• Flyktingar får behandling på en näringsklinik i flyktinglägret i Kakuma, Kenya. Senaste tiden har många barn som anlänt till lägret varit undernärda och sjuka.
  Flyktingar får behandling på en näringsklinik i flyktinglägret i Kakuma, Kenya. Senaste tiden har många barn som anlänt till lägret varit undernärda och sjuka.

Brist på mat drabbar Afrikas flyktingar

UNHCR och FN:s livsmedelsprogram, WFP varnar för allvarlig brist på mat för två miljoner flyktingar i tio afrikanska länder.

Antalet flyktingar i Afrika har nästan fördubblats på fem år - från 2,6 miljoner år 2011 till fem miljoner 2016. Stödet till flyktingar ökade under perioden, men håller inte jämna steg med det snabbt stigande behovet av hjälp.

Som ett resultat är hjälpinsatserna underfinansierade och leder till att livsmedelshjälpen för vissa grupper av flyktingar skärs ner.

Mer pengar behövs för att klara matbristen

WFP och UNHCR varnar för att bristen på mat kommer att få ödesdigra konsekvenser för hälsan och säkerheten hos flyktingar om inte mer stöd skjuts till snarast.

– Vi kan inte föreställa oss hur svårt livet är för tusentals flyktingfamiljer som är utan mat, och ofta nekas möjligheten att arbeta eller försörja sig. Flyktingar är utomordentligt motståndskraftiga, men nedskärningar i livsmedelshjälp – ibland med så mycket som 50 procent – har en förödande inverkan på deras hälsa. Rätten till mat är en grundläggande mänsklig rättighet. Vi arbetar med WFP för att säkerställa att ingen flykting går och lägger sig hungrig, men mer stöd måste komma snabbt, säger UNHCR:s chef Filippo Grandi

– Miljontals flyktingar är beroende av mat från WFP och vårt arbete med att behandla och förebygga undernäring för att överleva. Men i Afrika riskerar insatserna att överskuggas av stora humanitära kriser på andra håll. Givarna har varit mycket generösa inför de nya globala behoven. Men ingen flykting förtjänar att överges, säger Ertharin Cousin på WFP.

Akut undernäring på Afrikas horn

UNHCR och WFP varnar för matsituationen på Afrikas horn och säger att behovet av stöd saknar motstycke.

Tillståndet för människor som flyr från Somalia och Sydsuda när kritiskt. Över 75 procent av de somaliska flyktingbarnen som har kommit till lägret Dollo Ado i Etiopien sedan januari var akut undernärda.

Minskade matransoner

Tio hjälpinsatser för flyktingar i Afrika har drabbats av nedskärningar och de påverkar mathjälpen för cirka två miljoner flyktingar.

I Kamerun, Tchad, Kenya, Mauretanien, Sydsudan och Uganda har matransoner minskat dramatiskt - i vissa fall med upp till 50 procent.

Fortsatta nedskärningar i mathjälpen kan få allvarliga konsekvenser. Flyktingar hoppar över måltider, säljer familjens tillgångar och tar sina barn ur skolan för att stanna hemma eller arbeta.

Nu förvärras situationen - som redan innan nedskärningarna var oroande.

Undersökningar från 2016 visar höga nivåer av akut undernäring och blodbrist. I många flyktingbosättningar i Etiopien, Tchad, Sudan och Djibouti klassifiseras den akuta undernäringen som "kritisk" och blodbristen är högre än 40 procent, vilket indikerar en folkhälsokris.

Källa: Severe food shortages hit Africa’s refugees hard – UNHCR and WFP warn
 

Ulrika Forsberg

Webbansvarig

1,5 miljoner flyktingar från Sydsudan

Sidah Hawa tittar ut över horisonten. Den brännande solen strålar runt trädet som hon sitter under. Hennes sex barn kryper närmare medan hon ammar Asanti, sin 18-månaders bäbis.

– Jag har lidit så mycket. De senaste dagarna har varit hemska. Jag hade inte tillräckligt med mat. Vi åt rå kassava (en slags rot). När barnen var trötta vilade vi en stund, sedan jag gav dem lite vatten, berättar hon.

Sidah är 30 år, hon anlände nyligen till Kuluba - en dammig liten stad i norra Uganda längs gränsen till Sydsudan.

