
Tvingade att återvända - oviss framtid i Afghanistan
Under april månad tvingades många afghaner återvända hem eller deporterades från Pakistan och Iran. Många behöver akut hjälp för att kunna börja om sina liv.
Gränsövergången Torkham mellan Pakistan och Afghanistan har på senare tid fyllts av tiotusentals afghanska familjer som tvingats återvända.
Bakgrunden är att Pakistan återupptagit sin plan för att utvisa så kallade illegala utlänningar. Under april återvände omkring 144 000 afghaner, varav nära 30 000 deporterades.
Många anländer till ett land de lämnat för länge sedan, eller som de aldrig ens bott i. Nu är de utan ägodelar och har en osäker framtid.
45-åriga Ezatullah föddes i Pakistan. Han kom nyligen till Torkham med sin fru och sju barn.
"De sa åt oss att lämna omedelbart. Allt blev kvar. Nu har vi ingenting", säger han.
Han har inga anhöriga i Afghanistan, är skuldsatt och har svårt att se hur han ska kunna försörja sin familj. Det stöd han fick från UNHCR räcker till skulder och lite mat, inte till hyra eller transport.
"Mina barn behöver omsorg. Gud är deras beskyddare, men jag är deras förälder här. Om jag inte kan ta hand om dem, gör det ont", säger han. "Jag vill att mina barn ska studera, bli kunniga människor."
Tvång eller påtryckningar är ohållbara och kan destabilisera regionen.

Också i Iran deporteras afghaner eller pressas att återvända. Pakistan och Iran har länge hyst merparten av regionens 5,25 miljoner afghanska flyktingar, men den ekonomiska krisen har ökat motståndet mot deras närvaro.
UNHCR:s talesperson Babar Baloch varnar nu kring situationen.
"Att över 250 000 afghaner återvänder på en månad riskerar att fördjupa den humanitära krisen. Tvång eller påtryckningar är ohållbara och kan destabilisera regionen."
Enligt UNHCR:s senaste rapporter är över 6,4 miljoner afghaner på flykt globalt, vilket gör dem till en av världens största flyktinggrupper.
Av dessa är cirka 2,4 miljoner registrerade flyktingar och asylsökande, medan omkring 2,2 miljoner är internflyktingar inom Afghanistan.