Pojken som slutade växa

Omar är som vilken 7-åring som helst. Men i en 5-årings kropp. Han lider brist på tillväxthormoner och har stannat i växten. I Syrien fick han behandling, men som utsatta flyktingar i Libanon har familjen inte råd. Utan behandling kommer han att bli äldre men riskerar att bli fångad i ett barns kropp.

Han berättar att han vill bli lång och nå upp till taket. Men i verkligen blir Omars tillstånd bara värre. Hans mamma ger honom ordentligt med mat. Men maten kan inte ersätta mediciner.

Ett år senare …

Ett år senare har familjen, med UNHCR:s hjälp, fått vidarebosättning (kvotflyktingar) i Finland. Efter flera år på flykt utan behandling hoppas familjen att Omar kan börja växa igen.

"När jag får behandling och växer vill jag ha ett eget rum. Jag vill ha en liten ekorre. Ekorren ska få ett eget träd i mitt rum. Jag ska fylla mitt rum med djur," berättar Omar för UNHCR.

Tack till dig som hjälper barn som Omar att få en trygg och säker framtid.

Fler säkra vägar för flyktingar

UNHCR fortsätter att uppmana världens länder att hitta fler lagliga vägar för syriska flyktingar att komma i säkerhet. Som Omars familj, att som utsatt flyktingfamilj i Libanon under säkra förhållande komma som kvotflyktingar till Finland. Fler säkra och lagliga lösningar minskar efterfrågan på människosmuggling och farliga resor över havet.

Uppropet #WithRefugees

I juni startade UNHCR uppropet #WithRefugees. Hittills har över 300 000 personer skrivit under runt om i världen. #WithRefugees uppmanar världens regeringar att hjälpas åt för att ge människor på flykt från krig, konflikter och förföljelse ett värdigt liv i säkerhet. Vi vill göra det största uppropet någonsin för att hjälpa människor på flykt.

#WithRefugees kommer att lämnas över till FN i New York inför ett toppmöte om situationen för flyktingar och migranter den 19 september.

Skriv under uppropet här

Ulrika Forsberg

Webbansvarig