Hon är en av tusentals flyktingar från Sydsudan som har sökt skydd i Uganda sedan striderna i landet har förvärrats.

UNHCR är på plats i Sydsudan och grannländerna och ger livräddande nödhjälp till människorna som har tvingats lämna sina hem under desperata förhållanden.

Se en karta med grafik över Sydsudan och grannländerna - PDF.

Världens tredje största flyktingkris

Mer än 1,5 miljoner människor har nu tvingats fly från Sydsudan sedan konflikten startade i december 2013. Striderna förvärrades i juli förra året efter att ett fredsavtal mellan regeringen och oppositionen upphört.

Det är världens tredje största flyktingkris efter Syrien och Afghanistan - med mindre uppmärksamhet och finansiering.

Det extremt osäkra läget i Sydsudan tvingar allt fler människor att fly landet varje dag. Det sätter hård press på hjälpinsatserna vid gränserna.

– Det har varit ett akut krisläge med nära 2 000 flyktingar som anländer i Uganda varje dag. Vår högsta prioritet är att rädda liv och garantera att de grundläggande behoven uppfylls så snabbt som möjligt, säger Nasir Fernandes som är krishanterare på UNHCR.

Läs mer på UNHCR:s globala webbplats (eng): Number of refugees fleeing South Sudan tops 1.5 million

Tusentals söker skydd i Uganda

689 000 människor har flytt över gränsen till grannlandet Uganda – 52 000 sedan i januari. Antalet har tredubblats på halvår.

Enorma omvägar till fots

Tusentals flyktingar har gått enorma omvägar till fots. Många med få tillhörigheter och begränsad tillgång till mat, vatten och andra basvaror.

Vissa berättar om promenader på mer än en månad innan de slutligen är i säkerhet.

Från Sydsudan via Kongo till Uganda

Flyktingar tar sig söderut via Demokratiska republiken Kongo, sedan österut till Uganda i rädsla för attacker från väpnade styrkor som härjar längs de vanliga rutterna och vid gränsövergångarna.

Sarah Apayi använde rutten via Demokratiska republiken Kongo till Uganda. Banditer längs huvudvägarna tvingade henne att ta den långa omvägen.

– Min man kidnappades ett år efter att kriget började. I sex dagar gömde jag och mina barn oss i bushen på vägen till Kongo, berättar Sarah.

Det tog ytterligare två dagar från Demokratiska republiken Kongo till Uganda.

– Det var svårt eftersom det inte är säkert i bushen. Jag var rädd för vilda djur, men det var bättre än att bli anfallen av rebellerna, säger Sarah.

Undernäring och kidnappningar

– Mer än 60 procent av flyktingarna är barn, många anländer med alarmerande nivåer av undernäring. Vi får rapporter om enormt lidande i Sydsudan med intensiva strider, kidnappningar, våldtäkter, rädsla för väpnade grupper och hot om livet, liksom akut matbrist, säger UNHCR:s talesperson William Spindler.

Sidahs hem i Moga i sydvästra Sydsudan har varit relativt fridfullt tills striderna spred sig. Då flydde hon och uthärdade en tredagars resa till gränsen.

– Vi gick i två dagar på småvägar för att komma till gränsen. Vi gick genom bushen eftersom att om du möter soldater så kan de döda dig, berättar hon.

Kvinnor och barn drabbas värst i konflikten och utgör 86 procent av flyktingarna som kommer till Uganda.

Erkänd positiv flyktingpolitik i Uganda

Uganda är erkänt för sin positiva och framsynta flyktingpolitik.

När flyktingarna kommer till gränsen får de hjälp att komma till ett transitcenter. Där registreras de och får nödhjälp som liggunderlag, filtar, och hygienartiklar. Barn vaccineras mot mässlingen och polio.

När de är registrerade och har fått flyktingstatus får de små landområden som är integrerade i byar i det lokala samhället.

Det är banbrytande metod som skapar gemenskap och gör att flyktingar och lokalbefolkningen kan att leva fredligt tillsammans.

Allt inom tre dagar

Processen för att ta emot flyktingar vid gränsen och flytta dem till bosättningar tar i genomsnitt bara tre dagar.

Dessutom är flyktingar beviljade en rad rättigheter och friheter. De har möjlighet att arbeta, starta egna företag och fritt flytta runt i landet.

