• Shafool har diabetes och lider av matbrist. Han bor på gatan i Al Hudaydah med sin familj. De flydde från strider i provinsen Hajjah.
  Shafool har diabetes och lider av matbrist. Han bor på gatan i Al Hudaydah med sin familj. De flydde från strider i provinsen Hajjah.

Svält hotar Jemen när strider fortsätter

FN:s humanitära chef, Mark Lowcock, varnade i FN:s säkerhetsråd på fredagen att ökat våld och attacker stoppar matleveranser och skär av handelsvägar i Jemen.

Landet ”närmar sig en kritisk punkt där det omöjligt att förhindra en massiv förlust av människoliv som ett resultat av utbredd svält".

Matpriserna stiger och allt fler människor riskerar att drabbas av hungersnöd. Samtidigt hotas hjälpinsatserna av strider runt hamnen i Al Hudaydahs, enligt the Guardian.

Lowcock uppmärksammade att striderna har blockerat tillgången till FN:s matleveranser och att väpnade grupper har intagit humanitära anläggningar. FN:s generalförsamling diskuterade Jemen-krisen under måndagen.

Fakta Jemen

UNHCR är på plats och hjälper nödställda i Jemen.

 • 22,2 miljoner människor behöver humanitär hjälp.
 • 2 miljoner människor är på flykt i landet (internflyktingar).
 • 280 000 flyktingar och asylsökanden befinner sig i landet, de flesta från Afrikas horn.

Källa: unhcr.org - Yemen Update May 2018

Ulrika Forsberg

Webbansvarig
 • Mohammed är en av 22 miljoner människor i Jemen som är beroende av humanitärt stöd för att överleva dagen. Mohammed håller till vid en motorväg, där han säljer småsaker eller tigger. En vanlig vardag för Jemens barn.
  Mohammed är en av 22 miljoner människor i Jemen som behöver nödhjälp för att överleva. Han håller till vid en motorväg. Där säljer han småsaker eller tigger. En vanlig vardag för Jemens barn.

Mohammed behöver nödhjälp för att överleva i Jemen

Mohammed är en av 22 miljoner människor i Jemen som är beroende av humanitärt stöd för att överleva dagen. Mohammed håller till vid en motorväg, där han säljer småsaker eller tigger. En vanlig vardag för Jemens barn.

På grund av den våldsamma konflikten i Jemen är det stor matbrist, många vet inte ens när de får äta nästa gång. Varje dag hoppas Mohammed, och hans vänner vid motorvägen, att de ska ha tur.

Konflikten i Jemen

Läget i Jemen är akut. Tre år av krig har gjort att den humanitära krisen i Jemen är världens största. 22,2 miljoner människor behöver nödhjälp för att överleva.

Det är "en bortglömd humanitär katastrof som förvärras varje dag". Det mänskliga lidandet är enormt.

Konflikten har förstört miljontals liv.

2 miljoner människor är på flykt i landet och mer än en miljon har återvänt till förstörda hem under livsfarliga förhållanden.

UNHCR är på plats i Jemen och ger skydd till människor som har tvingats lämna sina hem till följd av konflikten.

UNHCR erbjuder akut boende och nödhjälp som madrasser, filtar, liggunderlag, köksgeråd, hinkar och annat som hjälper barn och familjer att överleva. UNHCR:s akuta räddningshjälp har nått ut till mer än 1,2 miljoner människor som är på flykt.

UNHCR renoverar också offentliga byggnader där familjer på flykt har sökt tillflykt.

UNHCR ger juridiskt, ekonomiskt och psykosocialt stöd, och fortsätter att skydda cirka 280 000 flyktingar, främst från Afrikas horn, som befinner sig i Jemen trots konflikten.

Ulrika Forsberg

Webbansvarig

Fasansfullt för flyktingar i Jemen

Två miljoner invånare är på flykt från sina hem i Jemen just nu. 22 miljoner är i akut behov av humanitär hjälp. Barnen växer upp i en krigszon.

