Ramadan 2019: En tid av solidaritet och medmänsklighet

I början av den heliga månaden Ramadan påminner UNHCR:s chef Filippo Grandi oss om att visa solidaritet med de miljontals barn och familjer som har tvingats på flykt från sina hem i världen.

Ramadans värderingar viktigare än någonsin

Filippo Grandi delar sina varmaste lyckönskningar med alla som firar den heliga månaden Ramadan.

– I en värld där vi tragiskt nog bevittnar ett aldrig tidigare skådat mänskligt lidande är Ramadans värderingar – tålamod och empati – viktigare än någonsin, berättar Grandi i en video från Bangladesh.

Grandi fortsätter:

– Ramadan är en tid att minnas alla oskyldiga liv som har gått förlorade i en strävan efter säkerhet. Och om att visa vårt stöd till människor som har tvingats lämna sina hem på grund av våld och förföljelse. Låt oss hedra deras styrka och visa dem solidaritet – idag och varje dag.

Givmildhet i flyktingläger

Grandis budskap kom under ett besök i flyktinglägret Kutupalong i Bangladesh. En plats där en miljon flyktingar från folkgruppen Rohingya i Myanmar (Burma) har fått skydd.

Han betonade att den heliga månaden infaller i en tid då världen har bevittnat vansinniga attacker mot människor som samlas för att be, ökad främlingsfientlighet och hårdare politiskt klimat mot dem som har störst behov av stöd.

– Mot bakgrund av allt som händer, är jag orubbligt ödmjuk inför de otaliga prov på mänsklig generositet som ofta visas av dem som själva inte har mycket att ge. Det är på platser som här, i Cox’s Bazar i Bangladesh, som Ramadans viktiga värden visas – varje dag. Medkänsla, solidaritet, givmildhet, allt erbjuds till människor på flykt. Jag är inspirerad av individer och ledare som väljer mod över splittring och medmänsklighet över rädsla.

Grandi avslutade sitt budskap med en uppmaning om enighet:

– Den heliga månaden Ramadan förmedlar ett viktigt budskap som vi inte får glömma: låt det som förenar oss segra över det som skiljer oss åt.

Läs Filippo Grandis budskap om Ramadan på engelska på unhcr.org

Du kan ge ditt stöd. Hjälp människor på flykt under Ramadan. Skänk en gåva idag.

Ulrika Forsberg

Webbansvarig

Livräddande hjälp efter cykloner i södra Afrika

Se filmen från naturkatastroferna i södra Afrika. Två tropiska cykloner orsakade enorm förödelse i Moçambique, Malawi och Zimbabwe.

Stort tack till dig som räddar liv i katastrofer. Med din hjälp har barn och familjer som förlorat sina hem i skyfall, stormar och översvämningar fått hjälp att överleva.

Du gör att UNHCR kan skicka livräddande nödhjälp till människor som mest behöver. Läget är fortfarande akut för de drabbade.

Tillsammans fortsätter vi att rädda liv – så länge det behövs.

Fakta om cyklonerna Idai och Kenneth

Den 14 mars drog den tropiska cyklonen Idai in över Moçambique, Malawi och Zimbabwe i södra Afrika. Förödelsen är ofattbar. Det mänskliga lidandet är enormt. Hus och hem är förstörda. Raserade vägar, broar och översvämningar gör hjälpinsatserna farliga. Elektriciteten är utslagen. Vattenmassorna orsakar smittsamma sjukdomar.

En månad senare svepte en till ödeläggande väderkatastrof in över regionen – cyklonen Kenneth. Den slog till mitt i det omfattade hjälparbetet efter Idai.

UNHCR på plats och hjälper

Tack vare våra fantastiska givare har UNHCR skickat flygtransporter fullastade med 240 ton nödhjälp:

 • 41 500 filtar
 • 7000 köksgeråd
 • 3000 presenningar
 • 11 600 vattendunkar
 • 9000 hinkar
 • 1 165 familjetält
 • 17 600 myggnät
 • 41 500 liggunderlag
 • 4 800 solcellsdrivna lampor som används i katastrofer när elektriciteten är utslagen.

Mocambique

1,8 miljoner människor i Moçambique behöver nödhjälp som mat, rent vatten, tak över huvudet eller sjukvård. Cyklonerna har krävt 600 människors liv, 1600 är skadade, 240 000 hus är förstörda och 111 000 har helt rasat samman. 160 000 människor blev hemlösa. 3000 fall av kolera har rapporterats.

Malawi

I Malawi är 870 000 människor drabbade av katastrofen, 730 000 är i akut behov av mat och tak över huvudet. 87 000 människor är hemlösa.

