Ben Stiller i Centralamerika: "Måltavlor för brutalt gängvåld"

Skådespelaren Ben Stiller är en av UNHCR:s stolta ambassadörer. Han är på plats i Centralamerika och vill ge en röst till människor som är drabbade av fruktansvärda gängkrig – människor som har tvingats lämna sina hem och fly så långt bort de kan.

– De är flyktingar, precis som andra flyktingar världen över. De här människorna är måltavlor för brutalt gängvåld, berättar Ben Stiller som känner sig ärad att få ge dem en röst.

Gängkrig och våld

Gängkrig och våld har förvandlat delar av Centralamerika till en av världens farligaste platser. De senaste år har organiserade våldsgäng, kallade Maras, ökat dramatiskt i El Salvador, Honduras och Guatemala (känd som Norra triangeln).

Tusentals föräldrar har flytt med sina familjer. I många fall har barnen gjort den farliga resan ensam.

De ensamma barnen är några av världens mest utsatta flyktingar - de har bevittnat fruktansvärt våld och utsätts för extrem risk. UNHCR finns på plats och hjälper i den här växande krisen, och behoven bara ökar.

Farligaste städerna i världen

Nuvarande mordfrekvens är bland de högsta som någonsin uppmätts in i Centralamerika. Städer som San Salvador, Tegucigalpa och San Pedro Sula hör till de 10 farligaste i världen.

Det mest synliga beviset på våldet är de många brutala morden. Även kränkningar av de mänskliga rättigheterna, gängrekrytering av barn, utpressning och sexuellt våld ökar.

Från 2011 till 2016 ökade antalet människor som flyr från norra triangeln till de omgivande länderna med 2 249 procent. Majoriteten är kvinnor och barn.

2016 flydde 388 000 personer från regionen – ännu fler under 2017. Den snabba tillväxten av flyende människor gör att tillgängliga resurser snabbt tar slut. Det lämnar många utsatta barn, kvinnor och män utan fysiskt och rättsligt skydd.

UNHCR skyddar familjer som flyr och bistår med kontantstöd, utbildning, boende och rådgivning.

Vill du också hjälpa?

Du kan enkelt skänka en gåva till drabbade i Centralamerika. Din hjälp ger skydd och trygghet till människor som tvingas fly från våld.

Ge en gåva här

Ulrika Forsberg

Webbansvarig
  • En flicka har flytt från Centralamerika och är på väg till Mexiko.
    En flicka har flytt från Centralamerika och är på väg till Mexiko.

Barn och kvinnor flyr mord och gängkrig i Centralamerika

Gängkrig och våld har förvandlat Centralamerika till en av de farligaste platserna i världen.

Under de senaste åren har organiserad brottslighet styrd av kriminella gäng – kallade maras – ökat dramatiskt i El Salvador, Honduras och Guatemala (även kallad ”norra triangeln”).

Barn och familjer flyr

Tusentals föräldrar har flytt med sina familjer. I många fall har barnen gjort den farliga på egen hand.

De ensamma barnen är några av världens mest utsatta flyktingar – de har bevittnat fruktansvärt våld och utsätts för extrema risker. 

Brutala mord

Nuvarande mordfrekvens är bland de högsta som någonsin har uppmätts i Centralamerika. Flera städer – som San Salvador, Tegucigalpa och San Pedro Sula – är bland de 10 farligaste i världen.

Det mest synliga beviset på våld är den höga graden av brutala mord. Även andra kränkningar av de mänskliga rättigheterna ökar, bland annat rekrytering av barn till kriminella gäng, utpressning och sexuella övergrepp.

Allt fler tvingas på flykt

Från 2011 till 2016 ökade antalet flyktingar från de ”norra triangeln” med 2 249 procent. Majoriteten som flyr är kvinnor och barn.

Under 2016 flydde 388 000 människor från regionen – ännu fler året efter.

När våldet snabbt förvärras, ökar behoven och hjälpen räcker inte till. Det lämnar många barn, kvinnor och män utan fysiskt och rättsligt skydd.

UNHCR är på plats och hjälper till i den här växande krisen, men vi kan inte göra det på egen hand. Du behövs för att hjäpa utsatta barn och kvinnor.

Läs UNHCR:s global report om Americas

Du kan hjälpa

Du kan hjälpa barnen och familjerna som flyr. 