“Den ugandiska regeringen förtjänar lovord ”

Uganda har hjälp mer än hälften av de 1,1 miljoner människor som har flytt från Sydsudan under det senaste halvåret.

– Regeringen i Uganda förtjänar enorma lovord i sitt arbete med att hantera den akuta krisen. Men det här är inte något som Uganda kan hantera på egen hand. Det är nu absolut nödvändigt att det internationella samfundet uppmärksammar vad som händer och stödjer Uganda för att ge flyktingar en miljö där de kan leva i trygghet och värdighet, säger Fernandes

Sidah är tacksam över att vara i säkerhet i Uganda och få en chans att börja om.

– Jag är tacksam att jag äntligen är trygg. Jag känner att lidandet är på väg att ta slut, säger hon

Fakta flyktingar Sydsudan

3,6 miljoner människor på flykt behöver UNHCR:s skydd.

 • 1,5 miljoner flyktingar från Sydsudan har sökt skydd i andra länder (se listan under).
 • 1,85 miljoner internflyktingar - människor som är på flykt i sitt hemland Sydsudan.
 • 262 560 flyktingar från andra länder befinner sig i Sydsudan.

Flyktingar från Sydsudan är utspridda i flera länder – varav de flesta i Uganda:

 • 698 000 i Uganda
 • 34 200 i Etiopien
 • 305 000 i Sudan
 • 89 000 i Kenya
 • 68 000 i Demokratiska republiken Kongo
 • 4900 i Centralafrikanska republiken

Du kan hjälpa flyktingar

Tack till dig som gör UNHCR:s arbete möjligt. Flyktingkrisen i Sydsudan är svårt underfinansierad. Ge en gåva och hjälp människor som har tvingats fly från krig och konflikter.

Ulrika Forsberg

Webbansvarig

UNHCR skyddar familjer som flyr västra Mosul

Se filmen om Haytham och hans familj. De lyckades fly från terror och strider i västra Mosul i Irak. Nu är de i trygghet och får skydd av UNHCR. "Jag är så glad att jag vill gråta" berättar Haytham.

UNHCR hjälper mer än 150 000 människor som har flytt från staden. En offensiv inleddes den 17 oktober 2016 för att återta Mosul från extremister som har styrt där de senaste två åren.

Flydde från Mosul i fiskebåt

En kväll i slutet av januari, när solen hade gått ner, skyndade 44-åriga Haytham* och hans familj ner till floden Tigris och bröt upp låset till en liten fiskebåt.

De flydde från terror och strider i extremistkontrollerade västra Mosul. Han visste att om han fångades skulle han dödas.

Haytham hoppade ombord på båten och bad sin fru och sina barn att ligga ner för att inte bli beskjutna. Han rodde dem över den breda floden i skydd av mörkret.

Efter halva vägen började väpnade män att skjuta mot dem. Båten träffades och började ta in vatten. Haytham rodde så fort han kunde och lyckades nå andra sidan innan båten sjönk.

– Jag trodde att vi skulle dö, berättar Haytham.

Irakiska styrkor på den östra sidan höjde först sina vapen. Men när de såg att det var en familj på flykt gick de fram för att hjälpa dem.

Från Mosul till UNHCR

Familjen stannade ett tag i östra Mosul, men hamnade under beskjutning även där.

När Haythams son skadades av bombsplitter bestämde de sig för att söka skydd i Hasansham-lägret som drivs av UNHCR i den kurdiska regionen i Irak.

– Jag är så glad att jag vill gråta, berättar han för UNHCR:s personal i tältet som hans familj har flyttat in i.

Läs mer: Familjer från Mosul flyr till Syrien och irakiska Kurdistan

Hjälp till familjer som flyr

Av de 153 714 människor som har flytt från Mosul de senaste månaderna bor de flesta i UNHCR:s läger. UNHCR har även delat ut förnödenheter till 9 000 familjer i de delar av Mosul som nyligen har säkrats.

Det uppskattas att mer än 750 000 människor fortfarande är instängda i den tätbefolkade västra delen av Mosul - dit nästa fas i striderna nu riktas.

UNHCR samordnar hjälpinsatser tillsammans med myndigheter och samarbetsorganisationer.

– Medan många familjer från östra Mosul återvänder till nyligen säkrade områden förbereder vi för en stor flykt från väst. Att hjälpa nya flyktingar samtidigt som familjer återvänder hem kommer att testa våra resurser till gränsen, säger UNHCR:s representant i Irak, Bruno Geddo.

