Ramadan: #smileischarity

Nu startar en månad fylld av medkänsla, glädje och givmildhet. En period då muslimer över hela världen delar med sig till människor i nöd – nu startar Ramadan.

Ett känt uttryck inom Islam lyder även ett leende är en gåva.

Var med och dela denna högtid av glädje och givmildhet tillsammans med oss i kampanjen #smileischarity.

Dela ditt leende – hjälp familjer på flykt

Ditt leende kan göra skillnad. Delta enkelt genom att dela en bild på Instagram med hashtaggen #smileischarity. För varje bild skänker vår företagspartner Brixtol Textiles 10 kronor till UNHCR:s arbete för människor på flykt.

Runt om i världen befinner sig miljontals muslimer på flykt, de firar Ramadan långt hemifrån, i fattigdom och misär. I sorg och desperation. Utan tillräckligt med mat eller vatten som kan bryta deras fasta. Långt ifrån en glädjefylld Ramadan.

Ulrika Forsberg

Webbansvarig

Ramadan 2019: En tid av solidaritet och medmänsklighet

I början av den heliga månaden Ramadan påminner UNHCR:s chef Filippo Grandi oss om att visa solidaritet med de miljontals barn och familjer som har tvingats på flykt från sina hem i världen.

Ramadans värderingar viktigare än någonsin

Filippo Grandi delar sina varmaste lyckönskningar med alla som firar den heliga månaden Ramadan.

– I en värld där vi tragiskt nog bevittnar ett aldrig tidigare skådat mänskligt lidande är Ramadans värderingar – tålamod och empati – viktigare än någonsin, berättar Grandi i en video från Bangladesh.

Grandi fortsätter:

– Ramadan är en tid att minnas alla oskyldiga liv som har gått förlorade i en strävan efter säkerhet. Och om att visa vårt stöd till människor som har tvingats lämna sina hem på grund av våld och förföljelse. Låt oss hedra deras styrka och visa dem solidaritet – idag och varje dag.

Givmildhet i flyktingläger

Grandis budskap kom under ett besök i flyktinglägret Kutupalong i Bangladesh. En plats där en miljon flyktingar från folkgruppen Rohingya i Myanmar (Burma) har fått skydd.

Han betonade att den heliga månaden infaller i en tid då världen har bevittnat vansinniga attacker mot människor som samlas för att be, ökad främlingsfientlighet och hårdare politiskt klimat mot dem som har störst behov av stöd.

– Mot bakgrund av allt som händer, är jag orubbligt ödmjuk inför de otaliga prov på mänsklig generositet som ofta visas av dem som själva inte har mycket att ge. Det är på platser som här, i Cox’s Bazar i Bangladesh, som Ramadans viktiga värden visas – varje dag. Medkänsla, solidaritet, givmildhet, allt erbjuds till människor på flykt. Jag är inspirerad av individer och ledare som väljer mod över splittring och medmänsklighet över rädsla.

Grandi avslutade sitt budskap med en uppmaning om enighet:

– Den heliga månaden Ramadan förmedlar ett viktigt budskap som vi inte får glömma: låt det som förenar oss segra över det som skiljer oss åt.

Läs Filippo Grandis budskap om Ramadan på engelska på unhcr.org

Du kan ge ditt stöd. Hjälp människor på flykt under Ramadan. Skänk en gåva idag.

Ulrika Forsberg

Webbansvarig

Volontärer från hela världen i Ramadan Kitchen

I Bekaadalen i Libanon bor mer än 370 000 syriska flyktingar. I hela landet över en miljon.

Där har Ramadan Kitchen varit helt upptagen med att laga mat den senaste månaden. I köket har volontärer från hela världen lagat tusentals måltider dagligen till familjer som bor i flyktingläger.

De förbereder, packar och levererar mat till familjer i nöd.

Kocken Mahmoud som är syrisk flykting väljer olika huvudrätter varje dag.

– Idag lagar vi ris och kyckling toppad med nötter, berättar han.

Laurence Gnanguenon är volontär och har kommit hela vägen från Frankrike för att hjälpa till:

– Jag har varit här i fem dagar och tempot är riktigt hårt ibland. Du vet, att laga ris och kyckling och “jalla jalla jalla”... På TV visas mest bilder från kriget. Här är bilderna positiva.

