Video: Clara Henry är vår nya stolta ambassadör

Artisten och programledaren Clara Henry blir ny ambassadör för Sverige för UNHCR. Clara har ett långt engagemang av rättighetsbaserat arbete och har tidigare engagerat sig i flyktingfrågan.

– Att få vara ambassadör för Sverige för UNHCR är för mig både väldigt ärofyllt och väldigt viktigt. Jag fick själv se deras arbete in action när jag tillsammans med dem besökte flyktinglägret Azraq i våras. Deras arbete är livsviktigt och jag är stolt över att få förmedla deras budskap till mina följare, säger Clara Henry.

– Vi är stolta att kunna presentera Clara Henry som ny ambassadör för Sverige för UNHCR! Som ambassadör gör hon en viktig insats för att sprida kännedom och engagemang kring den akuta situationen för människor på flykt. Vi ser fram emot att berätta mer om vårt samarbete inom kort, säger Åsa Widell, generalsekreterare för Sverige för UNHCR.

Se en film från Clara Henrys besök i Jordanien.

Ulrika Forsberg

Webbansvarig
 • Human Facts: Människorna bakom statistiken. Amira och hennes familj flydde från sin by utanför Mosul i Irak i juni 2014.
  Human Facts: Människorna bakom statistiken. Amira och hennes familj flydde från sin by utanför Mosul i Irak i juni 2014.

Human Facts visar upp människorna bakom statistiken

På internationella flyktingdagen lanserar Sverige för UNHCR kampanjen Human Facts – om människorna bakom statistiken.

Kampanjen syftar till att öka kunskapen om och engagemanget för de 68,5 miljoner människor som har tvingats på flykt och uppmanar till ett mer humanistiskt tonläge kring flyktingar.

Antalet flyktingar ökar

För femte året i rad ökar antalet flyktingar i världen. Under 2017 steg antalet människor som tvingats på flykt till 68,5 miljoner människor - fler än under andra världskriget. Varannan sekund tvingas en människa fly för sitt liv och över hälften av dem är barn. Nio av tio på flykt är flyktingar i sitt eget land eller i ett grannland.

Bakom varje sådan siffra finns en person med en egen historia, en historia som den här kampanjen ger röst åt.

Humanare samtal om flyktingar

– Samtalsklimatet kring flyktingar har hårdnat och vi vill påminna om att bakom varje siffra finns en människa. Vi vill lyfta det humanistiska perspektivet och till skillnad mot vad många kanske tror är flyktingsituationen med 68,5 miljoner människor på flykt under 2017 värre än någonsin. Solidaritet behövs nu mer än någonsin. Inget enskilt land eller samhälle kan eller bör ta itu med det här ensamt, säger Ulrika Nilsdotter Brühl, kommunikationschef Sverige för UNHCR.

Faktan som kampanjen bygger på är hämtade från UNHCR:s statistik och såväl personerna som deras berättelser är autentiska.

I kampanjen fokuserar Sverige för UNHCR på flyktingarnas irisar, vilka precis som fingeravtryck är helt unika och används av UNHCR för att säkerställa människors identitet.

– En människas iris är helt unik, precis som ett fingeravtryck. UNHCR använder sig av irisscanning för att dokumentera de personer som står under UNHCR:s beskydd. Genom att dokumentera dem säkerställer vi att deras identitet och livshistoria sparas för framtiden, säger Ulrika Nilsdotter Brühl, kommunikationschef Sverige för UNHCR.

Fakta i kampanjen

 • 68,5 miljoner är på flykt – fler än under andra världskriget.
 • Varannan sekund tvingas en människa fly.
 • 52 % av alla flyktingar är barn.
 • 138 700 barn på flykt har separerats från sina föräldrar.
 • 58 % av världens flyktingar bor inte i läger.
 • 85 % av världens flyktingar tas emot av utvecklingsländer.
 • 9 av 10 flyktingar tas emot av grannländer eller stannar i sitt eget hemland.
 • 9 av 10 flyr inom det egna landet eller till grannlandet.
 • Två tredjedelar av Syriens befolkning är på flykt.
 • 40 miljoner människor är på flykt i sitt eget hemland.
 • 80% av Jemens befolkning är i behov av akut hjälp.
 • 4 miljoner människor i världen har inget medborgarskap.

Du kan stödja

Ulrika Forsberg

Webbansvarig

Världens första TEDx Talk i ett flyktingläger vill förändra bilden av människor på flykt

Imorgon lördag arrangeras världens första TEDx Talk i ett flyktingläger, Kakuma Refugee Camp i Kenya. TEDxKakumaCamp är organiserat av Melissa Fleming och Dana Hughes från UNHCR.

Syftet med eventet är att ge en röst åt både före detta och nuvarande flyktingar och lyfta deras berättelser om hur liv kan förändras i grunden när rätt förutsättningar ges.

Under TEDxKakumaCamp kommer lokala och internationella talare utforska temat – Thrive (blomstra). Deras tal kommer att handla om innovation, utbildning och omvandling. De kommer att ge en tankeväckande syn på flyktingarnas liv och extraordinära berättelser om mod och kreativitet.