Zimbabwe

16 mars drabbades Zimbabwe av cyklonen. Skyfall och stormar orsakade översvämningar och förödelse. 340 människor miste sina liv, 175 skadades och 257 saknas. Totalt är 270 000 drabbade - av dem är många flyktingar i Tongagora-lägret.

Ge en extra gåva

UNHCR är plats med livräddande förnödenheter som hjälper familjer att överleva vardagen. Eftersom hjälptransporter har svårt att nå fram, levererar UNHCR också rent vatten, näringsberikad mat och hälsopaket för kvinnor och flickor.

Du kan rädda liv idag. Din gåva kan räcka till:

 • 46 kronor – en torr filt som skyddar mot kylan.
 • 93 kronor – ett cyklonpaket med myggnät, liggunderlag, tvål, vattendunk och en hink.
 • 158 kronor – köksgeråd med tallrikar, bestick, muggar, bunke och kastrull för en familj.
 • 278 kronor – en solcellsdriven lampa som skyddar när infrastruktur och elektricitet har slagits ut.
 • 1196 kronor – en 4X50 meter stor rulle presenning som är vattensäker och hållbar för att reparera skadade hem och akut skydda en familj mot oväder och vind.
 • 3457 kronor ger en familj ett familjetält.

Så här kan du enkelt hjälpa:

Tack för att du hjälper till när nöden är som svårast.

Ulrika Forsberg

Webbansvarig

Cyklonen Kenneth slår hårt mot redan drabbade Moçambique

Läget i södra Afrika är akut och hjälpbehoven enorma. 

En månad efter cyklonen Idai – som ödelade stora delar av Moçambique, Zimbabwe och Malawi – har samma region drabbats av ännu en förödande väderkatastrof.

Den 25 april drog den tropiska cyklonen Kenneth in och tros vara en av de starkaste cykloner som någonsin har slagit mot Afrikas fastland.

Det är första gången som två cykloner – Idai och Kenneth – når fastlandet i Moçambique under samma säsong.

I grannländerna Malawi och Zimbabwe väntas också skyfall och översvämningar orsakade av Kenneth.

Enligt regeringen i Moçambique har över 168 000 människor i landet påverkats av cyklonen Kenneth. Nu behöver de överlevande akut skydd och rent vatten.

UNHCR har personal på plats som hjälper till i räddningsarbetet tillsammans med myndigheter och partner. UNHCR undersöker områden där människor som drabbats av katastrofen kan få skydd.

Effekterna av cyklonen Kenneth påverkar redan begränsade resurser i de tre länderna som drabbades svårt av Idai – och kräver enorma hjälpinsatser.

Cyklonerna Idai och Kenneth

Cyklonen Idai har krävt 1000 människors liv, orsakat en koleraepidemi och tvingat tusentals på flykt. Den ödelade hela byar, medförde massiv förstörelse av hem, skolor, infrastruktur och utplånade grödor.

Samtidigt som behovsläget efter cyklonen Kenneth pågår, fortsätter UNHCR att delta räddningsarbete efter cyklonen Idai.

Cyklonen Idai

UNHCR har delat ut tält till familjer som har blivit hemlösa efter cyklonen Idai. Lager med nödhjälp som myggnät, sollampor, liggunderlag, filtar, köksgeråd, vattendunkar och hinkar ska delas ut under de närmaste dagarna.

UNHCR flyttar hemlösa familjer till säkrare områden på högre höjd och närmare deras hembyar.

Samtidigt mobiliserar UNHCR mer nödhjälp till ytterligare 45 000 människor i Moçambique, Malawi och Zimbabwe.

Cyklonen Kenneth

Cyklonen Kenneth nådde land i provinsen Cabo Delgado i Moçambique den 25 april. Den har krävt 17 människors liv och tvingat fler än 18 000 på flykt.

Med en vindhastighet på 225 kilometer timmen och stormvindar upp till 270 kilometer i timmen slet cyklonen bort tak av bostäder och orsakade kraftigt regn.

Den 28 april bekräftade regeringen att över 168 000 människor (mer än 35 000 familjer) har påverkats.

Skolor, vårdcentraler och minst 3 800 hus har förstörts.

Många områden går inte att nå på grund av förstörda vägar och infrastruktur samt att säkerhetsrisken har ökat efter attacker av beväpnade grupper i drabbade områden de senaste månaderna.

Väderrapporterna spår mer regn under de närmaste dagarna. Det ökar risken för ytterligare översvämning, spridning av vattenburna sjukdomar och malaria som sprids via myggor som föds i stillastående vattenmassor.

Behov av tält och rent vatten

Det människor behöver just nu är skydd och rent vatten. Premiärministern i Moçambique uttryckte särskilt behovet av 10 000 tält till familjer som har blivit hemlösa efter cyklonernas framfart.

