Din hjälp i Syrien räddar liv

Vi är stolta över filmen och vill visa dig att hjälpen i Syrien når fram! 

Förra veckan gjorde UNHCR och Syriska Röda Halvmånen en livräddande insats för behövande i krigsdrabbade Aleppo. Under ett eldupphör på sex timmar fick tusentals människor akut nödhjälp som mat, vinterkläder och mediciner.

Det är första gången under 2015 som nödhjälp nådde den drabbade befolkningen i staden. Förra gången var i oktober förra året. Den riskabla insatsen ser du i filmen. Med kärror drar hjälparbetare förnödenheter in i sönderbombade stadsdelar. 207 turer krävdes för att transportera nödhjälpen från UNHCR:s lastbilar.

Som du ser i filmen räddar din gåva till UNHCR liv.

Förra veckans korta eldupphör förhandlades fram av FN:s flyktingorgan UNHCR och Syriska Röda Halvmånen med krigande parter. Krigsavbrottet tillät hjälparbetare att under sex timmar dela ut medicin, sjukvårdsutrustning, vinterkläder och mat till mer än 7000 människor.

Vinterkläderna gavs direkt till skolbarnen. Mediciner, sjukvårdsutrustning och mat skickades till sjukhus.

"Det här visar hur samarbetet mellan parter gör att hjälpsändningar når ut till de mest utsatta", säger Amin Awad, UNHCR:s chef för Mellanöstern och Nordafrika.

Aleppo är särskilt hårt drabbat av kriget. Trots att striderna fortfarande pågår, bor det cirka 600 000 personer i staden. Situationen för invånarna har försämrats sedan UNHCR:s förra hjälpsändning. Människorna lider av akut brist på mat, vatten och sjukvård.

4,5 miljoner har fått nödhjälp i Syrien

Nu går kriget in på sitt femte år och 12,2 miljoner människor är i behov av nödhjälp inne i Syrien. Hälften av dem är barn.

Förra året delade UNHCR ut nödhjälp till mer än 4,5 miljoner människor i Syrien. 

Av den drabbade syriska befolkningen befinner sig 4,8 miljoner människor i områden som är svåra att nå ut med hjälp till på grund av strider. Av dem är 212 000 fast i krigszoner helt avskurna från humanitär hjälp, utan möjlighet att fly därifrån.

17 fakta om varför UNHCR:s hjälpsändningar räddar liv!

UNHCR hjälper i Syrien och grannländerna

UNHCR:s personal har varit på plats vid gränserna sedan kriget bröt ut. Redo att ta emot och skydda de drabbade som har förlorat allt. Redo att ge dem tak över huvudet, filtar, madrasser, mat, vatten, vård och annan nödhjälp.

Läget är akut. Människorna är desperata. Hjälpbehoven är enorma.

Tack för att du är med och räddar liv!

Ulrika Forsberg

Webbansvarig
 • Angelina Jolie Pitt träffar barnen i flyktinglägret Domiz i Irak.
  Angelina Jolie Pitt träffar barnen i flyktinglägret Domiz i Irak.

Angelina Jolie: Blunda inte för krigsbrott

När kriget i Syrien går in på sitt femte år uppmanar Angelina Jolie Pitt, UNHCR:s särskilda sändebud, att inte svika Syrien och inte blunda för krigsbrott.

"Det är djupt oroande att internationella samfundet så uppenbart inte klarar av att göra vad som krävs för att stoppa konflikten i Syrien.  

Människor har rätt att känna sig förvirrade och arga över att FN:s säkerhetsråd inte verkar kunna hantera den värsta humanitära krisen under 2000-talet.

Det är skamligt att säkerhetsläget inte tillåter den humanitära hjälpen att nå fram till dem som behöver. Samtidigt går både grannländerna och hjälporganisationerna på knäna.

Och det är vidrigt att brott begås dagligen mot det syriska folket utan att straffas.  

Oförmågan att hantera den här krisen är ett kollektivt misslyckande.

Jag uppmanar regeringar runt om i världen att lägga sina skiljaktigheter åt sidan och göra ett nytt försök att lösa konflikten politiskt.

Jag vädjar om akuta insatser som visar att det internationella samfundet tar ansvar för Syrien på allvar. Visa att vi inte blundar för krigsbrott. Och att vi inte sviker människorna på flykt och de överlevande.”

