fbpx 2020: Kriser, klimat och corona Skip to main content

Hjälp flyktingar, varje månad!

2020: Året som gick – kriser, klimat och corona

Mars 16, 2021

Strider fortsätter, klimatet förändras och människor tvingas på flykt. Corona slår hårt mot världens mest utsatta. Vad hände under 2020?

En liten syrisk flicka på flykt från Syrien får traumatiskt stöd efter de förödande explostionerna i Beirut i augusti 2020.
Foto: UNHCR/Diego Ibarra Sánchez
En liten flicka på flykt från Syrien får traumatiskt stöd efter de förödande explosionerna i Beirut i augusti 2020.

2020 var ett speciellt och krävande år

När coronapandemin bröt ut vändes våra liv upp och ner. Pandemin förändrade vår vardag. Många kunde inte gå till jobbet och barn kunde inte gå till skolan. Vi var tvungna att isolera oss.

Få andra har påverkats så mycket som de 80 miljoner människor i världen som är på flykt från sina hem på grund av konflikter och förföljelse.

Varje gåva från dig har hjälpt till att rädda liv, skydda mänskliga rättigheter och skapa en tryggare framtid för människor på flykt.

UNHCR:s arbete är inte möjligt utan medmänniskor som du.

Den här rapporten visar hur ditt stöd har hjälpt världens mest utsatta människor. Bläddra bland bilder, kartor och grafik – känn dig stolt.

Amirul Mumeens fyra barn leker i sitt tält i ett flyktingläger för det förföljda Rohingyafolket från Myanmar.
Foto: UNHCR/Vincent Tremeau
Amirul Mumeens fyra barn leker i sitt tält i ett flyktingläger för det förföljda Rohingyafolket från Myanmar. Tack för att du hjälper barn och familjer på flykt.

Siffror i korthet

UNHCR:s arbete är bara möjligt med din hjälp. Under 2020 delades nödhjälp ut i hela världen, till exempel:

 • 107 000 tält
 • 3 miljoner filtar
 • 1,6 miljoner liggunderlag
 • 380 0000 vattendunkar
 • 1 miljon hinkar
 • 600 000 soldrivna lampor
 • 755 000 paket med köksgeråd
 • 1,6 miljoner presenningar
 • 1,5 miljoner myggnät

Stöd för att bekämpa spridning av covid-19 och följderna av restriktioner:

 • 39 miljoner människor på flykt fick stöd i coronapandemin, bland dem finns offer för sexuella övergrepp och könsrelaterat våld.
 • 9 miljoner fick sjukvård.
 • 33 miljoner munskydd delades ut.
 • 8,5 miljoner fattiga flyktingar fick kontantstöd som kan användas till mat, kläder och hyra.

Våra kollegor finns på plats i mer än 130 länder, nästan 90 procent jobbar i fält – 365 dagar om året.

En asylsökande kvinna går runt i ett nybyggt läger efter branden i Moria som förstörde 12 000 människors enkla boenden på den grekiska ön Lesbos i
Foto: UNHCR/Achilleas Zavallis
En asylsökande kvinna går runt i ett nybyggt läger efter branden i Moria som förstörde 12 000 människors enkla boenden på den grekiska ön Lesbos i september.

Din hjälp i hela världen

UNHCR tar hand om miljontals människor i konflikter och katastrofer som du har hört talas om – och i de som du inte har hört talas om.

Förra året var fullt av nya prövningar, konflikter och kriser – covid-19 var den största av dem alla.

Tillsammans förbättrade vi livet för miljontals människor.

Januari: Strider i Sudan

Strider i Darfur i västra Sudan tvingade 46 000 människor på flykt i landet, och ytterligare 11 000 flydde över gränsen till grannlandet Tchad.

Tillsammans med dig startade UNHCR året med att hjälpa och dela ut nödhjälp till tiotusentals människor i Sudan.

Februari: Våld ökar i nordvästra Syrien

Strider och våld i Idlib-provinsen i nordvästra Syrien förvärrades. Nästan en miljon människor tvingades att fly från sina hem under årets kallaste månader. De var i akut behov av nödhjälp och tak över huvudet.

När tältläger blir överbefolkade, utrymmen i skolor, moskéer och övergivna byggnader tar slut så hjälper UNHCR familjer få tak över huvudet.

Mars: Covid-19 – en pandemi sprider sig

Coronaviruset spreds över världen och tvingade Världshälsoorganisationen, WHO, att deklarera en pandemi.

Under året förändrade pandemin livet för oss alla. Den är extra tuff för människor som redan har genomlevt krig, konflikter och förföljelse. Människor som bor i utvecklingsländer med svag sjukvård och tillgång till rent vatten och avlopp.

Restriktioner för resor, arbete och skola drabbade dem ytterligare. Tillsammans hjälpte vi över 4 miljoner människor att få tillgång till hälsovård i 68 länder.

April: Snabbt växande flyktingkris i Sahel

I april varnade UNHCR för brist på mat i Burkina Faso. I den större Sahel-regionen pågår den snabbast växande flyktingkrisen i världen – och samtidigt hör vi nästan ingenting om vad som händer.

Skoningslösa attacker på skolor, sjukhus och människors hem tvingade 2,8 miljoner människor på flykt.

