• Det här är Salah, en tonåring i krigshärjade Jemen. Han bor i en tältkoja utan någonting. Han bästa vän dog när en landmina exploderade.
  Det här är Salah, en tonåring i krigshärjade Jemen. Han bor i en tältkoja utan någonting. Han bästa vän dog när en landmina exploderade.
 • Salah förlorade ett ben och en arm i explosionen. Han bor i en liten tältkoja i ett läger mitt i kriget.
  Salah förlorade ett ben och en arm i explosionen. Han bor i en liten tältkoja i ett läger mitt i kriget.
 • Salah äger ingenting utom kläderna han har på sig. Han överlever med hjälp av förnödenheter från hjälporganisationer som UNHCR.
  Salah äger ingenting utom kläderna han har på sig. Han överlever med hjälp av förnödenheter från hjälporganisationer som UNHCR. I Jemen finns det många barn som Salah.
 • 7-åriga Fuad är på flykt från sitt hem. Han har nyligen opererats för en skada på huvudet. Han bor i tältläger mitt i krigets Jemen.
  7-åriga Fuad är på flykt från sitt hem. Han har nyligen opererats för en skada på huvudet. Han bor i tältläger mitt i krigets Jemen.
 • En man som har tvingats fly sitt hem bor nu i ett tält - i krigshärjade Jemen. Han får hjälp av UNHCR.
  En man som har tvingats fly sitt hem bor nu i ett tält - i krigshärjade Jemen. Han får hjälp av UNHCR.

Landminor, undernäring och kolera – vardagen i krigets Jemen

"Ingenting kunde ha förberett mig för omfattningen av det mänskliga lidandet i Jemen. Barn dör av landminor, undernäring och kolera – och kriget fortsätter."

UNHCR:s Bathoul Ahmed beskriver några av de skräckfyllda fasor som hon har bevittnat under arbetet i krigshärjade Jemen.

En skakande skildring från krigshärjade Jemen

Jag har arbetat i flera akuta kriser och följt nyheter om konflikten i Jemen i åratal. Men ingenting som jag har läst eller upplevt kunde ha förberett mig för omfattningen av det mänskliga lidandet som väntade mig när jag kom till Jemen för tre månader sedan.

Innan jag kom till Jemen visste jag att 20 miljoner människor inte har tillräckligt med mat och att 10 miljoner av dem lider av extrem hunger.

Men det var först när jag hörde gråten från den undernärda åtta månader lilla flickan och såg desperationen i mammans ögon, eller lyssnade på när en pojke beskrev explosionen av en landmina som dödade hans bästa vän – det var först då som omfattningen av mänskligt lidande träffade mig med full kraft.

Enligt FN behöver 7,4 miljoner av Jemens befolkning hjälp med att behandla eller förebygga undernäring, av dem är 4,4 miljoner i akut behov.

FN har bekräftat att mer än 6 700 barn har dödats eller sårats sedan konfliktens början.

Som kommunikationschef för UNHCR – baserad i hamnstaden Aden – är en del av mitt jobb att försöka hjälpa omvärlden att förstå vad som händer med Jemen och dess stolta människor genom att dela med mig av vad jag bevittnar och hör.

En av de första sakerna som slog mig var landets svindlande skönhet. Milsvida sträckor av orörd kust och vita sandstränder med höga bergskedjor i bakgrunden. Granatäpplen fyllda med rubinfärgad saft, skaldjur som slår allt i världen och floder av honung i varje nyans av guld.

Ställd mot den otroliga natursköna miljön står en chockerande grad av fattigdom och nöd. Bevisen av nästan fyra års hårda strider syns överallt.

När du färdas genom Aden ser du att inte en enda byggnad som har lämnats omärkt av bombskador eller beskjutning. Nästan varje vuxen man bär ett automatgevär över axeln.

FN har beskrivit situationen i Jemen som världens värsta pågående mänskliga katastrof. Den som följer nyheterna kan rubrikerna – civila dödade och skadade, förstörda hem och hungriga barn. Det dagliga livet i ett krigshärjat land är svårare att förmedla.

