• UNHCR:s personal hjälper flyktingar och migranter från Honduras när de har korsat floden Suchiate som är gränsen mellan Guatemala och Mexiko.
    UNHCR:s personal hjälper flyktingar och migranter från Honduras när de har korsat floden Suchiate som är gränsen mellan Guatemala och Mexiko.

USA skickar trupper till Mexikos gräns

Nyhetsbyrån Reuters rapporterar om att utvecklingen för karavanen med cirka 3500 flyktingar och migranter från Centralamerika som vandrar genom Mexiko är långsam och svår – särskilt för ensamma mammor med barn.

Gruppen försöker att täcka 50 kilometer om dagen, huvudsakligen till fots. De är fortfarande runt 1600 kilometer från den amerikanska gränsen. Vissa har redan avbrutit vandringen och återvänt hem eller sökt asyl i Mexiko.

USA:s militär väntar vid gränsen

Nyligen godkände Pentagon en begäran från USA:s departement för inrikes säkerhet (Homeland security) att skicka 5 200 militärer till den mexikanska gränsen för att stärka gränspolisem.

President Donald Trump har sagt att de som tar sig till gränsen till USA kommer att mötas av militären som väntar på dem.

UNHCR: "ge dem en chans att söka asyl"

I fredags svarade UNHCR:s talesperson Andrej Mahecic på reportrarnas frågor och sa ”att människor som flyr från förföljelse och våld – som de som vandrar i karavanen – måste få en chans att söka asyl och att besluten av ansökningar tas på ett korrekt sätt".

Människor söker i första hand skydd i hemlandet

Många av de barn, kvinnor och män från Honduras som nu går norrut genom Mexiko försökte sannolikt att i första hand söka skydd på ett annat ställe i hemlandet – innan de tog det drastiska steget att fly över gränserna.

I El Salvador, Guatemala och Honduras drevs cirka 432 000 människor på flykt inom sina hemländer under 2017.

Nyhetsorganisationen Christian Science Monitor rapporterar att de flesta i Honduras flyr från våld och ofta för att undvika gängrekrytering.

När familjer flyr från ett stadsområde till ett annat är det svårt att identifiera dem och se till att de får rätt hjälp. UNHCR:s aktivitetshus i Tegucigalpa och San Pedro Sula hjälper ungdomar att inte dras med i gängvåld eller knarkhandel.

Källa: The Refugee Brief – 30 October 2018

Du kan hjälpa!

Vill du hjälpa våldsdrabbade barn och familjer? Din hjälp gör stor skillnad för människor som tvingas fly från våld och förföljelse.

Ulrika Forsberg

Webbansvarig