Offensiv mot Idlib – rekordmånga på flykt i Syrien

En rapport som släpptes av FN på onsdagen visar "oöverträffade nivåer av internflykt" i Syrien.

Över en miljon människor har tvingats fly mellan januari och juni i år till följd av att regeringsstyrkor mobiliserar sig för att återta stora områden från rebellgrupper.

I den 24-sidiga rapporten konstateras att de flesta av människorna som är på flykt lever under "svåra förhållanden" – ofta utan tillräckligt med mat, vatten, boende, sjukvård eller toaletter.

Tidigare i veckan bad UNHCR om mer pengar för att möta människors grundläggande och dagliga behov inne i Syrien.

FN-rapporten varnar för att många civila som är på flykt befinner sig i Idlib, "där en offensiv är planerad med liten hänsyn till civilbefolkningen, och som kan skapa en katastrofal humanitär kris".

Ulrika Forsberg

Webbansvarig
 • Medelhavet är en av världens dödligaste gränser. Fler barn, kvinnor och män än någonsin tidigare dör.
  Medelhavet är en av världens dödligaste gränser. Fler barn, kvinnor och män än någonsin tidigare dör.

Ny rapport: Medelhavet dödligare än någonsin tidigare

Tre år efter de chockerande bilderna på den livlösa syriska pojken Alan Kurdi, visar en ny rapport från UNHCR att fler än någonsin förlorar sina liv för att nå Europa.

Enligt rapporten – Desperate Journeys (Desperata resor) – har fler än 1600 människor mist sina liv eller är saknade efter desperata försök att nå Europa så här långt i år.

Färre flyr, fler omkommer

Rapporten visar att trots att antalet människor som når Europa har minskat, har antalet dödsfall ökat kraftigt – särskilt för de som korsar över Medelhavet.

– Den här rapporten bekräftar återigen att Medelhavet är en av världens dödligaste gränser. När antalet människor som når europeiska kuster minskar, handlar det inte längre om Europa kan hantera siffrorna, utom om Europa kan samla medmänsklighet för att rädda liv, säger Pascal Moreau, UNHCR:s chef i Europa.

Under de senaste månaderna har UNHCR tillsammans med FN:s migrationsbyrå, IOM, uppmanat länder att hitta en strategi för rädda liv och ta emot människor i nöd på Medelhavet.

Fler lagliga vägar behövs

UNHCR uppmanar också Europa att hitta fler lagliga vägar för flyktingar. Att öka antalet platser för vidarebosättning (kvotplatser) och förenkla för familjer att återförenas – är säkra alternativ till dödliga resor över havet.

Faror längs landvägen

Rapporten beskriver även de faror som flyktingarna står inför när de reser längs landvägar till eller inom Europa, och noterar att flyktingar och invandrare förhindras att få komma in i vissa länder. UNHCR uppmanar berörda länder att ge dem som söker internationellt skydd möjlighet att söka asyl.

Sea Prayer till minne av Alan Kurdi

Författaren till bästsäljaren Flyga drake och UNHCR:s goodwillambassadör Khaled Hosseini, själv före detta flykting från Afghanistan, har publicerat en ny bok som sammanfaller med treårsårsdagen för Alan Kurdis död.

"Sea Prayer" är tillägnad de tusentals flyktingar som har förlorat sina liv runt om i världen medan de tvingas fly från krig, våld och förföljelse.

"Viljan att hjälpa har bleknat"

– När jag såg de förödande bilderna av Alan Kurdi krossades mitt hjärta. Bara tre år senare, och trots att tusentals människor förlorar sina liv till sjöss, verkar vårt kollektiva minne och viljan att hjälpa till ha bleknat, sade Hosseini.

Kyrkogård med omärkta gravar

I juni och juli 2018 besökte Hosseini Libanon och Italien och såg den förödande inverkan på familjer som har förlorat släktingar när de försökte nå Europa.

– På Sicilien besökte jag en övergiven, misskött kyrkogård full av omärkta gravar av människor – bland dem många barn som har drunknat på havet, precis som Alan – under de senaste åren, berättar Hosseini.

Han fortsätter:

–  Vart och ett av dem är nu reducerat till bara ett nummer, en kod på en grav. De var alla barn, kvinnor och män som vågade drömma om en bättre framtid. Tre år från Alans död är det dags att vi gör mer för att förhindra framtida tragedier och låta våra vänner, familjer och regeringar veta att vi står upp för flyktingar.

Ladda ner Rapporten Desperate Journeys i sin helhet! Bläddra bland kartor, bilder och grafik.

