• Syskon Larama och Ibrahim. Hon räddade hans liv efter en brutal attack i nordöstra Nigeria. Nu bor de i UNHCR:s flyktingläger i Kamerun.
    Syskon Larama och Ibrahim. Hon räddade hans liv efter en brutal attack i nordöstra Nigeria. Nu bor de i UNHCR:s flyktingläger i Kamerun.
  • Ibrahim och hans syster Larama sitter och pratar framför deras hem i flyktinglägret Minawao, Kamerun.
    Ibrahim och hans syster Larama sitter och pratar framför sin hydda i flyktinglägret Minawao, Kamerun.
  • Ibrahim (till höger) med sin mor, Sarratou, 33, och tre syskon i Minawao-lägret i Kamerun. "Det är inte lätt att sköta alla sysslor utan en far", säger hans mamma.
    Ibrahim (till höger) med sin mor, Sarratou, 33, och tre syskon i Minawao-lägret i Kamerun. "Det är inte lätt att sköta alla sysslor utan en far", säger hans mamma.

Elev, bror och fotbollsspelare på flykt

Ibrahim, 10 år gammal: "Min mamma är stolt över mig. Hon säger att jag ler igen. Jag spelar fotboll och har en bästa vän. Jag går till skolan i lägret varje dag. Jag älskar att lära mig engelska och jag älskar min engelskalärare. Hon heter Sheila. Vi sjunger och dansar. Vi upprepar de engelska orden efter henne, och vi räknar från noll till 100. Ibland är vi många barn, mer än 100 i en klass, då är det är svårt att koncentrera sig.

Efter skolan spelar jag fotboll med min storasyster Larama och min lillebror Lucas. Vi spelar framför vårt tält i lägret. De andra barnen är också med."

Undan för undan återhämtar sig Ibrahim från sin hemska upplevelse i Nigeria.

När hans by i Nigeria attackerades dödades hans pappa av rebeller. Ibrahim fick ett slag i huvudet av en machete och kastades i en grop för att dö. Hans syster, 13-årige Larama, hittade honom.

”Jag lever tack vare min syster.”

"Larama räddade mig", berättar Ibrahim. "Hon fick reda på var rebellerna hade begravt mig."

Han tillbringade fyra och en halv månad på sjukhus. Familjen bor nu i flyktinglägret Minawao i Kamerun. Lägret öppnade i juli 2013 och ger idag skydd till 33 000 flyktingar från Nigeria.

Sedan i maj 2013 har minst 1,2 miljoner människor tvingats lämna sina hem i nordöstra Nigeria. Ytterligare 192 000 har sökt skydd hos UNHCR i grannländerna. 

UNHCR identifierar barn i skolåldern för att se till att de ges tillgång till utbildning. Trots att Ibrahims klass är överfull, är han ett av de lyckliga flyktingbarn som har möjlighet att gå i skolan.

För att skydda människorna som flyr från våld och övergrepp i Nigeria behöver UNHCR mer stöd. Bara tio procent av pengarna som UNHCR behöver finns tillgängliga.

Ett bra sätt att stödja UNHCR:s arbete är att ge en gåva varje månad. Här kan du enkelt bli månadsgivare.

Ulrika Forsberg

Webbansvarig