• Barn på flykt från hamnstaden Hudaydah står utanför sitt tält utanför huvudstaden Sana.
  Barn på flykt från hamnstaden Hudaydah står vid sitt tält utanför huvudstaden Sana.

Fakta om Jemen efter fyra år av krig – enormt mänskligt lidande

Kriget i Jemen har pågått i fyra år och civilbefolkningen lever i extremt svår nöd.

Jemen har länge varit ett av världens fattigaste länder. Idag pågår världens största humanitära kris i landet.

Akut kris i Jemen efter fyra år av krig

Under det senaste året har antalet människor som tvingas fly från sina hem ökat från 2,2 miljoner till 3,3 miljoner. Även för de som bor kvar hemma är situationen extremt svår.

80 procent av Jemens befolkning – 24 miljoner människor – är i behov av humanitär hjälp. För 14,3 miljoner av dem är i läget akut.

Läs mer: Krisen i Jemen – "en bortglömd humanitär katastrof som förvärras varje dag".

Brist på mat och vatten

Brist på mat och rent vatten är ett akut problem. Efter fyra år av krig har situationen förvärrats dramatiskt. Det är svårt att få in mat och förnödenheter i landet. Hjälpleveranser hindras, flygplatser är stängda och viktiga hamnstäder har belägrats i kriget.

Det här gör UNHCR

Trots allvarligt bristande säkerhet nådde hjälpinsatser i Jemen åtta miljoner människor varje månad under 2018.

UNHCR har jobbat i landet sedan 1980-talet och en spelar en viktig roll i hjälparbetet även i dag.

Skydd och nödhjälp

UNHCR ser till att barn och familjer på flykt får tak över huvudet, filtar, madrasser, liggunderlag, kastruller, tallrikar, muggar, hinkar och annan hjälp för att klara av att överleva vardagen.

Sjukhus - hjälp till skadade

UNHCR stödjer sjukhus där skadade och sjuka får hjälp, bygger om tomma lokaler så att familjer får skydd, bekämpar spridningen av kolera, ger juridisk och finansiell hjälp, samt psykosocialt stöd till människor som är drabbade av kriget.

En av UNHCR:s viktigaste stöd är kontanter. 830 000 människor i Jemen – som befinner sig på avlägsna platser – fick kontantstöd under 2018. Det hjälper utsatta familjer att betala hyra, köpa mat och mediciner.

På flykt i Jemen

3,3 miljoner människor är på flykt i landet. Många familjer har tvingats fly flera gånger. För hundratusentals människor har livet på flykt varit så svårt att de nu försöker återvända hem – trots att det är långt ifrån säkert att göra det. De har inget annat val.

Flyktingar från Afrikas horn

Det finns 280 000 flyktingar och asylsökande i Jemen, främst från Afrikas horn. UNHCR leder den pågående insatsen för att skydda dem.

Åtta fakta Jemen – världens största humanitära kris:

 1. 80 procent av Jemens befolkning – 24 miljoner människor – är i behov av humanitär hjälp. För 14,3 miljoner av dem är i läget akut.
 2. Hjälpinsatser i Jemen åtta miljoner människor varje månad under 2018. UNHCR spelar en stor roll i hjälparbetet i alla delar av landet.
 3. 3,3 miljoner människor är på flykt i Jemen – en ökning med 1,1 miljoner senaste året.
 4. 685 000 människor tvingades fly från strider i hamnstaden Hodeidah på västkusten under andra halvan av 2018.
 5. 81 procent av Jemens internflyktingar har varit på flykt i mer än ett år. 60 procent av dem har varit på flykt sedan konflikten startade för fyra år sedan.
 6. Hälften av landets internflyktingar är kvinnor och flickor. 27 procent är under 18 år.
 7. Miljontals barn har tvingats avsluta sin skolgång för att jobba eller tigga så att deras familjer kan äta.
 8. 6,7 miljoner människor behöver akut tak över huvudet och förnödenheter som inte är matvaror.

