
Sydsudan
Sydsudan, världens yngsta nation, kämpar med en av de mest utdragna och akuta flyktingkriserna i modern tid. Samtidigt är landet drabbat av enorma översvämningar.
- Officiellt namn
- Republiken Sydsudan
- Antal invånare
- 11 088 796 (2023)
- Huvudstad
- Juba, ca 440 000 invånare (2022)
- Storlek
- 620 000 km2 (2022) 1
- Grannländer
- Sudan, Centralafrikanska republiken, Kongo-Kinshasa, Uganda, Kenya, Etiopien.
Över 2,3 miljoner sydsudaneser har tvingats fly till grannländer som Uganda, Kenya och Sudan, ytterligare 2 miljoner människor lever som internflyktingar i Sydsudan.
Konflikten i Sydsudan har pågått sedan 2013, och trots fredsavtalet 2018 fortsätter våldet att tvinga människor på flykt. Internflyktingar lever ofta under svåra förhållanden, utan tillgång till rent vatten, sjukvård och säkerhet. Samtidigt kämpar grannländerna med att ge stöd åt de miljontals sydsudanesiska flyktingarna, vilket skapar en akut humanitär situation.
Trots det akuta behovet är UNHCR:s insatser i Sydsudan kraftigt underfinansierade. Miljontals människor saknar fortfarande skydd, mat och sjukvård.
Ett land i konstant konflikt
Konflikten i Sydsudan har pågått sedan 2013, bara två år efter att landet blev självständigt. Trots ett fredsavtal 2018 har våldet fortsatt i många delar av landet, med attacker mot civila, våldtäkt som vapen i krig och plundring av hela samhällen. Väpnade grupper fortsätter att slåss om makten, och civila hamnar ständigt i skottlinjen.
Människor som tvingats på flykt lever ofta i överfulla läger med brist på rent vatten, mat och sjukvård. Många av dem har tvingats fly flera gånger när konflikter blossar upp i olika delar av landet.


Det är ett land som har lidit under en lång tid. Översvämningarna läggs på den börda som befolkningen redan utsatts för.
Klimatförändringar och hunger
Sydsudan är hårt drabbat av klimatförändringar. Återkommande och enorma översvämningar och långvarig torka har förstört åkermark och dödat boskap, vilket har lett till akut matbrist. FN uppskattar att över 7 miljoner människor i landet lider av svält.
De senaste åren har extrema väderhändelser gjort det nästan omöjligt att odla mat eller hitta rent dricksvatten. Många av de som tidigare varit självförsörjande tvingas nu söka hjälp från humanitära organisationer.
Barnen drabbas hårdast
Mer än 65 procent av alla sydsudanesiska flyktingar är under 18 år. De saknar ofta utbildning och lever under extremt osäkra förhållanden, både i och utanför flyktingläger. Flickor är särskilt utsatta och riskerar att bli offer för barnäktenskap eller människohandel.
Sydsudans utbildningssystem är i kris, och många skolor har förstörts eller används som skyddsrum för internflyktingar. Detta gör att miljontals barn saknar möjlighet till skolgång och därmed en ljus framtid.
Grannländernas roll
Sydsudanesiska flyktingar utgör en av de största flyktinggrupperna i Afrika. Uganda, Kenya och Sudan har tagit emot många människor på flykt, men deras resurser är begränsade.
I Uganda finns en av världens mest generösa flyktinglagstiftningar – flyktingar får arbeta, gå i skolan och röra sig fritt. Men trycket på resurserna är enormt, och humanitära insatser är allvarligt underfinansierade. Lägren är ofta överfulla och saknar grundläggande sanitet och sjukvård.
Samtidigt pågår en blodig konflikt i grannlandet Sudan. Bara sedan 2023 har en miljon människor flytt från Sudan till Sydsudan.
Akut behov av finansiering
Trots att Sydsudan har en av de snabbast växande flyktingkriserna i världen är UNHCR:s insatser i regionen underfinansierade. Många hjälpprogram har redan fått skäras ner, vilket gör situationen ännu mer desperat för miljontals människor. Om inte mer stöd tillförs riskerar livsviktiga insatser att stoppas helt.
Så hjälper UNHCR i Sydsudan
UNHCR erbjuder humanitär nödhjälp, hälsovård, utbildning, kontantstöd, självförsörjning och psykosocialt stöd för att hjälpa människor på flykt bygga en trygg framtid.
Humanitär nödhjälp
Mat, vatten och skydd till internflyktingar och flyktingar i grannländerna.
Hälsovård och vaccinering
Skydd mot sjukdomar i flyktingläger och akutvård för skadade.
Utbildning och skydd
Insatser för att hjälpa barn och unga att få tillgång till skolgång.
Kontantstöd och självförsörjning
Kontantstöd till särskilt utsatta människor på flykt så de kan betalöa för det allra viktigaste, som mat och mediciner. Stöd för att flyktingar ska få gå kurser och starta eget-program så de kunna bygga sig en framtid.
Psykosocialt stöd
UNHCR erbjuder traumastöd till de som utsatts för våld och övergrepp.
