Tack till dig som hjälper i Syrien

Tack till dig som hjälper människor i Syrien.

Den 15 mars 2017 gick kriget i Syrien in på sjunde året. Miljoner människor är på flykt. Hjälpbehoven är enorma.

Joel Andersson jobbar som samordnare för UNHCR i Syrien. Han vill tacka dig som har varit med och hjälpt människor på flykt från kriget.

"Jag har varit här nu i flera år och sett hur tillståndet försämras för människorna här varje år. Det finns barn här som inte har sett något annat än krig. Tack för att du är med och gör en skillnad."

Ulrika Forsberg

Webbansvarig
 • Barn på flykt från strider i Aleppo i Syrien har fått vinterkläder av UNHCR.
  Barn på flykt från Aleppo har fått vinterkläder av UNHCR.

Sex kronor till Syrien på sexårsdagen

Den 15 mars har kriget i Syrien pågått i sex år. Över 6,3 miljoner människor är på flykt inne i landet och 4,9 miljoner har tagit sig till grannländerna.

För att uppmärksamma årsdagen och det enorma hjälpbehov som finns kommer Filip och Fredrik under ett dygn genomföra kampanjen Sex kronor till Syrien på sexårsdagen.

En krona för varje år som kriget pågått

Kampanjen sker till förmån för Sverige för UNHCR och går ut på att få människor att skänka sex kronor var, en krona för varje år som kriget pågått.

Målet är att med hjälp av tv-duon Filip Hammar och Fredrik Wikingsson samla in 600 000 kronor vilket blir 100 000 kronor för varje år sedan konflikten startade 2011.

Breaking News med start den 14 mars

Insamlingen inleds i tv-programmet Breaking News den 14 mars klockan 22.00 och pågår till midnatt den 15 mars.

Pengarna samlas in via Swish, en mobil betalningslösning som över fem miljoner svenskar använder sig av.

– Med kampanjen vill vi påminna om värdet av att alla bidrar efter förmåga och visa på att vi tillsammans kan göra skillnad för människor på flykt. Många känner en hopplöshet men vi får inte ge upp, människorna i och runt Syrien behöver fortfarande hjälp, säger Katinka Lindholm, generalsekreterare på Sverige för UNHCR.

Kriget i Syrien

Kriget i Syrien fortsätter utan något slut i sikte. 13,5 miljoner människor i Syrien är i behov av humanitär hjälp. 6,3 miljoner människor är på flykt inne i Syrien och ytterligare hundratusentals har riskerat livet i odugliga båtar över Medelhavet.

Nära tre miljoner barn under fem år har vuxit upp utan att känna till annat än krig. 4,9 miljoner – majoriteten kvinnor och barn – har flytt till grannländerna.

UNHCR på plats

UNHCR är på plats både inne i Syrien och i grannländerna för att hjälpa familjer på flykt undan kriget.

De senaste månaderna har UNHCR nått 1,2 miljoner människor med leveranser av bland annat varma kläder, kaminer och presenningar för att hjälpa dem att överleva vintern.

Under 2016 fick över fyra miljoner människor inne i Syrien akut nödhjälp som mat, mediciner, madrasser och köksutrustning.

I Syriens grannländer har UNHCR med partners hjälpt nära fem miljoner syriska flyktingar med skydd och hjälp – såsom utbildning, vård och tak över huvudet.

Vad räcker pengarna till?

Insamlingsmålet på 600 000 kronor räcker till:

 • Årsförbrukning av blöjor till 1 382 barn på flykt från Syrien.
 • Nödpaket för 1 974 personer inne i Syrien med madrasser, liggunderlag, köksutrustning, presenningar, filtar och vattendunkar.
 • Sjukvård för 3 529 personer inne i Syrien.

Swisha idag!

Swisha 6 kronor till 90 01 645. Din gåva gör skillnad!

Ulrika Forsberg

Webbansvarig

Glöm inte Wafaa - krigets barn

Se filmen om 8-åriga Wafaa. Hon ger uttryck för det bästa och sämsta med sitt krigshärjade land. Trots att hon är svårt brännskadad efter en explosion, charmar hon andra med sin optimism.

Wafaa – krigets barn

I utkanten av Aleppo hörs barnens skratt från skolgården. De leker bakom en lång rad av betongbyggnader som idag är hem för syrier som har fått sin hem förstörda i landets mångåriga krig.

Vid sidan av skolgården står Wafaa Keyari och tittar på när de andra leker. Hon är en åttaårig flicka från det förstörda Sakhour-distriktet i östra Aleppo.

