• En flicka har flytt från Centralamerika och är på väg till Mexiko.
  En flicka har flytt från Centralamerika och är på väg till Mexiko.

Barn och kvinnor flyr mord och gängkrig i Centralamerika

Gängkrig och våld har förvandlat Centralamerika till en av de farligaste platserna i världen.

Under de senaste åren har organiserad brottslighet styrd av kriminella gäng – kallade maras – ökat dramatiskt i El Salvador, Honduras och Guatemala (även kallad ”norra triangeln”).

Barn och familjer flyr

Tusentals föräldrar har flytt med sina familjer. I många fall har barnen gjort den farliga på egen hand.

De ensamma barnen är några av världens mest utsatta flyktingar – de har bevittnat fruktansvärt våld och utsätts för extrema risker. 

Brutala mord

Nuvarande mordfrekvens är bland de högsta som någonsin har uppmätts i Centralamerika. Flera städer – som San Salvador, Tegucigalpa och San Pedro Sula – är bland de 10 farligaste i världen.

Det mest synliga beviset på våld är den höga graden av brutala mord. Även andra kränkningar av de mänskliga rättigheterna ökar, bland annat rekrytering av barn till kriminella gäng, utpressning och sexuella övergrepp.

Allt fler tvingas på flykt

Från 2011 till 2016 ökade antalet flyktingar från de ”norra triangeln” med 2 249 procent. Majoriteten som flyr är kvinnor och barn.

Under 2016 flydde 388 000 människor från regionen – ännu fler året efter.

När våldet snabbt förvärras, ökar behoven och hjälpen räcker inte till. Det lämnar många barn, kvinnor och män utan fysiskt och rättsligt skydd.

UNHCR är på plats och hjälper till i den här växande krisen, men vi kan inte göra det på egen hand. Du behövs för att hjäpa utsatta barn och kvinnor.

Läs UNHCR:s global report om Americas

Du kan hjälpa

Du kan hjälpa barnen och familjerna som flyr. 

Ulrika Forsberg

Webbansvarig
 • Genesis A. Cerrato är 16 år. Hon har flytt med sin ett-åriga son till Tenosique i södra Mexiko. Genesis son föddes efter upprepade sexuella övergrepp från en granne i Honduras.
  Genesis A. Cerrato är 16 år. Hon har flytt med sin ett-åriga son till Tenosique i södra Mexiko. Genesis son föddes efter upprepade sexuella övergrepp från en granne i Honduras.

Gängvåld i Centralamerika ökar lavinartat

De senaste åren har hänsynslöst och brutalt våld i Guatemala, El Salvador och Honduras ökat lavinartat. Det har gjort Centralamerika till en världens farligaste och blodigaste platser.

Tusentals familjer och ensamma barn flyr från kriminella gäng som kallas maras. Många söker trygghet i Mexiko och andra grannländer.

Det utbredda våldet drabbar särskilt kvinnor, barn och HBTQ-personer. Diskriminering, tvångsrekrytering, sexuella övergrepp och könsrelaterat våld hör till deras vardag – de tvingas fly för att överleva. 

Redan utsatta människor blir lättare offer för faror längs flyktvägarna. De riskerar att utsättas för människohandel och gängvåld.

UNHCR jobbar dygnet runt för att skydda och skapa ro i deras sönderslagna liv. Vi ger tak över huvudet och stöd till de drabbade – både i hemlandet, längs flyktingvägarna och i asyllandet.

Gängvåldet i Centralamerika är en våldsam kris som få känner till. 

Du kan hjälpa!

Du kan hjälpa barn och familjer som flyr från gängkrig och förföljelse. Din gåva till UNHCR skapar trygghet och ger hopp om ett liv i säkerhet. Du kan förändra liv.

Ulrika Forsberg

Webbansvarig
 • UNHCR:s personal hjälper flyktingar och migranter från Honduras när de har korsat floden Suchiate som är gränsen mellan Guatemala och Mexiko.
  UNHCR:s personal hjälper flyktingar och migranter från Honduras när de har korsat floden Suchiate som är gränsen mellan Guatemala och Mexiko.

USA skickar trupper till Mexikos gräns

Nyhetsbyrån Reuters rapporterar om att utvecklingen för karavanen med cirka 3500 flyktingar och migranter från Centralamerika som vandrar genom Mexiko är långsam och svår – särskilt för ensamma mammor med barn.

Gruppen försöker att täcka 50 kilometer om dagen, huvudsakligen till fots. De är fortfarande runt 1600 kilometer från den amerikanska gränsen. Vissa har redan avbrutit vandringen och återvänt hem eller sökt asyl i Mexiko.

USA:s militär väntar vid gränsen

Nyligen godkände Pentagon en begäran från USA:s departement för inrikes säkerhet (Homeland security) att skicka 5 200 militärer till den mexikanska gränsen för att stärka gränspolisem.

President Donald Trump har sagt att de som tar sig till gränsen till USA kommer att mötas av militären som väntar på dem.

