Ukraina – UNHCR:s akuta insats

Krisen i Ukraina blir allt värre. 14 miljoner människor har tvingats fly för sina liv undan kriget. UNHCR, FN:s flyktingorgan, finns på plats och hjälper.

13 maj, 2022
En ung mamma från Ukraina flyr med sina barn över gränsen till Ungern.
Foto: UNHCR/Zsolt Balla
En ung mamma från Ukraina flyr med sina småbarn över gränsen till Ungern.

UNHCR leder hjälparbetet för flyktingar

Sedan Ryssland gick in militärt i Ukraina har över 14 miljoner människor tvingats fly från sina hem. Sex miljoner har flytt från Ukraina. Nästan alla är kvinnor och barn.

Människor genomlider urskillningslösa attacker, övergrepp, extremt våld och kraftiga bombningar. 15,7 miljoner människor i Ukraina är strandsatta i drabbade områden eller kan inte lämna landet på grund av osäkerhet, förstörda broar och vägar. Två tredjedelar av Ukrainas barn har tvingats på flykt från sina hem.

Det är den snabbast växande flyktingkrisen i Europa sedan andra världskriget och siffrorna stiger hela tiden

Hjälp i Ukraina

UNHCR har funnits på plats i Ukraina sedan 1994. UNHCR har hundratals anställda i landet som arbetar i flera delar av Ukraina, även i områden som befinner sig mitt i kriget.

Hjälpinsatsen i Ukraina är oerhört utmanande på grund av säkerhetsläget. Men trots alla utmaningar och risker levererar UNHCR nödhjälp på flera platser inne i Ukraina.

Hjälp kommer fram

Fullpackade lastbilar åker varje dag från Polen mot Ukraina och nödhjälp till 1,5 miljoner människor finns tillgänglig att delas ut så snart det är säkert att göra det. Det är varma filtar, köksutrustning, madrasser, sovsäckar och kläder. Hittills har över 700 000 människor inne i Ukraina fått nödhjälp av UNHCR, trots en svår säkerhetssituation.

Konvojer med nödhjälp har nått flera svårtillgängliga städer och byar i Ukraina, bland annat till de hårt krigsdrabbade städerna Mariupol, Severodonetsk, Charkiv och Sumy. När FN evakuerade människor från Mariupol fanns UNHCR där, redo att ta hand om dem. De fick mat, vatten, hygienartiklar och en trygg plats att sova på.

Samtidigt får vi in livräddande nödhjälp till andra hårt drabbade områden som Butja, Borodyanka och Irpin. Sedan den 24 februari har FN nått över 5,4 miljoner människor i Ukraina med humanitär hjälp.

Nödhjälp från UNHCR kommer fram till belägrade staden Mariupol.
Foto: UNHCR Ukraina
Nödhjälp från UNHCR kommer fram till belägrade staden Mariupol.

Kontantstöd delas ut

Kontantstöd delas ut till hundratusentals familjer på flykt, det innebär att de får en summa pengar så att de kan klara vardagen och köpa det viktigaste. Som mediciner, mat och vatten till barnen eller betala hyran. Det hjälper hundratusentals kvinnor, barn och andra sårbara flyktingar.

UNHCR är igång med kontantstöd i Ukraina, Polen, Slovakien och Moldavien. Även i Rumänien kommer kontantstöd startas upp. Kontantstödet blir ett socialt skyddsnät som delas ut i tre-fyra månader, tills människor kan integreras i de existerande nationella socialsystemen.  

Stödet är ett effektivt sätt att motverka trafficking och att kvinnor och flickor utnyttjas eller tvingas ta till självskadliga metoder för att få pengar till hyra och mat.

I Ukraina kommer 360 000 människor få runt 75 USD varje månad i tre månader. Upp mot 6 000 människor kommer kunna registrera sig för kontantstödet varje dag och sen kan de hämta ut stödet genom Ukrainas nationella postsystem “Ukrposhta”. 

I Polen rullas kontantstöd ut just nu, 450 000 utsatta människor på flykt från Ukraina kommer få 170 USD per månad i tre månader. Beroende på hur stor familjen är kan familjer på flykt få max 605 USD per månad. Kontantstödet betalas ut i bankomater genom biometrisk identifiering.  

I Moldavien får de mest utsatta flyktingarna runt 120 USD per månad. 150 000 människor kommer få kontantstödet via särskilda bankomatkort som tagits fram i samarbete med Moldaviens största bank. 

Kollegor i Ukraina hjälper en kvinna på flykt registrera sig för kontantstöd.
UNHCR/Oleksandr Radysh
Kollegor i Ukraina hjälper en kvinna på flykt registrera sig för kontantstöd.

Alltid redo att hjälpa

UNHCR är alltid, varje dag, redo att dela ut nödhjälp i alla delar av Ukraina. Men det måste finnas tydliga försäkringar om att det inte ska pågå strider.