Det finns så mycket lidande här som förvärras av massflykt.

3,3 miljoner människor är på flykt och kämpar för att överleva långt borta från sina hem.

Det finns mat, men de flesta vanliga människor har helt enkelt inte råd att handla. Familjer har berättat för mig hur undernäring innebär att en mamma inte producerar tillräckligt med mjölk för att amma sitt barn, och de har inte råd med mjölkersättning.

Ekonomin ligger på gränsen att kollapsa – och det är bara en del av historien.

En fjärdedel av Jemens barn går inte i skolan.

Sedan slutet av 2016 har mer än 1,3 miljoner misstänkta kolerafall och nästan 2 800 dödsfall rapporterats – det värsta utbrottet av kolera i modern tid.

Lägg till de mentala och psykiska skador som nyhetsinslagen inte kan förmedla. Män, kvinnor, pojkar och flickor lider av svår ångest och depression. Föräldrar kan inte längre försörja sina barn.

I ett samhälle där män traditionellt sett försörjer familjen har den förlusten av status en allvarlig inverkan – bland annat en ökning av våld i hemmet.

UNHCR hjälper till med psykosocialt stöd på kliniker och med mobila uppsökande insatser, men det är stor brist på psykiatriker och vårdcentraler. Det lämnar många patienter utan nödvändiga mediciner eller möjlighet för återbesök.

50 procent av sjukhusen i landet fungerar inte och saknar livsviktiga läkemedel.

Förtvivlan är genomträngande.

Jag har träffat människor som bor under bar himmel på stenig mark, utsatta faror – med temperaturer på 40 grader. Människor som inte har någon annanstans att ta vägen.

Ett ökande antal familjer på flykt lever i det vi kallar "spontana läger" – utan fast grund och tillgång till vatten eller toaletter.

Jag har sett tältläger i Libanon och Irak men inget som det här. Det finns knappt material för att bygga upp något som står stadigt. Rangliga skydd byggs upp med hjälp av det som finns – skrot, skräp, kartonger, grenar, plastpåsar.

Förra veckan träffade jag Salah – en blyg, tystlåten tonårskille från Taiz, en stad i sydvästra Jemen. Jag hittade honom i ett av de spontana lägren där tusentals människor på flykt från strider i Taiz och hamnstaden Hodeidah nu lever.

Salah flydde från sitt hem med sin mormor och syster för ett år sedan. Han lämnade sina föräldrar bakom sig – de ville inte lämna sitt hem och sin boskap.

Salah bor i en tältkoja som han har hjälpt till att bygga – ett utrymme för litet för att stå upprätt. Det är det bästa familjen klarar av. 

– Det är min plats, nästan som ett eget rum, berättar han till mig.

Att stå bredvid Salahs hem, är att förstå vad det innebär att inte ha något. Hans enda ägodelar är kläderna som han har på sig och den grundläggande nödhjälp som UNHCR delar ut till familjer i det här lägret.

Nästan alla i lägret flydde från sina hem utan någonting – i många fall även utan sina skor. Människor är helt beroende av hjälp.

Liksom många av de historier jag har lyssnat på i Jemen är Salahs berättelse inte en enkel sak att höra eller förmedla.

För ett och ett halvt år sedan var Salah och hans bästa vän Kareema ute med fåren i en dal nära deras hem i Taiz. Kareema hittade en grej på marken. Hon var nyfiken och – som alla barn skulle ha gjort – plockade upp den.

– Vi visste inte vad det var. Vi trodde att vi kunde leka med den. En minut senare exploderade den, berättar Salah för mig.

Det var en landmina som exploderade.

Kareema dog direkt, Salah förlorade sitt vänstra ben och sin hand.

– När jag vaknade låg jag på sjukhus. Mina tarmar hängde ut. Jag opererades flera gånger ... när jag insåg att jag hade förlorat mitt ben och min hand blev jag förkrossad, mumlar han till mig.

