• Ny tragisk bild av en pappa och hans dotter livlösa på en strand i Mexiko. UNHCR är djupt skakade av den hjärtskärande bilden och kräver säkra vägar för människor som flyr från våld och konflikter.
    En ny tragedi. En pappa och hans dotter har spolats upp livlösa på en strand i Mexiko.

Ny tragisk bild av en pappa och hans dotter livlösa på en strand

En ny tragisk bild av en pappa och hans dotter livlösa på en strand i Mexiko sprids just nu över världen. 

UNHCR är skakade över att se det hjärtskärande fotot av Oscar Alberto Martinez Ramirez och hans två-åriga dotter Valeria från El Salvador döda på stranden vid floden Rio Grande – som gränsar mellan Mexiko och USA.

Medan detaljerna fortfarande är oklara, står det helt klart att omständigheterna som ledde till den här tragedin är oacceptabla.

Mindre än fyra år efter att världen bevittnat Alan Kurdis livlösa kropp på en strand i Medelhavet – en bild som blev symbol för flyktens fasor – står vi återigen inför starka bildbevis på att människor dör under livsfarliga resor över gränserna.

– Oscars och Valerias dödsfall är ett misslyckande i arbetet med att bekämpa våld och desperation som driver människor att göra livsfarliga resor i sökandet efter ett liv i trygghet. Det här är resultatet av att det inte finns säkra vägar för människor att söka skydd. De har inte något annat val än att riskera sina liv, säger FN:s flyktingkommissarie Filippo Grandi.

Förhindra fler tragedier

UNHCR uppmanar alla länder i regionen att vidta akuta och samordnade åtgärder för att förhindra ytterligare tragedier som denna inträffar.

UNHCR erbjuder förslag på sätt som förbättrar och stärker mottagandet av männisor som söker skydd i USA.

Vi står redo att stödja alla regeringar i regionen för att se till att alla människor som behöver internationellt skydd tas emot snabbt och utan hinder.

Källa: unhcr.org - Tragic image of drowned father and child must propel prevention measures

Ge en gåva idag!

Ingen pappa, inget barn, ingen ska någonsin mista livet i sökandet efter ett liv i säkerhet. Stöd UNHCR:s arbete för flyktingars och utsatta människors rätt till ett liv i trygghet.

Ge en gåva idag

Ulrika Forsberg

Webbansvarig
  • En flicka har flytt från Centralamerika och är på väg till Mexiko.
    En flicka har flytt från Centralamerika och är på väg till Mexiko.

Barn och kvinnor flyr mord och gängkrig i Centralamerika

Gängkrig och våld har förvandlat Centralamerika till en av de farligaste platserna i världen.

Under de senaste åren har organiserad brottslighet styrd av kriminella gäng – kallade maras – ökat dramatiskt i El Salvador, Honduras och Guatemala (även kallad ”norra triangeln”).

Barn och familjer flyr

Tusentals föräldrar har flytt med sina familjer. I många fall har barnen gjort den farliga på egen hand.

De ensamma barnen är några av världens mest utsatta flyktingar – de har bevittnat fruktansvärt våld och utsätts för extrema risker. 

Brutala mord

Nuvarande mordfrekvens är bland de högsta som någonsin har uppmätts i Centralamerika. Flera städer – som San Salvador, Tegucigalpa och San Pedro Sula – är bland de 10 farligaste i världen.

Det mest synliga beviset på våld är den höga graden av brutala mord. Även andra kränkningar av de mänskliga rättigheterna ökar, bland annat rekrytering av barn till kriminella gäng, utpressning och sexuella övergrepp.

Allt fler tvingas på flykt

Från 2011 till 2016 ökade antalet flyktingar från de ”norra triangeln” med 2 249 procent. Majoriteten som flyr är kvinnor och barn.

Under 2016 flydde 388 000 människor från regionen – ännu fler året efter.

