10 fakta från kriget i Ukraina 2024

16,9 miljoner människor behöver hjälp. Attacker hör till vardagen. Många tillbringar dagarna i källare. 10 fakta från kriget i Ukraina — och du behövs!

15 januari, 2024
En kvinna från Ukraina överlevde ryska attacker i sin jordkällare. Här är 10 fakta från kriget i Ukraina.
Foto: UNHCR/Diana Zeyneb Alhindawi
Liudmyla går längs sin gata i byn Ozershchyna i regionen Kyiv en kall vinterdag. Hon stannade kvar i sitt hem när ryska väpnade styrkor gick in i området i februari 2022. När striderna ökade sökte hon skydd i den lilla jordkällaren på bakgården. Hon sov i mer än en månad på en brits över en stor potatishög, lutad mot väggen i rädsla av att fastna i fallande bråte.

10 fakta från kriget i Ukraina

Nu har det ryska fullskaliga kriget i Ukraina snart pågått i två år. Det finns inga tecken på ett slut. Här är 10 fakta från kriget i Ukraina just nu.

  • Ständiga bombningar tvingar människor att tillbringa dagarna i källare.
  • Hundratusentals barn lever vid krigets frontlinjer — skräckslagna, traumatiserade och berövade sin vardag.
  • Vågor av dödliga bombanfall är förödande civila kostnader i kriget.
  • Familjer bor i attackerade hus utan vatten och elektricitet.
  • En bitande vinter ökar det akuta behovet av värmande hjälp.
  • I städer och byar vid frontlinjen har människor tömt sina knappa krislager — de behöver hjälp för att överleva.
  • Barn kan inte leka utomhus, än mindre gå i skolan.
  • 6,3 miljoner människor har tvingats fly från Ukraina.
  • 16,9 miljoner människor behöver stöd från hjälporganisationer under 2024:
    • 14,6 miljoner i landet — på flykt eller som lever mitt i kriget.
    • 2,3 miljoner flyktingar i andra länder.
  • OCHA och UNHCR ber om mer stöd för att hjälpa 10,8 miljoner människor som tvingas leva i skuggan av kriget under 2024.

Vill du hjälpa? Din gåva skyddar människor som Liudmyla på bilden. Hon som sov en månad på en brits över en potatishög, lutad mot väggen i rädsla av att fastna i fallande bråte. Du behövs! Ge en gåva idag.


Extra fakta — 10 år av krig: Ryssland ockuperar oväntat Krim och östra Ukraina 2014. Konflikten utvecklas till ett krig. Lidande, död och förstörelse vänder liv upp och ner.

Den fullskaliga ryska invasionen av Ukraina tidigt på morgonen den 24 februari 2022 orsakar den största flyktingkrisen i Europa sedan andra världskriget.


Hjälp till 10,8 miljoner under 2024

Två år efter krigets snabba upptrappning behöver 14,6 miljoner människor hjälp för att klara vardagen i Ukraina. 40 procent av en befolkningen på 37,4 miljoner.

Omkring 6,3 miljoner människor har flytt landet och är flyktingar, de flesta i Europa. 

En ny våg av attacker understryker de förödande civila kostnaderna för kriget. Samtidigt ökar det akuta behovet av livräddande hjälp och värme under vintern.

I städer och byar vid frontlinjen har människor tömt sina knappa krislager. De behöver hjälp för att klara vardagen.

Familjer i Donetsk och Kharkiv bor i skadade hem utan vatten och elektricitet. Ständiga bombningar tvingar människor att tillbringa dagarna i källare. Barn kan inte leka utomhus, än mindre gå i skolan.

FN:s kontor för samordning av humanitär hjälp (OCHA) samordnar insatserna i Ukraina som UNHCR är en del av. Vi ber om stöd för att hjälpa 8,5 miljoner människor — de mest utsatta — under 2024. 

UNHCR, FN:s flyktingorgan, leder insatserna till flyktingar och behöver mer stöd för att hjälpa 2,3 miljoner människor under 2024.

Totalt ska 10,8 miljoner människor i Ukraina och regionen få hjälp. Tack till dig som hjälper!

Hundratusentals barn lever i samhällen vid krigets frontlinjer, skräckslagna och traumatiserade. De är berövade sin vardag. Bostäder, skolor och sjukhus attackeras, liksom vatten-, gas- och elsystem. Själva samhällsstrukturen är under attack med förödande konsekvenser, berättar Martin Griffiths, chef för OCHA.

Flyktingar från Ukraina i grannländerna

Av 6,3 miljoner flyktingar från Ukraina behöver 2,3 miljoner UNHCR:s hjälp. 

  • Endast hälften av flyktingbarnen är inskrivna i skolor i Europa.
  • En fjärdedel av flyktingarna kämpar för att få tillgång till sjukvård. 
  • 40 till 60 procent är anställda, ofta under deras kompetens. Många förblir sårbara utan möjlighet att försörja sig själva.

— Även om deras svåra situation inte längre toppar rubrikerna behöver miljontals människor från Ukraina fortfarande akut stöd. De ska inte känna sig tvingade att återvända till kriget för att de inte kan försörja sig på flykt, säger Filippo Grandi, UNHCR:s chef.

Källa: UNHCR

OCHA och UNHCR har nyligen släppt en rapport om hjälpinsatsen i Ukraina under 2024. Du hittar bilder, kartor, fakta och siffror om hjälpinsatsen. Ta en titt i rapporten! Och tack för att du bryr dig.

Publicerad av Ulrika Forsberg