Ramadan – en medmänsklig tid
Ramadan är den heligaste tiden på året för muslimer runt om i världen, en månad fylld av medmänsklighet och givmildhet. Från soluppgång till solnedgång fastar troende muslimer. På kvällen samlas familjer och vänner för att äta måltiden iftar tillsammans.
Det är en månad med en enorm betydelse och som sträcker sig över religioner – precis som jul. För många är ramadan en andlig tid av reflektion, att rena själen och bli en bättre människa.
Under ramadan ger rika människor tillbaka till de mindre lyckligt lottade i samhället.
Så om du vill delta i en viktig högtid som handlar om gemenskap, andlig närvaro och välgörenhet, är Ramadan den perfekta högtiden för dig. Det är en unik chans att komma närmare Gud och samtidigt hjälpa andra. Så om du är intresserad av att delta i Ramadan, tveka inte att söka mer information och hitta sätt att delta.
Ska du ge zakat?
UNHCR har fått förtroendet att samla in zakat. Som hjälp till dig som skall betala zakat har vi skapat en Zakatkalkylator som du enkelt kan använda. Där får du svar på frågan: Hur mycket ska jag betala? Det kan vara en bra hjälp. Kareem ramadan!
- Här hittar du vår zakat-kalkylator.
Ramadan utan mat och vatten
Rohingyafolket från Myanmar, människor på flykt från konflikter i Syrien och Jemen – runt om i världen befinner sig miljontals muslimer på flykt. De firar ramadan långt hemifrån, i fattigdom och misär. I sorg och desperation, kanske isolerade i tältläger utan sjukvård och rent vatten. Utan mat som kan bryta deras fasta. Långt ifrån en glädjefylld ramadan.
Förödande följder av covid-19
Covid-19 har förvärrat en redan svår situation för flyktingar. Pandemins ekonomiska följder pressar människor djupare ner i fattigdom. Många har förlorat sina jobb och priserna stiger. De blir beroende av stöd från hjälporganisationer som UNHCR för att överleva.
UNHCR är FN:s flyktingorgan som kämpar tillsammans med volontärer och frivilliga i världens svåra konflikter för att hjälpa människor som lever på flykt.
Fastan, iftar och eid
I Sverige väntas ramadan 2025 att börja på kvällen fredagen den 28 februari och pågå till lördag 29 mars. Datumet beror på var i världen du bor.
Ramadan pågår i 29-30 dagar. Under den tiden fastar muslimer från morgon till kväll. När solen går ner bryts fastan och familjer samlas för att äta den viktiga kvällsmåltiden iftar.
Ramadan avslutas med högtiden och festen eid al-fitr som börjar dagen efter fastemånadens slut.
Eid al-fitr 2025 väntas börja på kvällen söndag 30 mars och sluta på kvällen den 31 mars.
Gåvor till fattiga
Idag betyder varje gåva – zakat eller sadaqa – skillnaden mellan ett hungrigt barn och en måltid på iftar. Mellan en hemlös familj och en mamma som kan skydda sina barn. Mellan ett föräldralöst barn och en gåva till barn på eid.
Varje gåva är skillnaden mellan hopp och förtvivlan för en flyktingfamilj i desperat behov.
Från Syrien, Irak och Jemen till rohingyafolket – ditt stöd hjälper människor som inte har någon annanstans att vända sig.
Vid högtider kan känslan av att vara borta från sitt hem och sin familj kännas extra tung. UNHCR kämpar för att människor på flykt ska kunna leva ett värdigt liv i väntan på att få komma hem igen.
Mat, boende och trygghet
Miljontals muslimer firar Ramadan på flykt, långt hemifrån, i fattigdom, misär och sorg.
Tänk dig vad du kan göra för flyktingar under ramadan. Med en gåva till UNHCR:s arbete kan du:
- Ge mat och vatten till fattiga familjer.
- Skydda hemlösa familjer som riskerar att utnyttjas.
- Hjälpa ensamma mammor, föräldralösa barn och äldre att få trygghet.
Varje gåva räknas
Din gåva kan räcka till mat, vatten och tak över huvudet i en hel månad.
Frågor och svar om ramadan
Vad är ramadan?
Ramadan är den heligaste tiden på året för muslimer runt om i världen.
Det är en månad med en enorm betydelse som sträcker sig över religioner – precis som jul. För många är ramadan en djupt andlig tid av reflektion, avskildhet och att rena själen.
Det är också en social månad. Familjer och vänner samlas i hemmet för att umgås, skratta, laga mat och ge tillbaka till de mindre lyckligt lottade i samhället.
När börjar och slutar ramadan?
Ramadan firas i den nionde månaden i den muslimska kalendern, när det tros att Koranen först uppenbarades. Datumen ändras varje år, eftersom de bestäms av en nymåne.
För 2025 väntas ramadan att börja fredag 28 februari, datumet kan variera med några dagar beroende på region och hur månen tolkas. Ramadan 2025 väntas sluta lördag 29 mars.
Ramadan varar 29-30 dagar grundat på månkalendern.
Varför fasta?
