• En mamma får hjälp av UNHCR efter hon har passerat gränsen från Venezuela till Colombia.
  En mamma får hjälp av UNHCR:s fältpersonal när hon har passerat gränsen från Venezuela till Colombia.
 • En pappa bär sin dotter över Tachirafloden som gränser till Colombia. Han är en av tusentals människor som har flytt från Venezuela längs leriga vandringsleder - "trochas".
  En pappa bär sin dotter över Tachirafloden som gränser till Colombia. Han är en av tusentals människor som har flytt från Venezuela längs leriga vandringsleder - "trochas".
 • Venezuelaner flyr över Tachirafloden som utgör gränsen till Colombia.
  Venezuelaner flyr över Tachirafloden som utgör gränsen till Colombia.
 • Människor på flykt från Venezuela får mat på "La Divina Providencia" i den colombianska gränsstaden Cututa.
  Människor på flykt från Venezuela får mat på "La Divina Providencia" i den colombianska gränsstaden Cututa.
 • Människor gör vad de kan för att korsa gränsfloden för att ta sig från Venezuela till Colombia.
  Människor gör vad de kan för att korsa gränsfloden för att ta sig från Venezuela till Colombia.

Trängsel och översvämningar vid Venezuelas gränser

Trots att Venezuela officiellt stängde gränserna till grannländerna Colombia och Brasilien den 23 februari, lämnar tusentals människor fortfarande landet varje dag.

Översvämmade flyktvägar

Många som flyr från Venezuela riskerar sina liv i flykten - antingen tvingas människor vada över forsande floder eller utsättas för exploatering och övergrepp av beväpnade gäng som kontrollerar förrädiska flyktvägar.

Kaos vid gränsen

Förra veckan kämpade säkerhetsstyrkor på båda sidor av gränsen med att kontrollera en kaotisk situation. 46 000 desperata människor försökte ta sig över Simon Bolivar-bron mellan den venezuelanska staden San Antonio de Tachira och den colombianska staden Cucuta.

Vid ett tillfälle – när människor korsade i båda riktningarna – brast avspärrningarna. Gråtande bebisar, ängsliga småbarn och utmattad gravida kvinnor riskerade att trampas ner av folkmassorna. Lyckligtvis rapporterades inga personskador.

De stora folksamlingarna orsakas av att Tachirafloden har svämmat över – det gör gränspasseringar till fots farligare än vanligt.

Leriga vandringsleder

Sedan den 23 februari, när Venezuela begränsade möjligheten att korsa gränsen, har trafiken på bron minskat. Istället flyr människor längs leriga vandringsleder – "trochas" – och vadar över floden Tachira för att nå Cucuta för att arbeta, studera, gå till läkare, handla mat eller mediciner som inte är tillgängliga Venezuela.

Dessutom flyr tusentals venezuelanska flyktingar till Colombia varje dag, många stannar kvar i landet – andra fortsätter flykten till andra latinamerikanska länder.

Översvämningar

De kraftiga skyfall som har översvämmat floden och vandringsleder gör att Simon Bolivar-bron är det enda alternativet för att korsa gränsen.

Situationen visar farorna med osäkra spridda flyktvägar för människor som är desperata. Även om Tachirafloden tillfälligt sjönk under onsdagen gör regnperioden situationen farlig.

Laglig vistelse i Colombia

UNHCR välkomnar Colombias och andra latinamerikanska länders insatser för att ta hand om miljontals venezuelaner. De colombianska myndigheterna tillåter människor att lagligt stanna i landet och ger dem grundläggande rättigheter. Under 2018 hjälpte UNHCR regeringen i Colombia att registrera över 440 000 venezuelaner.

Skyddsbehov och nödhjälp

UNHCR har ett nära samarbete med myndigheter och hjälper människor med särskilda skyddsbehov som kvinnor, barn och ungdomar, äldre, personer med funktionshinder, ursprungsbefolkningar och HBTQ-grupper.

Vid alla stora gränsövergångar informerar UNHCR om hur det går till att ansöka om flyktingstatus och andra former av laglig vistelse.

Hjälporganisationer som UNHCR samarbetar för att dela ut vatten, hygienpaket, filtar och mat till flyktingar och migranter. Sjuka får hjälp med att ta sig till vårdcentraler och sjukhus. UNHCR ger också rådgivning till berörda myndigheter för att utveckla effektiva hjälpinsatser.

Källa: unhcr.org - Swollen rivers, mass crowding, add to risks at Venezuela borders

Ulrika Forsberg

Webbansvarig