• Bukar Mustapha från våldsdrabbade Nigeria vinner Nansens flyktingpris 2017 för sitt arbete med att ge barn möjlighet att gå i skolan.
    Bukar Mustapha från våldsdrabbade Nigeria vinner Nansens flyktingpris 2017 för sitt arbete med att ge barn möjlighet att gå i skolan.

Lärare från Nigeria får Nansens flyktingpris 2017

Medlaren som hjälpte till att frita flickor från Boko Haram vinner pris för att ha öppnat skolor i våldsdrabbade Nigeria.

Kämpar för barn i konflikter

Zannah Mustapha kämpar för att barn som växer upp med våld i nordöstra Nigera ska få gå i skolan. Nu har han utnämnts till vinnare av UNHCR:s flyktingpris – Nansenpriset 2017.

Konflikt med Boko Haram

2007 grundade Mustapha en skola i Maiduguri – huvudstad i delstaten Borno och platsen för Boko Harams uppror. Skolan har varit öppen under hela konflikten med Boko Haram. En konflikt som har dödat 20 000 människor i regionen runt Tchadsjön och tvingar miljoner på flykt.

Alla barn är välkomna

Skolan ger gratis utbildning, gratis mat, uniformer och hälsovård till barn som har drabbats av våld. Alla barn som har blivit föräldralösa i konflikten – på båda sidor – är välkomna i Mustaphas klassrum. Det är ett tecken på den försoning som han hoppas på att uppnå i regionen.

"Känslomässiga ärr"

– Konflikt kan ge barn fysiska och känslomässiga ärr som är djupa och varaktiga. Det tvingar dem från sina hem, utsätter dem för grymheter och splittrar familjer, säger FN:s flyktingkommissarie Filippo Grandi.

"Främja fredlig samexistens"

– Utbildning är ett av de mest kraftfulla verktygen för att hjälpa flyktingbarn att övervinna våld. Det ger unga människor möjligheter, utrustar dem med kompetens och motverkar utnyttjande och rekrytering av beväpnade grupper. Det arbete som Mustapha och hans team gör är av yttersta vikt. Det bidrar till att främja fredlig samexistens och återuppbygga samhällen i nordöstra Nigeria. Med det här priser hedrar vi hans vision och tjänster, tillade Grandi.

"Skolor är hjärtat i ett samhälle"

Meddelandet om årets Nansenprisvinnare kommer i en tid när tiotusentals nigerianska ungdomar växer upp utan utbildning. Landets skolor är ansträngda på grund av en växande ungdomsbefolkning. Platser i nordöstra delen är under attack av Boko Haram – som har förstört skolor och dödat lärare.

– Skolor är hjärtat i ett samhälle. Att förstöra dem krossar chansen att nästa generation i Nigeria ska lyckas. Erkännandet av Zannah Mustaphas modiga arbete belyser vikten av utbildning för Nigerias framtid, säger Jan Egeland, norska flyktingrådets generalsekreterare vars organisation samarbetar med Nansen Refugee Award-projektet.

Antal elever har ökat

Sedan starten för tio år sedan har skolan ökat från 36 studenter till 540. Tusentals fler barn som desperat vill få en utbildning har skrivit upp sina namn på en väntelista.

Öppnar sin andra skola

2016 öppnade Mustapha en andra skola. 88 barn som alla har flytt våld i regionen går dit varje dag.

“Skolan främjar fred”

Mustapha och hans volontärer av lärare känner till de risker de står inför. De anser att arbetet är viktigare än allt annat.

– Den här skolan främjar fred. Det är en plats där varje barn är viktigt. De här barnen ska bli starka så att de kan klara sig själva, sa Mustapha.

Hjälp till fängslade kvinnor

Mustapha arbetar också med att förhandla om fritagande av gisslan. Han var med när 21 unga kvinnor som hade varit fängslade i mer än två år släpptes. Han säkrade deras frihet – liksom frisläppandet av ytterligare 82 flickor från Chibok i maj 2017.

Kooperativ för änkor

Mustapha engagerar för alla människor i konfliktdrabbade områden. Hans medverkande i att inrätta ett kooperativ för änkor gav stöd till nästan 600 kvinnor i staden Maiduguri.

UNHCR:s Nansenpris

UNHCR:s Nansenpris uppmärksammar extraordinär insatser för människor på flykt. Eleanor Roosevelt, Graça Machel och Luciano Pavarotti finns med bland pristagarna. Ceremonin hålls den 2 oktober i Genève, Schweiz.

Källa: unhcr.org

Ulrika Forsberg

Webbansvarig