UNHCR bygger uppvärmda tälthallar där familjer får mat, vatten och skydd. Vi kartlägger kontinuerligt flyktingsituationen och identifierar trygga platser dit människor som flyr kan hänvisas.

  • Vi bygger upp mottagningscenter, platser där människor kan sova en natt och få mat och skydd. Här hjälper vi även till med familjeåterförening och akut psykosocialt stöd. 
  • Vi delar ut byggmaterial så att människor kan reparera sina bostäder.   
  • Vi sprider viktig information till människor på flykt. Människor med speciella behov är prioriterade. 
  • Vi ger ut kontantstöd till de mest utsatta flyktingarna så att de klarar sina dagliga behov. 
  • Vid gränsen till Polen delar våra partner ut mat och vatten till köande människor. 

Svensk i Ukraina

Svenska Karolina Lindholm Billing är UNHCR:s chef i Ukraina. Hon beskriver nöden:

– Av alla de uppdrag jag har arbetat med är det här det svåraste läget. Behoven är så enorma.

– Jag lovar er. Alla gåvor och allt stöd gör verkligen skillnad.

Karolina Lindholm Billing arbetar i UNHCR:s fältkontor i Lviv. Hon har flera gånger betonat hur viktigt det är att humanitära korridorer sätts upp, så att människor kan ta sig ut och nödhjälp kan komma fram till behövande.

UNHCR:s högste chef Filippo Grandi har besökt Ukraina.

"Det här är ett fullständigt meningslöst krig. Kriget ödelägger miljontals civila liv", säger han.

En familj på flykt från Ukraina kommer fram till Rumänien.
UNHCR/Mihai von Eremia
En familj på flykt från Ukraina kommer fram till Rumänien.

Barn på flykt får hjälp

Barn på flykt är extra utsatta, särskilt barn som kommit från sina familjer. Barn som anländer till gränsen ensamma löper stor risk att utsättas för våld och övergrepp.

UNHCR hjälper mottagarländer att registrera människor som flyr, vilket bland annat möjliggör familjeåterförening så att ensamma barn åter kan vara med sina mammor och familjer. UNHCR har tillsammans med Unicef uppmanat alla mottagarländer att barnen som flyr ska kopplas in i de nationella stöd- och barnomsorgssystemen.

Bygger upp "Blå punkter"

I sex olika länder bygger nu UNHCR i samarbete med Unicef och andra partners upp barnvänliga och säkra mottagningscenter kallade Blå punkter (Blue dot hubs). Där får kvinnor, barn och andra utsatta grupper extra stöd. Vid de Blå punkterna får de sovplats, medicinsk vård, psykosocialt stöd, internetuppkoppling och kan registreras vilket möjliggör familjeåterförening. Här kommer det även finnas mat, hygienartiklar och leksaker, pussel och spel för små barn samt platser där mammor kan amma sina barn.

De Blå punkterna kommer att byggas upp på 30 platser vid gränsövergångar och längs flyktvägarna och varje center kan ta emot upp till 5 000 människor varje dag.

Ukrainas grannländer

UNHCR ger stöd till Polen, Moldavien och andra länder som tar emot människor som nu flyr. Mer personal placeras nu ut i regionen för att öka vår hjälpverksamhet. UNHCR har anställt hundratals ukrainska flyktingar som hjälper till med att registrera och ge viktig information till andra som flyr.

UNHCR mobiliserar och genomför transporter med livräddande nödhjälp från flera av våra stora lager som finns redo runtom i världen.

Det inkluderar bland annat:

  • Att familjer på flykt får kontantstöd för att klara av vardagen.
  • Akuta förnödenheter som filtar, sovsäckar, hygienartiklar, vattendunkar och vinterkläder delas ut.
  • Att UNHCR bygger upp och driver mottagningar vid gränsområdena – platser där människor tillfälligt kan få boende, mat, värme och säkerhet.
  • Att vi registrerar de som flyr, vilket möjliggör att familjer kan återförenas och att de kan få psykosocial hjälp.
  • Vi sprider viktig information om säkerhetsläget till människor på flykt.

Skydd och hjälp i Polen

I Polen har UNHCR 60 fältarbetare på plats i Warszawa, Krakow, Lublin och Rzeszów - de jobbar i städer och i mobila team vid gränsövergångar. Förutom närvaro i stora städer (Warszawa, Krakow och Rzeszów) ser vi över vår närvaro i andra delar av landet för att kunna vara på plats där många människor på flykt befinner sig. 

UNHCR ser till och övervakar situationen vid gränsen och vid mottagningscenter i Polen och delar ut viktig information på båda sidor om gränsen mellan Ukraina och Polen.

Vi har också skalat upp hjälpinsatsen i områden bortom gränsen. Vi har sett att många tar sig snabbt från gränsen efter att de tagit sig över den - vissa är bara där några timmar - och de behöver stöd och hjälp även när de tagit sig inåt i landet. 

