Glöm inte Wafaa - krigets barn

Se filmen om 8-åriga Wafaa. Hon ger uttryck för det bästa och sämsta med sitt krigshärjade land. Trots att hon är svårt brännskadad efter en explosion, charmar hon andra med sin optimism.

Wafaa – krigets barn

I utkanten av Aleppo hörs barnens skratt från skolgården. De leker bakom en lång rad av betongbyggnader som idag är hem för syrier som har fått sin hem förstörda i landets mångåriga krig.

Vid sidan av skolgården står Wafaa Keyari och tittar på när de andra leker. Hon är en åttaårig flicka från det förstörda Sakhour-distriktet i östra Aleppo.

Wafaa är inte med och leker på grund av sitt utseende.

Brännskadad i en explosion

En explosion för två år sedan förstörde hennes hem och hon brännskadades allvarligt både på kroppen och i ansiktet.

– Vi hade en gasbehållare hemma. När huset träffades av en bomb exploderade behållaren. Jag stod bredvid. Min pappa och jag fick brännskador och en man dog, förklarar hon.

Tragisk sexårsdag

Wafaa har hittills överlevt det brutala kriget i Syrien som nu närmar sig en tragisk sexårsdag.

Utöver de hundratusentals som har dödats eller skadats i striderna har 4,9 miljoner människor sökt skydd i grannländerna och ytterligare 6,3 miljoner är på flykt i Syrien.

Läs mer: "Barnen som svälter skulle kunna vara mina egna"

”Jag hade yllekläder på mig som fastnade i huden.”

Wafaa är iklädd en ljust lila halsduk och en grön yllemössa som döljer ärren i hennes hårbotten. Hon ler blygt när hon beskriver vad som hände direkt efter explosionen.

– Jag fördes till sjukhuset. Jag var vaken när de behandlade mig. Jag hade yllekläder på mig – som jag har nu – som satt fast i huden. På sjukhuset drog de av kläderna som satt fast i min hud. Det gjorde så ont. De hade ingen bedövning - de bara drog, minns hon.

Hemlös i ett öde Aleppo

Efter bombattacken blev familjen hemlös och flyttade hem till släktingar som bodde i närheten.

När de fyra år långa striderna om Syriens näst största stad nådde sin destruktiva topp i slutet av förra året flydde familjen till västra Aleppo. Där har de har bott de senaste fyra månaderna.

Den historiska staden är lugn nu. Efter en vapenvila evakuerades invånare som varit instängda i konfliktzonen. Efter år av strider går staden inte att känna igen längre.

Av stadens ursprungliga 4 miljoner invånare bor färre än 1,5 miljoner kvar. Tusentals har dött och många fler är flyktingar utomlands. Wafaa och hennes familj är bland de 400 000 människor som är kvar och på flykt i staden.

Läs mer: Se en film från Aleppo och en tidslinje över kriget i Syrien

"Ruinerna talar för själva"

Vid ett besök nyligen chockades UNHCR:s chef Filippo Grandi av förstörelsen.

– Det finns inte mycket att säga - ruinerna talar för själva. Barnkläder hänger i fönstren och kök har delats på mitten av bomber och raketer, berättar Grandi.

Omkring 40 procent av staden är förstörd och bortom all möjlighet att reparera. Många andra delar av Syrien har drabbats av ett liknande öde.

Apokalyptiskt landskap i Homs

Tolv av de 18 stadsdelar i staden Homs bildar ett apokalyptiskt landskap av tillplattade, skottskadade raserade hus. Staden saknar alla tecken på liv förutom ljudet av fåglar och gröna knoppar som börjar växa upp ur spillrorna.

– Vi får inte glömma människorna här. En del som återvänder till de här ruinerna behöver akut hjälp. De fryser, de är hungriga, de måste arbeta för att tjäna lite pengar. De behöver de alla elementära sakerna i livet, säger Grandi.

Det finns ljuspunkter – Wafaa får gå i skolan

Utan ett hem att återvända till måste Wafaa familj bo kvar i deras tillfälliga hem. De överlever med hjälp av stöd från UNHCR och andra hjälporganisationer.

Trots allt finns det en ljuspunkt för Wafaa. Striderna i Aleppo hindrade henne från att börja skolan. Nu är hon inskriven i klasser som drivs av hjälporganisationer.

Plastikkirurg i Damaskus

Under den senaste månaden har Wafaa varit hos en läkare i Damaskus som överväger plastikkirurgi för att reparera ärren efter skadan. Hur mycket de kan göra är oklart, men Wafaa upprymd av blotta tanken.

– Jag vill bli bättre och vara lycklig i livet, säger hon.

Wafaa säger att hon fortfarande minns hur hon såg ut innan explosionen. På frågan om olyckan har förändrat henne, stannar hon upp för ett ögonblick innan hon svarar med ett leende:

– Nej, jag är fortfarande samma trevliga tjej.


Källa: Scarred but not broken by six years of conflict in Syria


Ulrika Forsberg

Webbansvarig