Ulrika Forsberg

Webbansvarig
  • Genesis A. Cerrato är 16 år. Hon har flytt med sin ett-åriga son till Tenosique i södra Mexiko. Genesis son föddes efter upprepade sexuella övergrepp från en granne i Honduras.
    Genesis A. Cerrato är 16 år. Hon har flytt med sin ett-åriga son till Tenosique i södra Mexiko. Genesis son föddes efter upprepade sexuella övergrepp från en granne i Honduras.

Gängvåld i Centralamerika ökar lavinartat

De senaste åren har hänsynslöst och brutalt våld i Guatemala, El Salvador och Honduras ökat lavinartat. Det har gjort Centralamerika till en världens farligaste och blodigaste platser.

Tusentals familjer och ensamma barn flyr från kriminella gäng som kallas maras. Många söker trygghet i Mexiko och andra grannländer.

Det utbredda våldet drabbar särskilt kvinnor, barn och HBTQ-personer. Diskriminering, tvångsrekrytering, sexuella övergrepp och könsrelaterat våld hör till deras vardag – de tvingas fly för att överleva. 

Redan utsatta människor blir lättare offer för faror längs flyktvägarna. De riskerar att utsättas för människohandel och gängvåld.

UNHCR jobbar dygnet runt för att skydda och skapa ro i deras sönderslagna liv. Vi ger tak över huvudet och stöd till de drabbade – både i hemlandet, längs flyktingvägarna och i asyllandet.

Gängvåldet i Centralamerika är en våldsam kris som få känner till. 

Du kan hjälpa!

Du kan hjälpa barn och familjer som flyr från gängkrig och förföljelse. Din gåva till UNHCR skapar trygghet och ger hopp om ett liv i säkerhet. Du kan förändra liv.

Ulrika Forsberg

Webbansvarig
  • UNHCR:s personal hjälper flyktingar och migranter från Honduras när de har korsat floden Suchiate som är gränsen mellan Guatemala och Mexiko.
    UNHCR:s personal hjälper flyktingar och migranter från Honduras när de har korsat floden Suchiate som är gränsen mellan Guatemala och Mexiko.

USA skickar trupper till Mexikos gräns

Nyhetsbyrån Reuters rapporterar om att utvecklingen för karavanen med cirka 3500 flyktingar och migranter från Centralamerika som vandrar genom Mexiko är långsam och svår – särskilt för ensamma mammor med barn.

Gruppen försöker att täcka 50 kilometer om dagen, huvudsakligen till fots. De är fortfarande runt 1600 kilometer från den amerikanska gränsen. Vissa har redan avbrutit vandringen och återvänt hem eller sökt asyl i Mexiko.

USA:s militär väntar vid gränsen

Nyligen godkände Pentagon en begäran från USA:s departement för inrikes säkerhet (Homeland security) att skicka 5 200 militärer till den mexikanska gränsen för att stärka gränspolisem.

President Donald Trump har sagt att de som tar sig till gränsen till USA kommer att mötas av militären som väntar på dem.

UNHCR: "ge dem en chans att söka asyl"

I fredags svarade UNHCR:s talesperson Andrej Mahecic på reportrarnas frågor och sa ”att människor som flyr från förföljelse och våld – som de som vandrar i karavanen – måste få en chans att söka asyl och att besluten av ansökningar tas på ett korrekt sätt".

Människor söker i första hand skydd i hemlandet

Många av de barn, kvinnor och män från Honduras som nu går norrut genom Mexiko försökte sannolikt att i första hand söka skydd på ett annat ställe i hemlandet – innan de tog det drastiska steget att fly över gränserna.

I El Salvador, Guatemala och Honduras drevs cirka 432 000 människor på flykt inom sina hemländer under 2017.

Nyhetsorganisationen Christian Science Monitor rapporterar att de flesta i Honduras flyr från våld och ofta för att undvika gängrekrytering.

När familjer flyr från ett stadsområde till ett annat är det svårt att identifiera dem och se till att de får rätt hjälp. UNHCR:s aktivitetshus i Tegucigalpa och San Pedro Sula hjälper ungdomar att inte dras med i gängvåld eller knarkhandel.

Källa: The Refugee Brief – 30 October 2018

Du kan hjälpa!

Vill du hjälpa våldsdrabbade barn och familjer? Din hjälp gör stor skillnad för människor som tvingas fly från våld och förföljelse.

Ulrika Forsberg

Webbansvarig