Mat till syriska flyktingar

Maten som lagas i Ramadan Kitchen levereras till flyktingar i området.

En måltid innehåller vanligtvis dadlar, sallad och köttfärsknyten.

Mona al Shamali är 52 år och syrisk flykting från Homs.

– Det är så viktigt för oss att få tillagad mat levererad till oss. Vi har inte råd att laga mat, berättar hon.

Måltider skickas också till tillfälliga mattält i trakten. Där bryter lokalbefolkningen och flyktingar fastan tillsammans och äter måltiden Iftar.

– Palestinier, libaneser och syrier kommer hit. Alla som vill komma hit för Iftar är välkomna, säger Jamil Trad som är libanesisk volontär.

Ramadan Kitchen

Ramadan Kitchen drivs av den libanesiska hjälporganisationen SAWA for Development and Aid. Köket har varit i drift i fyra år.

Haydar Hammoud är chef på Sawa, han berättar:

– Människor ser hur volontärer från Europa eller något annat land skär grönsaker, sköljer tomater – saker som de aldrig har gjort tidigare. Alla arbetar tillsammans hela dagen för att leverera måltiderna, då finner du denna vackra anda och ett produktivt kök.

Sawa betyder tillsammans på arabiska.

UNHCR samarbetar med SAWA i Libanon.

Fastemånaden Ramadan

Under den heliga månaden Ramadan fastar muslimer över hela världen från morgon till kväll. Det är en tid för gemenskap, givmildhet och om att visa omtanke för sina medmänniskor.

När solen går ner bryts fastan och familjer samlas för att äta den viktiga kvällsmåltiden "iftar" tillsammans.

Ramadan avslutas med högtiden eid al-fitr som börjar dagen efter fastemånadens slut. 2017 inträffade den på kvällen 25 juni och håller på i minst ett dygn.

Ulrika Forsberg

Webbansvarig
 • Under Ramadan hämtar Mostafa mat från restauranger och ger till fattiga syriska familjer i Beirut.
  Under Ramadan hämtar Mostafa mat från restauranger och ger till fattiga syriska familjer i Libanons huvudstad Beirut.
 • Foddiye låter sju syriska familjer bo gratis på sin gård i Bekaadalen i Libanon. Under Ramadan äter de kvällsmåltiden Iftar tillsammans.
  Foddiye låter sju syriska familjer bo gratis på sin gård i Bekaadalen i Libanon. Under Ramadan äter de kvällsmåltiden Iftar tillsammans.
 • Jag bjuder in alla till min butik för att svalka sig under Ramadan, barnen bjuder jag på isbitar. Jag är inte en rik man så det här är mitt sätt att hjälpa.
  Jag bjuder in alla till min butik för att svalka sig under Ramadan, barnen bjuder jag på isbitar. Jag är inte en rik man så det här är mitt sätt att hjälpa.
 • Salimato är på flykt i Malis huvudstad Bamako. Hennes hyresvärd låter henne bo kvar under Ramadan, efter det vet hon inte var hon ska ta vägen. Hon tackar varje person som har gett en gåva för att hjälpa henne.
  Salimato är på flykt i Malis huvudstad Bamako. Hennes hyresvärd låter henne bo kvar under Ramadan, efter det vet hon inte var hon ska ta vägen. Hon tackar varje person som har gett en gåva för att hjälpa henne.

På flykt under Ramadan

Muslimer över hela världen fastar just nu från morgon till kväll under den heliga månaden Ramadan. Det är en tid för gemenskap, givmildhet och om att visa omtanke för sina medmänniskor. När solen går ner bryts fastan och familjer samlas för att äta den viktiga kvällsmåltiden "Iftar" tillsammans.

För familjer på flykt från sina hem är Ramadan inte vad det brukar vara. Många har förlorat eller separerats från sina anhöriga. De flesta har inte råd att fira på traditionellt vis.

Vid högtider kan känslan av att vara borta från sitt hem och sina nära och kära kännas extra tung. UNHCR kämpar för att människor på flykt ska kunna leva ett värdigt liv i väntan på att få komma hem igen.

För många syriska familjer är det här femte året som Ramadan firas på flykt från kriget i deras hemland. Möt några av dem, och läs om människorna som hjälper till.

