• Barn på flykt från strider i Aleppo i Syrien har fått vinterkläder av UNHCR.
    Barn på flykt från Aleppo har fått vinterkläder av UNHCR.

UNHCR ger skydd när tusentals flyr i Aleppo

UNHCR är mycket oroade för civilbefolkningen i den syriska staden Aleppo. Tusentals flyr den östra delen av staden och allt fler behöver skydd och tak över huvudet.

Många av dem som flyr bor i förstörda byggnader. Ohälsosamma förhållanden och trångboddhet är vanligt i en redan överbelastad stad.

UNHCR är på plats med tält och byggmaterial för att möta de mest akuta behoven och förbättra levnadsförhållandena.

Temperaturen sjunker

UNHCR arbetar tillsammans med partnerorganisationer för att snabbt renovera byggnader nu när temperaturen sjunker.

Utöver vinteranpassad hjälp som varma kläder och skor delar UNHCR ut mat, vatten och ger sjukvård. UNHCR har lager med nödhjälp till 45 000 människor i västra Aleppo.

Uppskattningsvis har 30 000 människor flytt bara under de sista dagarna. Totalt befinner sig cirka 400 000 internflyktingar i västra Aleppo.

Barn och kvinnor lever i ett industriområde

I Jibreen - ett industriområde i Aleppo dit många nyanlända söker sig - bor redan 55 000 människor som ha flytt strider under de senaste månaderna. Nu är området fullt.

Enligt FN är 60-70 procent av de nyanlända kvinnor och barn.

FN:s samarbetspartner har gjort ett storskaligt renoveringsarbete i Jibreen. Ytterligare insatser för att öka antalet boendeplatser kommer att genomföras när byggnader är bekräftade säkra.

UNHCR har skickade mer fältpersonal till västra Aleppo för att se över hjälpbehoven.

Hjälpen når fram

UNHCR:s vinteranpassade hjälp når fram.

Sedan september har 838 092 människor inne i Syrien fått värmefiltar, sovsäckar, presenningar och vinterkläder från UNHCR.

UNHCR kräver slut på striderna

UNHCR kan fortfarande inte nå de flera tusen människor som är utan mat, vatten och tak över huvudet i östra Aleppo. Med sina FN-partner, fortsätter UNHCR att kräva ett slut på striderna och möjliggöra för en säker väg ut, och att humanitär hjälp kan levereras.

Vill du hjälpa i Syrien?

Skänk en gåva till människorna som flyr kriget i Syrien. Det är nutidens värsta kris, det mänskliga lidandet är enormt. Du kan rädda liv - 340 kronor räcker till att ge sjukvård till två människor.

Ge en gåva till Syrien här.

Ulrika Forsberg

Webbansvarig