
Bangladesh
Över en miljon rohingyer har tvingats fly från Myanmar. De flyr från förföljelse, diskriminering och våld - och har tagit sig till grannlandet Bangladesh, där världens största flyktingläger finns.
- Officiellt namn
- Folkrepubliken Bangladesh
- Huvudstad
- Dhaka, 21 005 860 invånare (2020)
- Antal invånare
- 172 954 319 (2023)
- Storlek
- 147 570 km2 (2022)
- Angränsande länder
- Indien, Myanmar
Folkgruppen Rohingya
Rohingya-krisen är en av de mest långvariga och omfattande flyktingkatastroferna i modern tid.
Rohingyerna är en statslös folkgrupp från Myanmar, där de länge har nekats medborgarskap och grundläggande rättigheter. Militära offensiver i delstaten Rakhine har resulterat i brutala attacker, mord, våldtäkter och brända byar, vilket lett till massflykt. Över 700 000 människor flydde 2017 för att undkomma våld och allvarliga människorättsbrott i Myanmar.
Fruktar för sina liv
Myanmar har i omgångar sagt att man är beredd att ta tillbaka vissa flyktingar, men många rohingyer fruktar för sina liv och vägrar återvända utan garantier om säkerhet och medborgarskap. FN menar att situationen i Myanmar fortfarande är för farlig för en säker återvändo.
Humanitär nödsituation
Majoriteten av de som flytt bor nu i Cox’s Bazar i Bangladesh – där världens största flyktingläger finns. Här lever hundratusentals människor i tält och enkla skjul, utan ordentlig tillgång till vatten, sanitet och sjukvård. Lägret är extremt överbefolkat och saknar grundläggande förnödenheter.


”Ingenstans räddar humanitärt bistånd liv på ett mer tydligt sätt än i lägren i Cox’s Bazar.”
Lever i en fälla
FN har varnat för att rohingyerna lever i en humanitär fälla – de kan inte återvända hem, men de kan inte heller integreras i Bangladesh. Samtidigt har stödet från det internationella samfundet minskat, vilket gör att viktiga biståndsprogram riskerar att stoppas.
Akut behov av resurser
Trots att rohingya-krisen är en av världens mest långvariga och omfattande flyktingkriser är hjälpinsatsen kraftigt underfinansierad. Utan mer resurser kommer hundratusentals människor att förlora tillgång till livsnödvändig mat, sjukvård och skydd.
"Om det internationella stödet minskar drastiskt – vilket är en risk – kommer de enorma insatserna från Bangladeshs regering, hjälporganisationer och flyktingarna själva att påverkas allvarligt, vilket utsätter tusentals människor för risk för hunger, sjukdomar och otrygghet", säger UNHCR:s högste chef Filippo Grandi.
Så hjälper UNHCR rohingyer på flykt
Tillsammans med våra lokala partner och Bangladesh regering ger UNHCR grundläggande hjälp och skydd till rohingyer på flykt. UNHCR genomför särskilda insatser för kvinnor, barn och personer med funktionsnedsättningar.
UNHCR arbetar även med värdsamhället och för hållbara lösningar, med målet att flyktingarna ska kunna återvända frivilligt och tryggt när situationen i Myanmar tillåter.
Nödhjälp och skydd
Mat, vatten, sanitet och tak över huvudet.
Hälsovård och vaccinering
Sjukvård, mödravård, psykosocialt stöd och vaccinprogram för barn.
Utbildning och skydd för barn
UNHCR arbetar för att fler barn ska få tillgång till skolgång och trygghet. Vi driver skolor i flyktinglägren och ser till så att alla barn ska få gå i skolan.
Katastrofberedskap
Förbättrade bostäder och skyddsåtgärder inför monsunregn och cykloner. Bangladesh är ett av världens mest katastrofdrabbade länder, vilket gör att Rohingyerna är särskilt sårbara för cykloner, översvämningar och jordskred. Flyktinglägren är extremt trångbodda och bostäderna är vanligtvis byggda av trä eller bambu, vilket gör dem sårbara för eldsvådor.
