fbpx Ge välgörenhet i julklapp Skip to main content

Skyddar världens flyktingar.

Ge välgörenhet i julklapp

November 10, 2020

Känner du att du vill skippa allt och köpa ingenting i jul? Om du letar efter välgörande julklappstips till familjen och vänner – så läs mer här.

Amina från Syrien har fått en varm filt från UNHCR.
UNHCR/H.Maule-ffinch
Amina från Aleppo i Syrien har fått en tjock filt från UNHCR. Du kan hjälpa barn som Amina. Beställ sex filtar och värm en hel familj. Just nu dubblas din julklapp på 210 kronor av en välgörare - värdet är 420.

Vill du köpa ingenting?

Känner du dig stressad inför jul? Har du svårt att komma på bra presenter till den som redan har allt? Känner du att du vill skippa allt och köpa ingenting? Om du letar efter bra tips till familjens och vännernas julklappar, så läs mer här.

Exempel på välgörande julklappar som räddar liv.

  • Värmande filtar för 210 kr till syrran.
  • Värmekamin för 613 kr till kusinerna.
  • Nödpaket för 370 kr till barnvakten.
  • Klimatlampan för 290 kr till din läsande vän.

Här får du bra julklappstips som garanterat gör skillnad för barn och familjer på flykt.

Fler och fler väljer att skänka en julklapp till välgörenhet, det är enkelt och du kan vara säker på att gåvan kommer fram och gör skillnad för barn och familjer som tvingats lämna allt.

När du ger en julklapp till välgörande ändamål så får du ett jättefint gåvokort att dela med dina nära och kära, som också uppskattas mer än en oönskad julklapp.

Vintern är på väg

Vintern är på väg i Syrien och dess grannländer. Med den kommer kylan som hotar att göra situationen ännu tuffare för miljoner familjer som är på flykt i området.

Förvärrade strider i Syrien

Även innan striderna i norra Syrien eskalerade planerade UNHCR att nå  miljoner människor med akut nödhjälp.

Nu när situationen är ännu allvarligare, och när tusentals familjer i norra Syrien står inför deras första vinter i ett flyktingläger, så är behovet av akuthjälp som nödpaket, värmekaminer och varma filtar ännu större.

Livsviktig hjälp

Vatten och mat är en akut del av den första livsviktiga hjälpen när en kris uppstår. Om människor – och särskilt barn – inte får mat, så blir de mer utsatta för sjukdomar och undernäring.

Brist på mat skapar också desperation och stor otrygghet och i förlängningen livsfara. Därför är mat i krissituationer en viktig del i hjälparbetet. En liten insats i ett tidigt skede kan rädda liv.

I många av världens flyktingläger blir det minusgrader på vintern, och isande stormvindar drar fram. Då kan din gåva av filtar till en familj hjälpa dem att överleva den brutalt kalla vintern.

  • UNHCR har FN:s uppdrag att hjälpa dem som flyr. Behoven av extra stöd för att klara den kyliga vintern är enorma. Ungefär hälften av alla resurser som behövs idag saknas.
  • Du kan sprida värme till en hel familj på flykt i vinter. Sex värmande filtar kostar 210 kronor.

Beställ filtar och sprid värme. Du får ett fint gåvobevis att ge bort.

Skuldsatta familjer på flykt

För många människor på flykt räcker helt enkelt inte pengarna till under vintern då kostnaderna ökar för att klara kölden. De behöver kanske isolera sin bostad, köpa nya vinterkläder eller medicin om nån i familjen blir sjuk. Bränsle till kaminen eller varma skor kan vara annat som ytterligare anstränger familjens ekonomi.

Efter flera år på flykt, med begränsade möjligheter till arbete och höga levnadskostnader är nio av tio syriska familjer i Libanon skuldsatta. Behovet av vinterhjälp är stort och även i dag står många utsatta familjer på väntelista för att få hjälp att klara vintern.

Under fattigdomsgränsen

Över hälften av alla syriska flyktingfamiljer i Libanon lever i dag under fattigdomsgränsen. Det tvingar fram desperata beslut. Som att välja mellan tillräckligt med mat, bränsle till kaminen, eller vinterkläder till sina barn. Beslut som får konsekvenser, inte minst för barn och äldre som har svårare att klara kylan.

Flyktingfamiljernas behov av extra stöd under vintermånaderna är särskilt stort. I många av världens flyktingläger blir det väldigt kallt på vintern och i Libanon är det inte ovanligt att kraftiga snöstormar drar in i januari och februari.

Vi är många som känner stress och frustration inför jul. Istället för att ge bort oönskade julklappar som kanske ändå inte kommer användas kan du se till att barn att och familjer som tvingats fly för sina liv kan få livräddande nödhjälp. Du får ett fint gåvokort att dela med dina nära och kära.

En klapp till välgörenhet i julens anda om givmildhet och omtanke.

Av: Ulrika Forsberg, Webbansvarig