Skip to main content

Hjälp flyktingar, varje månad!

Testamente och arv

Genom att även komma ihåg människor på flykt i ditt testamente lever din viktiga hjälp vidare.

En fältarbetare från UNHCR bär en ung syrisk pojke över gränsen till Jordanien efter en farlig flykt från kriget.
Foto: UNHCR/J. Kohler
En fältarbetare från UNHCR hjälper en liten syrisk pojke över gränsen till Jordanien efter en lång farlig flykt från kriget.

Att skriva testamente

UNHCR första kris efter andra världskriget var att hjälpa 203 000 ungerska flyktingar som sökte skydd i Österrike 1956.
Foto: UNHCR/D.Whitney
En liten flicka ringer på dörren till sitt nya hem. När 203 000 människor flydde från Ungern till Österrike 1956 fanns UNHCR där och gav människor stöd.

Att skriva in Sverige för UNHCR i ditt testamente är ett fint sätt att vara med och bidra till UNHCR:s arbete för människor på flykt. Även en liten del av din kvarlåtenskap kan göra stor nytta.

Ett testamente är en handling där du talar om vad som ska hända med dina ägodelar när du dör. Att skriva testamente är varken märkvärdigt eller konstigt. Och för de flesta av oss dessutom ganska enkelt.

Du kan testamentera dina tillgångar till vem du vill. Bröstarvingar (det vill säga barn och barnbarn i rakt nedstigande led) har dock alltid rätt till hälften av arvet.

Ett testamente behöver uppfylla några formella krav för att vara giltigt. Det ska vara skriftligt, undertecknat av dig och bevittnat av två personer. Dessa vittnen behöver inte ta del av dess innehåll men de ska veta att det är ett testamente de bevittnar.

Om du vill ha hjälp med att upprätta ett korrekt testamente eller om tillgångarna ska delas upp på flera förmånstagare eller du önskar särskilda villkor och förbehåll bör du kontakta en familjejurist, exempelvis via din bank eller en begravningsbyrå.

Välkommen att kontakta mig!

Jag skickar gärna hem information med posten om du så önskar.