Covid-19 gör situationen ännu mer akut, tillsammans med klimatförändringar, matbrist och ständigt underfinansierade hjälpinsatser.

UNHCR ökade sina insatser för att ge skydd, tak över huvudet och psykosocial hjälp till drabbade av sexuellt våld.

Den humanitära hjälpen begränsas ständigt av väpnade konflikter.

Maj: Cyklon drabbar Rohingyafolket

Cyklonen Amphan, den starkaste storm som någonsin uppmätts i Bengaliska viken, drabbade Bangladesh när regnperioden gjorde sitt intåg.

Cyklonen är den senaste av katastrofer som har drabbat de mer än 860 000 rohingyer som har flytt från fruktansvärt våld och övergrepp i Myanmar.

Rohingyafolket har också hotats, drabbats av jordskred, översvämningar, stormar och spridningen av covid-19.

UNHCR arbetar för att stärka människors boenden och fylla på med nödhjälp för att skydda familjer som drabbas av extrema väder.

Juni: Svår vinter väntar venezuelaner på flykt

I juni drar vintern in över de södra delarna av jordklotet. När temperaturerna sjunker blir behovet av tak över huvudet, filtar och mat ännu mer akut för många venezuelaner på flykt som är hemlösa.

UNHCR ökade insatserna i Argentina, Bolivia, Chile, Paraguay, Peru och Uruguay – länder som tillsammans har tagit emot 1,5 miljoner människor på flykt från Venezuela. Samtidigt gjorde covid-19 krisen ännu värre.

Juli: Katastrof i Jemen

Efter fem år av konflikt är Jemen världens största mänskliga kris. Nedskärningar i hjälpinsatsens finansiering och covid-19 gjorde situationen ännu värre för de 24 miljoner människor i Jemen som är beroende av nödhjälp för att överleva.

3,6 miljoner människor har tvingats fly från sina hem, de flesta lever på smutsiga och överbefolkade platser. Bara hälften av Jemens sjukhus och vårdcentraler är öppna.

Med starkt stöd från människor som du stannade UNHCR kvar för att hjälpa till, när andra tvingades lämna. Den insatsen gjorde skillnad för miljontals människor.

Augusti: Explosioner i Libanons huvudstad

Enorma explosioner i Beiruts hamn lämnade delar av staden ödelagd. Hundratals människor dog, tusentals skadades och 300 000 hem förstördes.

Tack vare snabb hjälp från givare kunde UNHCR omedelbart ge utsatta barn och familjer tak över huvudet, stöd och psykosocial hjälp.

Explosionen och covid-19 är ytterligare utmaningar för de flyktingar i landet som lever i extrem fattigdom.

September: Moria-lägret på Lesbos brinner

Nästan 12 000 flyktingar och asylsökande, däribland 4 000 barn, blir hemlösa och tvingas sova på gatan efter att Moria-lägret på den grekiska ön Lesbos brunnit ner till grunden.

Många familjer på flykt tvingas återigen konstatera att allt de äger är borta.

Grekiska lokala myndigheter byggde upp ett tillfälligt läger – UNHCR var snabbt på plats med tält och nödhjälp.

Oktober: Brist på pengar hotar flyktingar

När coronakrisen slår till känner miljontals människor på flykt och de länder som tar hand om dem hur underfinansierade insatser gör livet svårare.

Risken för att kvinnor och barn ska utsättas för våld ökar samtidigt som samhällstjänster som vård, boende och tillgång till vatten fallerar.

Icke öronmärkta gåvor hjälper UNHCR att bryta den negativa trenden och se till att hjälp- och skyddsarbetet kan fortsätta världen över.

November: Tusentals flyr från Tigray i Etiopien

En mänsklig kris utspelade sig i Tigray-regionen i norra Etiopien när hårda strider bryter ut. Tusentals människor tvingades att fly över gränsen till Sudan.

Sedan våldet bröt ut i början av november 2020 har människor som snabbt flydde undan striderna kommit fram till avlägsna och svårtillgängliga gränsövergångar. De är utmattade efter att ha vandrat i flera veckor i oländig terräng.

Den dagliga tillströmningen av flyende människor har gjort hjälpinsatsen svår.

Din gåva har gjort det möjligt för UNHCR att ge livräddande nödhjälp till tusentals barn, kvinnor och män som flyr, i hopp om att komma i säkerhet.

December: Hotet från klimatförändringar

UNHCR varnar för att klimatförändringar ökar risken för konflikter i världen. Det gör situationen ännu mer utsatt för människor som redan lever i konflikter och osäkerhet.

Utan ambitiösa insatser kan klimatrelaterade katastrofer dubbla antalet människor i behov av humanitär hjälp till år 2050.

Hoten från klimatförändringar – som brist på mat och vatten, ökad risk för sjukdomar och färre arbetstillfällen – påverkar särskilt människor på flykt.

UNHCR har ökat sina insatser för att skydda människor på flykt som påverkas av klimatförändringar.

Läs hela rapporten på engelska här (PDF)

Vill ditt företag hjälpa människor på flykt? Det är enkelt, ge er gåva här.

Ge en gåva
Av: Ulrika Forsberg, Webbansvarig