Kriget i Jemen har berövat barn som Salah sin barndom.

När vi skildes åt fylldes jag av känslor av förödelse och raseri, medveten om att livet sannolikt inte kommer att bli bättre för honom – och tusentals andra människor i Jemen – inom snar framtid, med tanke på omfattningen av krisen.

FN uppskattar att 24 miljoner människor i Jemen just nu behöver någon form av humanitär hjälp – det är 80 procent av befolkningen. Organisationer som UNHCR, som arbetar för att hjälpa dem behöver cirka 39 miljarder kronor (4,2 miljarder USD) för att ge livräddande stöd till de mest utsatta under 2019.

Kriget har utplånat ekonomin och förstört försörjning och liv. Med stigande matpriser och få möjligheter att arbeta, kan människor i allt mindre grad uppfylla sina grundläggande behov.

Fattigdomen ökar dramatiskt. Cirka 81 procent av Jemens befolkning lever nu under fattigdomsgränsen. Allt fler familjer på flykt som bor i hyreslägenheter står inför hotet om vräkning medan skulderna växer.

UNHCR:s fältarbetare bedömer människors största behov. Det vi har sett är att allt fler tar till negativa överlevnadsvanor som tiggeri, barnarbete och barnäktenskap. Särskilt när det gäller flickor ses det som ett av de få alternativ som familjer har för att klara de ekonomiska svårigheterna.

UNHCR ger skydd och delar ut nödhjälp i hela landet – akuta nödbostäder och kontantstöd till utsatta familjer hjälper dem att överleva.

Omfattningen av den här krisen ligger bortom allt som jag någonsin sett. Vi fortsätter att hjälpa de mest sårbara. Eftersom konflikten fortsätter, är verkligheten den att vi inte kan nå alla.

Källa: This is the shocking scale of human suffering I’ve seen in Yemen

Du kan hjälpa Jemen

Barn som Salah är på flykt från bombattacker och flyganfall i Jemen. Inbördeskriget har slagit landet i spillror.

Du kan hjälpa. Det kan kännas hopplöst – din gåva gör skillnad. Barn som Salah behöver all hjälp de kan få.

180 kronor räcker till att två flyktingar i Jemen får näringsrik mat i en månad.

Ulrika Forsberg

Webbansvarig
 • Barn på flykt från hamnstaden Hudaydah står utanför sitt tält utanför huvudstaden Sana.
  Barn på flykt från hamnstaden Hudaydah står vid sitt tält utanför huvudstaden Sana.

Fakta om Jemen efter fyra år av krig – enormt mänskligt lidande

Kriget i Jemen har pågått i fyra år och civilbefolkningen lever i extremt svår nöd.

Jemen har länge varit ett av världens fattigaste länder. Idag pågår världens största humanitära kris i landet.

Akut kris i Jemen efter fyra år av krig

Under det senaste året har antalet människor som tvingas fly från sina hem ökat från 2,2 miljoner till 3,3 miljoner. Även för de som bor kvar hemma är situationen extremt svår.

80 procent av Jemens befolkning – 24 miljoner människor – är i behov av humanitär hjälp. För 14,3 miljoner av dem är i läget akut.

Läs mer: Krisen i Jemen – "en bortglömd humanitär katastrof som förvärras varje dag".

Brist på mat och vatten

Brist på mat och rent vatten är ett akut problem. Efter fyra år av krig har situationen förvärrats dramatiskt. Det är svårt att få in mat och förnödenheter i landet. Hjälpleveranser hindras, flygplatser är stängda och viktiga hamnstäder har belägrats i kriget.

Det här gör UNHCR

Trots allvarligt bristande säkerhet nådde hjälpinsatser i Jemen åtta miljoner människor varje månad under 2018.

UNHCR har jobbat i landet sedan 1980-talet och en spelar en viktig roll i hjälparbetet även i dag.

Skydd och nödhjälp

UNHCR ser till att barn och familjer på flykt får tak över huvudet, filtar, madrasser, liggunderlag, kastruller, tallrikar, muggar, hinkar och annan hjälp för att klara av att överleva vardagen.