Mostafa delar ut mat till fattiga syriska familjer

Under Ramadan hämtar Mostafa mat från restauranger och ger till fattiga syriska familjer i Beirut.Mostafa sitter bak på motorcykeln och håller i en påse med mat. Han och hans vän åker runt i Beirut och samlar mat från restauranger och bagerier som de delar ut till fattiga familjer som inte har råd med måltiden som bryter fastan under Ramadan.

"Jag tycker att vår kultur måste förändras. Alltför många människor kastar bort mat. Vi vill få slut på det. Särskilt som det är nu, när det finns så många fattiga människor i Libanon som behöver mat. Alla ungdomar borde hjälpa syriska flyktingar - och fattiga libanesiska familjer också”, säger Mostafa.

Foddiye låter sju syriska familjer bo gratis

Foddiye låter sju syriska familjer bo gratis på sin gård i Bekaadalen i Libanon. Under Ramadan äter de kvällsmåltiden Iftar tillsammans.Foddiye och hennes man låter sju syriska familjer bo gratis på deras mark i Bekaadalen i Libanon. Tillsammans med Abou, som är syrisk flykting, plockar hon grönsaker i sin trädgården inför Iftar.

Abou förklarar sin situation "Det är svårt att vara långt ifrån familjen och hemlandet under Ramadan. Med Guds vilja kom vi till Libanon och lärde känna Foddiye och hennes familj. Vi är så glada att bo hos dem. Vi lever tillsammans som en familj och äter alla kvällsmåltider under Ramadan tillsammans."

Foddiye håller med "Det påminner mig om Ramadan för 20 år sedan när hela min familj åt Iftar tillsammans. Det här är den vackraste Ramadan jag har varit med om på 20 år."

Dauod bjuder barnen på isbitar

Jag bjuder in alla till min butik för att svalka sig under Ramadan, barnen bjuder jag på isbitar. Jag är inte en rik man så det här är mitt sätt att hjälpa."Jag säljer mer is under Ramadan, eftersom människor har det i drycker under Iftar. 

Människor här är extremt fattiga. Jag ger ofta små isbitar till barnen gratis. Jag är inte en rik man och kan inte ge Zakat (välgörenhet). Det här är mitt sätt att hjälpa."

Dauod är 35 år. Hans familj flydde från Afghanistan när han var två år. Nu driver han en liten butik i ett flyktingläger i Pakistan. Han är nöjd med sin verksamhet och tycker att han gör sina grannar en unik tjänst under Ramadan.

"Isen håller sinnet svalt och fräscht hela dagen. Det finns ingen elektricitet i flyktinglägret och temperaturen kan stiga till 45 grader. Att fasta i den här hettan är särskilt svår för rökare och teälskare eftersom det inte är tillåtet att röka och dricka innan solnedgången.

Jag bjuder in alla till min butik under Ramadan. Isen svalkar i den brännande hettan. Och när jag behöver hjälp med de stora isblocken finns det många starka händer villiga att rycka in. När allt kommer omkring är Ramadan en månad av att ge och dela."

Salimato tackar alla som skänkt en gåva

Salimato är på flykt i Malis huvudstad Bamako. Hennes hyresvärd låter henne bo kvar under Ramadan, efter det vet hon inte var hon ska ta vägen. Hon tackar varje person som har gett en gåva för att hjälpa henne.Salimato, 51 år, och hennes familj är på flykt från sitt hem i norra Mali. De bor i en övergiven skola i Malis huvudstad Bamako. De har bott på tre ställen på tre månader, och efter Ramadan de måste hitta ännu ett. "Hyresvärden låter oss bo här under Ramadan, men efter det vet jag inte var vi ska ta vägen."

Hon kommer från Gao, men tvingades fly till Bamako som ligger 1200 kilometer bort när beväpnade rebeller anföll staden.

"Jag har några anhöriga här i Bamako, men de har inte råd att försörja mig. Jag ber till den Allsmäktige om nåd. Jag tackar varje person som har gett en enda gåva för att hjälpa oss. Ni är i mina böner."

Vill du ge en gåva under Ramadan?

Stöd UNHCR:s arbete för att människor på flykt ska kunna leva ett värdigt liv i väntan på att få komma hem igen.

Ge en gåva idag och hjälp familjer på flykt.

Ulrika Forsberg

Webbansvarig