• 8-åriga Rahaf bär sin två-åriga lillebror Ahmed utanför deras tält i Dharawan-lägret. De har varit på flykt sedan inbördeskriget i Jemen förvärrades 2015.
  8-åriga Rahaf bär sin två-åriga lillebror Ahmed utanför deras tält i Dharawan-lägret. De har varit på flykt sedan inbördeskriget i Jemen förvärrades 2015.

Försämrat läge i Jemen – UNHCR på plats och hjälper

Den snabbt försämrade humanitära krisen i Jemen gör att UNHCR ökar insatserna för att hjälpa tiotusentals människor som är på flykt.

Tre av fyra invånare i Jemen behöver humanitär hjälp. Priserna på mat och bränsle har ökat med 25 respektive 45 procent i år.

Hjälpen från UNHCR är en livlina för utsatta familjer.

Utöver den katastrofala inverkan som konflikten har på befolkningen – med stigande civila dödsoffer – är det brist på mat och utbrott av kolera.

Det är livsavgörande att de akuta hjälpinsatserna med att ge trygghet, tak över huvudet, mat, rent vatten och sjukvård fortsätter.

Kontantstöd till avlägsna platser

1,8 miljoner människor i Jemen har varit på flykt i mer än två år. Många har flytt till andra delar av landet och har inga pengar kvar nu. För att möta deras omedelbara behov ger UNHCR kontantstöd till de mest utsatta familjerna.

Bara under oktober lyckades UNHCR att hjälpa över 22 000 familjer (cirka 150 000 människor) i fjorton av de värsta drabbade områdena.

Familjerna med kontantstöd kan lösa akuta problem – som att köpa mat och mediciner.

Den här formen av hjälp stärker den lokala ekonomin, eftersom familjer köper varor i lokala butiker och betalar för tjänster.

Hawala-system

UNHCR samarbetar med Al-Amal-banken för att skicka pengar direkt via  Hawala-systemet som fungerar trots den pågående konflikten i Jemen.

Familjer i nöd får ett SMS som meddelar dem om att de får hämta ut pengar. De kan sedan ta ut pengarna i en Hawalaväxlare som finns över hela landet. Det gör det möjligt för UNHCR att hjälpa familjer i svårtillgängliga och avlägsna områden.

Kontantstöd är ett kostnadseffektivt sätt att erbjuda hjälp.

De familjer som får stödet berättar om att det hjälper dem att undvika att ta till desperata åtgärder som barnarbete och tvångsäktenskap.

Tillsammans med parter ger UNHCR också psykosocial rådgivning och juridisk hjälp samt delar ut grundläggande nödhjälp till internflyktingar.

Med tanke på den långvariga humanitära krisen och den ekonomiska situationen i Jemen är UNHCR:s kontantstöd en livlina för familjer i nöd.

Jemen står inför en humanitär katastrof. Utan hjälp kommer många fler liv att gå förlorade i våld, sjukdomar eller brist på mat, vatten och skydd.

Fakta Jemen

2015 förvärrades konflikter i Jemen – ett av Mellanösterns fattigaste länder – till ett inbördeskrig. Det är brist på mat, rent vatten och sjukvård. Det mänskliga lidandet är enormt.

 • 22,2 miljoner människor behöver humanitär hjälp.
 • Två miljoner människor har tvingats lämna sina hem och lever på flykt.
 • 89 procent har varit på flykt i mer än ett år.
 • En miljon människor har återvänt till sina hem – som ofta är förstörda av strider.
 • 665 000 människor har fått hjälp under 2018.
 • 280 000 flyktingar och asylsökande befinner sig i landet – de flesta kommer från Afrikas horn.

Källa: Critical UNHCR aid reaches over 150,000 displaced Yemenis

Ulrika Forsberg

Webbansvarig
 • En flicka har flytt från Centralamerika och är på väg till Mexiko.
  En flicka har flytt från Centralamerika och är på väg till Mexiko.

Barn och kvinnor flyr mord och gängkrig i Centralamerika

Gängkrig och våld har förvandlat Centralamerika till en av de farligaste platserna i världen.

Under de senaste åren har organiserad brottslighet styrd av kriminella gäng – kallade maras – ökat dramatiskt i El Salvador, Honduras och Guatemala (även kallad ”norra triangeln”).

Barn och familjer flyr

Tusentals föräldrar har flytt med sina familjer. I många fall har barnen gjort den farliga på egen hand.

De ensamma barnen är några av världens mest utsatta flyktingar – de har bevittnat fruktansvärt våld och utsätts för extrema risker. 

Brutala mord

Nuvarande mordfrekvens är bland de högsta som någonsin har uppmätts i Centralamerika. Flera städer – som San Salvador, Tegucigalpa och San Pedro Sula – är bland de 10 farligaste i världen.

Det mest synliga beviset på våld är den höga graden av brutala mord. Även andra kränkningar av de mänskliga rättigheterna ökar, bland annat rekrytering av barn till kriminella gäng, utpressning och sexuella övergrepp.

