• Idag på internationella flyktingdagen kan du stå upp för människor på flykt. Ge några minuter av din lön. Tillsammans räddar vi liv.
  Idag på internationella flyktingdagen kan du stå upp för människor på flykt. Ge några minuter av din lön. Tillsammans räddar vi liv.

Flyktingdagen 2017

Idag den 20 juni – på internationella flyktingdagen – hedrar vi styrkan och modet hos de mer än 65 miljoner människor som har tvingats fly från krig, förföljelse och våld.

Det är också en dag att uppmärksamma alla människor runt om i världen som står upp för flyktingar, ger dem en trygg plats och välkomnar dem i sina skolor, på sina arbetsplatser och som grannar.

Vill du också vara med?

Stå upp för människor på flykt och ge bort några minuter av din lön på flyktingdagen. Eller mer, om du vill ...

Räkna ut vad ett par minuter av just din lön blir här: sms.sverigeforunhcr.se. Det är superenkelt och går fort - vi lovar!

Visa för dina vänner att du står upp för människor på flykt - fota dina fötter och dela bilden i sociala medier, märk med #Flyktingdagen.

Stå upp för flyktingar

Fler människor än någonsin tidigare är på flykt från sina hem. Vi vill uppmärksamma detta genom kampanjen Stå upp och samtidigt samla in pengar som motsvarar några minuters lön.

– Med kampanjen vill vi ge folk en enkel möjlighet att visa att de står upp för människor som tvingats fly sina hem. Det behöver inte alltid vara stora gester för att poängtera att de inte är bortglömda, säger Katinka Lindholm, generalsekreterare på Sverige för UNHCR.

Kampanjen genomförs den 20 juni, på flyktingdagen eller världsflyktingdagen som den också kallas, och syftar till att visa solidaritet för de miljontals människor som just nu befinner sig på flykt.

Ta en bild och posta i sociala medier

För att delta - stå upp i några minuter, ta en bild av dina fötter och lägg upp bilden i sociala medier under hashtaggen #Flyktingdagen.

SMS:a några minuter av din lön

De som har möjlighet kan även stå upp och arbeta ett par minuter denna dag och skänka motsvarande lön till människor på flykt. För en person som tjänar 20 000 kronor i månaden motsvarar exempelvis fem minuter ungefär tio kronor. För den som tjänar 30 000 kronor i månaden motsvarar samma tid cirka 16 kronor.

För en exakt uträkning av just din lön, gå till sms.sverigeforunhcr.se

Målet med kampanjen är att samla in 300 000 kronor, vilket exempelvis räcker till:

 • 83 tält till familjer på flykt eller
 • 1 666 hälsopaket till kvinnor som befinner sig på flykt eller
 • 1 000 skolpaket till barn på flykt.

4 sätt att hjälpa

 1. Stå upp, ta en bild av dina fötter och lägg upp bilden i sociala medier under hashtaggen #Flyktingdagen.
 2. Gör en enkel uträkning av vad ett visst antal minuter motsvarar för din lön: sms.sverigeforunhcr.se.
 3. Ge en gåva
 4. Bli månadsgivare och ge en gåva varje månad - du hjälper människor på flykt varje dag, året runt.

Varje barn, kvinna och man på flykt har sin historia och sina starka skäl för att ta det svåra beslutet att lämna sitt hem. Det är krigen, konflikterna och förföljelsen som är problemet - inte människorna som flyr.

När vi står upp tillsammans för flyktingar – står vi också upp för respekt och mångfald.

Ulrika Forsberg

Webbansvarig

65,6 miljoner på flykt i världen - fler än någonsin tidigare

65,6 miljoner människor är på flykt i världen – fler än någonsin tidigare. För tredje året i rad är siffran rekordhög. Krig och våld är orsaken. Se videon på 3 minuter.

65,6 miljoner på flykt

UNHCR:s årliga rapport om flyktingsituationen i världen – Global Trends – visar att 65,6 miljoner människor var på flykt i slutet av 2016 – 300 000 fler än året innan.

I 65,6 miljoner räknas:

 • 22,5 miljoner flyktingar.
 • 40,3 miljoner internflyktingar.
 • 2,8 miljoner asylsökande.

Från vilka länder kommer flest flyktingar?

 1. Syrien: 5,5 miljoner*
 2. Afghanistan: 2,5 miljoner
 3. Sydsudan: 1,4 miljoner*

Vilka länder tar emot flest flyktingar?

 1. Turkiet: 2,9 miljoner
 2. Pakistan: 1,4 miljoner
 3. Libanon: 1 miljon
 4. Iran: 979 4000
 5. Uganda: 940 800
 6. Etiopien: 791 600

*Flest människor är på flykt från sina hem i Syrien. 12 miljoner människor – nästan två tredjedelar av landets befolkning är antingen på flykt i landet eller har sökt skydd i andra länder.

*Den snabbast växande flyktingkrisen pågår just nu i Sydsudan.

22,5 miljoner flyktingar

Antalet flyktingar är, med 22,5 miljoner – den högsta siffran någonsin. Hälften av dem är barn.

