”Jag är stark” hälsar Wafaa från Aleppo

Åtta-åriga Wafaa fick svåra brännskador när en bomb träffade familjens hem i Aleppo för två år sedan.

– Första gången jag tittade mig i spegeln (efter operation) så tyckte jag att jag såg lite bättre ut, berättar Wafaa.

Nu har hon genomgått sin första operation.

– De opererade mina ögon, min näsa och mun.

Kameramannen frågar:

– Var du rädd?
– Nej.
– Var du glad?
– Ja.

Wafaa kommer att genomgå fler operationer under de kommande veckorna.

– Till alla som såg mig i den första filmen, till er säger jag tack och jag är stark.

Se första filmen: Glöm inte Wafaa - krigets barn

Skador av kriget

När familjens hus i belägrade östra Aleppo träffades av en bomb stod Wafaa bredvid en gasbehållare som exploderade. Hon och hennes pappa fick svåra brännskador och en person dog.

I dag bor familjen i ett tillfälligt hem i västra Aleppo och får humanitär hjälp för att överleva.

Wafaa var bara två år när kriget startade. Med stöd från UNHCR kan hon för första gången i sitt liv gå i skolan.

Wafaa är bara ett av Syrienkrigets offer. Hundratusentals människor har dödats eller skadats i strider. 5 miljoner människor har sökt skydd i grannländerna och 6,3 miljoner är på flykt i Syrien.

Ulrika Forsberg

Webbansvarig

Video: Ge barn på flykt en trygg framtid

Hala och hennes syskon kom till Libanon som föräldralösa. Tältet blev deras hem.

Hala och hennes bror Kamel lekte i trädgården när en bomb träffade deras hus. Deras mamma dog och Kamel blev svårt traumatiserad av explosionen.

Nu tar Hala och hennes bror Nemer hand om familjen.

– Om hon kom tillbaka skulle jag skulle jag aldrig låta henne gå. Jag skulle säga – jag älskar dig mamma. Jag saknar dig, kom tillbaka till oss.

De har gått miste om sin barndom. Du kan ge barn på flykt en trygg framtid.

Vill du hjälpa ensamma barn på flykt?

Hälften av alla flyktingar är barn. Många har förlorat sin familj och har sett anhöriga dödas. De har sett saker ett barn inte ska behöva se.

Ensamma barn på flykt är väldigt utsatta. UNHCR gör allt för att ge dem skydd. Ett bra sätt att hjälpa är att ge en gåva varje månad. 

Bli månadsgivare här.

Ulrika Forsberg

Webbansvarig
  • Noor* är lärare från Syrien. Kriget är orsaken tills hennes depression. I flyktinglägret Zaatari Jordanien får hon behandling.
    Noor* är lärare från Syrien. Kriget är orsaken tills hennes depression. I flyktinglägret Zaatari Jordanien får hon behandling.

Depression drabbar människor på flykt från krig

Depression drabbar människor på flykt från kriget Syrien hårt och är i fokus på Världshälsodagen 2017. Träffa Noor från Syrien som är deprimerad och får hjälp.

Träffa Noor från Syrien

Noor* är 45 år och kommer från Damaskus. När hon ser till tillbaka står det klart att hennes depression påverkade henne hårt. Hon fostrade ensam sina tre barn i Zaatari-lägret i Jordanien och märkte inte av problemen.

– Människor runt omkring mig berättade om förändringar i mitt beteende. Jag var arg och ängslig. Mina relationer med vänner och familjen höll på att bli jobbig. Jag kan se det nu. Men när folk först sa till mig förnekade jag det. Jag tog inte emot deras råd, minns Noor

Det krävdes en olycka för att Noor skulle få hjälp. En dag när hon kokade hon te var olyckan var framme och orsakade hennes dotter brännskador.

– Sjuksköterskan på kliniken där min dotter behandlades la märke till mitt beteende. Hon rådde mig att söka hjälp.

Depression – fokus på Världshälsodagen

Depression är i fokus för årets Världshälsodag den 7 april, och är den vanligaste formen av psykisk ohälsa som drabbar flyktingar. Enligt Världshälsoorganisationen, WHO, kan förekomsten av psykisk ohälsa så mycket som dubblas bland människor som drabbats av katastrofer.

Drabbar syriska flyktingar hårt

Ungefär hälften av Syriens befolkning på 22 miljoner (innan kriget startade) är på flykt i eller utanför landet. Sex år av krig har lett till stora förändringar och förluster. Miljontals har utsatts för lidande och våld, slitits från sina hem och saknar möjlighet att försörja sig själva och sina familjer.

– Depression är något som drabbar flyktingar hårt. Det är inte bara den mentala hälsan som drabbas utan också dagliga sysslor, förklarar Pieter Ventevogel, UNHCR:s chef för psykisk och mental hälsa.

– Den goda nyheten är att med tillgång till professionell behandling kan människor med depression bli bättre. Genom att ge dem kunskap och hjälp kan flyktingar spela en viktig roll i sin egen behandling, tillägger han.

Krig orsakar depression

Visste du att 15-20 procent av alla människor på flykt lider av psykisk ohälsa?

Noor tror att hennes sjukdom är kopplad till turbulensen under de senaste sex åren, som är en skarp kontrast till hennes liv i Damaskus innan konflikten startade. Hon och hennes man ägde två hus, och hon hade jobbade som lärare på ett daghem.