Wafaa är inte med och leker på grund av sitt utseende.

Brännskadad i en explosion

En explosion för två år sedan förstörde hennes hem och hon brännskadades allvarligt både på kroppen och i ansiktet.

– Vi hade en gasbehållare hemma. När huset träffades av en bomb exploderade behållaren. Jag stod bredvid. Min pappa och jag fick brännskador och en man dog, förklarar hon.

Tragisk sexårsdag

Wafaa har hittills överlevt det brutala kriget i Syrien som nu närmar sig en tragisk sexårsdag.

Utöver de hundratusentals som har dödats eller skadats i striderna har 4,9 miljoner människor sökt skydd i grannländerna och ytterligare 6,3 miljoner är på flykt i Syrien.

Läs mer: "Barnen som svälter skulle kunna vara mina egna" 

”Jag hade yllekläder på mig som fastnade i huden.”

Wafaa är iklädd en ljust lila halsduk och en grön yllemössa som döljer ärren i hennes hårbotten. Hon ler blygt när hon beskriver vad som hände direkt efter explosionen.

– Jag fördes till sjukhuset. Jag var vaken när de behandlade mig. Jag hade yllekläder på mig – som jag har nu – som satt fast i huden. På sjukhuset drog de av kläderna som satt fast i min hud. Det gjorde så ont. De hade ingen bedövning - de bara drog, minns hon.

Hemlös i ett öde Aleppo

Efter bombattacken blev familjen hemlös och flyttade hem till släktingar som bodde i närheten.

När de fyra år långa striderna om Syriens näst största stad nådde sin destruktiva topp i slutet av förra året flydde familjen till västra Aleppo. Där har de har bott de senaste fyra månaderna.

Den historiska staden är lugn nu. Efter en vapenvila evakuerades invånare som varit instängda i konflikzonen. Efter år av strider går staden inte att känna igen längre.

Av stadens ursprungliga 4 miljoner invånare bor färre än 1,5 miljoner kvar. Tusentals har dött och många fler är flyktingar utomlands. Wafaa och hennes familj är bland de 400 000 människor som är kvar och på flykt i staden.

Läs mer: Se en film från  Aleppo och en tidslinje över kriget i Syrien

"Ruinerna talar för själva"

Vid ett besök nyligen chockades UNHCR:s chef Filippo Grandi av förstörelsen.

– Det finns inte mycket att säga - ruinerna talar för själva. Barnkläder hänger i fönstren och kök har delats på mitten av bomber och raketer, berättar Grandi.

Omkring 40 procent av staden är förstörd och bortom all möjlighet att reparera. Många andra delar av Syrien har drabbats av ett liknande öde.

Apokalytiskt landskap i Homs

Tolv av de 18 stadsdelar i staden Homs bildar ett apokalyptiskt landskap av tillplattade, skottskadade raserade hus. Staden saknar alla tecken på liv förutom ljudet av fåglar och gröna knoppar som börjar växa upp ur spillrorna.

– Vi får inte glömma människorna här. En del som återvänder till de här ruinerna behöver akut hjälp. De fryser, de är hungriga, de måste arbeta för att tjäna lite pengar. De behöver de alla elementära sakerna i livet, säger Grandi.

Det finns ljuspunkter – Wafaa får gå i skolan

Utan ett hem att återvända till måste Wafaa familj bo kvar i deras tillfälliga hem. De överlever med hjälp av stöd från UNHCR och andra hjälporganisationer.

Trots allt finns det en ljuspunkt för Wafaa. Striderna i Aleppo hindrade henne från att börja skolan. Nu är hon inskriven i klasser som drivs av hjälporganisationer.

Plastikkirurg i Damaskus

Under den senaste månaden har Wafaa varit hos en läkare i Damaskus som överväger plastikkirurgi för att reparera ärren efter skadan. Hur mycket de kan göra är oklart, men Wafaa upprymd av blotta tanken.

– Jag vill bli bättre och vara lycklig i livet, säger hon.

Wafaa säger att hon fortfarande minns hur hon såg ut innan explosionen. På frågan om olyckan har förändrat henne, stannar hon upp för ett ögonblick innan hon svarar med ett leende:

– Nej, jag är fortfarande samma trevliga tjej.


Källa: Scarred but not broken by six years of conflict in Syria


Ulrika Forsberg

Webbansvarig

Tidslinje: krisen i Syrien 2011-2017

När den syriska konflikten startade för sex år sedan kunde ingen ana att det skulle bli den värsta flyktingkrisen i vår tid. Krisen påverkar oss alla – över hela världen.

