• Ny tragisk bild av en pappa och hans dotter livlösa på en strand i Mexiko. UNHCR är djupt skakade av den hjärtskärande bilden och kräver säkra vägar för människor som flyr från våld och konflikter.
    En ny tragedi. En pappa och hans dotter har spolats upp livlösa på en strand i Mexiko.

Ny tragisk bild av en pappa och hans dotter livlösa på en strand

En ny tragisk bild av en pappa och hans dotter livlösa på en strand i Mexiko sprids just nu över världen. 

UNHCR är skakade över att se det hjärtskärande fotot av Oscar Alberto Martinez Ramirez och hans två-åriga dotter Valeria från El Salvador döda på stranden vid floden Rio Grande – som gränsar mellan Mexiko och USA.

Medan detaljerna fortfarande är oklara, står det helt klart att omständigheterna som ledde till den här tragedin är oacceptabla.

Mindre än fyra år efter att världen bevittnat Alan Kurdis livlösa kropp på en strand i Medelhavet – en bild som blev symbol för flyktens fasor – står vi återigen inför starka bildbevis på att människor dör under livsfarliga resor över gränserna.

– Oscars och Valerias dödsfall är ett misslyckande i arbetet med att bekämpa våld och desperation som driver människor att göra livsfarliga resor i sökandet efter ett liv i trygghet. Det här är resultatet av att det inte finns säkra vägar för människor att söka skydd. De har inte något annat val än att riskera sina liv, säger FN:s flyktingkommissarie Filippo Grandi.

Förhindra fler tragedier

UNHCR uppmanar alla länder i regionen att vidta akuta och samordnade åtgärder för att förhindra ytterligare tragedier som denna inträffar.

UNHCR erbjuder förslag på sätt som förbättrar och stärker mottagandet av männisor som söker skydd i USA.

Vi står redo att stödja alla regeringar i regionen för att se till att alla människor som behöver internationellt skydd tas emot snabbt och utan hinder.

Källa: unhcr.org - Tragic image of drowned father and child must propel prevention measures

Ge en gåva idag!

Ingen pappa, inget barn, ingen ska någonsin mista livet i sökandet efter ett liv i säkerhet. Stöd UNHCR:s arbete för flyktingars och utsatta människors rätt till ett liv i trygghet.

Ge en gåva idag

Ulrika Forsberg

Webbansvarig

Ben Stiller i Centralamerika: "Måltavlor för brutalt gängvåld"

Skådespelaren Ben Stiller är en av UNHCR:s stolta ambassadörer. Han är på plats i Centralamerika och vill ge en röst till människor som är drabbade av fruktansvärda gängkrig – människor som har tvingats lämna sina hem och fly så långt bort de kan.

– De är flyktingar, precis som andra flyktingar världen över. De här människorna är måltavlor för brutalt gängvåld, berättar Ben Stiller som känner sig ärad att få ge dem en röst.

Gängkrig och våld

Gängkrig och våld har förvandlat delar av Centralamerika till en av världens farligaste platser. De senaste år har organiserade våldsgäng, kallade Maras, ökat dramatiskt i El Salvador, Honduras och Guatemala (känd som Norra triangeln).

Tusentals föräldrar har flytt med sina familjer. I många fall har barnen gjort den farliga resan ensam.

De ensamma barnen är några av världens mest utsatta flyktingar - de har bevittnat fruktansvärt våld och utsätts för extrem risk. UNHCR finns på plats och hjälper i den här växande krisen, och behoven bara ökar.

Farligaste städerna i världen

Nuvarande mordfrekvens är bland de högsta som någonsin uppmätts in i Centralamerika. Städer som San Salvador, Tegucigalpa och San Pedro Sula hör till de 10 farligaste i världen.

Det mest synliga beviset på våldet är de många brutala morden. Även kränkningar av de mänskliga rättigheterna, gängrekrytering av barn, utpressning och sexuellt våld ökar.

Från 2011 till 2016 ökade antalet människor som flyr från norra triangeln till de omgivande länderna med 2 249 procent. Majoriteten är kvinnor och barn.

2016 flydde 388 000 personer från regionen – ännu fler under 2017. Den snabba tillväxten av flyende människor gör att tillgängliga resurser snabbt tar slut. Det lämnar många utsatta barn, kvinnor och män utan fysiskt och rättsligt skydd.