Sjukhus - hjälp till skadade

UNHCR stödjer sjukhus där skadade och sjuka får hjälp, bygger om tomma lokaler så att familjer får skydd, bekämpar spridningen av kolera, ger juridisk och finansiell hjälp, samt psykosocialt stöd till människor som är drabbade av kriget.

En av UNHCR:s viktigaste stöd är kontanter. 830 000 människor i Jemen – som befinner sig på avlägsna platser – fick kontantstöd under 2018. Det hjälper utsatta familjer att betala hyra, köpa mat och mediciner.

På flykt i Jemen

3,3 miljoner människor är på flykt i landet. Många familjer har tvingats fly flera gånger. För hundratusentals människor har livet på flykt varit så svårt att de nu försöker återvända hem – trots att det är långt ifrån säkert att göra det. De har inget annat val.

Flyktingar från Afrikas horn

Det finns 280 000 flyktingar och asylsökande i Jemen, främst från Afrikas horn. UNHCR leder den pågående insatsen för att skydda dem.

Åtta fakta Jemen – världens största humanitära kris:

 1. 80 procent av Jemens befolkning – 24 miljoner människor – är i behov av humanitär hjälp. För 14,3 miljoner av dem är i läget akut.
 2. Hjälpinsatser i Jemen åtta miljoner människor varje månad under 2018. UNHCR spelar en stor roll i hjälparbetet i alla delar av landet.
 3. 3,3 miljoner människor är på flykt i Jemen – en ökning med 1,1 miljoner senaste året.
 4. 685 000 människor tvingades fly från strider i hamnstaden Hodeidah på västkusten under andra halvan av 2018.
 5. 81 procent av Jemens internflyktingar har varit på flykt i mer än ett år. 60 procent av dem har varit på flykt sedan konflikten startade för fyra år sedan.
 6. Hälften av landets internflyktingar är kvinnor och flickor. 27 procent är under 18 år.
 7. Miljontals barn har tvingats avsluta sin skolgång för att jobba eller tigga så att deras familjer kan äta.
 8. 6,7 miljoner människor behöver akut tak över huvudet och förnödenheter som inte är matvaror.

Källa: unhcr.org – Yemenis’ battle to survive deepens as conflict grinds on 

Du kan hjälpa

Tillsammans är vi starka. Hjälp UNHCR att ge livräddande nödhjälp till barn och familjer på flykt i Jemen!

180 kronor räcker till att två flyktingar i Jemen ska få näringsrik mat i en månad. Din hjälpa hjälper barn och familjer där nöden är som störst.

Ulrika Forsberg

Webbansvarig
 • 8-åriga Rahaf bär sin två-åriga lillebror Ahmed utanför deras tält i Dharawan-lägret. De har varit på flykt sedan inbördeskriget i Jemen förvärrades 2015.
  8-åriga Rahaf bär sin två-åriga lillebror Ahmed utanför deras tält i Dharawan-lägret. De har varit på flykt sedan inbördeskriget i Jemen förvärrades 2015.

Försämrat läge i Jemen – UNHCR på plats och hjälper

Den snabbt försämrade humanitära krisen i Jemen gör att UNHCR ökar insatserna för att hjälpa tiotusentals människor som är på flykt.

Tre av fyra invånare i Jemen behöver humanitär hjälp. Priserna på mat och bränsle har ökat med 25 respektive 45 procent i år.

Hjälpen från UNHCR är en livlina för utsatta familjer.

Utöver den katastrofala inverkan som konflikten har på befolkningen – med stigande civila dödsoffer – är det brist på mat och utbrott av kolera.

Det är livsavgörande att de akuta hjälpinsatserna med att ge trygghet, tak över huvudet, mat, rent vatten och sjukvård fortsätter.

Kontantstöd till avlägsna platser

1,8 miljoner människor i Jemen har varit på flykt i mer än två år. Många har flytt till andra delar av landet och har inga pengar kvar nu. För att möta deras omedelbara behov ger UNHCR kontantstöd till de mest utsatta familjerna.

