Rohingya fortsätter fly våld i Burma

Rohingyafolket tvingas fly från våld i Myanmar i en svindlande takt – och siffrorna fortsätter att stiga.

Människor går i flera dagar genom djungel, över berg och korsar översvämmade floder. Vissa gör farliga båtresor över Bengaliska viken. De är utmattade, hungriga och sjuka. De behöver internationellt skydd och humanitär hjälp.

Här kan du hjälpa!

"Uppifrån ser de ut som myror"

UNHCR:s talesperson Vivian Tan är på plats i Bangladesh och berättar: 

"Uppifrån ser de ut som myror som bär på färgglatt godis. När du kommer närmare ser du att de är vanliga människor. Tusentals männsikor som är rädda, trötta och hungriga.

Under en dag flydde 15 000 människor från Burma till Bangladesh genom sumpmarken, över gränsen."

600 000 rohingyer har flytt

Sedan den 25 augusti har 600 000 människor från Rohingyafolket flytt från delstaten Rakhine i norra Burma/Myanmar till Bangladesh. Våldet utbröt efter en attack mot landets säkerhetsstyrkor.

900 000 människor

307 500 flyktingar från Burma befann sig i Bangladesh sedan tidigare. Det gör det totala antalet till runt 900 000 människor. Trycket på en redan tätbefolkad region i södra Bangladesh är enormt.

Rohingyafolket

Rohingyafolket är en statslös muslimsk minoritet i Burma utan grundläggande rättigheter.

De flesta rohingyaflyktingar som når Bangladesh är kvinnor och barn – bland dem nyfödda bebisar. Andra är gamla som behöver extra hjälp och stöd.

Två flyktingläger

Människorna har ingenting och behöver allt.

Över hälften av de som flyr söker skydd i och runt de två befintliga flyktinglägren i Kutupalong och Nayapara.

Många är helt beroende av humanitärt stöd från hjälporganisationer – det sätter enorm press på hjälpinsatserna i lägren.

Flyktingar anländer varje dag

Situationen är fortfarande osäker. Flyktingar fortsätter att komma varje dag. Många berättar förskräckliga historier om extremt våld och svåra skador. De säger att många fler familjer är på väg mot Bangladesh.

– De brände vårt hus och körde oss ut genom att skjuta. Vi gick i tre dagar genom djungeln, berättar Mohammed som flydde till Bangladesh med sin familj.

Människor bor överallt

Infrastrukturen är överbelastad – människor bor överallt. Lokala bybor öppnar sina hem trots redan begränsade resurser.

Nya spontana bosättningar sprider ut sig. Det är akut brist på sovplatser och filtar. Många har ofta inget annat än en presenning som hålls uppe av bamburör.

För att minska risken för vattenburna och luftburna sjukdomar behövs det akut rent vatten, toaletter och sjukvård. Gravida kvinnor, småbarn och äldre är särskilt utsatta.

Hur hjälper UNHCR?

Snabbast växande flyktingkrisen

Det här är den snabbast växande flyktingkrisen i världen idag. UNHCR samarbetar med partner och regeringen i Bangladesh för att möta de massiva humanitära behoven.

700 ton nödhjälp

I mitten av oktober hade UNHCR flugit in 700 ton nödhjälp som tält, presenningar, filtar, myggnät, köksgeråd och vattendunkar.

UNHCR har byggt brunnar och toaletter och fortsätter att öka sin närvaro i fält med medicinska specialister. 260 fältarbete är på plats och hjälper utsatta människor i Bangladesh. 

Tack till dig som vill hjälpa. Ge en gåva idag.

Ulrika Forsberg

Webbansvarig