Källa: unhcr.org – Yemenis’ battle to survive deepens as conflict grinds on 

Du kan hjälpa

Tillsammans är vi starka. Hjälp UNHCR att ge livräddande nödhjälp till barn och familjer på flykt i Jemen!

180 kronor räcker till att två flyktingar i Jemen ska få näringsrik mat i en månad. Din hjälpa hjälper barn och familjer där nöden är som störst.

Ulrika Forsberg

Webbansvarig
 • 8-åriga Rahaf bär sin två-åriga lillebror Ahmed utanför deras tält i Dharawan-lägret. De har varit på flykt sedan inbördeskriget i Jemen förvärrades 2015.
  8-åriga Rahaf bär sin två-åriga lillebror Ahmed utanför deras tält i Dharawan-lägret. De har varit på flykt sedan inbördeskriget i Jemen förvärrades 2015.

Försämrat läge i Jemen – UNHCR på plats och hjälper

Den snabbt försämrade humanitära krisen i Jemen gör att UNHCR ökar insatserna för att hjälpa tiotusentals människor som är på flykt.

Tre av fyra invånare i Jemen behöver humanitär hjälp. Priserna på mat och bränsle har ökat med 25 respektive 45 procent i år.

Hjälpen från UNHCR är en livlina för utsatta familjer.

Utöver den katastrofala inverkan som konflikten har på befolkningen – med stigande civila dödsoffer – är det brist på mat och utbrott av kolera.

Det är livsavgörande att de akuta hjälpinsatserna med att ge trygghet, tak över huvudet, mat, rent vatten och sjukvård fortsätter.

Kontantstöd till avlägsna platser

1,8 miljoner människor i Jemen har varit på flykt i mer än två år. Många har flytt till andra delar av landet och har inga pengar kvar nu. För att möta deras omedelbara behov ger UNHCR kontantstöd till de mest utsatta familjerna.

Bara under oktober lyckades UNHCR att hjälpa över 22 000 familjer (cirka 150 000 människor) i fjorton av de värsta drabbade områdena.

Familjerna med kontantstöd kan lösa akuta problem – som att köpa mat och mediciner.

Den här formen av hjälp stärker den lokala ekonomin, eftersom familjer köper varor i lokala butiker och betalar för tjänster.

Hawala-system

UNHCR samarbetar med Al-Amal-banken för att skicka pengar direkt via  Hawala-systemet som fungerar trots den pågående konflikten i Jemen.

Familjer i nöd får ett SMS som meddelar dem om att de får hämta ut pengar. De kan sedan ta ut pengarna i en Hawalaväxlare som finns över hela landet. Det gör det möjligt för UNHCR att hjälpa familjer i svårtillgängliga och avlägsna områden.

Kontantstöd är ett kostnadseffektivt sätt att erbjuda hjälp.

De familjer som får stödet berättar om att det hjälper dem att undvika att ta till desperata åtgärder som barnarbete och tvångsäktenskap.

Tillsammans med parter ger UNHCR också psykosocial rådgivning och juridisk hjälp samt delar ut grundläggande nödhjälp till internflyktingar.

Med tanke på den långvariga humanitära krisen och den ekonomiska situationen i Jemen är UNHCR:s kontantstöd en livlina för familjer i nöd.

Jemen står inför en humanitär katastrof. Utan hjälp kommer många fler liv att gå förlorade i våld, sjukdomar eller brist på mat, vatten och skydd.

Fakta Jemen

2015 förvärrades konflikter i Jemen – ett av Mellanösterns fattigaste länder – till ett inbördeskrig. Det är brist på mat, rent vatten och sjukvård. Det mänskliga lidandet är enormt.

 • 22,2 miljoner människor behöver humanitär hjälp.
 • Två miljoner människor har tvingats lämna sina hem och lever på flykt.
 • 89 procent har varit på flykt i mer än ett år.
 • En miljon människor har återvänt till sina hem – som ofta är förstörda av strider.
 • 665 000 människor har fått hjälp under 2018.
 • 280 000 flyktingar och asylsökande befinner sig i landet – de flesta kommer från Afrikas horn.