280 000 flyktingar från andra länder befinner sig i Jemen – för många av dem är situationen fasansfull.

Det är världens största humanitära kris. UNHCR är på plats med tält, ger skydd och delar ut nödhjälp.

Situationen för flyktingar fasansfull

UNHCR oroas över den svåra situationen för flyktingar, asylsökande och migranter i Jemen.

Förvärrade konflikter, försämrade ekonomiska förhållanden och brottslighet ökar risken att utsättas övergrepp, utpressning och människohandel.

Långvariga konflikter och osäkerhet rubbar statliga institutioner och försvagar rättsstatsprincipen i Jemen.

Arrestering och förvar

Flyktingar arresteras och misshandlas, sedan skickas de ut på havet – ibland tillbaka till samma smugglare som förde dem till Jemen.

I januari i år kom rapporter om att mer än 50 somalier hade drunknat.

UNHCR har sedan februari i år arbetat med att skydda 100 nyanlända i Jemen. De har arresterats och hållits i förvar. De hotas om utvisning, utpressning och övergrepp.

Övergrepp och avvisningar

Rapporter om övergrepp under tiden i förvar är många. Vissa nyanlända utsätts för fysiskt och sexuellt våld.

De som har överlevt har berättat för UNHCR om skottlossning, misshandel, våldtäkter av vuxna och barn, förödmjukelser som påtvingad nakenhet, avrättningar och nekande av mat.

Utpressning

Andra utsätts för utpressning.

Förra månaden fick UNHCR rapporter om en grupp människor som transporterades till en hamn för att lämna landet, istället fängslades de av smugglare som krävde en lösensumma för deras frisläppande. De tvingades att ringa till sina familjer i Etiopien om att föra över upp till 6000 kronor (700 USD) för att släppas fria.

Frustrerande för UNHCR

UNHCR har ingripit i flera liknande situationer och är frusterad över förhållandena.

Alla statliga och icke-statliga aktörer uppmanas att kontrollera förvaren där människor hålls inlåsta, och se till att de behandlas med värdighet och mänskligt.

UNHCR kämpar för att hjälpa människor som behöver internationellt skydd, i enlighet med internationell rätt.

UNHCR uppmanar också flyktingar att återvända till sina hemländer med hjälp av internationella organisationer som kan säkerställa att principen om att återvändande ska ske frivilligt.

Jemen: transitland för migration

Historiskt sett har Jemen varit ett land för migration och transit på väg från Afrikas horn till Arabiska halvön.

Blandade migrationsrörelser innefattar flyktingar, asylsökande och migranter som antingen avser att stanna i Jemen eller ta sig till Guldländerna.

Ytterst farligt

UNHCR har länge varnat för riskerna med att söka sig till krigsdrabbade Jemen. För människor i behov av internationellt skydd är Jemen ytterst farlig.

Det är stora problem att få sina asylansökningar registrerade eller sin närvaro i landet dokumenterade av myndigheterna, särskilt i norra delen av landet.

Pågående osäkerhet och krig begränsar UNHCR:s, och andra hjälporganisationers, insatser med att nå ut till lokalbefolkningen som akut behöver humanitär hjälp.

"Dangerous Crossings"

I februari förra året lanserade UNHCR kampanjen ”Dangerous Crossing” för att sprida information om den farliga resan från Afrikas Horn till Jemen.


Det här är en sammanfattning av vad UNHCR:s talesperson William Spindler sa vid dagens pressträff i Genève.

