Snöstormar i Libanon

Det nya året förde med sig kyla och hårt väder. De första snöstormarna har slagit till mot tusentals syriska familjer som redan lever under svåra förhållanden på flykt i Bekaadalen i Libanon.

UNHCR, FN:s flyktingorgan uppskattar att 195 000 syriska familjer i Libanon behöver hjälp för att hålla sig varma och torra i vinter. Efter flera år på flykt är deras pengar slut. Många bor i svårtillgängliga bergsområden där temperaturen sjunker till minusgrader.

15 personer i ett tält

Abu Hamada flydde från Aleppo i Syrien för två år sedan med sin fru och åtta av deras tio barn. Han kämpar han för att hålla familjen varm.

Hans två döttrar kom efter med sina barn när deras män försvann i kriget. Nu bor de 15 personer i ett tält, och vintern är en svår kamp.

"Vi var förberedda, men trodde inte att vi skulle lägga så mycket pengar på bränsle. Innan flickorna kom med sina barn hade vi värmen på i tre eller fyra timmar om dagen. Nu måste det vara på hela dagarna. De är unga, om någon av dem blir sjuka går det åt två bränsletankar," berättar Abu Hamada.

Flyktingar i Bekaadalen

Över hela Bekaadalen bor flyktingar i tält, ofärdiga byggnader eller skjul som endast består av plankor och presenningar. Hårt väder gör att tälten kan rasa ihop eller orsaka översvämningar i lägren. 

Maeve Murphy jobbar för UNHCR I Libanon:

“Efter alla år på flykt gör dem väldigt sårbara, alla besparingar har tömts. Många har flyttat från lägenheter i stan till tältläger där det är billigare att bo. De är inte vana vid sådana här förhållanden. Det är praktiskt taget omöjligt att hitta ett jobb och därför har ingen inkomst. Människor är helt beroende av hjälpen från UNHCR och andra hjälporganisationer för att överleva."

Nawal är en av Abu Hamadas döttrar som nyligen flydde till Libanon med sina tre barn. Hennes man är förvunnen i Syrien.

“Det som är viktigt för mig är att mina barn inte dör. Vi kan hantera kylan, det är enklare än död, bombattacker och missiler,” berättar Nawal.

Ännu ett år har gått.

Den här familjen - som många andra – kommer inte åka hem på väldigt länge. De står inför ännu en vinter i Libanon och hoppas att det blir deras sista på flykt.

Du kan hjälpa

Du kan hjälpa syriska familjer på flykt från kriget att klara den svåra vintern i snö och kyla. UNHCR ger skydd och delar ut nödhjälp till fyra miljoner flyktingar i regionen och hjälper miljontals fler inne i Syrien. Din gåva behövs.

Ulrika Forsberg

Webbansvarig