Dina pengar räddar liv - UNHCR:s insatser 2016

Under 2016 skickade UNHCR tonvis med nödhjälp – till exempel 6,6 miljoner filtar – till människor på flykt i akuta kriser. Samtidigt fortsatte insatserna för att rädda liv, skydda rättigheter och hjälpa människor på flykt att bygga en bättre framtid.

I UNHCR:s rapport 2016 Impact Report (PDF) kan du läsa om hur du som givare har hjälpt till att skydda människor i akut nöd. Bläddra bland kartor, bilder och läs berättelser om familjerna som har fått hjälp.

Utdrag ur rapporten

Nödhjälp i akuta katastrofer under 2016

UNHCR har beredskapslager med förnödenheter och utrustning världen över som står redo att flygas ut som hjälpsändningar. Inom 72 timmar kan specialtränad personal resa till ett krisdrabbat område och hjälpa 600 000 människor.

Under 2016 skickades förnödenheter till miljontals människor från UNHCR:s lager. Engagerade givare har hjälpt familjer i nöd över hela världen.

Exempel på nödhjälp skickat till krisområden 2016:

 • 6 634 555 filtar
 • 4 114 641 liggunderlag
 • 3 370 273 presenningar
 • 2 151 924 vattendunkar
 • 1 828 522 köksset
 • 1 176 968 myggnät
 • 862 405 hinkar
 • 803 850 solcellslampor
 • 256 053 familjetält

Sju omfattande kriser 2016:

 • I Syrien pågår nutidens värsta humanitära kris som drabbar miljoner människor.
 • I Irak härjar extremister - familjer är livrädda och flyr för sina liv.
 • Det dödligaste året på Medelhavet – i genomsnitt drunknar 14 människor varje dag.
 • En jordbävning drabbar Ecuador och lämnar tusentals familjer utan hem.
 • I Sydsudan, Centralafrikanska republiken och Jemen tvingar våld och osäkerhet tusentals familjer att lämna sina hem.

2016: året som gick – månad för månad

Här är några exempel på händelser där UNHCR var på plats med skydd och hjälp under 2016.

Januari: tusentals på flykt i Niger

100 000 människor tvingas lämna sina hem i sydöstra Niger efter attacker av Boko Haram. Både lokalbefolkningen och flyktingar från Nigeria är drabbade. UNHCR skickar akut hjälp för att skydda dem som flyr.

Februari: flyktingar får rösta i Centralafrikanska republiken (CAR)

Tusentals flyktingar röstar i valet i Centralafrikanska republiken. Efter flera år av våld och lidande kan valet leda till en efterlängtad fred. UNHCR informerar flyktingar från CAR som befinner sig i Kamerun, Tchad och Republiken Kongo om hur valet går till och underlättar för deras valdeltagande.

Mars: årsdagen för kriget i Syrien

Den 15 mars infaller årsdagen för kriget i Syrien – nutidens största humanitära kris. UNHCR fortsätter att hjälpa miljontals syriska flyktingar och familjer på flykt inne i Syrien. UNHCR delar ut livräddande hjälp, skyddar deras grundläggande mänskliga rättigheter och hjälper dem att hitta lösningar för en bättre framtid.

April: den värsta jordbävningen i Ecuador på decennier

En kraftig jordbävning drabbar Ecuador. 650 människor mister sina liv, 73 000 förlorar sina hem. UNHCR flyger in hjälpsändningar med 50 000 liggunderlag, 18 000 myggnät och 900 tält till familjer som har förlorat sina hem. 17 000 flyktingar och asylsökande, främst från Colombia, var bosatta i några av de värst drabbade områdena.

Maj: en kampanj som ger flyktingar tak över huvudet

Rekordmånga människor är på flykt från sina hem och behöver tak över huvudet. UNHCR startar en internationell kampanj (Nobody Left Outside) som uppmanar privata givare och företag att skänka pengar för att ge flyktingar ett värdigt boende. Pengarna går till livräddande akut skydd, tält, tillfälliga bostäder eller hjälp med att betala hyra.

Juni: 65,3 miljoner människor är på flykt – fler än någonsin tidigare

Krig och förföljelse har tvingat fler människor än någonsin tidigare att fly från sina hem visar UNHCR:s rapport Global Trends. 65,3 miljoner människor var på flykt i slutet av 2015. I genomsnitt tvingas 24 människor på flykt varje minut.

Juli: 60 000 flyr från Sydsudan

Ökat våld i Sydsudans huvudstad Juba tvingar 60 000 människor att fly till Uganda, Kenya och Sudan – majoriteten är kvinnor och barn. Nästan en av fyra av Sydsudans invånare beräknas vara på flykt inom landet eller i grannländerna. UNHCR är på plats med tält och nödhjälp.

Augusti: första OS-laget för flyktingar

Tio flyktingar går till historien som deltagare i det första OS-laget för flyktingar i Rio de Janeiro. I laget tävlar två syriska simmare, två judoutövare från Demokratiska republiken Kongo, en maratonlöpare från Etiopien och fem löpare från Sydsudan.

Två flyktingar tävlar även under oberoende paralympiska idrottares flagga i Paralympics.

September: dödssiffran på Medelhavet ökar

I september är det ett år sedan fotografiet på Alan Kurdi spreds över världen. Bilden på den drunknade syriska treåringen som flöt upp i Turkiet blev en symbol för krigets och flyktens fasor. Sedan Alans död har antalet drunkningsolyckor på Medelhavet ökat och gör 2016 till det dödligaste året hittills.

På ett FN-toppmöte i New York överlämnar UNHCR en namninsamling med över 1,2 miljoner underskrifter som visar solidaritet med flyktingar. Några dagar senare åtar sig 193 länder att hjälpas åt för att skydda flyktingars och migranters rättigheter.

Oktober: flyktingar från Myanmar återvänder hem

I oktober 2016 befinner sig 103 000 flyktingar från Myanmar i Thailand. Efter årtionden på flykt kan de första flyktingarna frivilligt återvända hem. UNHCR ger stöd till hemresan och erbjuder rådgivning för att säkerställa att besluten för återvändandet är riktiga.

November: familjer flyr från Mosul

73 000 personer är på flykt från Mosul, Irak, sedan en offensiv för att återta staden påbörjades den 17 oktober. UNHCR bygger elva läger i norra Irak för att skydda 120 000 människor och ger nödhjälp till 54 000 för att överleva vintern.

December: humanitär katastrof i Jemen

Samtidigt som striderna rasar i Aleppo i Syrien, har över två miljoner människor tvingats på flykt i Jemen på grund av konflikter som började för två år sedan. Mer än hälften av befolkningen är i akut behov av mat. Hjälpbehoven är enorma. ”Vi är hungriga, sjuka och fryser. Vi behöver mat och mediciner”, berättar en av de drabbade. UNHCR har delat ut nödhjälp till 660 000 människor i Jemen sedan kriget började.

Läs mer i rapporten - bläddra bland personliga berättelser, bilder och kartor.

Tack för att du är med hjälper.

Ulrika Forsberg

Webbansvarig