UNHCR: "ge dem en chans att söka asyl"

I fredags svarade UNHCR:s talesperson Andrej Mahecic på reportrarnas frågor och sa ”att människor som flyr från förföljelse och våld – som de som vandrar i karavanen – måste få en chans att söka asyl och att besluten av ansökningar tas på ett korrekt sätt".

Människor söker i första hand skydd i hemlandet

Många av de barn, kvinnor och män från Honduras som nu går norrut genom Mexiko försökte sannolikt att i första hand söka skydd på ett annat ställe i hemlandet – innan de tog det drastiska steget att fly över gränserna.

I El Salvador, Guatemala och Honduras drevs cirka 432 000 människor på flykt inom sina hemländer under 2017.

Nyhetsorganisationen Christian Science Monitor rapporterar att de flesta i Honduras flyr från våld och ofta för att undvika gängrekrytering.

När familjer flyr från ett stadsområde till ett annat är det svårt att identifiera dem och se till att de får rätt hjälp. UNHCR:s aktivitetshus i Tegucigalpa och San Pedro Sula hjälper ungdomar att inte dras med i gängvåld eller knarkhandel.

Källa: The Refugee Brief – 30 October 2018

Du kan hjälpa!

Vill du hjälpa våldsdrabbade barn och familjer? Din hjälp gör stor skillnad för människor som tvingas fly från våld och förföljelse.

Ulrika Forsberg

Webbansvarig
 • Personal från UNHCR hjälper människor på flykt från Honduras vid floden Suchiate,i södra Mexiko, som gränsar till Guatemala.
  Personal från UNHCR hjälper människor på flykt från Honduras vid floden Suchiate,i södra Mexiko, som gränsar till Guatemala.

UNHCR: skydda ”karavanen” med flyktingar i Mexiko

UNHCR, FN:s flyktingorgan har skickat personal och stöd till södra Mexiko sedan en ”karavan” med tusentals flyktingar och migranter från Honduras har tagit sig till gränsen mellan Guatemala och Mexiko.

Karavan med flyktingar och migranter

Fattigdom och våld i Honduras

Tusentals barn, kvinnor och män har flytt från våld och fattigdom i Honduras till fots. De har korsat gränsen från Guatemala till Mexiko och berättar om att de är på väg mot ett bättre liv i USA.

Karavanen som tidigare uppskattats till upp till 7000 människor börjar nu minska. Det är den andra organiserade marschen i regionen i år, den första ägde rum i april i Mexiko.

UNHCR har över 45 personal på plats i Tapachula i delstaten Chiapas – Mexikos sydligaste delstat som gränsar till Guatemala. Mer personal är på väg.

Hjälp vid gränsen

UNHCR:s personal hjälper de mexikanska myndigheterna med att säkra att asylsökande snabbt registreras och att människor med särskilda behov identifieras och får rätt stöd.

Just nu är UNHCR oroad över den humanitära situationen för människorna som vandrar i karavanen. De är stor otrygghet och risken att kidnappas i områden där de kan tänkas sig att vandra är väl kända.

Situationen måste snabbt stabiliseras. Det är viktigt att människorna som söker asyl och de som är på resande fot tas emot på ett säkert sätt.

I Guatemala bevakar UNHCR gränsen mot Mexiko vid Tecun Uman. Där identifierar UNHCR människors behov och erbjuder nödhjälp.

I Honduras bevakar UNHCR situationen vid gränsen till Guatemala och arbetar tillsammans med myndigheterna för att se till att de människor som återvänder skyddas.

Rätt att söka asyl

UNHCR vill påminna länder längs den här rutten att det finns människor i karavanen som är i verklig fara. I en sådan här situation är det viktigt att människor får söka asyl och att ansökningen bedöms på ett korrekt sätt innan något beslut om utvisning tas.

De senaste åren har befolkningen i norra Centralamerika varit utsatt för mycket våld, stor otrygghet, organiserad brottslighet och begränsade ekonomiska möjligheter.

Det har lett till att ett stort antal människor nu flyr från sina hem. Många söker internationellt skydd utomlands. Ett starkt asylsystem är viktigt för att länder ska klara det ökande antalet asylansökningar i regionen.

Kvinnor, barn och HBTQ-personer

Det utbredda våldet i regionen påverkar särskilt kvinnor, barn och HBTQ-personer. Diskriminering, tvångsrekrytering, sexuella övergrepp och könsrelaterat våld ökar hejdlöst. Att fly från sådan förföljelse skapar ytterligare risk. Utsatta grupper blir lättare offer för faror längs transitvägarna. De riskerar att utsättas för människohandel och kriminella grupper. UNHCR skyddar redan utsatta människor – både i hemlandet, transitlandet och i asyllandet.


Vill du har mer information om vad som händer i Centralamerika, vänligen kontakta:

Källa: UNHCR says stabilizing ‘caravan’ situation urgently important

Ulrika Forsberg

Webbansvarig