Familjer som är flyttade från översvämmade områden bor nu i tillfälliga bostäder – som skolor, kyrkor och offentliga byggnader. Andra typer av nödbostäder är nödvändiga eftersom regeringen snabbt vill få igång skolor och tjänster.

Vad gör UNHCR?

UNHCR:s personal är på plats deltar i behovsbedömningar efter cyklonen Kenneths framfart tillsammans med myndigheter och krispartner.

UNHCR-teamet i Pemba undersökte behoven på en skola där cirka 600 människor har fått skydd. Där behövs det mer mat, ved för matlagning, tallrikar, muggar och mer rent dricksvatten.

Samtidigt fortsätter hjälparbetet för människor är drabbade av cyklon Idai. Medan den första omgången av nödhjälp och akuthem till 30 000 personer delas ut i Moçambique, Malawi och Zimbabwe, mobiliserar UNHCR ytterligare nödhjälp till 45 000 människor.

Andra omgången nödhjälp till 45 000 människor innehåller:

 • 45 000 filtar
 • 9000 kökspaket
 • 2 200 presenningar
 • 18000 Vattendunkar
 • 850 familjtält
 • 45 000 myggnät
 • 45 000 liggunderlag
 • 9000 solcellsdrivna lampor

Du behövs idag

För att ha möjlighet att hjälpa de drabbade behövs din hjäp.

UNHCR är plats och delar ut livräddande nödhjälp som hjälper familjer att överleva vardagen. Eftersom hjälptransporter har svårt att nå fram, levererar UNHCR också rent vatten, näringsberikad mat och hälsopaket för kvinnor och flickor.

Du kan rädda liv idag. Din gåva kan räcka till:

 • 46 kronor – en torr filt som skyddar mot kylan.
 • 93 kronor – ett cyklonpaket med myggnät, liggunderlag, tvål, vattendunk och en hink.
 • 158 kronor – köksgeråd med tallrikar, bestick, muggar, bunke och kastrull för en familj.
 • 278 kronor – en solcellsdriven lampa som skyddar när infrastruktur och elektricitet har slagits ut.
 • 1196 kronor – en 4X50 meter stor rulle presenning som är vattensäker och hållbar för att reparera skadade hem och akut skydda en familj mot oväder och vind.
 • 3457 kronor – ett tält till en familj som blivit hemlös i cyklonerna.

Så här kan du enkelt hjälpa:

Ulrika Forsberg

Webbansvarig

Cyklonen Idai i Afrika – fortfarande akut läge

Efter fyra veckor är det fortfarande akut läge i södra Afrika. Den förödande cyklonen Idai har slagit hårt mot Moçambique, Malawi och Zimbabwe – och behoven växer för varje dag.

UNHCR är på plats med tält och nödhjälp – vi behöver göra mer. Din hjälp behövs för att nå ut till alla drabbade familjer.

Vi behöver ge familjer tält, rent vatten och cyklonpaket med tvål och myggnät.

Utan tak över huvudet tvingas familjer att sova under bar himmel. Utan rent vatten och cyklonpaket kan dödliga vattenburna sjukdomar som kolera snabbt sprida sig.

Skänk pengar för att stödja UNHCR:s arbete.

Swisha enkelt en gåva till 90 01 645 för att hjälpa – din gåva kan räcka till:

 • 46 kronor - en torr filt som skyddar mot kylan.
 • 93 kronor - ett cyklonpaket med myggnät, liggunderlag, tvål, vattendunk och en hink.
 • 158 kronor - köksgeråd med tallrikar, bestick, muggar, bunke och kastrull för en familj.

Cyklonen Idai – katastrofen slog hårt mot södra Afrika

Den starkaste cyklonen av sitt slag har svept genom sydöstra Afrika. Den har krävt liv och förstört försörjningen för tusentals människor. Enligt FN kan det vara den värsta naturkatastrofen som någonsin har drabbat södra halvklotet.

En månad har gått sedan den förödande cyklonen Idai slog till mot de tre länderna Moçambique, Malawi och Tanzania. Fortfarande stiger dödstalen och mer förödelse upptäcks. Hundratusentals människor är hemlösa.

Staden Beira – Moçambiques fjärde största stad med en befolkning på över 500 000 med omgivande byar – är helt förstörd.

Fakta om katastrofen

 • 930 människor har bekräftats döda i cyklonen.
 • 3 miljoner människor är drabbade och 1,8 miljoner behöver akut nödhjälp.
 • 200 000 människor är hemlösa och på flykt i Moçambique, Malawi och Zimbabwe.
 • Mer än 100 000 bostäder är skadade eller har helt kollapsat.
 • 680 000 hektar åkermark är förstörd.

