• Waffa, 6 år, flydde Syrien med sin mamma och lillasyster för fem månader sedan. Sedan hon kom till Libanon har hon knappt pratat och vill inte vara med att leka.

Syriens förlorade generation

Det är nu fem månader sedan sexåriga Waffa flydde från Syrien mitt i natten med sin mamma och syster. Sedan hon kom till Libanon har hon knappt pratat. Tyst och tillbakadragen sitter hon och tittar på när andra barn leker. Hennes mamma önskar att hon är med och leker, men hon vill inte.

Waffa är ett av tusentals barn som har traumatiserats av skräcken som de har upplevt under Syriens blodiga inbördeskrig.

Av de 1,7 miljoner syrier som nu har flytt till grannländerna är mer än hälften barn, de flesta under elva år. Många har förlorat en anhörig, sitt hem och sina tillhörigheter. Några har inte gått i skolan på två år. En hel generation flyktingbarn är spridda över regionen. De bor bland främlingar, i trånga hem och under fattiga förhållanden. Många kämpar med att förstå vad som har hänt dem.

Märkta för livet

Tidigt en morgon i september förra året bombades en bondgård nära den syriska staden Hama. Huset förstördes, femton personer skadades och sju dödades, däribland tioåriga Jasmin och hans lillasyster Aya.

Deras fyra-åriga syster Shahad var nära att förlora livet den dagen. Hon fick ett hårt slag mot huvudet och skärsår i ansiktet. Med darrande händer drog hennes far Yehia undan en hårlock från sin dotters ansikte och såg ett djupt sår på hennes panna. Det är beklämmande, säger han, men han är mycket mer orolig för såren i hennes sinne.

"Det här barnet har upplevt krig", säger han. "Hon har sett stridsflygplan, tunga eldvapen och missiler. Hon har sett allt. När våra barn sover hör de hur bomber faller. De har sett hus förstöras och människor dödas. De lever i skräck."

Liksom Yehia är många syriska föräldrar djupt oroade över de psykologiska effekterna kriget har på deras  barn. Hjälparbetare rapporterar att de ser att allt fler barn är chockskadade, med symptom som tillbakadragande och stumhet, mardrömmar, ångest och depression.

Familjer är också väldigt bekymrade över sina barns framtid med tanke på avbrottet i deras utbildning. Det befaras att de kommer att bli en "förlorad generation", som bär med sig krossade drömmar och livslånga sår.

Förlorad barndom

För många syriska ungdomar har kriget inneburit slutet på barndomen eftersom de har varit tvungna att ta ansvar som vuxna.

Ali hade precis fyllt sexton, mitt under brinnande kriget, när hans farfar blev svårt sjuk i cancer. Som den äldsta sonen i familjen föll det på Ali att lämna sin familj bakom sig i Syrien och följa med sin sjuka farfar och farmor till säkerheten i ett flyktingläger i Irak.

Ali har tagit hand om sin farfar på egen hand i flera månader, ansvarig både för sin farfars behandling och för deras dagliga överlevnad i lägret. Det är en situation som hans farfar har svårt att stå ut med. "Ali har offrat flera år av utbildning för vår skull", säger han. "Han är här för oss, han gör allt för oss. Han har offrat allt för min skull."

Det är en tung börda för en pojke på sexton år. Ali saknar sin familj och drömmer om att åka hem. "Jag hoppas att en dag kunna gå i skolan igen", säger han, "så att jag kan bli en läkare, lärare eller ingenjör. Jag hoppas att den dagen kommer snart."

Största vädjan om pengar i historien

Mer än två miljoner barn har drabbats av kriget i Syrien. FN:s flyktingorgan UNHCR gör allt för att skydda dem och ge dem tak över huvudet. Det är också viktigt att ge dem en känsla av normalitet och hopp.

UNHCR arbetar i fem grannländer, registrerar tusentals flyktingfamiljer varje dag, ger grundläggande stöd och tillgodoser omedelbara behov. UNHCR arbetar för att ge syriska flyktingbarn möjlighet att gå i skolan, tillgång till vård och psykologiskt stöd. Utsatta barn som Waffa och Shahad har identifierats för att få särskild vård, tillsammans med ensamma barn.

I juni gick UNHCR, frivilligorganisationer och samarbetspartner ut med den största humanitära vädjan om pengar i historien. Mer än fyra miljarder dollar behövs för att möta de enorma behoven för syriens befolkning som flyr våldet i sitt hemland.

FN:s flyktingkommissarie, António Guterres, betonar den fruktansvärda situationen för barnen i denna kris. Han beskriver det som "en hel generation av unga syrier är märkta för evigt av våld och trauma", när han bad omvärlden att hjälpa till.

Ulrika Forsberg

Webbansvarig