Skip to main content

Testamente och arv

Att skriva testamente är ett viktigt sätt att värna om nära och kära. Genom att även komma ihåg människor på flykt i ditt testamente lever din viktiga hjälp vidare. UNHCR har hjälpt människor på flykt i snart 70 år.

Att skriva testamente

Att skriva in Sverige för UNHCR i ditt testamente är ett fint sätt att vara med och bidra till UNHCR:s arbete för människor på flykt. Även en liten del av din kvarlåtenskap kan göra stor nytta.

Ett testamente är en handling där du talar om vad som ska hända med dina ägodelar när du dör. Att skriva testamente är varken märkvärdigt eller konstigt. Och för de flesta av oss dessutom ganska enkelt.

Du kan testamentera dina tillgångar till vem du vill. Bröstarvingar (det vill säga barn och barnbarn i rakt nedstigande led) har dock alltid rätt till hälften av arvet.

Ett testamente behöver uppfylla några formella krav för att vara giltigt. Det ska vara skriftligt, undertecknat av dig och bevittnat av två personer. Dessa vittnen behöver inte ta del av dess innehåll men de ska veta att det är ett testamente de bevittnar.

Om du vill ha hjälp med att upprätta ett korrekt testamente eller om tillgångarna ska delas upp på flera förmånstagare eller du önskar särskilda villkor och förbehåll bör du kontakta en familjejurist, exempelvis via din bank eller en begravningsbyrå.

Samarbete med Familjens jurist

Sverige för UNHCR samarbetar med Familjens jurist när du behöver få hjälp med ditt testamente.

I ett förmånligt paketpris för 2 995 kronor (ordinarie pris 3 995 kronor) ingår möte med jurist via videomöte eller telefonmöte. Häri ingår även rådgivning. Därefter upprättar juristen testamentet och mejlar dig som givare. Du ordnar själv med bevittning och undertecknande av original.

Boka tid och läs mer om Familjens jurist här

Har du frågor är du alltid välkommen att kontakta:

Charlotte Wiström, ansvarig för stora gåvor
charlotte.wistrom@sverigeforunhcr.se
08-121 490 33

Använd gärna vår mall som exempel på formulering för testamente.