Brist på mat och rent vatten

UNHCR har deltagit i sök- och räddningsarbetet i Moçambique, Malawi och Zimbabwe tillsammans med regeringarna och andra hjälporganisationer.

Arbetet har försvårats av att många områden är drabbade av omfattande översvämningar – det har varit svårt att nå fram till befolkning.

Utmaningarna är enorma. Tillgången till mat och vatten börjar ta slut. 

Förstörda vägar, broar och jordbruk

Det är svårt att leverera förnödenheterna på grund av raserade vägar och broar.

Översvämningarna har förstört jordbruksmarker, skurit av mattransporter till familjer och hela samhällen. Människor har förlorat sina hus och tillhörigheter i vattenmassorna.

Stillastående vatten och skadade avloppssystem ökar risken för malaria och spridning av vattenburna sjukdomar, som kolera och diarrésjukdomar - det ökar risken för utbrott.

Drabbade flyktingar

Katastrofen har drabbat flyktingfamiljer på flera platser. UNHCR har ökat insatsen för att möta de snabbt växande behoven.

Mer än 1,8 miljoner människor uppskattas ha akuta behov av nödhjälp. Bland dem finns flyktingar som bor i Tongogara-lägret i Zimbabwe. Siffrorna väntas fortsätta att stiga när fler områden blir tillgängliga.

De flesta har förlorat sina hem och behöver någonstans att bo för att återfå sin värdighet och bygga upp sina liv igen.

Risk för sjukdomar

Risken för utbrott av vattenburna sjukdomar som kolera och andra diarrésjukdomar ökar dramatiskt, eftersom brunnar har förorenats av regn och översvämningarna.

Antalet registrerade kolerafall i Moçambique uppgår till över 3500 enligt hälsoministeriet. Behandling och vaccination pågår, risken för större spridning är fortfarande hög.

Skyddsriskerna för extra utsatta människor - som kvinnor, barn, äldre och sjuka - ökar. Bland dem finns offer för sexuella övergrepp. De flesta hemlösa familjer bor i kollektivhus som i skolor och kyrkor - de saknar privatliv och trygghet i vardagen.

Flyktinglägret Tongogara

Flyktinglägret Tongogara i Zimbabwe etablerades på 1970-talet för att skydda människor som flydde från inbördeskriget i Moçambique. Lägret stängdes senare men öppnades 1997 för att hjälpa flyktingar från länderna runt Stora sjöarna (Great Lakes) som Kongo, Rwanda och Burundi.

UNHCR på plats

UNHCR har stärkt sin närvaro i den gemensamma hjälpinsatsen.

Vi har redan skickat fyra flygplan med tält och nödhjälp till 35 300 utsatta människor som har drabbats av cyklonen, bland dem är 5300 flyktingar i Tongogara-lägret i Zimbabwe.

Krisexperter finns på plats för att stärka insatsen i fält. Mer stöd behövs för att nå alla i den här förödande naturkatastrofen.

UNHCR:s fyra flygtransporter med livräddande nödhjälp landade i Moçambique den 27 mars, i Malawi den 30 mars och i Zimbabwe den 31 mars och 9 april.

De fyra flygsändningar var fullastade med totalt:

 • 41 500 filtar
 • 7000 köksgeråd
 • 3000 presenningar
 • 11 600 vattendunkar
 • 9000 hinkar
 • 1 165 familjetält
 • 17 600 myggnät
 • 41 500 liggunderlag
 • 4 800 solcellsdrivna lampor – drivs av solceller när elektriciteten är utslagen.

Din hjälp behövs idag

För att ha möjlighet att hjälpa de drabbade behöver UNHCR 92,7 miljoner kronor under de första sex månaderna.

UNHCR är plats och delar ut livräddande nödhjälp som hjälper familjer att överleva vardagen. Eftersom hjälptransporter har svårt att nå fram, levererar UNHCR också rent vatten, näringsberikad mat och hälsopaket för kvinnor och flickor.

Du kan rädda liv idag. Din gåva kan räcka till:

 • 46 kronor - en torr filt som skyddar mot kylan.
 • 93 kronor - ett cyklonpaket med myggnät, liggunderlag, tvål, vattendunk och en hink.
 • 158 kronor - köksgeråd med tallrikar, bestick, muggar, bunke och kastrull för en familj.
 • 278 kronor – en solcellsdriven lampa som skyddar när infrastruktur och elektricitet har slagits ut.
 • 1196 kronor - en 4X50 meter stor rulle presenning som är vattensäker och hållbar för att reparera skadade hem och akut skydda en familj mot oväder och vind.
 • 3457 kronor ger en familj ett familjetält.

Så här kan du enkelt hjälpa:

Tack för att du hjälper till när nöden är som svårast.

Ulrika Forsberg

Webbansvarig