• En buss har blåst ner från en klippa när cyklonen Idai svepte in över regionen i södra Afrika.
  En buss har blåst ner från en klippa när cyklonen Idai svepte in över regionen i södra Afrika.
 • "Jag såg bussen dinglandes i luften. Det var en mardröm, inget kändes verkligt" berättar Cherukai Mukamba vid olyckplatsen.
  "Jag såg bussen dinglandes i luften. Det var en mardröm, inget kändes verkligt" berättar Cherukai Mukamba vid olyckplatsen.
 • UNHCR:s fältexperter är på plats i Zimbabwe och samordnar räddningsarbetet tillsammans med regeringen.
  UNHCR:s fältexperter är på plats i Zimbabwe och samordnar räddningsarbetet tillsammans med regeringen.

UNHCR:s första flygtransport med nödhjälp har landat i Moçambique

UNHCR:s första flygtransport med nödhjälp till drabbade av cyklonen Idai landade tidigt onsdag morgon i Moçambiques huvudstad Maputo.

Transporten är en av de tre hjälpsändningar som är avsedda att hjälpa 30 000 människor i Moçambique, Zimbabwe och Malawi.

UNHCR:s hjälp med familjetält, presenningar, liggunderlag, filtar, myggnät, solcellsdrivna lampor, köksgeråd, vattendunkar och annan nödhjälp skickas från det globala lagret i Dubai.

– Överlevande i den här förödande naturkatastrofen har ett stort behov av globalt stöd, säger Valentin Tapsoba, UNHCR:s chef för södra Afrika som har anlänt från Sydafrika för att delta räddningsarbetet.

– Vårt bidrag är en gest av solidaritet och ett tack till människor som generöst har tagit emot flyktingar och delat med sig av det lilla de har själva. Vi är här för att påminna dem om att de inte är ensamma i den här stunden av nöd.

Hjälpen i Moçambique transporteras omedelbart vidare till Beira, en av de hårdast drabbade platserna av den förödande cyklonen. Tusentals människor har förlorat sina hem och sin försörjning.

Två andra hjälpsändningar är planerade att landa i Zimbabwe och Malawi den här veckan.

UNHCR:s fältexperter hjälper till i räddningsarbetet för att skydda utsatta människor som drabbas av sviterna av naturkatastrofen.

Den tropiska cyklonen Idai nådde land under natten den 14-15 mars nära staden Beira i centrala Moçambique. Rapporter visar på 447 dödsfall, 1 500 skadade och betydande skador på infrastrukturen i Beira och omgivande områden.

Källa: unhcr.org - First UNHCR relief flight lands in Mozambique

Swisha för att hjälpa

Swish en gåva till  90 01 645 för att stödja UNHCR:s arbete.

Din gåva kan räcka till:

 • 35 kronor räcker till en torr filt.
 • 91 kronor räcker till ett nödpaket med myggnät, liggunderlag, tvål, hink och vattendunk.
 • 155 kronor kan ge en familj köksgeråd med tallrikar, bestick, muggar och katstruller.
 • 275 kronor räcker till en lampa som drivs med solceller och fungerar när elen är utslagen.

Ulrika Forsberg

Webbansvarig