Sju kriser 2025: Snabba fakta och bilder
2025 ser ut att bli ett nytt tufft år för människor på flykt. Konflikter, klimatkriser och ekonomiska kriser drabbar väldens utsatta. 7 kriser att ha koll på.
7 kriser du behöver känna till 2025
2024 var extremt turbulent för miljontals människor runt om i världen. Vi går in i ett nytt år med hopp om förbättring. UNHCR måste vara förberedda och arbeta hårt för att fortsätta hjälpa människor vars liv har slitits sönder av våld, naturkatastrofer och konflikter.
Vi måste arbeta tillsammans för att hjälpa människor som tvingats fly att säkra sina mänskliga rättigheter, få livräddande nödhjälp och bygga upp sina liv igen.
1. Sudan
Sedan striderna i Sudan bröt ut i april 2023 har mer än 12 miljoner människor tvingats fly från sina hem. Om arbetet för fred misslyckas i år och kriget fortsätter kan antalet människor som tvingas fly stiga till över 16 miljoner.
2. Libanon
Israeliska flygattacker har dödat tusentals och tvingat människor på flykt sedan slutet av september 2024. Ett bräckligt eldupphör gäller — men attackerna har lagt områden och stadsdelar i ruiner. Återuppbyggnaden kan ta åratal.
3. Syrien
Efter att den tidigare regeringen i Syrien störtades i december återvänder nu människor på flykt tillbaka till sina hem. Men efter nästan 14 års kris är hjälpbehoven i landet rekordhöga.
4. Ukraina
Sedan Ryssland inledde sin fullskaliga invasion av Ukraina 2022 har 6,7 miljoner ukrainare blivit flyktingar och 3,5 miljoner är fortfarande på flykt i landet. Attackerna mot samhällen i frontlinjen fortsätter och allt fler människor flyr.
5. Afghanistan
Mer än tre år efter omvälvningarna i Afghanistan - i samband med maktskiftet i augusti 2021 - fortsätter afghanerna att kämpa med:
- En allvarlig ekonomisk kris.
- Klimatförändringarnas växande följder.
- Kvinnors och flickors krympande rättigheter och friheter.
6. Demokratiska Republiken Kongo
Årtionden av våld och kränkningar av de mänskliga rättigheterna har drivit 6,4 miljoner människor på flykt inom landet och ytterligare 1 miljon människor på flykt i regionen.
Som en av de mest försummade men ändå komplexa nödsituationerna lever många människor i överfulla läger där de är sårbara för pågående säkerhetsrisker och sjukdomar som mpox.
7. Krisen för Rohingyafolket
Sedan 2017, när 750 000 rohingyer flydde från våldsamma övergrepp i delstaten Rakhine i Myanmar, fortsätter situationen att förvärras. De svåra förhållandena i flyktinglägren i Bangladesh och det förvärrade våldet i Myanmar driver fler familjer att försöka sig på farliga sjöresor för att komma i säkerhet.
Vad gör UNHCR?
UNHCR:s fältarbetare är på plats för att ge livräddande hjälp och skydd till människor som tvingas fly. Vi förbereder oss också för det oförutsägbara genom:
- Krisberedskap.
- Att fylla på våra lager med nödhjälp.
- Utbilda personal för att kunna rycka ut med kort varsel vid en ny nödsituation.
Oavsett vad 2025 för med sig vet vi att vi kommer att möta det tillsammans och arbeta tillsammans med människor som tvingas fly.
Vill du hjälpa oss att stå redo 2025?
En gåva från dig kan räcka till:
- 280 kr – värmande filtar till fyra människor.
- 395 kr – nödpaket som räddar liv i akuta kriser.
- 595 kr – vinterhjälp till en hel familj i nöd.
Ingen hör hemma på flykt.