fbpx Stöd UNHCR:s arbete | Sverige för UNHCR Skip to main content

Stöd UNHCR:s arbete

Barn och familjer i Ukraina flyr för sina liv. Den militära offensiven krossar människors trygghet. Läget är akut och behoven enorma. UNHCR är på plats med nödhjälp.

Hjälp till Ukraina!

Just nu samlar vi in gåvor till människor som flyr i Ukraina. Alla behövs för att hjälpa i det här förödande kriget. Alla gåvor sker via 90-konto.

Skänk en gåva

Företagsgåva

Ge varje månad

Flyktingbarn i Libanon kämpar för att klara vinter.

På vintern översvämmas allt av lera. Det läcker in vatten i våra tält. Vad ska vi göra? Sommaren är bättre, då kan vi leka i solen.

En flyktingflicka i Libanon

Vill du hjälpa idag?

Just nu befinner sig fler människor på flykt än någonsin tidigare. Behoven av hjälp är enorma och ökar varje år. Du kan rädda liv i världens svåra kriser.

Frågor och svar om gåvor

Open

Varför ska jag ge pengar till UNHCR?

Varje minut tvingas 21 människor att fly sina hem på grund av krig och förföljelse. Dina bidrag ger UNHCR möjlighet att ge några av dessa människor skydd och den hjälp de behöver för att överleva. I nödsituationer kan din gåva vara avgörande för att flyktingar ska få tak över huvudet, mat, vatten och mediciner.

Open

Vad kommer min gåva användas till?

Din gåva används där behoven är som störst. En stor del av UNHCR:s arbete sker i samband med katastrofer och nödsituationer. Då är det extra viktigt för oss att vara flexibla och använda ditt bidrag där det behövs som bäst just då.

Open

Hur finansieras UNHCR?

Den största delen av UNHCR:s budget kommer idag från världens regeringar, men de  pengarna räcker inte för att ge alla världens flyktingar den hjälp som de behöver. Därför är det oerhört viktigt för oss att få bidrag från enskilda personer.

Open

Kan jag bli fadder till ett barn genom Sverige för UNHCR?

Sverige för UNHCR har inte fadderbarn eftersom UNHCR är en humanitär hjälporganisation som ofta jobbar i akuta krissituationer. Barnen och familjerna som får stöd är på flykt och det skulle därför vara svårt och kostsamt att administrera kontakten mellan dig och ett speciellt barn.

En stor del av UNHCR:s arbete sker i samband med katastrofer och nödsituationer. Då är det viktigt att ha möjlighet att vara flexibla och kunna använda ditt bidrag där det behövs som bäst just då.

Open

Jag har anmält mig som månadsgivare på stan/i mitt bostadsområde – vad händer sen?

Tack för ditt stöd! Snart kommer en välkomsthälsning som bekräftar att du har blivit månadsgivare och stödjer UNHCR:s arbete varje månad. För att du ska känna till hur dina pengar gör skillnad för flyktingar runt om i världen skickar vi uppdateringar via e-post ett par gånger per år.

Open

Hur vet jag att personen på stan/vid min dörr verkligen representerar Sverige för UNHCR?

Alla Sverige för UNHCR:s värvare bär ID-brickor med namn och nummer. Kontakta gärna givarservice på 08-121 491 00 om du har frågor.

Open

Hur gör jag för att ge en SMS-gåva?

SMS:a HEM till 72930 för att ge 105 kronor som hjälper människor på flykt.

Open

Hur avslutar jag som SMS-givare mitt månadsgivande?

Varje månad när gåvan dras från din mobilräkning får du ett SMS med information om hur du stoppar månadsgivandet.

Open

Hur blir jag månadsgivare via autogiro?

Du kan anmäla dig via formuläret på hemsidan här. Det går också bra att kontakta oss på telefon eller e-post. Du kan också bli månadsgivare genom att prata med UNHCR:s värvare på stan eller i ditt bostadsområde.

Open

Vad händer när jag anmält mig som månadsgivare på hemsidan?

Inom ett par dagar får du ett brev hem med en autogiroanmälan och ett svarskuvert. Vi blir jätteglada om du fyller i anmälan och skickar tillbaka den till oss så snabbt som möjligt.

Open

Vad händer med mina person- och bankuppgifter?

Att anmäla sig till autogiro är fullkomligt säkert. Dina uppgifter skickas till Bankgirocentralen som sköter själva transaktionerna och drar din månadsgåva från ditt konto. Dina uppgifterna behandlas enligt dataskyddsförordningen GDPR.

Open

När dras mitt bidrag varje månad?

Din gåva dras den 28:e varje månad. Finns det inga pengar på kontot händer ingenting. Sverige för UNHCR kan aldrig övertrassera en persons bankkonto eller dra mer pengar följande månad. Du kan själv se på ditt kontoutdrag hur du stödjer UNHCR:s arbete regelbundet.

Open

Hur länge fortsätter mitt månadsgivande?

Ditt månadsgivande fortsätter automatiskt varje månad, så länge du själv vill.

Open

Hur gör jag för att ändra mitt månadsbelopp?

Ring till oss på 08-121 491 00 eller mejla till info@sverigeforunhcr.se. Vi hjälper dig direkt!

Open

Hur avslutar jag mitt autogiro?

Du kan självklart avsluta ditt autogiro när du vill. Kontakta vår givarservice på 08-121 491 00 eller din bank senast tre bankdagar innan den sista bankdagen den månad du vill avsluta ditt autogiro.

Open

Jag fick hem ett brev nyligen med postgironumret 90 02 40-3. Är numret riktigt?

Ja. Vi har två olika konton eftersom det ena (90 01 64-5) kan man ge spontangåvor till – medan det du har fått på i ditt brev (90 02 40-3) behöver man ha ett OCR för att ge en gåva på.

Anledningen till att vi har två konton är att vi vill ha en effektiv gåvohantering med hjälp av OCR – och samtidigt kunna ta emot spontangåvor. Tyvärr är inte detta möjligt hos banken att ha ett och samma konto för gåvor med och utan OCR.