• Skolbarnen i Libanon kan leka och skratta tillsammans med Clowner utan gränser.
  Skolbarnen i Libanon leker och skrattar tillsammans med Clowner Utan Gränser.
 • Genom Skola och skratt har 1900 syriska barn på flykt i Libanon fått sin skolgång betalad.
  Genom Skola och skratt har 1900 syriska barn på flykt i Libanon fått sin skolgång betalad.
 • Ett år har nu gått sedan Sverige för UNHCR tillsammans med Clowner utan Gränser inledde projektet Skola och skratt som finansieras av Svenska PostkodLotteriet.
  Ett år har nu gått sedan Sverige för UNHCR tillsammans med Clowner utan Gränser inledde projektet Skola och skratt som finansieras av Svenska PostkodLotteriet.
 • Skrattet stimulerar barnens konstnärliga och kreativa sidor och får dem att slappna av, vilja leka och uttrycka sig fritt.
  Skrattet stimulerar barnens konstnärliga och kreativa sidor och får dem att slappna av, vilja leka och uttrycka sig fritt.

2015 gav skola och skratt till barn på flykt i Libanon

Ett år har gått sedan Sverige för UNHCR tillsammans med Clowner utan Gränser inledde projektet Skola och skratt, som syftat till att ge syriska barn på flykt i Libanon möjlighet att få skratta och gå i skolan.

Under året har nära 1900 barn fått skolgång, 220 fritidsledare i Libanon har specialutbildats för att ta emot dem och så många som 8000 barn på flykt har fått skratta till humoristiska clownföreställningar.

I skuggan från den heta solen sitter två små killar och tittar på en teaterföreställning i den libanesiska staden Anout. De skrattar förtjust med sina kompisar när clownerna, som är från svenska Clowner utan gränser, trillar på rumpan. Den ena pojken har flytt från Syrien, den andre är från Libanon. De är nära kompisar – och två av tusentals barn som mötts i skrattets gemenskap i Libanon under året.

Libanon har tagit emot över en miljon flyktingar från Syrien – ett stort åtagande för ett land som innan kriget hade 4 miljoner invånare. Omkring 400 000 av de som kommit är barn i skolåldern men bara en tredjedel har möjlighet att gå i skolan.

Genom projektet Skola och skratt, som finansieras av svenska Postkodlotteriet, har 1900 syriska barn på flykt i Libanon fått sin skolgång betalad.

– Barn som går i skolan får ett friskare och bättre liv, skyddas från att bli utnyttjade och kan växa upp som hela människor. Det borde få vara en självklarhet för alla barn – men så ser inte verkligheten ut, säger Katinka Lindholm, generalsekreterare för Sverige för UNHCR.

Men det är inte fullt så enkelt som att bara välkomna barnen och sätta dem i skolbänken.

De små som kommer till Libanon har alla upplevt svåra trauman. Att fly krig, mista sitt hem, sin vardag och, i många fall, sina föräldrar har gjort dem rädda och mycket ängsliga. En annan viktig del av projektet Skola och Skratt har därför varit att specialutbilda fritidsledare i Libanon i hur de kan få dessa barn att slappna av i klassrummet för att kunna ta till sig utbildningen.

Totalt har 220 fritidspedagoger gått specialutbildningen, som består av en tredagars workshop med lekfulla metoder från cirkusvärlden. En av dem är tjugoåriga Dani Awwad, som även läser datavetenskap på universitetet.

– Utbildningen var fantastisk, vi jobbade med drama, lekar, meditation och akrobatik. Vi använder lekarna vi lärt oss när nya syriska barn kommer, för att få dem att interagera med de andra och slappna av. Nu lär de varandra lekarna, säger han.

– Barnen behöver något roligt att göra, att se fram emot. Att vara ledare för den här gruppen är ett sätt för mig att hjälpa till. Många i vår by brydde sig inte så mycket om de syriska flyktingarna tidigare.

Jennifer Vidmo, generalsekreterare på Clowner Utan Gränser, förklarar att skrattet är ett av de mest effektiva verktyg som finns mot rädsla och förtvivlan.

– Skrattet stimulerar barnens konstnärliga och kreativa sidor och får dem att slappna av, vilja leka och uttrycka sig fritt. De som kan skratta tillsammans kan också trösta och stötta varandra, säger hon.

Men det är inte bara skolbarnen som fått ta del av Clowner Utan Gränsers lekfullhet. Utöver skolavgifter och lärarutbildningar har projektet Skola och Skratt finansierat clownföreställningar som visats för totalt 8000 barn – dubbelt så många än vad som var målet.

– Vi försöker med lek och glädje påminna barn på flykt att de är vanliga människor och att det finns andra utanför som ser dem. Att det här projektet möjliggjort för oss att förmedla den känslan till 8000 barn under året, det känns helt fantastiskt, säger Jennifer Vidmo.

Ulrika Forsberg

Webbansvarig