Källa: UNHCR alarmed at horrific conditions facing newly-arrived refugees and migrants in Yemen

För mer information om flyktingar i Jemen:

Ulrika Forsberg

Webbansvarig
 • Aqsa vilar rofyllt i sin storasyster Fatimas famn. Deras familj har flytt från strider i nordvästra Jemen.
  Aqsa vilar rofyllt i sin storasyster Fatimas famn. Deras familj har flytt från strider i nordvästra Jemen.
 • Ahmed (höger) och hans syster Najeebah samlar plast som de säljer för att tjäna pengar till mat. / Dharawan, Jemen
  Ahmed (höger) och hans syster Najeebah samlar plast som de säljer för att tjäna pengar till mat. / Dharawan, Jemen
 • Amani fyller sina dunkar med vatten utanför Jemens huvudstad Sana. Brist på rent vatten är ett enormt problem för den utsatta befolkningen.
  Amani fyller sina dunkar med vatten utanför Jemens huvudstad Sana. Brist på rent vatten är ett enormt problem för den utsatta befolkningen.
 • En vattenleverans till en av Sanas förorter där människor på flykt bor.
  En vattenleverans till en av Sanas förorter där människor på flykt bor.
 • UNHCR delar ut nödhjälp. En miljon människor i nöd har fått hjälp av UNHCR sedan i mars 2015.
  UNHCR delar ut nödhjälp. En miljon människor i nöd har fått hjälp av UNHCR sedan i mars 2015.
 • UNHCR delar ut tält till människor som flyr.
  UNHCR delar ut tält till människor som flyr.
 • Leverans av vatten till Basateen i utkanten av staden Aden. Basateen har inget vattensystem så det måste fraktas i behållare.
  Leverans av vatten till Basateen i utkanten av staden Aden. Basateen har inget vattensystem så det måste fraktas i behållare.

Katastrofen i Jemen saknar motstycke

Situationen i Jemen är en humanitär katastrof som saknar motstycke. Miljontals människor flyr från en förödande konflikt.

Aqsa och hennes stora syster

Hon är flera mil hemifrån. Lilla Aqsa kan ändå vila rofyllt i sin storasyster Fatimas famn.

Aqsa och Fatimas familj har flytt från strider i Sa'ada i nordvästra Jemen.

UNHCR:s fältarbetare i Jemen jobbar dygnet runt med att se till att barn som Aqsa och Fatima får skydd och någonstans att bo.

Om situationen i Jemen

Konflikten i Jemen – ett av Mellanösterns fattigaste länder med flera år av fattigdom och strider – har gjort att hjälpbehoven och missförhållandena växer lavinartat. Det ökade våldet har förstört miljontals liv, och situationen försämras snabbt.

– Världen har inte råd att låta Jemen sjunka ner i avgrunden, säger UNHCR:s chef i landet.

20 miljoner människor behöver hjälp för att överleva. Utbrott av kolera riskerar livet hos invånarna.

Människor som flyr är särskilt utsatta. Två miljoner människor lever under livsfarliga förhållanden på flykt från sina hem.

Situationen är extra dyster för en miljon människor som har förlorat hoppet och återvänder hem – trots att läget är livsfarligt.

Desperata förhållanden

Människor lever under desperata förhållanden. De kämpar för att överleva och behöver akut skydd och hjälp.

Alla parter i konflikten bombar civila mål.

Jemen står inför en humanitär katastrof. Utan hjälp kommer många fler liv att gå till spillo till följd av våld, sjukdomar eller brist på mat och vatten.

Vad gör UNHCR?

UNHCR skyddar människor som flyr i Jemen.

Under gemensamma hjälpinsatser i Jemen leder UNHCR arbetet med att ge skydd, akut boende (som tält) och nödhjälp som madrasser, filtar, liggunderlag, köksgeråd, hinkar och mycket mer.

UNHCR hjälpsändningar når ut till människor i hela landet.

UNHCR hjälper familjer att reparera förstörda hem och renoverar offentliga byggnader där familjer på flykt söker skydd. UNHCR stödjer hälsokliniker och arbetar för att förebygga och kontrollera en enorm spridning av kolera.

Finansieringen av arbetet i Jemen är bara 25 procent. UNHCR kan inte fullt ut tillgodose de här massiva hjälpbehoven. Det begränsar möjligheterna att rädda liv.

Tack till dig som är med och hjälper.

Ulrika Forsberg

Webbansvarig