En kvinna och hennes dotter sitter på marken bakom en samling hinkar som de ska hämta vatten i.

Vatten, sanitet och hygien

Människor på flykt bor ofta i tättbebyggda områden där vatten och sanitet är av dålig standard. En del tvingas dela toalett med 50 personer, vilket gör att bakterier lätt sprids och orsakar infektioner.

Vatten, sanitet och hygien är separata områden, men hänger tätt ihop. Utan toaletter förorenas dricksvattnet av avföring. Utan tvål sprids bakterier via vatten och orsakar sjukdom.

Under de senaste 20 åren har två miljarder fler människor har fått tillgång till rent vatten och en toalett. Fortfarande saknar dock 1,7 miljarder människor en toalett och 771 miljoner människor saknar tillgång till rent vatten.

Brist på vatten kan orsakas av torka och dålig infrastruktur. Många människor saknar också kunskap om hur bakterier sprids.

Människor på flykt bor ofta i tättbebyggda områden där vatten och sanitet är av dålig standard. En del tvingas dela toalett med 50 personer, vilket gör att bakterier lätt sprids och orsakar infektioner.

Många måste gå långt och stå i timmar i kö för att hämta vatten vid pumpar. Denna uppgift faller ofta på kvinnor och flickor, vilket påverkar deras möjligheter till arbete, studier och fritid.

Insatser inom vatten och sanitet

  1. I akuta kriser distribuerar vi vatten via tankbil.
  2. Vi delar ut tvål, vattenreningstabletter och vattendunkar samt sätter upp enkla latriner och handtvättställ.
  3. I mer långvariga flyktingsituationer installerar vi soldrivna pumpar och samlar in vatten via tak på byggnader i flyktingläger. 
  4. Vi installerar även mer hållbara latriner och handtvättställ.
  5. Vi reparerar förstörda avloppssystem, vattenledningar och reningsverk.
  6. Vi utbildar flyktingar till hygiene promotors som arbetar med exempelvis att sprida information om vikten av handhygien och hur dricksvatten bör hanteras.
  7. Vi delar ut mensskydd, tvål och trosor samt utbildar om mens.
  8. Vi arbetar nära myndigheterna i värdländerna för att de ska inkludera flyktingbosättningarna i de nationella systemen för vatten, sanitet och hygien.
En kvinna fyller på vattendunkar med vatten från en cistern.
Janine hämtar vatten vid en vattentank i Nakivale, Uganda. Rent vatten gör så att hennes barn löper mindre risk att bli sjuka av dåligt vatten.

Alla människor har rätt till mat, rent vatten och tak över huvudet.

Filippo Grandi

Reportage om människor på flykt

  • En kvinna, Sana Khaled, pratar med FN-personal
    Syrien

    Sana från Syrien drömmer om ett riktigt hem

    I sex år har ett enda tält varit det enda hem som Sana Khaled och hennes stora familj har känt till. Nu drömmer hon om ett riktigt hem.

  • En kvinna tittar in i kameran. Hon står i rasmassorna från sitt eget hus i Ukraina.
    Ukraina

    Drömmen om återuppbyggnad

    Hennes hus totalförstördes av artilleribeskjutning. Men Valentyna har inte gett upp drömmen - att bygga upp sitt hus igen.

  • En familj röjer snö framför sitt nya hus i en bergsby i Afghanistan.
    Afghanistan

    Nya hem skapar hopp i Afghanistan

    I bergsbyn Qala-e-Sabzi i Afghanistan har 14 familjer fått nya tvårumshus. Bostäderna ger nytt hopp till familjer som utstått hårda prövningar i ...

  • En kvinna sitter på ett golv. Hon tittar in i kameran och ler.
    Burundi

    Hon återvände till Burundi

    När den politiska instabiliteten eskalerade i Burundi tvingades människor på flykt. Flera år senare har många kunnat återvända. En av dem är Emelyne.

  • En kvinna står framför ingången till ett universitet. Hon ler mot kameran.
    Sydsudan

    Juridikstudier trots flykt från Sydsudan

    Monicah Malith tvingades fly Sydsudan och hamnade i Kenya. Där studerar hon juridik på universitetet tack vare ett stipendium från UNHCR.

  • En mamma med sina två barn sitter på en säng. De tittar in i kameran och ler.
    Ukraina

    Nu slipper ukrainska familjen frysa

    Viktoria och hennes två barn flydde från kriget i Ukraina under 2022. De hamnade på ett flyktingboende i Moldavien, där en del av tryggheten återvänt.

  • En bild på en man som står framför en stor hög med plastsopor.
    Kenya

    Han kallas för "Plastmannen"

    Raphael Basemi är före detta flykting. Nu har han startat ett företag i det flyktingläger han själv kom till när han var på flykt.