
Myanmar
Myanmar har präglats av decennier av politisk instabilitet, väpnade konflikter och etniska motsättningar. Särskilt illa är situationen för Rohingya, en av världens mest förföljda folkgrupper.
- Officiellt namn
- Republiken Unionen Myanmar
- Antal invånare
- 54 577 997 (2023)
- Huvudstad
- Naypyidaw, 1,2 miljoner invånare (2014)
- Storlek
- 678 000 km2 (2022)
- Angränsande länder
- Bangladesh, Indien, Kina, Laos, Thailand
Myanmar har präglats av decennier av politisk instabilitet, väpnade konflikter och etniska motsättningar, vilket har lett till en av världens mest allvarliga och utdragna humanitära kriser.
Sedan militärkuppen i februari 2021 har våldet trappats upp kraftigt – med strider mellan militärjuntan och olika väpnade grupper i stora delar av landet. Civila har hamnat mitt i konflikten och tvingas överge sina hem för att söka skydd.
Humanitär kris i hela landet
Miljontals människor har tvingats på flykt inom Myanmar. De flesta lever under svåra förhållanden utan tryggt boende, tillgång till sjukvård, mat, rent vatten eller skolgång. Många befinner sig i avlägsna eller konfliktutsatta områden där humanitära aktörer har mycket begränsad tillgång.
Samtidigt har naturkatastrofer som cyklonen Mocha, som drabbade landet 2023, förvärrat situationen ytterligare. Barn drabbas särskilt hårt – både fysiskt och psykiskt – och en hel generation riskerar att gå miste om sin utbildning.
I mars 2025 drabbades landet av en enorm jordbävning som orsakade stor förödelse. Behoven av hjälp är fortsatt stora.
Rohingyernas utsatta situation
Rohingyerna är en statslös, muslimsk minoritetsgrupp i Myanmar som länge har utsatts för systematisk diskriminering, våld och förföljelse. Många har tvingats leva i läger i delstaten Rakhine, utan tillgång till medborgarskap, rörelsefrihet eller grundläggande samhällsservice. Under den stora våldsvågen 2017 tvingades över 700 000 rohingyer fly till Bangladesh. Där bor de nu i världens största flyktingläger i Cox's Bazar i en mycket osäker och begränsad tillvaro.


Att rädda liv måste vara första prioritet. Vi uppskattar de insatser som regionen har gjort för att ta emot dessa utsatta människor, som flytt undan våld och förföljelse.
Livsfarliga flyktvägar
Många rohingyer ser ingen framtid i lägren och tvingas ta till farliga flyktvägar i hopp om en bättre tillvaro. Allt fler ger sig ut på livsfarliga båtfärder över Bengaliska viken och Andamansjön, ofta i överfulla och undermåliga båtar. Många försvinner eller dör på vägen. De som överlever hamnar i limbo – utan rättigheter, skydd eller möjlighet till en trygg framtid.
UNHCR på plats i över 30 år
UNHCR har arbetat i Myanmar i över 30 år och finns på plats både inne i landet och i grannländerna, där hundratusentals människor på flykt söker skydd. I Myanmar arbetar UNHCR med att ge akut nödhjälp, driva påverkansarbete för mänskliga rättigheter och bidra till långsiktiga lösningar.
Behoven är enorma
I Bangladesh och andra länder ger UNHCR stöd till människor på flykt från Myanmar – med skydd, hälsovård, utbildning och hjälp att hantera trauman.
Behoven är enorma. Samtidigt är insatserna underfinansierade, och säkerhetsläget gör det svårt att nå fram till alla som behöver hjälp. UNHCR fortsätter att uppmana det internationella samfundet att agera – för att rädda liv och ge människor på flykt en chans till värdighet, trygghet och framtidstro.
UNHCR:s insatser i Myanmar och för rohingyerna
UNHCR ger akut nödhjälp, hälsovård, utbildning och juridiskt stöd till människor på flykt i Myanmar – särskilt rohingyer. Genom lokala samarbeten stärker UNHCR skyddet, tryggheten och framtidsutsikterna för de mest utsatta.
Nödhjälp och skydd
UNHCR distribuerar tält, filtar, köksutrustning och andra förnödenheter till människor på flykt. UNHCR arbetar också med att säkra trygga och värdiga boenden för de mest utsatta.
Hälsovård och mat
UNHCR stödjer kliniker och mobila vårdteam i konfliktdrabbade områden. Fokus ligger på mödra- och barnhälsovård samt att förebygga och behandla undernäring.
Utbildning och barnskydd
UNHCR bygger skolor och delar ut skolmaterial till barn på flykt. UNHCR bedriver också barnskyddsprogram för att förebygga våld och exploatering.
Rådgivning och medborgarskap
UNHCR hjälper människor på flykt att förstå sina rättigheter och stöder dem i frågor om medborgarskap, särskilt rohingyer som saknar rättslig status. Det juridiska stödet är avgörande för långsiktig trygghet.
Beredskap och samexistens
UNHCR arbetar tillsammans med lokala myndigheter och lokalsamhällen för att stärka beredskap och mottagningskapacitet. Genom utbildning och gemensamma projekt främjas också fredlig samexistens och integration.

Vanliga frågor
Vanliga frågor om det förföljda Rohingyafolket från Myanmar.
Vad har folkgruppen Rohingya för religion?
Minoritetsfolket rohingya är en muslimsk folkgrupp i buddhistiska landet Burma (officiellt Myanmar).
Vad är rohingya-konflikten?
Det är en konflikt som grundar sig i intolerans mellan olika etniska och religiösa grupper i Myamar (Burma). Där är majoriteten buddister från Rakhine och minoriteten den muslimska folkgruppen Rohingya.
Rohingyafolket lever som statslösa i Myanmar, och anses av FN vara den mest förföljda folkgruppen i världen.
Våldsamheter började i juni 2012 och fick förnyad kraft i oktober. Det gjorde att tusentals människor tvingades på flykt och många statslösa rohingyer blev av med sina grundläggande mänskliga rättigheter.
– Det är slående att se ett sådant extremt våld mellan två grupper i samma land. En mobb av människor attackerar andra byar, bränner ner hus och dödar hundratals människor, däribland kvinnor och barn, berättar UNHCR:s fältarbetare i landet, och fortsätter:
– Den här konflikten är en följd av årtionden av diskriminering av de muslimska rohingyerna som inte har erkänts som en av de officiella etniciteterna i Burma, berättar UNHCR på plats.
I augusti 2017 utbröt brutala övergrepp mot Rohingyafolket. Över 700 000 flydde över gränsen till grannlandet Bangladesh.
Är rohingya muslimer?
Ja, rohingyafolket är muslimer.