Love always av Pieter Ten Hoopen
I utställningen och boken Love always visar fotografen Pieter Ten Hoopen bilder från några av vår tids svåraste kriser.
Pieter har rest runt i världen och träffat människor som har tvingats på flykt – i karavaner, i världens största flyktingläger och längs Europas flyktvägar.
Han ser kärlekshistorier som är både vackra, brutala och utspelar sig på några av de mörkaste platserna just nu.
Tusen tack till dig som hjälper människor som lever i skuggan av krig och konflikter.
Vill du se utställningen Love always?
Love always visas på Värmlands Museum i Karlstad mellan 17 januari 2024 och 18 februari 2024. Det är en vandringsutställning, håll utkik!
Love always – kärlek på flykt
Karavanen 2018
Christian och Maritza sitter trötta och utmattade mitt i floden utan för Santiago Niltepec i centrala Mexiko.
Paret har vandrat i den stekheta solen hela dagen. Efter en lång dag svalkar de sina fötter i det kalla vattnet.
Maritza är höggravid och hennes hand vilar på magen. Christian berättar varför de var tvungna att lämna Honduras, båda är industriarbetare men jobben försvann.
Paret var del av den så kallade migrantkaravanen under 2018 där tiotusentals människor från Centralamerika lämnade sina hem och familjer med förhoppningar om att skapa ett bättre liv.
Fattigdom, hunger, gängkrig, diskriminering och hot på grund av sexuell läggning var bara några av anledningarna till att människor bestämde sig för att gå till fots genom Centralamerika mot USA.
Startskott för Love always
Karavanen blev startskottet för min serie av dokumentära fotoberättelser som skildrar några av världens största flyktingkriser.
Projektet fick titeln Love always främst för att skapa mer förståelse kring flyktingars situation och vardag.
Ofta förblir flyktingar en siffra i ett nyhetsinslag, en del av statistiken, ett nummer och en belastning för de länder de är tvungna att fly till. En bricka i ett politiskt spel.
I en alltmer polariserad värld glöms människorna bakom siffrorna bort, precis som anledningarna till varför människor flyr.
Människor på flykt lämnar sina hem, sina relationer och sin familj för att ge sig ut på en osäker och i många fall livsfarlig resa för att ta sig till säkerhet. Orsakerna varför människor flyr skiljer sig åt.
Längtan
Under arbetet med Love always har jag besökt sex olika platser runt om i världen. Det som förenar de många berättelser och intervjuer jag har gjort är den oerhörda längtan som människor på flykt bär på. En konstant längtan efter familjen de lämnat bakom sig, eller en längtan efter de som inte klarade sig och dog. Även längtan efter hemlandet finns konstant närvarande i samtalen.
Många gånger finns tragiskt nog ingenting kvar att återvända till. Flyktingars längtan förblir en längtan efter det som varit.
Kärleken
Det som var slående under arbetet med Love always var framförallt kärleken – kärleken som människor har till varandra, och hur de stöttar varandra när livet är som svårast.
Människor fortsätter sina liv, möter varandra i lägren och blir kära, gifter sig och får barn. Ett hopp om ett annat och bättre liv finns kvar även när framtiden ser dyster ut.
Det var värmande och rörande att se hur människor tog hand om varandra i stunden de flydde, att bevittna kärlek och omtänksamhet på den långa vandringen genom Centralamerika.
Hur män och kvinnor bar på barn som inte var deras egna för att underlätta för en annan familj som just den dagen inte orkade mer.
Av: Pieter Ten Hoopen, fotograf
Vill du boka utställningen?
Love always är en vandringsutställning med bilder av Pieter Ten Hoopen i samarbete med Sverige för UNHCR och är producerad av Värmlands Museum. Läs mer om utställningen, se specifikationer och få information om hur du bokar på Värmlands Museums webbplats.