
Skydd
FN:s flyktingkonvention från 1951 utgör grunden i vårt arbete och ger flyktingar ett antal rättigheter. En viktig är den om “non-refoulement”- att hen inte får skickas tillbaka till ett land där hens liv eller frihet hotas.
Människor som flyr blir ofta utsatta
FN:s flyktingkonvention från 1951 utgör grunden i vårt arbete och ger flyktingar ett antal rättigheter. En viktig är den om “non-refoulement”- att hen inte får skickas tillbaka till ett land där hens liv eller frihet hotas.
Därutöver har en flykting rätt till bland annat bostad, sjukvård och utbildning. De har även skyldigheter, exempelvis att respektera värdlandets lagar. 149 länder
har skrivit under konventionen.
Många människor på flykt är utsatta och behöver praktisk hjälp. De som inte kan återvända till sitt hemland kan antingen stanna i värdlandet eller flytta till ett tredje land genom systemet med vidarebosättning som s.k. kvotflykting. Genom detta kan ca 20 000 flyktingar årligen bli medborgare i ett mottagande land. UNHCR arbetar även med att hjälpa statslösa personer till ett medborgarskap.
- Vi ger stöd till länderna som skrivit under flyktingkonventionen så att deras lagar och processer gällande asyl är tillfredsställande.
- Vi hanterar asylprocesser i ett antal länder där systemen
inte håller tillräckligt hög standard. - I akuta kriser hjälper vi människor på flykt med
exempelvis tak över huvudet, mat och kontantstöd. - Vi registrerar människor på flykt i vår databas PRIMES
för att de ska få olika typer av stöd. - Vi hjälper människor på flykt att skaffa viktiga dokument,
såsom födelsebevis och skolbetyg. - Vi utbildar yrkesgrupper såsom polis, socialtjänst och
gränsvakter för att förebygga våld, människohandel
och sexuella övergrepp mot flyktingar. - Vi ansvarar för det systemet med vidarebosättning
(kvotflyktingar) där flyktingar flyttar till ett tredje land.
Kriget i Sudan har orsakat en av världens största humanitära kriser och massflykt. Ändå förblir situationen tragiskt osynlig i omvärlden.
Resultat av UNHCR:s arbete under 2023
Vi tog emot 291 000 ukrainska flyktingar på så kallade Blue dot hubs i grannländerna. Här får de vård, plats för lek, psykosocialt stöd och annat stöd.
Vi ordnade så att 100 000 extremt utsatta flyktingar fick etablera sig som kvotflyktingar till ett tredje land.
19 miljoner människor på flykt fick hjälp med bland annat asylansökan, juridisk rådgivning, familjeåterförening, åtgärder mot våld och övergrepp.
Detta kan ni bidra med:
10 kronor räcker för att ett barn på flykt i Rwanda ska kunna få ett födelsebevis.
50 000 kronor kan ge 55 barn i ett flyktingläger i Tanzania professionell hjälp och skydd.
1 000 000 kronor räcker till att ge 6 600 utsatta barn på flykt i Colombia gruppterapi och psykosociala aktiviteter för att öka deras trygghet.