UNHCR och Postkodlotteriets solcellspaneler räddar liv i Tanzania.

Solens strålar räddar liv i Tanzania

Fler räddade liv, bättre vård, fler jobb och stor minskning av fossila utsläpp. Solcellsprojektet i Tanzania, som finansieras av Postkodlotteriet, är en succé.

Solpanelerna glänser i förmiddagssolen. Samtidigt som en av de utbildade flyktingarna håller koll på batterier och energiflöden får två för tidigt födda barn syrgas och övervakning i en kuvös på sjukhuset i flyktinglägret Nduta i nordvästra Tanzania. Mitt i en orolig situation kan deras mamma lita på att alla livräddande maskiner fungerar – dygnet runt.

Det är ännu en dag där projektet Solens strålar räddar liv i Tanzania, som finansieras av Postkodlotteriet, gör verklig skillnad.

Räddar liv och ger jobb

"Solcellsprojektet räddar liv på sjukhusen, ger flyktingar möjlighet att jobba och hjälper oss att förbättra miljön och har minskat våra fossila utsläpp. Nu kan vi skrota några av våra dieselgeneratorer", säger Jupsergi Dimi Ngolo, Associate Renewable Energy Officer, UNHCR.

Jupsergi Dimi Ngolo, Associate Renewable Energy Officer, UNHCR.
Jupsergi Dimi Ngolo, som är Associate Renewable Energy Officer på UNHCR, står i en av de nybyggda anläggningarna som ser till så att solenergin lagras och sedan kan användas av sjukhus och vårdcentraler i flyktingläger.
En bebis på ett sjukhus i flyktinglägret Nduta i Tanzania sover i sin mammas famn. På sjukhuset finns kuvöser för för tidigt födda barn, laboratorie, kylar för vaccin, blod och mediciner och engagerad vårdpersonal.
En bebis på ett sjukhus i flyktinglägret Nduta i Tanzania sover i sin mammas famn. På sjukhusets neonatal-avdelning finns kuvöser för för tidigt födda barn, laboratorie, kylar för vaccin, blod och mediciner och engagerad vårdpersonal.

Det som verkligen slår mig är hur glada och stolta alla här i Tanzania är över det här projektet. Tack Postkodlotteriet, och tack alla lottköpare. Tillsammans gör vi världen bättre.

Amelie Häger, Senior Strategic Partnerships Manager, Sverige för UNHCR

Projektet är verkligen skillnaden mellan liv och död för människor på flykt i Tanzania. På sjukhus och vårdcentraler kan mammor får vård både före och efter förlossningen och viktiga vaccin kan hållas kylda dygnet runt. Respiratorer står redo när de behövs och belysningen är igång dygnet runt. Små saker, som gör stor skillnad för sjuka och utsatta människor.

Läkare och vårdpersonal i flyktinglägren beskriver det som en otrolig skillnad, och att de nu har allt de behöver för att ge bra vård.

Stor minskning av utsläpp

Sedan solcellspanelerna och de moderna energianläggningarna byggts upp har förbrukningen av diesel i flyktinglägren minskat med över 10 000 liter per månad. En minskning med 41 procent.

På ett helt år förväntas solenergiprojektet spara hela 121 620 liter diesel, och minska bränslekostnaderna med ungefär 1,5 miljoner kronor.

Det är bra för miljön, och väldigt bra för UNHCR:s ansträngda budget för hjälparbete i Tanzania.

Violet, 17 år, har precis fött bran på ett sjukhus i Tanzania. Tack vare solcellsprojektet fick hon vård före, under och efter förlossningen.
Violet, 17 år, har precis fött barn på ett sjukhus i Tanzania. Tack vare solcellsprojektet fick hon vård före, under och efter förlossningen. "Jag fick vila i en av sängarna här efteråt. Det var skönt att belysningen var igång hela natten", säger hon i ett samtal med Sverige för UNHCR:s ambassadör Toussaint "Tusse" Chiza.
Solcellspaneler som driver sjukhus och vårdcentraler i Tanzania. Tack vare solcellsprojektet har människor på flykt fått bättre vård och förbrukningen av diesel har minskat med 41 procent.
Solcellspaneler som driver sjukhus och vårdcentraler i Tanzania. Tack vare solcellsprojektet har människor på flykt fått bättre vård och förbrukningen av diesel har minskat med 41 procent.