I ett tält i Brasilien bor Neymar

I ett tält i Braslien bor bebisen Neymar. Långt ifrån Brasiliens största fotbollsspelare.

– Läkaren föreslog att vi skulle kalla honom Neymar. Jag vill att ha ska ha ett namn härifrån och Neymar är okej, berättar Magdalena, Neymars mamma.

Magdalena flydde osäkerheten i Venezuela med sina barn. Nu bor de i ett tält, i en liten by i Brasilien, nära gränsen till hemlandet.

– Jag trodde inte att det skulle hända oss, vi tvingades fly så plötsligt, säger Magdalena.

Höggravid tog hon sig över gränsen. Två dagar senare föddes Neymar.

UNHCR ser till att familjen får skydd och tak över huvudet. Tack för att du ger Neymar och andra barn på flykt chansen att få en trygg start i livet.

Flykten från Venezuela

Flykten från Venezuela är den största i Latinamerikas nutida historia. Sedan 2014 har 3 miljoner människor lämnat landet som befinner sig i politisk, humanitär och ekonomisk kris.

Människor som UNHCR har träffat berättar om hunger, brist på sjukvård, osäkerhet och rädsla. Familjer, ursprungsfolk, HBTQ-personer, ensamma mammor, barn, unga pojkar och flickor – alla lever i extrem utsatthet. De ser ingen annan lösning än att lämna sitt land för att leva i säkerhet.

De flesta söker skydd i grannländerna som har visat solidaritet och håller gränserna öppna. Nu är deras resurser på bristningsgränsen.

UNHCR finns plats med nödhjälp som mat, kläder, tält, filtar och sjukvård.

Ulrika Forsberg

Webbansvarig