• Salma Nanyanzi arbetar som värvare för att samla in medel till människor som tvingats på flykt.
  Salma Nanyanzi arbetar som värvare för att samla in medel till människor som tvingats på flykt.

Delicato och stiftelsen Einar Belvén skänker två miljoner kronor till människor på flykt

Den katastrofala flyktingsituationen fortsätter och har inte lämnat någon oberörd. Delicato Bakverk AB och Stiftelsen Einar Belvén ökar därför sitt engagemang genom att skänka två miljoner kronor till UNHCR för att hjälpa och stödja människor på flykt. Ungefär 12 miljoner människor har tvingats fly sina hem i Syrien. Omkring hälften av dem är barn.

Totalt har stiftelsen över fyra år skänkt 5,5 miljoner kronor

- Vi vet att hjälpbehovet är enormt och vill naturligtvis, som så många andra, göra det vi kan för att fortsätta att bidra. UNHCR gör tydlig och konkret nytta i allt från den mest akuta krishjälpen till att skapa trygga platser för utsatta människor. Vintern är här nu och belastningen är oerhörd, både i Syrien och i de närliggande områdena. Här gör UNHCR en avgörande insats som vi vill stödja, säger Kenneth Belvén ägare av Delicato.

Delicatos grundare Einar Belvén startade stiftelsen som bär hans namn, år 1991. Sedan dess arbetar stiftelsen aktivt för att stötta barn, ungdomar, äldre och sjuka bland annat genom donationer till Barnrättsbyrån, GAPF, Livstycket och Barncancerfonden och till en årlig studieresa för konditorelever.

Min farfar var en sann entreprenör. Han grundade stiftelsen med en önskan om att bidra till allas möjlighet till utveckling och ett värdigt liv, säger Ellinor Belvén. Krissituationen hade berört honom väldigt mycket, och speciellt hur barnen påverkas. Det här bidraget är i hans anda.

– Vi är oerhört glada över att Delicato och Stiftelsen Einar Belvén fortsätter att bidra till UNHCR:s arbete för att ge skydd åt de människor som tvingats fly. Idag är behoven större än någonsin och 68,5 miljoner människor – fler än under andra världskriget – har tvingats fly sina hem, säger Åsa Widell, Sverige för UNHCR:s generalsekreterare. 

– Beloppet som Delicato och Stiftelsen Einar Belvén hittills har skänkt räcker till nästan 15 000 nödpaket till hela familjer som förlorat allt, eller 18 000 skolpaket till barn som tvingats fly sina hem och sin skolgång, säger Åsa Widell, Sverige för UNHCR:s generalsekreterare.

Ulrika Forsberg

Webbansvarig
 • Haifa är fyra år. Hon bor i ett tältläger i utkanten av Jemens huvudstad Sanaa. Hennes familj har tvingats fly flera gånger på grund av konflikter. UNHCR är på plats och hjälper barn och familjer som flyr. Tack till Lindex kunder som väljer att hjälpa!
  Haifa är fyra år. Hon bor i ett tältläger i utkanten av Jemens huvudstad Sanaa. Hennes familj har tvingats fly flera gånger på grund av konflikter. UNHCR är på plats och hjälper barn och familjer som flyr. Tack till Lindex kunder som väljer att hjälpa!

Lindex Rundar Upp för Jemen under julen 2018

Lindex gjorde sin åttonde Runda Upp-kampanj till förmån för UNHCR:s arbete 6-16 december 2018. Julens Runda Upp till Jemen slog tidigare rekord.

Med årets kampanj har Lindex skänkt 11,6 miljoner kronor genom Runda Upp, samt gett en gåva från företaget på 100 000 kronor.

Runda Upp-kampanjen julen 2018

Årets Runda Upp-kampanj öronmärktes till katastrofen i Jemen där UNHCR är på plats och hjälper barn och familjer med nödhjälp som tält och filtar.

Årets kampanj slog alla tidigare Runda Upp-kampanjer som Lindex gjort för UNHCR. Totalt samlade Lindex kunder och personal in 2 240 855 miljoner kronor som går direkt till Jemen.

Den rekordhöga summan räcker till att ge 25 000 flyktingar i Jemen näringsrik mat i en månad.

Vi vill tacka hela Lindex med personal, samt alla Lindex kunder som valt att runda upp under december för ert fantastiska engagemang. Stort tack!

Ulrika Forsberg

Webbansvarig

Varmt tack för 2018!

365 dagar om året. 24 timmar om dygnet.

Ert stöd och engagemang till UNHCR gör skillnad för miljontals människor på flykt varje dag. Människor som skrattar, älskar och gråter – människor som du och jag.

Er gåva används alltid där den behövs mest.

Varmt tack för ert stöd under 2018.

Ulrika Forsberg

Webbansvarig
 • Lindex kunder rundar upp med nästan 900 000 kronor till barn på flykt.
  Lindex kunder rundar upp med nästan 900 000 kronor till barn på flykt.
 • Weekday uppmärksammar internationella flyktingdagen den 20 juni.
  Weekday uppmärksammar internationella flyktingdagen den 20 juni.
 • T-shirts trycktes för hand i butik i en veckas tid och såldes både online och i butik i alla Weekdays länder.
  T-shirts trycktes för hand i butik i en veckas tid och såldes både online och i butik i alla Weekdays länder.

Weekday och Lindex står upp för flyktingar

Sommarens samarbeten med Weekday och Lindex. Stort tack för allt fantastiskt engagemang.

Lindex kunder rundar upp igen

Lindex Runda Upp-kampanj startade på internationella flyktingdagen den 20 juni för att uppmärksamma barn på flykt. Under en vecka samlade Lindex kunder och personal in 890 560 kronor.

Kampanjen var en del av Human Facts och hade en kassaskylt i samma manér.

Läs mer om samarbetet på Lindex-bloggen #Lindex

Weekday uppmärksammar flyktingdagen

Weekday stödjer UNHCR med kampanjen "Change comes from action" för att uppmärksamma internationella flyktingdagen 20 juni.

Olika t-shirts trycktes för hand i butik i en veckas tid och såldes både online och i butik i alla Weekdays länder.

Andra produkter var nyckelband, tygväskor, kaffemugg och ett skärp. 18 länder sålde online och 9 länder i fysiska butiker, alla i Europa.

Ulrika Forsberg

Webbansvarig