• Fufore-lägret / Många av internflyktingarna i nordöstra Nigeria är kvinnor och barn.
    Fufore-lägret / Många av internflyktingarna i nordöstra Nigeria är kvinnor och barn.
  • Miljontals människor flyr våld och osäkerhet i norra Nigeria. Den här kvinnan har tagit sig över gränsen till Tchad och ska hämta ut sin matranson.
    Miljontals människor flyr våld och osäkerhet i norra Nigeria. Den här kvinnan har tagit sig över gränsen till Tchad och ska hämta ut sin matranson.
  • Bombräder över flyktinglägret Rana skedde på plats för matdistribution. Den här bilden är från Bama-lägret i nordöstra Nigera där tusentals människor har sökt skydd undan våld i landet.
    Bama-lägret i nordöstra Nigeria där tusentals människor har sökt skydd undan våld i landet.

UNHCR: Bombning av flyktingläger i Nigeria

FN:s flyktingkommissarie Filippo Grandi uttryckte i dag sin sorg och chock över bombningen av ett läger för internflyktingar i nordöstra Nigeria som dödade ett dussintal människor. Grandi underströk att de nigerianska myndigheterna nu måste identifiera de brister som ledde till tragedin så att det aldrig händer igen.

Attacken ägde rum på tisdagsmorgonen och enligt de första rapporter från Rann-lägret i delstaten Borno uppges att mer än 50 människor dödades, varav sex biståndsarbetare.

43 000 internflyktingar bor i lägret som byggdes 2016 för att ta emot människor som tvingats lämna sina hem efter de senaste två årens osäkerhet och våld från Boko Haram.

– Det är en katastrofal händelse. Liv har gått förlorade på en plats avsedd för människor som har tvingats på flykt från våld. Nu behövs en beskrivning av vad som orsakade händelsen och åtgärder krävs för att det aldrig ska hända igen, säger Grandi.

Se filmen: På flykt från Boko Harams våld

Bombningarna en olycka

Den nigerianska regeringen har sagt att bombningarna var en olycka och har påbörjat en utredning. Både bistådsarbetare och många av de mer än 1,7 miljoner internflyktingarna lever i osäkerhet på grund av strider mellan regeringens säkerhetsstyrkor och rebeller i nordöstra Nigeria.

Filippo Grandi var på plats i Borno vid en resa till Nigeria och länderna runt Tcshadsjön förra månaden - länder som tagit emot nigerianska flyktingar. Han blev starkt påverkad av det mänskliga lidandet han såg under sitt besök och lovade att UNHCR ska fortsätta hjälpa dem.

Internflyktingar i Nigeria

Med en befolkning på nästan 180 miljoner människor är Nigeria Afrikas folkrikaste stat. Sedan 2009 har Boko Haram fört en brutal kampanj för att skapa en islamisk stat.

2,2 miljoner nigerianer är internflyktingar och cirka fem miljoner civila har påverkats av oroligheter under 2016. Omkring 1,6 miljoner människor har flytt sina hem och bor i andra städer, byar och i läger. De flesta har förlorat sina hem och sina ägodelar.

Konflikten spred senare till grannländerna.

Ursprungligen betyder Boko "falska" och haram "förbjudna". Boko Harams huvudsakliga syfte är att utrota västerländsk utbildning.

Ulrika Forsberg

Webbansvarig