Stiftelsen H&M Foundation är en av huvudsponsorerna av TEDxKakumaCamp som en del i ett pågående samarbete mellan Sverige för UNHCR och H&M Foundation.

H&M Foundation har donerat 30 miljoner kronor för att förse en halv miljon flyktingbarn med det skolmaterial de behöver för att gå i skolan.

Talare är bland andra elitlöparen Pur Biel som själv växte upp i Kakuma Camp, och som tävlade i sommar-OS 2016 i det första flyktinglaget någonsin.

Halima Aden är också talare, född och uppvuxen i ett flyktingläger i nordöstra Kenya och idag den första supermodellen som bär hijab.

Representanter från både UNHCR och H&M Foundation är på plats i Kakuma Camp för att delta i initiativet, besöka skolor och träffa elever i lägret som försetts med skolmaterial.

– H&M Foundation vill bidra till positiv förändring för människor på flykt och det gör vi genom att stötta UNHCR:s insatser i olika länder. Genom att även stödja arrangemanget av världens första TEDx Talk i ett flyktingläger vill vi vara med och lyfta perspektiv och historier från personer med egen erfarenhet av att vara på flykt. Det är avgörande för att motverka fördomar och bidra till viktig kunskap – något som behövs mer än någonsin, säger Diana Amini, Global Manager på H&M Foundation.

TEDxKakumaCamp sänds live klockan 9.00-15.00 svensk tid och kan följas via Facebook Live och TEDxKakumaCamp.org

– Att UNHCR tillsammans med partners arrangerar detta tillfälle att ge flyktingar en röst inför en världsomspännande publik, dessutom från ett av världens största flyktingläger är en viktig markering att det är människor med drömmar och ambitioner bakom varenda siffra i statistiken, säger Amelie Häger, Manager Strategic Partnerships, Sverige för UNHCR.

Kontakt och bilder

Bildmaterial laddas upp löpande på Flickr: https://www.flickr.com/photos/157661096@N03/

För mer information, kontakta:

Flyktinglägret Kakuma

Flyktinglägret Kakuma i Kenya grundades 1991 för att hjälpa 12 000 ensamma barn ("Lost Boys") på flykt från inbördeskriget i Sudan. Nu bor nästan 180 000 flyktingar från tiotals olika länder i lägret. Imorgon hålls TEDxKakuma, det första TEDx någonsin i ett flyktingläger.

H&M Foundation

H&M Foundation är en icke-vinstdrivande global stiftelse, privat finansierad av familjen Stefan Persson, grundare av och huvudägare i H&M-gruppen. Stiftelsens mål är att driva långsiktig, positiv förändring och förbättra levnadsvillkor genom att investera i människor, samhällen och innovativa idéer. Genom partnerskap med organisationer runt om i världen, har H&M Foundation som mål att driva på de framsteg som krävs för att nå FN:s globala mål för hållbar utveckling 2030. Stiftelsen fokuserar på fyra områden: utbildning, vatten, jämlikhet och planet. H&M Foundation kan också bidra med katastrofstöd. Sedan 2013 har familjen Stefan Persson donerat 1,5 miljarder kronor till stiftelsen. Besök hmfoundation.com och följ @hmfoundation på Facebook och Instagram.

Ulrika Forsberg

Webbansvarig
 • Åsa Tillberg Widell blir ny Generalsekreterare på Sverige för UNHCR.
  Åsa Tillberg Widell blir ny Generalsekreterare på Sverige för UNHCR.

Åsa Tillberg Widell blir ny Generalsekreterare på Sverige för UNHCR

Åsa Tillberg Widell tillträder som ny Generalsekreterare på Sverige för UNHCR, insamlingsorganisationen för FN:s flyktingorgan i Sverige.

– Vi är oerhört glada över att ha rekryterat Åsa Tillberg Widell som ny Generalsekreterare för Sverige för UNHCR. Hennes långa erfarenhet av ledarskap, digitalisering och en bransch i transformation, tillsammans med Åsas breda nätverk är alla viktiga delar som vi ser behövs för att Sverige för UNHCR ska kunna öka engagemanget för UNHCR:s viktiga arbete för människor som tvingats på flykt, säger Nicklas Wigren, Ordförande för Sverige för UNHCR.

Åsa Tillberg Widell kommer närmast från TV4-koncernen där hon varit vd för Nyhetsbolaget. Hon har även varit redaktionschef för Dagens Nyheter och Dagens Industri.

– Jag ser väldigt mycket fram emot att tillträda som ny Generalsekreterare för Sverige för UNHCR. Jag är imponerad av hur organisationen på några få år har vuxit och etablerat sig i sin centrala roll för att skapa engagemang och kraftigt öka de insamlade medlen till FN:s flyktingarbete. Det känns som ett privilegium att få arbeta med så viktiga frågor, säger Åsa Tillberg Widell.

Åsa Tillberg Widell tillträder sitt uppdrag i augusti. 

För mer information, vänligen kontakta: 

Ulrika Nilsdotter Brühl, kommunikationschef:
08-121 490 30
ulrika.nilsdotter.bruhl@sverigeforunhcr.se

Ulrika Forsberg

Webbansvarig