• De här barnen från Syrien har precis kommit till UNHCR:s läger i Jordanien. Flickan på bilden har  fått en väska med varma kläder.
    De här barnen från Syrien har precis kommit till UNHCR:s läger i Jordanien. Flickan på bilden har fått en väska med varma kläder.

Vi tror att du bryr dig om Syriens barn

Just nu har vi en akutinsamling för människor på flykt från Syrien tillsammans med Aftonbladet. Prisbelönta journalisterna Carina Bergfeldt och Magnus Wennman har mött barnen i UNHCR:s flyktingläger vid gränserna till Syrien.

Hjälp oss samla in pengar! Ge en gåva eller sprid insamlingen under hashtaggen #jagbryrmig

#jagbryrmig

Som det gå att läsa på aftonbladet.se pratade vi med dem om hashtaggar för en insamlingskampanj till människorna på flykt från Syrien. Vår generalsekreterare Katinka Lindholm föreslog #vembryrsig.

Aftonbladet trodde att det var ett skämt.

Få saker är så svåra som att få svenskar att vilja ge pengar till människorna - barn, kvinnor och män - på flykt från sitt hemland Syrien.

Carina Bergfeldt skriver i en krönika på aftonbladet.se: 

”Vi förstår att förvirring råder runt konflikten i Syrien. Vi förstår att det är svårt att bry sig. Men det är ändå bottenlöst sorgligt när miljoner barn är på flykt längs Syriens gränser. FN:s eget flyktingorgan föreslår hashtaggen #vembryrsig - för att de vet att så få gör just det.” 

I ett läger träffade Carina och Magnus 7-åriga Rima. Hon gick med kupade händer och höll i något. Vårdade det som om det vore ett ovärderligt dinosaurieägg. Det var ett blåmålat litet trähjärta, litet som en tumme. Rima sa att hjärtat var det finaste hon sett.

Carina fortsätter: ”Och någonstans där gick våra egna halvträiga hjärtan sönder. Över flickan som inte minns sitt hemland några ynka kilometer bort, för halva hennes liv har levts på flykt. Över ett barn som inte äger något, men som är själaglad över ett trähjärta. Vi vägrade tro att ingen brydde sig om Rima. Vi stod helt enkelt inte ut med tanken på att UNHCR hade rätt.”

Fakta om kriget i Syrien
På söndag är det fyra år sedan våldet startade i Syrien och människor började fly över gränserna. Idag leder UNHCR, FN:s flyktingorgan, världens största hjälpinsats.

Det som började med en demonstration i mars 2011 är nu världens största humanitära katastrof. Det mänskliga lidandet är enormt.

Över 12 miljoner människor är drabbade av kriget. Hälften av Syriens befolkning har tvingats lämna sina hem, hälften av dem är barn. Städer är krigshärjade och hela kvarter ligger i ruiner. Människor har sett sina anhöriga dödas och hem förstöras.

Hjälp oss samla in pengar! Ge en gåva och sprid insamlingen under hashtaggen #jagbryrmig

Ulrika Forsberg

Webbansvarig