– Jag hade ett bra och lugnt liv. Jag jobbade och var oberoende. När kriget bröt ut såg jag flera otäcka händelser som raketanfall och bombanfall. Vi drevs på flykt inne Damaskus, det var då rädslan och ångesten började, berättar Noor.

Familjen flydde från ställe till ställe. I jakten på säkerhet gjorde de av med alla sina besparingar.

Stöd av UNHCR

Noor och hennes man kom ifrån varandra i Syrien. Hon och hennes tre barn kom till Za'atari-lägret i Jordanien 2013. Hennes man flydde till Libanon.

Noor fick hjälp på en klinik för psykisk hälsa som stöds av UNHCR.

Där fick hon diagnosen depression av en professionell psykolog. Hon fick antidepressiv medicin och gick i terapi. Terapibehandlingen fokuserade på att klara av vardagen och förbättra sina relationer.

Professionell behandling

Noor är tacksam för hjälpen hon fick när sjuksköterskan märkte hennes symtom och att hon fick tillgång till professionell behandling. Men Noor tror att många andra inte får den vård de behöver.

– Krisen har tvingat människor att konfrontera psykisk sjukdom, men det finns fortfarande negativa uppfattningar om det. Många föredrar att förbli obehandlade än att söka hjälp, säger hon.

"Sju höns och en anka"

Idag har Noor en mer positiv syn på livet och får ytterligare draghjälp av ett städjobb i lägret. Hon har en trädgård och bor tillsammans med sina barn och sin man som hon har återförenats med.

– Trädgården är vacker, och jag har sju höns och en anka. Jag tycker om att vara i trädgården och blir på gott humör. Jag har även börjat en kurs i klädsömnad. Det är inte som det liv jag hade tidigare, men jag försöker göra det bästa av vad jag har.

*Namnen är ändrat av säkerhetsskäl.

Vad kostar det?

Att hjälpa en människor som har tvingats på flykt och lider av depression kostar cirka 306 kronor. Då får personen tillgång till grundläggande terapi och antidepressiva medel.

Här kan du hjälpa människor på flykt från kriget i Syrien.

Ulrika Forsberg

Webbansvarig

Sydsudan – Afrikas största flyktingkris

I Imvepi, ett transitscenter i norra Uganda, jobbar UNHCR för fullt med att ge stöd till de tusentals flyktingar från Sydsudan som anländer varje dag.

Krisinsatser i Imvepi

Vår kollega Amr Marei leder UNHCR:s krisinsatser i Imvepi. Han berättar:

– Här kan flyktingar bo när de precis har kommit från gränsen. Det är också här som de registreras.

– Vi erbjuder hälsoundersökningar, delar ut varma måltider och förnödenheter så att de kan stanna över natten. Sedan flyttas människorna till ett område där de får en egen tomt och kan bygga sina egna hem.

– Jag tror att alla hjälporganisationer och det internationella samfundet i allmänhet måste vara uppmärksamma på den här krisen. Det är den största flyktingkrisen i Afrika idag.

– Vi ser ingen politisk lösning på konflikten. Människor fortsätter fly till Uganda, Kenya, Etiopien, även till Sudan. Det sydsudanesiska folket flyr dit de kan.

Flyktingkrisen i Sydsudan är världens snabbast växande

Tusentals människor flyr varje dag från strider, brutalt våld, torka och svält. Flyktingkrisen i Sydsudan är världens snabbast växande.

1,6 miljoner människor har flytt från Sydsudan – en stor andel av landets 11 miljoner invånare.

Krisen är alarmerande och leder till en omöjlig situation för en region som har ont om resurser.

– Inget grannland är förskonat. Människor flyr till Sudan, Etiopien, Kenya, Kongo-Kinshasa och Centralafrikanska republiken. Nästan hälften har kommit till Uganda där situationen nu är kritiskt, berättar UNHCR:s talesperson Babar Baloch.

– Tillströmningen av människor nådde en topp i februari med mer än 6000 människor på en enda dag. Idag är genomsnittet cirka 2800, tillägger han.

Hjälp i Uganda

Transitcenter i norra Uganda har byggts upp för att hjälpa flyktingarna från Sydsudan. De är sträckta till bristningsgränsen. Skyfall i regionen gör inte saken enklare och situationen förvärras hela tiden.


Källa: Refugee crisis in South Sudan now world’s fastest growing (unhcr.org)


Torkan i Afrika

Totalt finns 20 miljoner människor i områden som drabbats av torkan – 4,2 miljoner av dem är flyktingar.

Torka, förlorade skördar och väpnad konflikt leder till svält och för miljoner människor i Afrika.

I Somalia lider tusentals barn och ammande mammor av akut undernäring.

17 miljoner människor i Jemen vet inte om de har mat på bordet.

Situationen är densamma för sju miljoner människor i norra Nigeria. Matsituationen är akut.

UNHCR varnar för att hundratusentals barn och familjer riskerar att dö av svält.

Vill du hjälpa lite extra?

I världens största flyktingkriser är hjälpbehoven är enorma.

UNHCR finns på plats i städer, läger och avlägsna byar och ger skydd och delar ut förnödenheter som mat, vatten och mediciner.

300 kronor kan räcka till 24 vattendunkar. I en flyktingkris är tillgången till rent vatten livsavgörande - varje droppe räknas. Du kan rädda liv.

Ge en gåva och hjälp de drabbade.

Ulrika Forsberg

Webbansvarig