Allt fler tvingas på flykt

Från 2011 till 2016 ökade antalet flyktingar från de ”norra triangeln” med 2 249 procent. Majoriteten som flyr är kvinnor och barn.

Under 2016 flydde 388 000 människor från regionen – ännu fler året efter.

När våldet snabbt förvärras, ökar behoven och hjälpen räcker inte till. Det lämnar många barn, kvinnor och män utan fysiskt och rättsligt skydd.

UNHCR är på plats och hjälper till i den här växande krisen, men vi kan inte göra det på egen hand. Du behövs för att hjäpa utsatta barn och kvinnor.

Läs UNHCR:s global report om Americas

Du kan hjälpa

Du kan hjälpa barnen och familjerna som flyr. 

Ulrika Forsberg

Webbansvarig
 • Genesis A. Cerrato är 16 år. Hon har flytt med sin ett-åriga son till Tenosique i södra Mexiko. Genesis son föddes efter upprepade sexuella övergrepp från en granne i Honduras.
  Genesis A. Cerrato är 16 år. Hon har flytt med sin ett-åriga son till Tenosique i södra Mexiko. Genesis son föddes efter upprepade sexuella övergrepp från en granne i Honduras.

Gängvåld i Centralamerika ökar lavinartat

De senaste åren har hänsynslöst och brutalt våld i Guatemala, El Salvador och Honduras ökat lavinartat. Det har gjort Centralamerika till en världens farligaste och blodigaste platser.

Tusentals familjer och ensamma barn flyr från kriminella gäng som kallas maras. Många söker trygghet i Mexiko och andra grannländer.

Det utbredda våldet drabbar särskilt kvinnor, barn och HBTQ-personer. Diskriminering, tvångsrekrytering, sexuella övergrepp och könsrelaterat våld hör till deras vardag – de tvingas fly för att överleva. 

Redan utsatta människor blir lättare offer för faror längs flyktvägarna. De riskerar att utsättas för människohandel och gängvåld.

UNHCR jobbar dygnet runt för att skydda och skapa ro i deras sönderslagna liv. Vi ger tak över huvudet och stöd till de drabbade – både i hemlandet, längs flyktingvägarna och i asyllandet.

Gängvåldet i Centralamerika är en våldsam kris som få känner till. 

Du kan hjälpa!

Du kan hjälpa barn och familjer som flyr från gängkrig och förföljelse. Din gåva till UNHCR skapar trygghet och ger hopp om ett liv i säkerhet. Du kan förändra liv.

Ulrika Forsberg

Webbansvarig
 • UNHCR:s personal hjälper flyktingar och migranter från Honduras när de har korsat floden Suchiate som är gränsen mellan Guatemala och Mexiko.
  UNHCR:s personal hjälper flyktingar och migranter från Honduras när de har korsat floden Suchiate som är gränsen mellan Guatemala och Mexiko.

USA skickar trupper till Mexikos gräns

Nyhetsbyrån Reuters rapporterar om att utvecklingen för karavanen med cirka 3500 flyktingar och migranter från Centralamerika som vandrar genom Mexiko är långsam och svår – särskilt för ensamma mammor med barn.

Gruppen försöker att täcka 50 kilometer om dagen, huvudsakligen till fots. De är fortfarande runt 1600 kilometer från den amerikanska gränsen. Vissa har redan avbrutit vandringen och återvänt hem eller sökt asyl i Mexiko.

USA:s militär väntar vid gränsen

Nyligen godkände Pentagon en begäran från USA:s departement för inrikes säkerhet (Homeland security) att skicka 5 200 militärer till den mexikanska gränsen för att stärka gränspolisem.

President Donald Trump har sagt att de som tar sig till gränsen till USA kommer att mötas av militären som väntar på dem.

UNHCR: "ge dem en chans att söka asyl"

I fredags svarade UNHCR:s talesperson Andrej Mahecic på reportrarnas frågor och sa ”att människor som flyr från förföljelse och våld – som de som vandrar i karavanen – måste få en chans att söka asyl och att besluten av ansökningar tas på ett korrekt sätt".

Människor söker i första hand skydd i hemlandet

Många av de barn, kvinnor och män från Honduras som nu går norrut genom Mexiko försökte sannolikt att i första hand söka skydd på ett annat ställe i hemlandet – innan de tog det drastiska steget att fly över gränserna.

I El Salvador, Guatemala och Honduras drevs cirka 432 000 människor på flykt inom sina hemländer under 2017.

Nyhetsorganisationen Christian Science Monitor rapporterar att de flesta i Honduras flyr från våld och ofta för att undvika gängrekrytering.

När familjer flyr från ett stadsområde till ett annat är det svårt att identifiera dem och se till att de får rätt hjälp. UNHCR:s aktivitetshus i Tegucigalpa och San Pedro Sula hjälper ungdomar att inte dras med i gängvåld eller knarkhandel.

Källa: The Refugee Brief – 30 October 2018

Du kan hjälpa!

Vill du hjälpa våldsdrabbade barn och familjer? Din hjälp gör stor skillnad för människor som tvingas fly från våld och förföljelse.

Ulrika Forsberg

Webbansvarig