
DR Kongo
DR Kongo är en av de mest akuta humanitära katastroferna i världen, och samtidigt bortglömd. Våld och strider i östra DR Kongo drabbar civila – massakrer, övergrepp och sexuellt våld är vardag.
- Officiellt namn
- Demokratiska republiken Kongo
- Antal invånare
- 102 262 808 (2023)
- Huvudstad
- Kinshasa, 16,3 miljoner invånare
- Storlek
- 2 344 885 km2 (2022)
- Angränsande länder
- Uganda, Rwanda, Burundi, Tanzania, Zambia, Angola, Kongo-Brazzaville, Centralafrikanska republiken, Sydsudan
Demokratiska republiken Kongo är hem för en av de mest utdragna och våldsamma konflikterna i världen. Enligt de senaste siffrorna från UNHCR har över 5,6 miljoner människor tvingats fly inom landet, varav mer än 4 miljoner befinner sig i de östra provinserna Sydkivu, Nordkivu och Ituri – områden som präglas av omfattande våld och osäkerhet.
Sedan våldet eskalerade i östra DR Kongo i oktober 2024 har mer än 1,2 miljoner människor tvingats på flykt inom landet. Detta gör DRK till en av de mest akuta, men ofta förbisedda, humanitära katastroferna i världen.
Krig, övergrepp och massflykt
Över 120 väpnade grupper är aktiva i östra DR Kongo. De slåss om resurser, territorium och politisk makt. I provinserna Nordkivu, Ituri och Sudkivu har striderna intensifierats de senaste åren, vilket har tvingat hundratusentals människor att lämna sina hem. Många har flytt till provisoriska läger där det råder brist på mat, vatten och sjukvård.
Civila drabbas hårdast – massakrer, övergrepp, sexuellt våld och tvångsrekrytering av barnsoldater är vardag i många områden. I områden nära frontlinjen är sexuellt våld och andra kränkningar av mänskliga rättigheter utbredda, samtidigt som hem och företag plundras och förstörs.


Sårbara kvinnor, barn och äldre bor i överfulla och trånga tillfälliga läger utan ordentlig tillgång till mat och vatten.
Livsfara för barn
Minor och odetonerade granater utgör en livsfara för barn och jordbrukare som försöker bruka sin mark i östra DR Kongo. Samtidigt begränsar fortsatta strider tillgången till livräddande hjälp för människor på flykt.
Med den omfattande osäkerheten i dessa provinser och kringliggande områden kan ännu fler tvingas söka skydd i andra länder.
Det finns redan över en miljon kongolesiska flyktingar i Afrika, främst i grannländer som länge har erbjudit skydd och stöd. UNHCR uppmanar dessa länder att fortsätta upprätthålla sina åtaganden, samtidigt som det internationella samfundet måste öka sitt stöd till värdländerna för att säkerställa skydd och hjälp till flyktingar.
Akut behov av resurser
Trots att DRK har en av världens största humanitära kriser är UNHCR:s insatser i landet allvarligt underfinansierade. Miljontals människor saknar skydd, mat och sjukvård, och många liv kan gå förlorade om hjälpen inte når fram i tid.
Så hjälper UNHCR i DR Kongo
DR Kongo har lidit av oroligheter och strider sedan 1960-talet. UNHCR är på plats och hjälper barn och familjer som tvingats fly från sina hem. Samarbete mellan hjälporganisationer är viktigt i en såhär underfinansierad och bortglömd kris.
Skyddsinsatser
UNHCR tillhandahåller juridiskt och fysiskt skydd för människor på flykt, vilket inkluderar registrering och dokumentation av flyktingar och internflyktingar.
Humanitärt stöd
UNHCR distribuerar nödhjälp som mat, rent vatten, tak över huvudet och hygienartiklar till drabbade människor.
Återanpassning
UNHCR arbetar med att hjälpa människor som har tvingats på flykt att återintegreras i sina samhällen genom utbildning, vård och psykosocialt stöd.
Utbildning
Genom att etablera skolor och stödja utbildningsprogram för barn och unga människor på flykt, strävar UNHCR efter att ge barn och unga hopp om en bättre framtid.
Samordning
UNHCR samarbetar med andra internationella organisationer och lokala myndigheter för att koordinera insatser och säkerställa att hjälp når de mest utsatta.

Akuta kriser just nu
-
Ukraina
Kriget i Ukraina slår liv i spillror. Ryska attacker tvingar barn och familjer att fly för att överleva. UNHCR delar ut filtar och kläder.
-
Myanmar
Myanmar har präglats av decennier av politisk instabilitet, väpnade konflikter och etniska motsättningar. Särskilt illa är situationen för ...
-
Sudan
Akut kris i Sudan. Våld tvingar människor att fly för sina liv, de flesta är kvinnor och barn. De kämpar för att överleva. UNHCR är på plats. Vill ...
-
DR Kongo
Över 120 väpnade grupper är aktiva i östra DRK. De slåss om resurser, territorium och politisk makt. Civila drabbas hårdast – massakrer, sexuellt ...