Öppna dörrar för människor som flyr Venezuela

För flera år sedan tvingade den väpnade konflikten i Colombia dem att lämna allt bakom sig. Idag har de öppnat sina hem och ger 150 människor på flykt från Venezuela en trygg plats att bo på.

Hon flydde strider i Colombia

När Graciela Sánchez kom till Las Delicias första gången behövde hon skydd. Hon bar på sina två barn och hade bara lite kläder med sig. Hon hade förlorat allt hon ägde i den väpnade konflikten i Caquetá, i västra Colombia.

2007 bosatte sig Graciela i en kuperad förort till Cúcuta, i östra Colombia, eftersom den ligger nära gränsen till Venezuela.

Då var Venezuela en livlig plats ...

På den tiden var Venezuela en livlig plats med affärer och marknader. Många colombianer gick över gränsen varje dag för att jobba eller handla.

– Vi colombianer var helt beroende av att ta oss över gränsen, berättar Graciela.

Nu är verkligheten det motsatta

Idag är verkligheten i Venezuela det motsatta. Över tre miljoner venezuelaner har lämnat sitt hemland. 5 500 människor passerar gränsen till Colombia dagligen i hopp om att stanna i landet eller fortsätta resan söderut.

Över 35 000 människor kommer in Colombia via gränsövergången i norra Santander varje dag. Många av venezuelanerna söker skydd, andra behöver mat eller mediciner och återvänder sedan tillbaka till sitt land.

Behoven i Colombia ökar

Krisen i Venezuela blir växer. I staden Cúcuta, på den colombianska sidan av den mest trafikerade gränspunkten, kämpar hälsokliniker och socialtjänster för att klara av venezuelaners växande behov.

Äkta solidaritet mellan grannar

I ett exempel på äkta solidaritet har grannar i förorten Las Delicias öppnat sina hem för människor som flyr från Venezuela. 23 familjer erbjuder 150 venezuelaner en plats att bo på.

UNHCR hjälper till

På familjernas önskan hjälper UNHCR, FN:s flyktingorgan, till med att betala för vatten och elektricitet. Stödet förbättrar deras livsvillkor på bästa sätt – enligt familjerna själva.

– Stödet i Las Delicias bygger på fem års erfarenhet av en befolkning på flykt och ska stärka gemenskapen och främja aktiviteter som gynnar alla i samhället, säger Rafael Zavala, chef för UNHCR:s kontor i Cúcuta.

De flesta grannar i Las Delicias vet vad venezuelanerna går igenom – över 60 procent av dem har själva tvingats på flykt till följd av den väpnade konflikten i Colombia.

– Jag förlorade allt. Jag kom hit med tomma händer. Efter att ha varit igenom det bestämde jag mig för att öppna mitt hem för venezuelaner, säger Graciela.

Källa: Displaced Colombians open their doors to Venezuelan refugees and migrants

Ulrika Forsberg

Webbansvarig