Källa: Mediterranean crossings deadlier than ever, new UNHCR report shows

Ulrika Forsberg

Webbansvarig
 • Lindex kunder rundar upp med nästan 900 000 kronor till barn på flykt.
  Lindex kunder rundar upp med nästan 900 000 kronor till barn på flykt.
 • Weekday uppmärksammar internationella flyktingdagen den 20 juni.
  Weekday uppmärksammar internationella flyktingdagen den 20 juni.
 • T-shirts trycktes för hand i butik i en veckas tid och såldes både online och i butik i alla Weekdays länder.
  T-shirts trycktes för hand i butik i en veckas tid och såldes både online och i butik i alla Weekdays länder.

Weekday och Lindex står upp för flyktingar

Sommarens samarbeten med Weekday och Lindex. Stort tack för allt fantastiskt engagemang.

Lindex kunder rundar upp igen

Lindex Runda Upp-kampanj startade på internationella flyktingdagen den 20 juni för att uppmärksamma barn på flykt. Under en vecka samlade Lindex kunder och personal in 890 560 kronor.

Kampanjen var en del av Human Facts och hade en kassaskylt i samma manér.

Läs mer om samarbetet på Lindex-bloggen #Lindex

Weekday uppmärksammar flyktingdagen

Weekday stödjer UNHCR med kampanjen "Change comes from action" för att uppmärksamma internationella flyktingdagen 20 juni.

Olika t-shirts trycktes för hand i butik i en veckas tid och såldes både online och i butik i alla Weekdays länder.

Andra produkter var nyckelband, tygväskor, kaffemugg och ett skärp. 18 länder sålde online och 9 länder i fysiska butiker, alla i Europa.

Ulrika Forsberg

Webbansvarig
 • Hafashimana Euphrasie, 14 år, är flyktingbarn från Burundi. Han går i skolan i flyktinglägret Nduta i Tanzania. "När det blåser faller grenar ner och barnen gör sig illa" berättar han.
  Hafashimana Euphrasie, 14 år, är flyktingbarn från Burundi. Han går i skolan i flyktinglägret Nduta i Tanzania. "När det blåser faller grenar ner och barnen gör sig illa" berättar han.

Rapport: 4 miljoner flyktingbarn går inte i skolan

Fyra miljoner flyktingbarn går inte i skolan. Det är en ökning med en halv miljon flyktingbarn på bara ett år, enligt en ny rapport om utbildning för barn i flyktingkriser från UNHCR.

Rapporten – Turn the Tide: Refugee Education in Crisis – visar att trots insatser från regeringar, UNHCR och andra organisationer så möter inte antalet inskrivningar av flyktingbarn i skolsystemen ökningen av barn som tvingats fly.

7,4 miljoner flyktingbarn i skolåldern

I slutet av 2017 fanns det över 25,4 miljoner flyktingar i världen, 19,9 miljoner under UNHCR:s ansvar. 52 procent –10,3 miljoner – av alla flyktingar är barn.

7,4 miljoner av flyktingbarnen under UNHCR:s mandat är i skolåldern, av dem går 4 miljoner inte i skolan.

61 procent i grundskolan

Endast 61 procent av alla flyktingbarn går i grundskolan, jämfört med 92 procent av alla världens barn. I takt med att barnen blir äldre ökar skillnaden mellan flyktingbarnen och andra barn. 

Två av tre som har gått i grundskolan går inte vidare till gymnasiet.

23 procent i gymnasiet

23 procent av flyktingbarnen deltar i gymnasieundervisning – jämfört med 84 procent av andra barn.

– Utbildning är ett sätt att hjälpa barn att läka, och det är också nyckeln till att bygga upp deras länder, säger Filippo Grandi, FN:s flyktingkommissarie.

En procent når högre studier

För högre utbildning är glappet enormt. Bara en procent av flyktingarna når universitetsstudier jämfört med 37 procent globalt – en siffra som inte förändrats senaste tre åren. 

- Skolan är första platsen på månader, eller till och med år, där flyktingbarn finner någon form av normalitet. Om inte investeringar görs omedelbart kommer hundratusentals fler barn att gå med i denna störande statistik, tillägger Grandi.

Nationella utbildningssystem

Rapporten uppmanar länder som tar emot flyktingbarn att inkludera dem i nationella utbildningssystemen. En läroplan hela vägen genom grundskolan möjliggör resan till universitet eller högre yrkesutbildning.

92 procent i utvecklingsregionen

92 procent av alla flyktingbarn i skolålder tas emot av länder i utvecklingsregioner och dessa länder behöver mer finansiellt stöd från omvärlden.

Starkare partnerskap

Avslutningsvis uppmanar rapporten till starkare partnerskap med privata sektorn, humanitära organisationer samt regeringar för att hitta fler hållbara lösningar för utbildning till flyktingar.

Läs hela rapporten här. Bläddra bland berättelser, bilder, filmer och kartor. 

Källa: Four million refugee children go without schooling: UNHCR report

Ulrika Forsberg

Webbansvarig