Ulrika Belin

Kommunikatör

Ashraf 4 år är krigsveteran från Syrien

Idag fyller kriget i Syrien fyra år. Det är en svart och blodig födelsedag. Våldet har slagit ut allt. Miljoner människor behöver mat och vatten. De har inte tillgång till skydd, vård och utbildning. Rädslan för att bli dödad, eller att förlora någon de älskar, är ständigt närvarande.

3,9 miljoner barn, kvinnor och män har tvingats lämna allt och fly sitt hemland. Det är 3,9 miljoner tragedier.  

Ashraf fyller också fyra år idag. Konflikten i Syrien har pågått hela hans liv.

Ashraf kallas ”Revolutionens son”

Ashraf föddes den 15 mars 2011. Hans mamma kallar honom för ”Revolutionens son”. 

Våldet nådde familjens hemby utanför den krigshärjade staden Homs strax efter att Ashraf föddes. Under 18 månader vågade familjen knappt lämna huset. Vissa dagar hördes bombanfall oavbrutet, andra dagar var det kusligt tyst.

Ashrafs familj hade aldrig lämnat sitt hem om det funnits andra val. Men när hans kusiner dödades tvingades familjen att fly. Med bara några få ägodelar tog de sig till gränsen mot Libanon.

Bakom sig lämnade de sitt hem, ett hus som Ashrafs pappa byggt. Bara några dagar senare plundrades huset och brändes ner.

Livet i tältläger i Libanon

Nu bor familjen i ett tältläger i Bekadalen i Libanon. Deras nuvarande hem är också byggt av Ashrafs pappa. Den här gången med väggar av presenningar och metallskrot. Golvet är täckt med filtar och madrasser som familjen har fått från UNHCR.

Ashrafs storebror Hany har en kamera med vilken han dokumenterar livet i lägret. I filmen fotograferar han lille Ashraf när han "dansar som en ängel". Han uppmanar oss att inte glömma människorna i tälten.​

UNHCR är på plats och ger skydd

UNHCR:s personal har varit på plats vid gränserna sedan kriget bröt ut. Redo att ta emot och skydda de drabbade som har förlorat allt. Redo att ge dem tak över huvudet, filtar, madrasser, mat, vatten, vård och annan nödhjälp.

Läget är akut. Hjälpbehoven är enorma.

Du kan hjälpa idag!

Stöd insamlingen med en gåva här

Ulrika Forsberg

Webbansvarig
 • Syriska flyktingfamiljer.
  För första gången är syrier den största flyktingbefolkningen inom UNHCR:s mandat. I juni 2014 var fler än 3 miljoner syrier på flykt från kriget. Det är 23 procent av alla flyktingar som får hjälp av UNHCR i världen.

17 fakta om kriget i Syrien som du borde känna till

Fyra år – 12,2 miljoner på flykt

Idag fyller kriget i Syrien fyra år. Det är en svart och blodig födelsedag. Våldet har slagit ut allt. Miljoner människor behöver mat och vatten. De har inte tillgång till skydd, vård och utbildning. Rädslan för att bli dödad, eller att förlora någon de älskar, är ständigt närvarande.

17 saker saker som du nog vill känna till:

 • Totalt har 12,2 miljoner människor tvingats fly sina hem i Syrien. Hälften av dem barn
 • 4 miljoner människor har sökt skydd hos UNHCR i grannländerna
 • 7,6 miljoner människor är på flykt från sina hem i inne Syrien.
 • Mer än 12 miljoner är drabbade av våldet och behöver hjälp för att överleva.
 • 4,8 miljoner människor befinner sig i områden som är svåra nå ut med hjälp till på grund av strider.
 • 212 000 syrier är fast i krigszoner helt avskurna från humanitär hjälp och har ingen möjlighet att fly därifrån.
 • Hälften av alla syriska barn på flykt går inte i skolan. De riskerar att bli en förlorad generation.
 • Över 4000 skolor i Syrien är förstörda.
 • Mer än 1,6 miljoner i Syrien behöver tak över huvudet.
 • 9,8 miljoner människor i Syrien har inte tillräckligt med mat.
 • Varje dag föder 1480 kvinnor barn under hemska förhållanden.
 • 11,6 miljoner människor i Syrien är i behov av rent vatten och hygienartiklar.
 • 1,2 miljoner hus är förstörda.
 • Omkring 220 000 människor har dött sedan krigets början.
 • Var fjärde invånare i Libanon är flykting.
 • Tusentals syrier har mist sina liv i försök att ta sig till Europa över medelhavet med hjälp av smugglare
 • I Zaatarilägret i Jordanien bor 83 811 flyktingar från Syrien.

Ulrika Forsberg

Webbansvarig