Källa: Critical UNHCR aid reaches over 150,000 displaced Yemenis

Ulrika Forsberg

Webbansvarig
 • Shafool har diabetes och lider av matbrist. Han bor på gatan i Al Hudaydah med sin familj. De flydde från strider i provinsen Hajjah.
  Shafool har diabetes och lider av matbrist. Han bor på gatan i Al Hudaydah med sin familj. De flydde från strider i provinsen Hajjah.

Svält hotar Jemen när strider fortsätter

FN:s humanitära chef, Mark Lowcock, varnade i FN:s säkerhetsråd på fredagen att ökat våld och attacker stoppar matleveranser och skär av handelsvägar i Jemen.

Landet ”närmar sig en kritisk punkt där det omöjligt att förhindra en massiv förlust av människoliv som ett resultat av utbredd svält".

Matpriserna stiger och allt fler människor riskerar att drabbas av hungersnöd. Samtidigt hotas hjälpinsatserna av strider runt hamnen i Al Hudaydahs, enligt the Guardian.

Lowcock uppmärksammade att striderna har blockerat tillgången till FN:s matleveranser och att väpnade grupper har intagit humanitära anläggningar. FN:s generalförsamling diskuterade Jemen-krisen under måndagen.

Fakta Jemen

UNHCR är på plats och hjälper nödställda i Jemen.

 • 22,2 miljoner människor behöver humanitär hjälp.
 • 2 miljoner människor är på flykt i landet (internflyktingar).
 • 280 000 flyktingar och asylsökanden befinner sig i landet, de flesta från Afrikas horn.

Källa: unhcr.org - Yemen Update May 2018

Ulrika Forsberg

Webbansvarig
 • Mohammed är en av 22 miljoner människor i Jemen som är beroende av humanitärt stöd för att överleva dagen. Mohammed håller till vid en motorväg, där han säljer småsaker eller tigger. En vanlig vardag för Jemens barn.
  Mohammed är en av 22 miljoner människor i Jemen som behöver nödhjälp för att överleva. Han håller till vid en motorväg. Där säljer han småsaker eller tigger. En vanlig vardag för Jemens barn.

Mohammed behöver nödhjälp för att överleva i Jemen

Mohammed är en av 22 miljoner människor i Jemen som är beroende av humanitärt stöd för att överleva dagen. Mohammed håller till vid en motorväg, där han säljer småsaker eller tigger. En vanlig vardag för Jemens barn.

På grund av den våldsamma konflikten i Jemen är det stor matbrist, många vet inte ens när de får äta nästa gång. Varje dag hoppas Mohammed, och hans vänner vid motorvägen, att de ska ha tur.

Konflikten i Jemen

Läget i Jemen är akut. Tre år av krig har gjort att den humanitära krisen i Jemen är världens största. 22,2 miljoner människor behöver nödhjälp för att överleva.

Det är "en bortglömd humanitär katastrof som förvärras varje dag". Det mänskliga lidandet är enormt.

Konflikten har förstört miljontals liv.

2 miljoner människor är på flykt i landet och mer än en miljon har återvänt till förstörda hem under livsfarliga förhållanden.

UNHCR är på plats i Jemen och ger skydd till människor som har tvingats lämna sina hem till följd av konflikten.

UNHCR erbjuder akut boende och nödhjälp som madrasser, filtar, liggunderlag, köksgeråd, hinkar och annat som hjälper barn och familjer att överleva. UNHCR:s akuta räddningshjälp har nått ut till mer än 1,2 miljoner människor som är på flykt.

UNHCR renoverar också offentliga byggnader där familjer på flykt har sökt tillflykt.

UNHCR ger juridiskt, ekonomiskt och psykosocialt stöd, och fortsätter att skydda cirka 280 000 flyktingar, främst från Afrikas horn, som befinner sig i Jemen trots konflikten.

Ulrika Forsberg

Webbansvarig