmaste julklappar i vår gåvoshop.

Du får fina gåvokort att ge bort till någon du tycker om.

Ulrika Forsberg

Webbansvarig