Det är helt i linje med den hjälp som polska myndigheter ber om, i form av att öka och stärka möjligheterna att få skydd, säkerhet och liknande tjänster. Den hjälpen är särskilt viktig i städer som har välkomnat så många människor på flykt från Ukraina. 

Samarbete i kriser

Alla lokala organisationer, grupper, volontärer och medmänniskor som är i Ukraina, grannländerna och vid gränserna gör ett extraordinärt viktigt arbete.

Vi stöder och samarbetar med många av dem. Organisationer och volontärer får resurser eller nödhjälpsartiklar från UNHCR som de kan använda för att hjälpa människor på flykt. Bara i Polen samarbetar vi med över 50 organisationer, i Ukraina handlar det om långt över hundra partnerorganisationer och grupper.

Samtidigt tar UNHCR ett övergripande ansvar. Vi delar ut direkt nödhjälp och hjälper lokala myndigheter med registrering, översättning, samordning, transport och logistik. Våra fältarbetare bygger upp Blå punkter, bemannar hjälptelefoner och möjliggör psykosocialt stöd, familjeåterförening och akut medicinsk hjälp till människor som utsatts för övergrepp.

UNHCR jobbar ofta i samarbete med lokala hjälporganisationer, eller sitter i förhandlingar med regeringar. Det innebär att vårt arbete inte alltid syns utåt. Men vi garanterar att vi finns på plats och hjälper, både i dag och på lång sikt.

I Ukraina och i grannländerna samarbetar vi med lokala NGO:s och större organisationer, bland annat UNDP, WHO, Rädda barnen, HelpAge International, NGO Prolisk, NEEKA, Caritas, INTERSOS, Project Hope, UNFPA, NRC, UNICEF, WFP och IOM.

Fältarbetare lastar av filtar vid gränsövergången Medyka mellan Ukraina och Polen.
UNHCR/Valerio Muscella
Fältarbetare lastar av filtar vid gränsövergången Medyka mellan Ukraina och Polen.

Civila måste skyddas

Kraftiga beskjutningar och civila dödsoffer fortsätter att rapporteras. Civila liv och civil infrastruktur måste alltid skyddas, i enlighet med internationell humanitär rätt.

Alla som flyr är flyktingar

UNHCR betraktar alla som flyr från Ukraina som flyktingar. UNHCR ger stöd och skydd till alla som tvingas fly, oavsett nationalitet.

Behöver du hjälp?

Du som är på flykt, behöver hjälp och internationellt skydd kan vända dig hit:

Många vill hjälpa Ukraina

Vi ser just nu en enorm vilja att hjälpa och ett starkt engagemang hos många människor - det är fantastiskt fint att se.

Krisen i Ukraina förvärras för varje dag och behoven är enorma - det är därför viktigt att kanalisera denna fantastiska vilja och engagemang så att hjälpen snabbt och effektivt når fram. Du kan hjälp oss rädda liv genom att skänka en gåva. Vi har 90-konto och du kan vara trygg med att din gåva kommer fram.

Tar inte emot kläder

Vi organiserar inte volontärresor eller liknande för att hjälpa till på plats i Ukraina eller närliggande länder. Vi kan inte heller ta emot gåvor som kläder, filtar eller andra artiklar eller arrangera transport eller leverans - trots att vi förstås uppskattar viljan att hjälpa.

Det största behovet som finns just nu är att säkerställa att den utbildade personalen som är på plats just nu har resurser och stöd i sitt arbete. Vi är på plats med kompetens, administration, logistik och en effektiv infrastruktur för att nå ut med nödhjälp. Detta är viktigt för att hjälpen ska komma fram så snabbt och effektivt som möjligt.

Om Karolina Lindholm Billing

Karolina Lindholm Billing är UNHCR:s chef i Ukraina. På engelska är titeln UNHCR Representative in Ukraine.

Innan Ukraina tjänstgjorde Karolina i 4,5 år som UNHCR:s biträdande chef i Libanon, en av UNHCR:s största insatser i världen.

Karolina Lindholm Billing började på UNHCR 1999 vid det dåvarande kontoret för de baltiska länderna som låg i Riga och täckte Estland, Lettland och Litauen.

Sedan dess har hon arbetat för UNHCR i rättsliga frågor och fältoperationer i Afrika, Europa och Mellanöstern och på UNHCR:s huvudkontor i Genève.

Karolina har en magisterexamen i juridik med inriktning på mänskliga rättigheter och flyktingrätt från Stockholms universitet. (källa: unhcr.org)

Insamling till Ukraina

Just nu samlar UNHCR in pengar till människor som drabbas av den ryska attacken. Miljontals människor har tvingats lämna sina hem.

Publicerad av Robin Alvarsson