fbpx På flykt i Libyen | Sverige för UNHCR Skip to main content

På flykt i Libyen

Fem år efter revolutionen är Libyen fortfarande drabbat av våld. När osäkerhet och kriminalitet ökar skapas en miljö för människohandel. Desperata människor smugglas i båtar till Europa.

På flykt i Libyen

8 år efter revolutionen är Libyen fortfarande politiskt delat och drabbat av strider. Osäkerhet och kriminalitet ökar. Det öppnar upp för smugglare att bedriva människohandel.

"Vi är bestörta över rapporter om att flyktingar och migranter kan vara till salu i Libyen. Det finns ingen plats för mänskligt slaveri i vår värld", skriver UNHCR på Twitter.

Situationen i Libyen är en av de mest komplicerade i världen. Flyktingar och migranter gör livsfarliga resor tillsammans på väg mot Europa. De korsar öknen och utsätts för övergrepp, våld, tortyr och förvaring under omänskliga förhållanden.

UNHCR:s fältpersonal ger en bild av mänskligt lidande och grova övergrepp i en chockerande skala. Bland dem som utsätts för misshandel finns gravida kvinnor och småbarn.

UNHCR arbetar för att ge internationellt skydd, dela ut nödhjälp och hitta lösningar för människor som är på flykt i landet eller är på väg mot Europa.

Libyen på bloggen