UNHCR:s ovärderliga givare har gjort något fantastiskt!

Under 2017 har våra fantastiska givare hjälpt familjer på flykt från krig eller förföljelse att överleva – när nöden har varit som svårast.

Människor har fått skydd och viktig nödhjälp som filtar, köksredskap, mat, rent vatten, utbildning och tillgång till sociala tjänster.

Tillsammans har vi skyddat människors rättigheter och givit dem en trygg plats att bo på.

UNHCR:s rapport till våra ovärderliga givare2017 Impact Report – visar den hållbara inverkan som generösa, omsorgsfulla människor runt om i världen har för familjer som förlorat så mycket.

Se filmen, bläddra bland kartor, bilder och läs berättelser om de människor som har fått hjälp med att överleva.

"Genom handlingskraftiga insatser kan vi dela ansvaret för att hjälpa människor som har tvingats från sina hem - och erbjuda dem en bättre framtid." - Filippo Grandi, FN:s flyktingkommissarie.

2017: 365 dagar tillsammans

UNHCR arbetar i cirka 130 länder över hela världen och hjälper miljontals människor varje dag – och varje natt.

Det är det medmänskliga och generösa stödet från våra givare som gör arbetet möjligt.

Här är en översikt över några händelser under 2017 – och hur vi lyckades agera tillsammans och hjälpa så många.

Januari: Vinter på flykt

I många regioner står familjer på flykt inför en kylig vinter med minusgrader och iskalla vindar. I Grekland hjälper UNHCR hundratals människor att få ett bättre boende. I Serbien får familjer varma filtar och vinterkläder.

Tonvis med vinterhjälp skickas till barn och familjer på flykt från krigets Syrien.

Februari: Kris i Sydsudan

I takt med att våldet i Sydsudan förvärras ökar antalet flyktingar. 1,5 miljoner människor är på flykt i februari och är nu den största flyktingkrisen i Afrika.

Kvinnor och barn utgör 86 procent av flyktingarna som söker skydd i Uganda. UNHCR:s fältpersonal gör allt de kan för att möta deras grundläggande behov.

Mars: Kriget i Syrien 6 år

Kriget i Syrien har pågått i sex år. UNHCR kräver att det internationella samfundet ökar stödet till miljontals oskyldiga civila som lider.

"Kriget i Syrien handlar inte om siffror - det handlar om människor. Familjer splittras, oskyldiga civila dödas, hus förstörs, företag krossas", säger UNHCR:s chef Filippo Grandi.

April: Miljoner hotas av svält

Familjer på flykt riskerar att svälta till följd av konflikter och torka.

Över 20 miljoner människor i Nigeria, Sydsudan, Somalia och Jemen upplever eller riskerar att drabbas av svält. Med hjälp från våra givare kan UNHCR, tillsammans med partner, leverera akut nödmat, hälsovård, vatten och skydd till familjer i nöd.

Maj: Kris för barnen

Efter tre år av konflikt i Sydsudan ökar antalet barn som flyr från landet. En miljon barn har sökt säkerhet i andra länder, de flesta i Uganda, Kenya, Etiopien och Sudan.

Över 75 000 barn har passerat Sydsudans gränser – utan föräldrar eller anhöriga. UNHCR:s fältpersonal står på frontlinjen och ger livräddande hjälp till barn och familjer i behov av skydd.

Juni: Rekordmånga på flykt

UNHCR:s rapport “Global Trends 2016” visar att en människa tvingas att fly från sitt hem var tredje sekund – i genomsnitt. 65,6 miljoner människor var på flykt från konflikter och förföljelse i slutet av 2016 – den högsta siffran någonsin.

Juni markerar också slutet på Ramadan – en tid för reflektion, gemenskap och generositet i den muslimska världen. UNHCR delar ut mat och ser till att flyktingfamiljer kan vara tillsammans. Samtidigt ber UNHCR om att ge en gåva ("zakat") för att hjälpa flyktingar i Mellanöstern.

Juli: Familjer återvänder till Mosul

Den irakiska regeringen förklarar seger i Mosul – en stad som har förstörts av svåra strider. Fördrivna invånare börjar återvända och reparera sina krigsskadade hem samt återuppta affärer och företag.

UNHCR ger stöd till dem som återvänder hem, delar ut byggmaterial och ger kontantstöd till de mest utsatta familjerna.

Augusti: Kris för Rohingyafolket

Våld i delstaten Rakhine i Burma (Myanmar) tvingar barn, kvinnor och män att fly till grannlandet Bangladesh. De går i dagar genom djungeln, över berg och korsar floder – eller gör en farlig resa över havet.

I slutet av 2017 är rohingyakrisen den snabbast växande flyktingkrisen i världen.

Under de första 100 dagarna skickar UNHCR hjälpsändningar med flyg och fartyg fullastade med 178 000 filtar och 36 000 köksgeråd. 100 000 människor får tillgång till vatten och toaletter, och 60 000 får sjukvård och rådgivning.

September: Somaliska flyktingar återvänder hem

100 somaliska flyktingar får hjälp av UNHCR att lämna Jemen – den första i en rad insatser för frivilligt återvändande.