17,2 miljoner flyktingar är under UNHCR:s ansvar. 5,3 miljoner är palestinska flyktingar som är registrerade hos UNHCR:s systerorganisation UNRWA.

Konflikten i Syrien är fortfarande den största orsaken till att människor tvingas fly – 5,5 miljoner har lämnat landet.

I juli 2016 kollapsade fredsinsatserna i Sydsudan. Sammanbrottet ledde till ökat våld som tvingade 739 900 människor att lämna landet (slutet av 2016). Idag, juni 2017, är siffran nästan två miljoner.

40,3 miljoner på flykt i sitt hemland = internflyktingar

Antalet människor som var på flykt inom sitt eget lands gränser (internflyktingar) uppgick till 40,3 miljoner i slutet av 2016, jämfört med 40,8 miljoner ett år tidigare.

Syrien, Irak och Colombia var de länder med flest internflyktingar.

2,8 miljoner asylsökande

Asylsökande är de som har flytt från sitt land och söker internationellt skydd i andra länder som flyktingar. I slutet av 2016 uppgick antalet människor som sökte asyl till 2,8 miljoner.

En människa av 113 på flykt

Krig, våld och förföljelse orsaker ett enormt mänskligt lidande. 65,6 miljoner innebär att i genomsnitt har en människa av 113 i världen tvingats på flykt. Det är fler än befolkningen i Storbritannien - världens 21:a mest befolkade land.

– Hur man än räknar är det en oacceptabel siffra och den talar starkare än någonsin för behovet av solidaritet och att gemensamt förebygga och lösa kriser och se till att världens flyktingar, internflyktingar och asylsökande är ordentligt skyddade under tiden lösningar arbetas fram, säger Filippo Grandi, FN:s flyktingkommissarie och UNHCR:s högsta chef.

Grandi fortsätter:

– Vi måste göra mer för dessa människor. När världen är fylld av konflikter är det beslutsamhet och mod som krävs, inte rädsla.

10,3 miljoner tvingades fly under 2016

Rapporten visar att antalet människor som tvingas fly ligger kvar på hög nivå. Av totalt 65,5 miljoner tvingades 10,3 miljoner lämna sina hem under 2016 – av dem var 6,9 miljoner internflyktingar. Det innebär en människa var tredje sekund.

Vidarebosättning och frivilligt återvändande

Rapporten visar att under 2016 tog 37 länder tillsammans emot 189 300 flyktingar för vidarebosättning (kvotflykting).

En halv miljon flyktingar kunde återvända till sina hemländer. 6,5 miljoner internflyktingar till sina ursprungsområden – under mindre goda förhållanden och med osäkra framtidsutsikter.

84 procent i låg- och medelinkomstländer

De flesta flyktingar – 84 procent – befann sig i låg- eller medelinkomstländer i slutet av 2016. 2,9 miljoner i Turkiet, följt av Pakistan (1,4 miljoner), Libanon (1 miljon) och Iran (979 400).

En av tre – 4,9 miljoner människor – sökte skydd i fattiga länder. Det beror bland annat på att många fattiga länder ligger i närheten av konfliktområden.

Hälften av alla flyktingar är barn

Barn utgör hälften av världens flyktingar. Det är fortsatt utsatta för en oproportionerligt stor del av lidandet, främst på grund av deras ökade sårbarhet. Tragiskt nog har 75 000 asylansökningar tagits emot från barn som är ensamma eller har skiljts från sina föräldrar.

Siffrorna i rapporten är baserade på data från regeringar, partnerorganisationer och egen rapportering.

Global Trends

Läs hela rapporten Global Trends - forced displacement in 2016 (PDF) här. Bläddra bland grafik, kartor och statistik.

Ulrika Forsberg

Webbansvarig

Messi och Neymar kickar igång upprop för flyktingar

Idag kickar fotbollshjältarna Lionel Messi och Neymar igång kampanjen #SignAndPass - för att hjälpa världens flyktingar. Se filmen när FC Barcelonas superstjärnor skriver under för människor på flykt.

Messi och Neymar skriver under för flyktingar

Messi och Neymar signerar en boll och skriver samtidigt under ett uppropet #SignAndPass.

– Jag är stolt över att vara en del av det här viktiga initiativet för att hjälpa flyktingar. Jag hoppas att det hjälper till att förändra situation för miljontals flyktingbarn, säger Messi, den argentinska forward som har gjort mer än 500 mål för FC Barcelona och hans i landslaget.

#SignAndPass för flyktingar

Kampanjen #SignAndPass" (skriv under och passa vidare) ger människor över hela världen en chans att visa sitt stöd för flyktingar genom att skriva under ett upprop och dela det med sina vänner i sociala medier.

Sign and Pass-kampanjen är en del av UNHCR:s globala upprop #WithRefugees som 1,5 miljoner människor redan har skrivit under.

–Kärleken till sporten förenar människor på ett unikt sätt. Passionen och toleransen som kommer från att spela och stödja andra lag kan lösa problem, säger FN:s flyktingkommissarie Filippo Grandi under en tillställning på FC Barcelonas hemmaarena Camp Nou.

