Träffa Sandrine – sömmerskan från Burundi

I ett flyktinglägret Mahama i Rwanda har Sandrine lärt sig att sy. En färdighet hon vill ta med sig tillbaka till hemlandet Burundi och hjälpa andra kvinnor och flickor att bli självförjande.

Träffa Sandrine - sömmerskan från Burundi

"Jag heter Sandrine och jag är 18 år. Jag kom till flyktinglägret Mahama i Rwanda med min mamma och mina sju syskon. Vi flydde från Burundi 2015. Det blev våldsamt där, vi flydde för att överleva.

Under resan jagades vi av rebeller. Vi försökte gömma oss, men de att hittade oss varje gång. De stal allt vi hade.

När vi nådde gränsen hade vi ingenting. Nu är vi i säkerhet och jag kan göra något för min framtid.

Jag kommer hit till kvinnocentret för att lära mig att sy. Här har jag lärt mig att sy skjortor, klänningar och shorts. Och varje dag lär jag mig göra fler plagg.

En av anledningarna till att jag kommer hit är att jag lär mig saker som hjälper mig att tjäna egna pengar en dag. När jag börjar tjäna pengar på att sälja kläderna som jag syr, kan jag försörja min familj.

Jag är stolt över mig själv för att jag har lärt mig att sy. Om jag återvänder till Burundi en dag, kommer jag att vara sömmerska och lära andra kvinnor och tjejer att sy och tjäna egna pengar."

Viktiga för framtiden

Runt om i världen tar kvinnor och flickor viktiga roller i sina familjer och hemmiljöer. Men ofta har de färre möjligheter, lägre social och ekonomisk status, mindre makt och inflytande och är diskriminerade.

I tider av krig och konflikter - när människor tvingas fly, ökar våldsrisken. Det gör kvinnor och flickor extra utsatta.

Utsatta för våld

Våld mot kvinnor förekommer hela tiden. Könsstympning, barnäktenskap, slaveri, diskriminering, våldtäkt och sexuella övergrepp är bara några av de saker som kvinnor och flickor på flykt riskerar att utsättas för.

När de får hjälp av UNHCR behöver de särskilt stöd. Att få vara i trygghet, få tillgång till nödhjälp, sjukvård och behandling av traumatiska upplevelser räddar liv.

Diskriminering

I vissa kulturer är sexuellt våld vanligt förekommande och berättas inte om. För att nå ut till kvinnor och flickor i riskzonen gör UNHCR hembesök, jobbar med påverkansarbete och ger tillgång till utbildning och information.

Trygghet

Tack vare människor som du kan UNHCR hjälpa kvinnor och flickor i deras kamp. De får en trygg plats att bo på, rättvis tillträde till mat och vatten, och toaletter och duschar som endast är till för kvinnor.

UNHCR planerar sitt arbete tillsammans med flyktingkvinnor. Det är viktigt att de är med och fattar beslut som påverkar deras liv.

Du är med och stödjer program som hjälper kvinnor att förbättra sitt ledarskap och stärka självkänslan.

Med din hjälp kan kvinnor och flickor få samma rättigheter som män och pojkar. Du hjälper dem att vara friska, trygga och ta tillbaka makten över sina liv.

Kvinnor och flickor på flykt kan och vill och påverka framtiden för själva, sina barn och sitt hemland.

Tack att du hjälper kvinnor som Sandrine att bygga en framtid – ett stygn i taget.

Ulrika Forsberg

Webbansvarig