Den nuvarande situationen i Jemen är livsfarlig, och somaliska flyktingar utgör 91 procent av landets 280 000 flyktingar och asylsökande.

UNHCR ger stöd till 10 000 flyktingar som har bestämt sig för att återvända – och fortsätter att hjälpa dem som är kvar i Jemen.

Oktober: Registrering av flyktingar i Etiopien

För första gången någonsin börjar Etiopien att registrera livshändelser som födelse, död och äktenskap för flyktingar.

Registrering av en födelse ger ett barn juridisk identitet och garanterar grundläggande mänskliga rättigheter.

Ändringen i den nationella etiopiska lagstiftningen genomförs med hjälp av UNHCR och UNICEF.

November: Zaatari-lägret blir klimatsmart

Flyktinglägret Zaatari i Jordanien inviger sin nybyggda solcellspark, den största som någonsin byggts i ett läger.

Solcellsparken är finansierad av den tyska regeringen och ger ren och kostnadsfri energi till 80 000 syriska flyktingar och till lokalbefolkningen.

Solcellsparken förbättrar levnadsförhållandena, ökar säkerheten, minskar koldioxidutsläppen och ökar tillgången till elektricitet från 8 till 14 timmar per dag.

Därefter invigdes en solcellspark i Azraq-lägret, även det i Jordanien, med stöd av IKEA Foundation.

December: Flyktingar evakueras från Libyen

Den första gruppen med 162 flyktingar från Eritrea, Etiopien, Somalia och Jemen evakueras från Libyen till Italien. Bland dem finns ensamstående mammor, ensamma barn och personer med funktionsnedsättning.

Alla är i behov av vård efter att ha hållits fängslade under omänskliga förhållanden. De har utsatts för misshandel, människohandel, smugglare och livsfarliga resor över Afrika. UNHCR:s personal finns med på planet till Italien där våra kollegor tar emot dem. Fler evakueringar följer.

Siffror – en överblick

Om du tvingas fly från krig eller förföljelse, skulle inte du också vilja att någon ger dig en hjälpande hand? Under 2017 gjorde våra givare just det.

När vi agerar tillsammans kan vi hjälpa fler av några av världens mest sårbara människor - siffrorna är enorma:

 • 65,6 miljoner människor är på flykt i världen.
 • 22,5 miljoner är flyktingar – människor som har flytt över en nationsgräns. Hälften av dem är barn.
 • Nästan 20 människor tvingas fly varje minut.
 • Nästan 60 procent av alla människor som är på flykt befinner sig i Afrika och Mellanöstern.
 • 55 procent av alla flyktingar kommer från tre länder: Syrien, Afghanistan och Sydsudan.

UNHCR:s personal

 • UNHCR är på plats och hjälper i 130 länder.
 • 87 procent av UNHCR:s personal jobbar i fält och har daglig kontakt med människor i nöd.
 • 361 fältarbetare skickades till akuta kriser under 2017. Många fler specialister stöttade upp under en kortare period.
 • UNHCR:s personal kommer från 150 olika länder.

Visste du att …? UNHCR grundades 1950 för att hjälpa människor på flykt i Europa efter andra världskriget. Sedan dess har UNHCR hjälpt miljoner människor världen över att starta ett nytt liv i säkerhet.

Gåvorna in action

UNHCR:s fantastiska givare räddar liv, skyddar rättigheter och skapar en trygg framtid – till världens mest utsatta människor.

Under 2017 samlade 2 miljoner givare – privatpersoner, stiftelser, företag och filantroper – från 50 länder in 3,3 miljarder kronor (400 miljoner USD) till UNHCR:s arbete för människor på flykt.

UNHCR finansieras nästan helt av frivilliga bidrag. I en värld som står inför rekordnivåer av flyende människor, betyder våra givares stöd mer än någonsin. Och för det vill vi uttrycka vår djupaste tacksamhet.

Livräddande hjälp

Om du bara hade några minuter på dig att lämna ditt hem, vad skulle du ta med dig?

Människor som har tvingats fly från krig eller förföljelse lämnar ofta allt bakom sig för att göra den farliga resan till säkerhet. I akuta kriser leder UNHCR insatserna för att skicka livräddande hjälp som ger skydd, mat, vatten och sjukvård.

När en akut nödsituation inträffar kan UNHCR snabbt agera, eftersom UNHCR:s beredskapslager är strategiskt belägna i Afrika, Asien och Europa.

Under 2017 - tack vare generösa människor - skickades miljontals varor snabbt ut i akuta kriser:

 • 2 977 213 filtar
 • 2 438 895 liggunderlag
 • 1 574 570 presenningar
 • 1 165 095 vattendunkar
 • 841 839 köksgeråd
 • 812 149 solcellslampor
 • 594 671 myggnät
 • 267 872 hinkar
 • 28 560 familjetält

Tillsammans gör vi världen till en bättre plats för världens mest utsatta människor.

Stort tack.

Ulrika Forsberg

Webbansvarig