Att fasta under ramadan är en av de fem pelarna inom islam. Alla vuxna muslimer förväntas göra det. Muslimer som är sjuka, äldre, gravida, diabetiker eller har mens är ursäktade.
Många små barn fastar också som en form av kulturell sed, men de förväntas inte fasta förrän de når puberteten.
Vad gör du under ramadan?
- Ber: Du ber, besöker moskéer and läser koranen (vissa läser hela koranen från pärm till pärm under den heliga månaden).
- Fastar: Du avstår från att äta och dricka (även vatten) varje dag från soluppgång till solnedgång.
- Suhoor (gryningens måltid): Du vaknar tidigt och äter suhoor – en superfrukost – innan fastan börjar.
- Iftar: Du bryter fastan och äter måltiden iftar tillsammans med släkt och vänner när solen har gått ner.
- Välgörenhet: Du ger pengar, mat och tid till människor som har det svårt.
Firar icke-muslimer ramadan?
På många platser i världen samlas alla i samhället runt iftar och suhoor – ett sätt för att skapa gemenskap.
Vad är eid al-fitr?
Eid al-fitr är festen som markerar slutet på Ramadan. Muslimer bryter fastan och firar med sina familjer och vänner. Barn får nya kläder och gåvor, eller pengar (eidiyah).
Efter eid-bönen i moskéen på morgonen samlas familjen och äter frukost. De hälsar "Eid Mubarak" till varandra och önskar en fredlig och välmående eid.
Eid al-fitr varar i upp till tre dagar i vissa länder och är en tid för att:
- Träffa familjen och minns nära och kära som har gått bort. Muslimer besöker traditionellt deras gravar på eid efter att ha varit i deras böner.
- Be.
- Äta specialmat: Traditionell eid-mat och desserter varierar från land till land.
- Köpa nya kläder.
- Pynta hem och gator.
- Ge pengar till människor som behöver och gåvor till familjen och vänner.
Vad är Ramadan Mubarak och andra fraser?
Användbara fraser under ramadan och eid:
- Ramadan mubarak = Välsignad ramadan (eng. Blessed Ramadan).
- Ramadan kareem = Glad ramadan (eng. Happy / Generous Ramadan).
- Iftar shahy = Ha en fin iftar (eng. Have a good iftar).
- Mubarak aleik al shahr = Låt dig få månadens välsignelse (eng. May you get the blessings of the month).
- Kil aam wa inta fee kheir = Låt varje år passera och att du har hälsan (eng. May each year pass and you be well).
Här behövs du just nu – tre akuta kriser
Nödläge i Jemen
Den senaste konflikten i Jemen har pågått i nio år och lämnat miljoner människor på gränsen till att svälta. De har tvingats att äta löv bara för att överleva.
Mer än 80 procent av befolkningen behöver humanitär hjälp.
UNHCR är på plats med nödhjälp för att skydda barn och familjer runt om i Jemen. Familjer får nödhjälp, kontantstöd för att köpa mat och mediciner och en plats där de kan sova i trygghet.
Du du hjälpa en familj med deras mest akuta behov – mat, hyra och mediciner – medan de tvingas leva under osäkra tider på flykt.
Rohingyafoket från Myanmar/Burma
Rohingyafolket är en statslös muslimsk minoritet i Myanmar. Efter ökat våld i augusti 2017 har mer än 730 000 rohingyer flytt till Bangladesh – av dem är 55 procent barn under 18 år.
Många av barnen har bevittnat ohyggliga grymheter – övergrepp, våldtäkt, dödshot och avrättningar av sina föräldrar. Barn som är extra utsatta att utnyttjas i konflikter är de ensamma, de som har tappat bort sina föräldrar, unga ensamma mammor och barnslavar.
Flyende människor vandrade flera i dagar genom djungeln, över berg och floder. De sökte skydd hos UNHCR utmattade, hungriga och sjuka – i akut behov av nödhjälp.
Liksom andra muslimer firar Rohingyafolket ramadan och de muslimska helgdagarna:
- Eid al-Fitr (festen som bryter fastemånaden),
- Laylat al-Barat ("Förlåtelsens natt"),
- Laylat al-Qadr ("Bestämmelsens natt") och
- Eid al-Adha (offerhögtiden).
Kriget i Syrien
"Vår tro är allt vi har kvar och vi kommer inte att ge upp den, också”, berättar Zaida, änka till tre pojkar som kämpar för att familjen ska överleva.
Efter tolv år i en av de dödligaste, mest förödande konflikterna i vår tid, är det syriska folket desperata efter att hitta lite ljus slutet av det som har varit en lång, mörk tunnel.
I år tvingas många flyktingar att tillbringa sin elfte ramadan långt hemifrån. Tusentals familjer med hemlängtan – som har flytt från kriget – trängs fortfarande i små tält eller på härbärgen. Miljoner fler är fördrivna i sitt eget hemland. För många är fattigdomen oändligt förkrossande, särskilt för ensamma mammor.
Under alla år har UNHCR arbetat på frontlinjen med att ge livräddande nödhjälp och vård till det syriska folket.