• Richard Sjöberg från Svenska PostkodLotteriet och Katinka Lindholm, generalsekreterare för Sverige för UNHCR med checken på 15 miljoner kronor som Sverige för UNHCR fick i utdelning.
    Richard Sjöberg från Svenska PostkodLotteriet och Katinka Lindholm, generalsekreterare för Sverige för UNHCR med checken på 15 miljoner kronor som Sverige för UNHCR fick i utdelning.
  • A syriska flyktingflicka får hjälp av UNHCR att gör sina läxor. Tack vare det fantastiska bidraget från PostkodLotteriet kan UNHCR ge ännu fler barn en bättre framtid.
    A syriska flyktingflicka får hjälp av UNHCR att gör sina läxor. Tack vare det fantastiska bidraget från PostkodLotteriet kan UNHCR ge ännu fler barn en bättre framtid.

15 miljoner kronor från PostkodLotteriet

Sverige för UNHCR får i år 15 miljoner kronor från Svenska PostkodLotteriet. Pengarna kommer framför allt att användas i UNHCR:s arbete med människor som flytt våldets och krigets Syrien. Utdelningen skedde under onsdagkvällen på PostkodLotteriets årliga förmånstagarfest, där organisationerna som är förmånstagare fick dela på över 1,1 miljarder kronor.

– Vi är enormt glada och tacksamma för anslaget från PostkodLotteriet. En fantastisk summa - femton miljoner kommer verkligen att göra skillnad. Pengarna kommer att hjälpa tusentals syriska familjer på flykt att få tak över huvudet, kläder, vatten, mat och tillgång till sjukvård, säger Katinka Lindholm, generalsekreterare för Sverige för UNHCR.

Hon fortsätter:

– Även tidigare bidrag har till största delen använts till att stödja UNHCR:s arbete i den humanitära katastrof som orsakats av konflikten i Syrien.

Sverige för UNHCR är förmånstagare till Svenska PostkodLotteriet sedan 2009. Förra året mottog Sverige för UNHCR 10 miljoner kronor i bidrag från PostkodLotteriet och i år fick organisationen alltså 15 miljoner kronor,

Över 10 miljoner människor har tvingats lämna sina hem i Syrien, av dem har över 3,8 miljoner människor flytt landet för att söka skydd hos UNHCR i grannländerna. Hälften av dem är barn. Det är den största  flyktingkrisen i modern tid.

UNHCR ansvarar för att alla människor som är på flykt från Syrien får skydd, kan uppfylla sina grundläggande behov, förebygga hälsoproblem och bevara sin värdighet.

Ulrika Forsberg

Webbansvarig