Nu går kriget in på sjunde året och UNHCR ser tillbaka på en mängd tragiska händelser. Samtidigt fortsätter UNHCR arbeta, och uppmanar alla parter i konflikten att enas om en fredlig lösning och hjälpa syrier som har tvingats fly från sina hem.

Tidslinjen har uppdaterats.

2011

 • Mars: Den syriska krisen inleds under den arabiska våren när protester sprids över hela landet.
 • Maj: När protesterna växer börjar syrier att fly från sina hem. De första lägren för flyktingar öppnas i Turkiet.

2012

 • Juli: UNHCR och de jordanska myndigheterna öppnar flyktinglägret Zaatari. Ett år senare bor 120 000 syriska flyktingar i lägret.
 • December: En halv miljon människor är nu på flykt i grannländerna.

2013

- Att hjälpa Syriens grannländer att hantera det mänskliga lidandet i den här fruktansvärda konflikten är avgörande för att bevara stabiliteten i hela regionen. Det här är inte bara en ny flyktingkris. Vad som händer i Syrien och grannländerna kommer att få globala konsekvenser, säger Antonio Guterres, FN:s dåvarande flyktingkommissarie och UNHCR:s högsta chef.

 • Mars: En miljon – 1 000 000 - syriska flyktingar är registrerade av UNHCR i grannländerna.
 • April: UNHCR varnar för allvarliga konsekvenser av konflikten och det ökande behovet av pengar för att hjälpa syrier som har sökt skydd i Jordanien, Libanon och Irak.
 • Augusti: Nu är en miljon syriska barn på flykt! Månaden efter passerar det totala antalet syriska flyktingar två miljoner.

2014

 • Mars: UNHCR har registrerat över 2,5 miljoner syriska flyktingar i grannländerna och uppskattar att 6,5 miljoner människor på flykt inne i Syrien behöver hjälp.
 • I mitten av 2014 är hälften av Syriens 22 miljoner invånare påverkade av konflikten och behöver humanitär hjälp.
 • Oktober: UNHCR rapporterar om en alarmerande ökning av antalet syrier som riskerar sina liv på dödliga resor över Medelhavet.

2015

 • Juli: Antalet syriska flyktingar överstiger fyra miljoner.
 • Augusti: FN meddelar att krisen i Syrien har krävt 250 000 liv och tvingat 12 miljoner människor att lämna sina hem.
 • September: Bilden av den 3-åriga Alan Kurdi visas i globala medier och chockar världen. UNHCR skickar specialtränad fältpersonal till Grekland, Ungern, Serbien och Kroatien för att hjälpa tiotusentals människor som kommer till Europa.

2016

- Till alla länder som har inflytande i den fredsprocessen: ingen av er bör titta på bilderna av de här svältande barnen utan att inse att om det inte blir fred snart kommer vi att se mer av dessa bilder, säger Filippo Grandi, FN:s nya flyktingkommissarie.

 • Januari: UNHCR deltar i hjälpkonvojer med livräddande nödhjälp som mat, filtar, vinterkläder och blöjor till de svältdrabbade invånarna i Madaya och andra belägrade städer i Syrien.
 • Februari: 4,7 miljoner människor har flytt från Syrien sedan konflikten startade, antalet växer varje dag.
 • Mars: Den 15 mars är en dyster årsdag. Krisen går in på sjätte året. Det mänskliga lidandet är enormt.
 • Juli: Strider för att ta kontroll över Syriens största stad Aleppo bryter ut och skär av det humanitära tillträdet. Hundratusentals civila drabbas.
 • Augusti: Förnyade strider i Aleppo lämnar tusentals människor utan hem. UNHCR ger skydd och skickar nödhjälp som filtar och madrasser.
 • December: Efter månader av belägring av östra Aleppo tar regeringsstyrkor kontroll över hela staden. UNHCR finns på plats och delar ut vinterpaket med varma kläder och filtar som hjälper familjerna att hålla värmen under de hårda vintermånaderna.

2017

 • 15 mars: Ännu en blodig årsdag. Kriget har pågått i sex år.

Tack till dig som gör UNHCR:s arbete möjligt.

Uppdaterad 14 mars 2017.

Vill du hjälpa? Ett bra sätt att hjälpa människor på flykt är att ge pengar varje månad. Bli månadsgivare här.

Ulrika Forsberg

Webbansvarig