fbpx Flyktingar – på flykt från sitt hemland | Sverige för UNHCR Skip to main content

Skyddar världens flyktingar.

Flyktingar

Flyktingar är människor som har tvingats fly från sitt hemland till följd av från krig och konflikter. De har ingen möjlighet att återvända hem. De behöver din hjälp.

Flykting – på flykt från krig och konflikter

Jana och Hala sitter i Abus knä. Efter en liten stund somnar båda två i pappans famn.
Foto: UNHCR
Jana och Hala sitter i pappa Abus knä under intervjun. Efter en liten stund somnar båda två i pappans famn.

En flykting är en människa – barn, kvinna eller man – som har tvingats lämna sitt hemland på grund av krig, konflikt eller förföljelse och inte kan återvända hem i säkerhet.

Träffa Abu som är flykting från Syrien

Programledaren Clara Henry har varit i Jordanien och träffat familjer på flykt från kriget i Syrien. Ett krig som har pågått i över åtta år.

Clara blev hembjuden till Abu Abdulrazzaqs familj. De flydde från Syrien till Jordanien för sju år sedan. Nu bor de i liten lägenhet i huvudstaden Amman. Som andra flyktingar lever de under svåra förhållanden – många under fattigdomsgränsen.

Jag tänker så mycket på det de berättade om. Att de hade byggt sitt hus i Syrien, så hann de bo där en månad innan de var tvungna att sticka. Bara lämna allt. Jag kan inte föreställa mig hur det måste vara för ett barn … den plats som ska vara tryggheten, berättar Clara.

Jana och Hala sitter i pappa Abus knä under intervjun. Efter en liten stund somnar båda två i pappans famn.

Vi flydde på grund av säkerhetsläget. Där vi bodde föll bomber och granater. Jag träffades av splitter i ögat. Det var för farligt att stanna kvar, så vi tog med våra barn och flydde, berättar Abu.

Följ bloggen om flyktingar

Här hittar du nyheter och berättelser om människor som har tvingats på flykt och som du kan hjälpa.