Internationella kvinnodagen 2018: träffa fantastiska Angélique

Internationella kvinnodag 2018 inträffar samtidigt som en kraftfull global rörelse för kvinnors rättigheter, jämlikhet och rättvisa pågår.

Årets tema är "Time is Now" – för en jämställd värld. Den är helt i linje med UNHCR:s insatser för att stärka kvinnors och flickors rättigheter och säkra deras trygghet.

Fantastiska Angélique

Se filmen om fantastiska Angélique – nunnan från Kongo som med stöd från UNHCR cyklar runt och hjälper kvinnor som är offer för våld.

– Om jag kan hjälpa en kvinna att få ett nytt liv har jag lyckats. Jag ger aldrig upp, berättar hon.

Syster Angélique hjälper de som överlevt att bygga upp sina liv på nytt.

Hon lär kvinnor att läsa och skriva. Utbildar dem. Ger dem en chans att ta tillbaka makten över sina liv och bli självständiga.

Hon har hjälpt över 2000 kvinnor och flickor som har utsatts för de mest fruktansvärda övergrepp. De har fått hjälp att komma tillbaka till livet och accepteras i sina hembyar.

Syster Angélique skickar med ett uppmuntrande budskap - kvinnor är starka och kan övervinna oddsen.

Läs också: Doaa från Syrien överlevde sin värsta mardröm på Medelhavet och lyckades rädda en bebis.

UNHCR kämpar för kvinnor och flickor

UNHCR:s mål är att bygga vidare på kvinnors erfarenheter, kunskaper och ambitioner – och hjälpa dem att uppnå sin fulla potential, genom bättre tillgång till:

  • utbildning
  • hälsovård
  • anständiga arbeten
  • juridisk hjälp.

Tre andra exempel på hur UNHCR arbetar för att nå de målen:

  • I Libanon är över 50 procent av volontärerna kvinnor.
  • I Centralafrikanska republiken finns tre center där kvinnor kan utbilda sig, lära sig mer om att bekämpa sexuella övergrepp och könsrelaterat våld och tjäna pengar för att försörja sig för sig själva och sina familjer.
  • I Malaysia har investeringar i ledarskap, kommunikation och jämställdhet ökat antalet flyktingkvinnor i beslutsfattande positioner med 43 procent.

Där, och i alla andra insatser i världen fortsätter kampen för att kvinnor och flickor ska ha samma rättigheter som män och pojkar.

UNHCR har ett stort ansvar för att göra kvinnors och flickors röster hörda. UNHCR planerar sitt arbete tillsammans med dem, för att bättre förstå deras behov. Det är viktigt att de är med och fattar beslut som påverkar deras liv.

UNHCR investerar i bättre bevakning för att följa stegen mot en jämställd värld – och att nå målet 50/50 år 2030.

På UNHCR finns det ingen plats för dem som inte delar och respekterar våra värderingar.

Alla som är drabbade av könsrelaterat våld uppmanas att tala ut och stå upp för sina rättigheter. Alla som har bevittnat sexuella missförhållanden ska komma fram och rapportera det.

UNHCR fortsätter att öka stödet till offer och hitta fler sätt att förhindra, rapportera och hantera fall av sexuella övergrepp.

Samhällen som drar nytta av alla människors fulla potential, och där rättigheter för kvinnor och flickor på flykt är uppfyllda, är inte en avlägsen strävan.

Det är upp till oss alla att göra dem till en verklighet, nu!

Källa: unhcr.org - Statement by Filippo Grandi, United Nations High Commissioner for Refugees, to mark International Women’s Day

Ulrika Forsberg

Webbansvarig