–Jag hoppas att detta stärker relation med FC Barcelona Foundation, och banar väg för en betydande förbättrad situationen för de miljontals barn som är på flykt, tillade han.

Under tillställningen uppmanade Josep Maria Bartomeu, ordförande för FC Barcelona Foundation, deltagarna att stödja flyktingar.

–Det här är ett av de allvarligaste problemen som världen har ställts inför under de senaste decennierna. Med över 21 miljoner flyktingar, mer än hälften av dem är barn, känner vi att det är vårt ansvar att bidra genom idrott och använda sport som ett verktyg för att uppnå social förändring, säger Bartomeu.

Stöd från FC Barcelona

UNHCR är FN:s flyktingorgan med uppgift är att skydda flyktingar. FC Barcelona Foundation stödjer utbildning och sportens positiva effekter – särskilt för barn och ungdomar.

Med stöd av FC Barcelonas superstjärnor och UNHCR:s kunskap ska kampanjen öka engagemanget för flyktingar till fotbollsfans runt om i världen – och uppmuntra alla att skriva under uppropet #SignAndPass.

Skriv under flyktingar!

Skriv under uppropet #WithRefugees här - ett upprop för att ge människor på flykt ett liv i säkerhet, tillgång till utbilning och arbete.

Ulrika Forsberg

Webbansvarig

Konvoj med mat och mediciner till 44 000 i Syrien

En konvoj med mat och mediciner har nått 44 000 människor i Syrien. Den 22 maj anlände 41 lastbilar staden Jayrud där barn och familjer har varit utan hjälp i ett år.

Muhammeds familj fick hjälp

Muhammed Thaers fyra barn leker utomhus i vårsolen. De har tillbringat vintern tillsammans med sju andra familjer i en källare utan värme i en moské i Jayrud.

Muhammed har inget jobb och måste förlita sig på stöd från hjälporganisationer och lokalbefolkningen för att ge sin familj mat på bordet.

Förra veckans gemensamma konvoj från UNHCR, tillsammans med andra organisationer, hjälper familjen att överleva.

– Vi hade inte fått nödhjälp sedan juni förra året och vi hade ingenting. Det fanns varken ris, bulgur eller olja för att laga mat till våra barn. Matpriserna är höga och det finns inga jobb, berättar Muhammed för UNHCR.

Belägrade i fem år

Muhammed är 45 år. Hans familj flydde från strider utanför hemstaden Damaskus 2012 – för fem år sedan. De tog sig till Jayrud – fem mil nordost om Damaskus – för att komma i säkerhet.

Jayrud ligger på landsbygden längs den gamla handelsleden mot Palmyra.

Familjen upptäckte för sent att området var fullt av väpnade soldater – de var fast i Jayrud och kom inte därifrån. Familjen har tillbringat de senaste fem åren i moskén – helt avskurna från omvärlden.

41 lastbilar med mat och mediciner

Den senaste hjälpkonvojen bestod av 41 lastbilar lastade med mat, mediciner och utrustning, hushållsartiklar och skolböcker. Hjälpen delades ut till 44 000 människor i Jayrud och byarna Atna och Nasrieyeh.

Under hjälpinsatsen pratade fältpersonal med lokalbefolkningen för att höra hur situationen var inne i staden.

– Under det här uppdraget ville vi träffa lärare, kvinnor och barn och prata med dem och lyssna på deras behov. De flesta av invånarna är i desperat behov av hälsovård och ekonomiskt stöd, berättar Jolanda Van Dijk, fältarbetare för UNHCR på uppdrag i den en gång blomstrande staden.

Många människor på flykt i Jayrud bor på byggplatser eller bondgårdar. De har varken tillgång till vatten eller elektricitet. Det finns inga jobb som ger dem en inkomst.

Muhammed längtar efter fred

Konvojen med förnödenheter har hjälpt familjer som Muhammeds att överleva. Men bara en varaktig lösning på kriget ger hans barn en chans att få sin barndom tillbaka.

– Jag hoppas att fred kan blomstra i mitt land igen, och mina barn kan fortsätta sina liv som alla andra barn i världen, säger Muhammed.

Kriget i Syrien

Det blodiga kriget i Syrien är inne på sjunde året. 4,8 miljoner människor har sökt skydd i grannländerna. 6,3 miljoner människor – som Muhammed och hans familj – är på flykt i sitt eget hemland (internflyktingar). 13,5 miljoner människor inne i Syrien behöver förnödenheter från hjälporganisationer som UNHCR för att överleva.

Källa: unhcr.org

Vill du hjälpa?

UNHCR är på plats med livräddande nödhjälp. Du kan rädda liv och hjälpa barn och familjer som har förlorat allt.

 • 304 kronor räcker till ett nödpaket med en madrass, liggunderlag, köksgeråd, en presenning, filtar och vattendunk.
 • 170 kronor räcker till sjukvård för en person i Syrien.

Ge en gåva idag

Ulrika Forsberg

Webbansvarig