• Det här är Ashraf och hans storebror Hany. Det Ashrafs födelsedag och han fyller tre år, på samma dag som konflikten i Syrien startade - konflikten som tvingade honom på flykt.
  • Ashraf älskar att springa, och han gör det gärna i lägret. Ashraf fyller år på samma dag som kriget i Syrien startade, den 15 mars 2011.
    Ashraf älskar att springa, och han gör det gärna i lägret.
  • Ashrafs bror Hani är 20 år. Han studerade i Syrien, nu gör han ingenting om dagarna. Han är frustrerad och säger "Jag slösar bort en massa tid här, jag kan inte uppfylla mina drömmar."

Ashraf är 3 år och kallas "Revolutionens son"

Ashraf föddes den 15 mars 2011, på samma dag som konflikten startade i Syrien. Samma konflikt som inleddes under den arabiska våren och som senare tvingade honom på flykt. Han har nyss fyllt tre år och kallas ”Revolutionens son” av sin mamma. Han är sjunde barnet i en familj, som i generationer har bott på landsbygden utanför den nu krigshärjade staden Homs i Syrien. 

Våldet och striderna nådde familjens hemby när Ashraf föddes. Under 18 månader kunde familjen sällan lämna huset. De tillbringade den mesta tiden i ett enda rum, det som låg längst bort från fönstren. Vissa dagar hördes bombanfall oavbrutet, andra dagar var det kusligt tyst.

 Ashrafs föräldrar säger att de aldrig skulle ha lämnat sitt hem om de hade haft något annat val. Men när hans faster, farbror och kusin dödades, bestämde sig familjen för att fly. Med bara några få ägodelar tog de sig till gränsen mot Libanon.

Bakom sig lämnade de sitt hem, ett hus som Ashrafs pappa byggt. Bara några dagar efter familjen hade lämnat huset plundrades det och brändes ner.

Livet i tältläger i Libanon

Familjen bor nu i ett provisoriskt tältläger i Bekadalen i Libanon, i närheten av vägen som leder till Damaskus. Deras nuvarande hem är också byggt av Ashrafs pappa. Den här gången med väggar av presenningar och metallskrot. Golvet är täckt med filtar och madrasser som familjen har fått från UNHCR.

Ashraf behöver inte vara rädd för bombanfall längre, men hans familj står inför en daglig kamp för att hålla barnen varma och torra.

Ashraf älskar att springa, och han springer gärna i lägret. Men han är traumatiserad av minnen från tiden under inbördeskriget i Syrien och blir lätt rädd av höga ljud som smäller. Hans mamma har låtit en läkare undersöka honom. Läkaren lugnade henne med att Ashraf kommer att återhämta sig med tiden.

En miljon flyktingar i Libanon

Nästan en miljon syriska flyktingar befinner sig i Libanon. Totalbefolkningen i landet har ökat med 23 procent på tre år. I Sverige skulle det motsvara en ökning av befolkningen med 2,2 miljoner människor som har tvingats på flykt från krig. Det sätter enorm press på landets infrastruktur, skolor och sjukvård.

Libanon har det högsta antalet flyktingar per invånare i världen, med nästan 230 syriska flyktingar för varje 1 000 invånare.

Mindre än 4 procent av de syriska flyktingarna har sökt skydd i Europa.  Det inkluderar inte Turkiet, där mer än en halv miljon syriska flyktingar befinner sig.

UNHCR:s arbete är fokuserat på grannländerna, där behoven är som mest akuta. 

Ulrika Forsberg

Webbansvarig