– Samtidigt är vi allvarligt oroade över säkerheten och situationen för invånarna i västra Mosul när nästa fas i offensiven kommer igång, tillägger han.

Maten är slut och dyr – ett ägg kostar 9 kronor

Västra Mosul är nästan helt omringad av militära styrkor. I mataffärerna i den tätbefolkade gamla staden gapar många hyllor tomma och bristen på varor leder till höga priser.

Ett kilo lök kostar mer än 89 kronor (10 USD), ett kilo socker 160 kronor (18 USD), en enda ägg kostar ca 9 kronor (1 USD), och 20 liter gas för matlagning kostar 713 kronor (80 USD) enligt flera invånare.

Familjer bränner sina möbler som ved på grund av bristen på gas för uppvärmning. De äter ofta bara potatis som kan odlas lokalt och fortfarande är relativt billigt - mindre än 9 kronor (1 USD) per kilo.

En av invånarna berättar att det bara finns ett sjukhus kvar som fortfarande är i drift i västra Mosul. Samtidigt ökar flyganfallen i takt med att offensiven för att återta västra delen närmar sig.

Offensiven mot Mosul

Offensiven för att återta Mosul från extremister inleddes den 17 oktober 2016.

Innan Mosul intogs av extremister i juni 2014 var den en blomstrade stad med 2,5 miljoner invånare.

Läs mer: Offensiven för att återta Mosul är igång

Flyktingarna har uthärdat brutala förhållanden under extremisternas styre, ofta utan tillgång till sjukvård.

De flesta barn i skolåldern som anländer till UNHCR:s läger har inte gått i skolan på flera år. Vissa barn kommer ensamma utan att veta vad som har hänt med föräldrarna. UNHCR ger sjukvård och möjlighet för barnen att fortsätta sin skolgång.

Se en karta med insatserna runt Mosul här (PDF/engelska): UNHCR Mosul Emergency Response

Vill du hjälpa?

UNHCR är på plats vid världens alla stora konflikter och hjälper människorna som tvingas lämna sina.

Stöd UNHCR:s arbete med en gåva som ger livräddande hjälp till dem som flyr från krig och förtryck. Du kan rädda liv.

Ge en gåva här

*Haythams namn är ändrat på grund av säkerhetsskäl.

Ulrika Forsberg

Webbansvarig
 • Afrah, 6 år, och Ibtisam, 7 år, är internflyktingar i Jemen. Här står framför sitt tält i ett Darawan-lägret. Deras familj flydde från Saada-provinsen för flera månader sedan för att undkomma flyganfall.
  Afrah, 6 år, och Ibtisam, 7 år, är internflyktingar i Jemen. Här leker framför sitt tält i ett Darawan-lägret. Deras familj flydde från Saada-provinsen för flera månader sedan för att undkomma flyganfall.

Miljoner på flykt i Jemen – en humanitär katastrof

Miljoner människor är på flykt från sina hem i Jemen. Situationen i landet beskrivs som en bortglömd humanitär katastrof som förvärras varje dag. Läget är akut och hjälpbehoven enorma.

Inbördeskriget i Jemen som började i mars 2015 har tvingat mer än två miljoner människor på flykt från sina hem. Många lider av hunger och lever i fattigdom i överbefolkade bosättningar. På vintern har de varken skydd mot väder eller vind.

Omkring 20 miljoner människor (mer än 80 procent av befolkningen) är i behov av humanitär hjälp.

Jemen är ett Mellanösterns fattigaste länder. Landets mångåriga och svåra situation har överskuggats av andra kriser i regionen.

UNHCR är på plats med tält och har nått ut med nödhjälp till 660 000 människor som drivits på flykt sedan kriget började. UNHCR:s chef i Jemen beskriver situationen som ”En bortglömd humanitär katastrof ... som förvärras varje dag."

Nu ber UNHCR om mer pengar för att alla som har drabbats ska få hjälp.

Du kan hjälpa

UNHCR är på plats vid världens alla konflikter och hjälper människor som har tvingats fly från sina hem. Att skänka pengar varje månad är ett bra sätt för att hjälpa till. Bli månadsgivare och skydda människor på flykt - varje dag, året runt.

Ulrika Forsberg

Webbansvarig