När våldet snabbt förvärras, ökar behoven och hjälpen räcker inte till. Det lämnar många barn, kvinnor och män utan fysiskt och rättsligt skydd.

UNHCR är på plats och hjälper till i den här växande krisen, men vi kan inte göra det på egen hand. Du behövs för att hjäpa utsatta barn och kvinnor.

Läs UNHCR:s global report om Americas

Du kan hjälpa

Du kan hjälpa barnen och familjerna som flyr. 

Ulrika Forsberg

Webbansvarig
  • Personal från UNHCR hjälper människor på flykt från Honduras vid floden Suchiate,i södra Mexiko, som gränsar till Guatemala.
    Personal från UNHCR hjälper människor på flykt från Honduras vid floden Suchiate,i södra Mexiko, som gränsar till Guatemala.

UNHCR: skydda ”karavanen” med flyktingar i Mexiko

UNHCR, FN:s flyktingorgan har skickat personal och stöd till södra Mexiko sedan en ”karavan” med tusentals flyktingar och migranter från Honduras har tagit sig till gränsen mellan Guatemala och Mexiko.

Karavan med flyktingar och migranter

Fattigdom och våld i Honduras

Tusentals barn, kvinnor och män har flytt från våld och fattigdom i Honduras till fots. De har korsat gränsen från Guatemala till Mexiko och berättar om att de är på väg mot ett bättre liv i USA.

Karavanen som tidigare uppskattats till upp till 7000 människor börjar nu minska. Det är den andra organiserade marschen i regionen i år, den första ägde rum i april i Mexiko.

UNHCR har över 45 personal på plats i Tapachula i delstaten Chiapas – Mexikos sydligaste delstat som gränsar till Guatemala. Mer personal är på väg.

Hjälp vid gränsen

UNHCR:s personal hjälper de mexikanska myndigheterna med att säkra att asylsökande snabbt registreras och att människor med särskilda behov identifieras och får rätt stöd.

Just nu är UNHCR oroad över den humanitära situationen för människorna som vandrar i karavanen. De är stor otrygghet och risken att kidnappas i områden där de kan tänkas sig att vandra är väl kända.

Situationen måste snabbt stabiliseras. Det är viktigt att människorna som söker asyl och de som är på resande fot tas emot på ett säkert sätt.

I Guatemala bevakar UNHCR gränsen mot Mexiko vid Tecun Uman. Där identifierar UNHCR människors behov och erbjuder nödhjälp.

I Honduras bevakar UNHCR situationen vid gränsen till Guatemala och arbetar tillsammans med myndigheterna för att se till att de människor som återvänder skyddas.

Rätt att söka asyl

UNHCR vill påminna länder längs den här rutten att det finns människor i karavanen som är i verklig fara. I en sådan här situation är det viktigt att människor får söka asyl och att ansökningen bedöms på ett korrekt sätt innan något beslut om utvisning tas.

De senaste åren har befolkningen i norra Centralamerika varit utsatt för mycket våld, stor otrygghet, organiserad brottslighet och begränsade ekonomiska möjligheter.

Det har lett till att ett stort antal människor nu flyr från sina hem. Många söker internationellt skydd utomlands. Ett starkt asylsystem är viktigt för att länder ska klara det ökande antalet asylansökningar i regionen.

Kvinnor, barn och HBTQ-personer

Det utbredda våldet i regionen påverkar särskilt kvinnor, barn och HBTQ-personer. Diskriminering, tvångsrekrytering, sexuella övergrepp och könsrelaterat våld ökar hejdlöst. Att fly från sådan förföljelse skapar ytterligare risk. Utsatta grupper blir lättare offer för faror längs transitvägarna. De riskerar att utsättas för människohandel och kriminella grupper. UNHCR skyddar redan utsatta människor – både i hemlandet, transitlandet och i asyllandet.


Vill du har mer information om vad som händer i Centralamerika, vänligen kontakta:

Källa: UNHCR says stabilizing ‘caravan’ situation urgently important

Ulrika Forsberg

Webbansvarig