UNHCR:s historia
1945 bildades FN för att ”främja och verka för respekt för mänskliga rättigheter och friheter åt alla”. Fem år senare grundades FN:s flyktingorgan UNHCR.

Rätten att söka asyl lyfts fram i artikel 14 i den allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna.
Efter andra världskriget var världssamfundet beslutet att inte tillåta en upprepning av världskrigets fasor.
Efter kriget bildades en ny internationell säkerhetsorganisation, Förenta Nationerna, en efterföljare av Nationernas förbund. FN:s stadga vann laga kraft den 24 oktober 1945.
En av FN:s målsättningar var att ”främja och verka för respekt för mänskliga rättigheter och friheter åt alla”, utan åtskillnad på etnicitet, språk, kön eller religion.
FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna
En av de första uppgifter var att utarbeta FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna som antogs av FN 1948. Den fastslår målet ”att rädda kommande generationer krigets gissel … och att på nytt bekräfta tron på de grundläggande mänskliga rättigheterna och på människans värdighet och värde.”
Rätten att söka asyl lyfts fram i artikel 14 i den allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna.
UNHCR, FN:s flyktingorgan, bildas
När FN ersatte Nationernas förbund 1945 stod det från början klart att hjälp till flyktingar var en internationell angelägenhet. I överensstämmelsen med FN-stadgan skulle världssamfundet ta ansvar för de människor som flyr förföljelse.
I en resolution från 1946 underströk FN:s generalförsamling att ingen människa som tvingats på flykt uttryckt välgrundade invändningar emot att återvända till sitt hemland skulle tvingas att göra det.
FN bildade också en ny organisation 1947, den internationella flyktingorganisationen, IRO. Dess mandat var att skydda 21 miljoner flyktingar som fanns utspridda i Europa efter andra världskriget.
Här börjar UNHCR:s historia. 1951 ersatte FN:s generalförsamling IRO med UNHCR, FN:s flyktingorgan.
UNHCR:s stadga som antogs av generalförsamlingen anger riktlinjerna för UNHCR:s ansvarsområden. De viktigaste är att ge internationellt skydd och söka varaktiga lösningar för flyktingarna.
UNHCR:s första uppgift var då att hitta en fristad i ett annat land för 1,2 miljoner europeiska flyktingar som fortfarande var på flykt efter andra världskriget.
Riktlinjerna för UNHCR:s arbete anges av stadgarna och FN:s flyktingkonvention.
Palestinier
FN:s generalförsamling bildade UNRWA, FN:s hjälporganisation för palestinska flyktingar i Mellanöstern, år 1948 för att hjälpa de palestinier som fördrivits när staten Israel grundades.
UNRWA arbetar i Jordanien, Libanon, Syrien, Gaza och Västbanken.
UNHCR:s arbete börjar
Andra världskriget splittrade nationer. Stora delar av Europas befolkning var på flykt. Regeringar behövde hjälp, krisen behövde samordning.
Det var då UNHCR:s arbete tog sin början. Knappast något land var förskonat. Hjälpbehoven var enorma – precis som idag.
I december 1950 grundades kontoret för FN:s flyktingkommissarie (The Office of the High Commissioner for Refugees) av FN:s generalförsamling. Uppdraget var att hjälpa 1,3 miljoner flyktingar i Europa efter andra världskriget.
I juli 1951 antogs FN:s konvention om flyktingars rättsliga ställning, även kallad Flyktingkonventionen.
Grundarna trodde att UNHCR:s uppdrag skulle lösas på tre år.
De hade fel.
UNHCR:s arbete fortsätter
Allt eftersom flyktingkriser uppstod världen över fick UNHCR sitt mandat förlängt vart femte år. Idag är UNHCR en av världens främsta humanitära organisationer.
När UNHCR startade var det 34 anställda på kontoret. I slutet av 2019 arbetade 17 500 anställda i över 130 länder.
149 länder hade skrivit under FN:s flyktingkonvention.
UNHCR:s arbete har belönats med Nobels fredspris 1954 och 1981.
Världen förändras
På 1960-talet avkoloniserades Afrika. Krig – frihetskrig, inbördeskrig, gränskrig – tvingade hundratusentals människor att fly.
Flyktingar befann sig inte längre bara i efterkrigstidens Europa. De befann sig över hela världen.
1967 utarbetades ett nytt protokoll (1967 års protokoll) som gav konventionen global giltighet, då konventionen från 1951 bara gällde europeiska flyktingar.
I slutet av 1900-talet – i en värld av inbördeskrig, etniska konflikter och naturkatastrofer fanns det nya offer, på flykt från sina hem men inte sina länder.
1998 identifierade FN en ny grupp av människor i nöd – internflyktingar.
Under kriget på Balkan började UNHCR att arbeta direkt i konfliktområden, något som inte hade hänt under de första 40 åren.
Under 2000-talet är antalet flyktingar det högsta sedan andra världskriget.
Utdragna, bittra krig i Somalia och Afghanistan. Strider i Centralafrikanska republiken, Nigeria, Sydsudan, Irak …
… och Syrien – ett krossat land som blöder. Befolkningen har slitits från sina hem.
Tusentals liv har gått förlorade på haven. Människor från Syrien, Somalia, Eritrea – alla i hopp om ett liv i säkerhet.
Under 2015 gjorde mer än en miljon flyktingar den farliga resan till Europa i hopp om ett nytt liv.
Den ryska invasionen av Ukraina tidigt på morgonen den 24 februari 2022 tvingar miljontals barn och familjer att fly för sina liv.
10 miljoner människor är statslösa. De saknar medborgarskap som ger dem rättigheter som de flesta av oss tar för givet: utbildning, sjukvård och ID-handlingar.
Utmaningarna ökar i alarmerande takt.
UNHCR – 70 år efter sitt grundande – skapar och hittar lösningar, och räknar med sitt skyddsmandat som är ett av de starkaste inom internationell rätt.
I juni 2023 rapporterar UNHCR att 110 miljoner människor är på flykt i världen.
I juni 2024 rapporterar UNHCR att 120 miljoner människor är på flykt i världen.
UNHCR samarbetar med över 1000 organisationer. Och har starkt stöd från givare, regeringar och – människor som du.