UNHCR skyddar familjer som flyr och bistår med kontantstöd, utbildning, boende och rådgivning.

Vill du också hjälpa?

Du kan enkelt skänka en gåva till drabbade i Centralamerika. Din hjälp ger skydd och trygghet till människor som tvingas fly från våld.

Ge en gåva här

Ulrika Forsberg

Webbansvarig
  • En flicka har flytt från Centralamerika och är på väg till Mexiko.
    En flicka har flytt från Centralamerika och är på väg till Mexiko.

Barn och kvinnor flyr mord och gängkrig i Centralamerika

Gängkrig och våld har förvandlat Centralamerika till en av de farligaste platserna i världen.

Under de senaste åren har organiserad brottslighet styrd av kriminella gäng – kallade maras – ökat dramatiskt i El Salvador, Honduras och Guatemala (även kallad ”norra triangeln”).

Barn och familjer flyr

Tusentals föräldrar har flytt med sina familjer. I många fall har barnen gjort den farliga på egen hand.

De ensamma barnen är några av världens mest utsatta flyktingar – de har bevittnat fruktansvärt våld och utsätts för extrema risker. 

Brutala mord

Nuvarande mordfrekvens är bland de högsta som någonsin har uppmätts i Centralamerika. Flera städer – som San Salvador, Tegucigalpa och San Pedro Sula – är bland de 10 farligaste i världen.

Det mest synliga beviset på våld är den höga graden av brutala mord. Även andra kränkningar av de mänskliga rättigheterna ökar, bland annat rekrytering av barn till kriminella gäng, utpressning och sexuella övergrepp.

Allt fler tvingas på flykt

Från 2011 till 2016 ökade antalet flyktingar från de ”norra triangeln” med 2 249 procent. Majoriteten som flyr är kvinnor och barn.

Under 2016 flydde 388 000 människor från regionen – ännu fler året efter.

När våldet snabbt förvärras, ökar behoven och hjälpen räcker inte till. Det lämnar många barn, kvinnor och män utan fysiskt och rättsligt skydd.

UNHCR är på plats och hjälper till i den här växande krisen, men vi kan inte göra det på egen hand. Du behövs för att hjäpa utsatta barn och kvinnor.

Läs UNHCR:s global report om Americas

Du kan hjälpa

Du kan hjälpa barnen och familjerna som flyr. 

Ulrika Forsberg

Webbansvarig
  • Genesis A. Cerrato är 16 år. Hon har flytt med sin ett-åriga son till Tenosique i södra Mexiko. Genesis son föddes efter upprepade sexuella övergrepp från en granne i Honduras.
    Genesis A. Cerrato är 16 år. Hon har flytt med sin ett-åriga son till Tenosique i södra Mexiko. Genesis son föddes efter upprepade sexuella övergrepp från en granne i Honduras.

Gängvåld i Centralamerika ökar lavinartat

De senaste åren har hänsynslöst och brutalt våld i Guatemala, El Salvador och Honduras ökat lavinartat. Det har gjort Centralamerika till en världens farligaste och blodigaste platser.

Tusentals familjer och ensamma barn flyr från kriminella gäng som kallas maras. Många söker trygghet i Mexiko och andra grannländer.

Det utbredda våldet drabbar särskilt kvinnor, barn och HBTQ-personer. Diskriminering, tvångsrekrytering, sexuella övergrepp och könsrelaterat våld hör till deras vardag – de tvingas fly för att överleva. 

Redan utsatta människor blir lättare offer för faror längs flyktvägarna. De riskerar att utsättas för människohandel och gängvåld.

UNHCR jobbar dygnet runt för att skydda och skapa ro i deras sönderslagna liv. Vi ger tak över huvudet och stöd till de drabbade – både i hemlandet, längs flyktingvägarna och i asyllandet.

Gängvåldet i Centralamerika är en våldsam kris som få känner till. 

Du kan hjälpa!

Du kan hjälpa barn och familjer som flyr från gängkrig och förföljelse. Din gåva till UNHCR skapar trygghet och ger hopp om ett liv i säkerhet. Du kan förändra liv.

Ulrika Forsberg

Webbansvarig