Bara under oktober lyckades UNHCR att hjälpa över 22 000 familjer (cirka 150 000 människor) i fjorton av de värsta drabbade områdena.

Familjerna med kontantstöd kan lösa akuta problem – som att köpa mat och mediciner.

Den här formen av hjälp stärker den lokala ekonomin, eftersom familjer köper varor i lokala butiker och betalar för tjänster.

Hawala-system

UNHCR samarbetar med Al-Amal-banken för att skicka pengar direkt via  Hawala-systemet som fungerar trots den pågående konflikten i Jemen.

Familjer i nöd får ett SMS som meddelar dem om att de får hämta ut pengar. De kan sedan ta ut pengarna i en Hawalaväxlare som finns över hela landet. Det gör det möjligt för UNHCR att hjälpa familjer i svårtillgängliga och avlägsna områden.

Kontantstöd är ett kostnadseffektivt sätt att erbjuda hjälp.

De familjer som får stödet berättar om att det hjälper dem att undvika att ta till desperata åtgärder som barnarbete och tvångsäktenskap.

Tillsammans med parter ger UNHCR också psykosocial rådgivning och juridisk hjälp samt delar ut grundläggande nödhjälp till internflyktingar.

Med tanke på den långvariga humanitära krisen och den ekonomiska situationen i Jemen är UNHCR:s kontantstöd en livlina för familjer i nöd.

Jemen står inför en humanitär katastrof. Utan hjälp kommer många fler liv att gå förlorade i våld, sjukdomar eller brist på mat, vatten och skydd.

Fakta Jemen

2015 förvärrades konflikter i Jemen – ett av Mellanösterns fattigaste länder – till ett inbördeskrig. Det är brist på mat, rent vatten och sjukvård. Det mänskliga lidandet är enormt.

 • 22,2 miljoner människor behöver humanitär hjälp.
 • Två miljoner människor har tvingats lämna sina hem och lever på flykt.
 • 89 procent har varit på flykt i mer än ett år.
 • En miljon människor har återvänt till sina hem – som ofta är förstörda av strider.
 • 665 000 människor har fått hjälp under 2018.
 • 280 000 flyktingar och asylsökande befinner sig i landet – de flesta kommer från Afrikas horn.

Källa: Critical UNHCR aid reaches over 150,000 displaced Yemenis

Ulrika Forsberg

Webbansvarig
 • Shafool har diabetes och lider av matbrist. Han bor på gatan i Al Hudaydah med sin familj. De flydde från strider i provinsen Hajjah.
  Shafool har diabetes och lider av matbrist. Han bor på gatan i Al Hudaydah med sin familj. De flydde från strider i provinsen Hajjah.

Svält hotar Jemen när strider fortsätter

FN:s humanitära chef, Mark Lowcock, varnade i FN:s säkerhetsråd på fredagen att ökat våld och attacker stoppar matleveranser och skär av handelsvägar i Jemen.

Landet ”närmar sig en kritisk punkt där det omöjligt att förhindra en massiv förlust av människoliv som ett resultat av utbredd svält".

Matpriserna stiger och allt fler människor riskerar att drabbas av hungersnöd. Samtidigt hotas hjälpinsatserna av strider runt hamnen i Al Hudaydahs, enligt the Guardian.

Lowcock uppmärksammade att striderna har blockerat tillgången till FN:s matleveranser och att väpnade grupper har intagit humanitära anläggningar. FN:s generalförsamling diskuterade Jemen-krisen under måndagen.

Fakta Jemen

UNHCR är på plats och hjälper nödställda i Jemen.

 • 22,2 miljoner människor behöver humanitär hjälp.
 • 2 miljoner människor är på flykt i landet (internflyktingar).
 • 280 000 flyktingar och asylsökanden befinner sig i landet, de flesta från Afrikas horn.

Källa: unhcr.org - Yemen Update May 2018

Ulrika Forsberg

Webbansvarig